BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening van de burgemeester van 8 december 2021 inzake de digitale gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn zonder fysiek publiek maar met livestreaming op 20 december 2021.
BESLUIT
Enig artikel
De notulen van de gemeenteraad van 29 november 2021 worden goedgekeurd.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt akte van de verkiezing van mevrouw Lotte Vreys als schepen in opvolging van mevrouw Maria Belmans, vanaf 01-01-2022.
Artikel 2
Mevrouw Lotte Vreys legt in openbare vergadering en in handen van de burgemeester de voorgeschreven eed af: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".
Artikel 3
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende nieuwe rangorde van de schepenen, vanaf 01-01-2022:
Naam schepen Mandaat Einddatum Naam opvolger begindatum
Andreas Verbeke 1e schepen
Lieve Heurckmans 2e schepen
Hilde Valgaeren 3e schepen
Hans De Groof 4e schepen
Frederik Loy 5e schepen
Lotte Vreys 6e schepen
Wendy Soeffers 7e schepen - voorzitter bijzonder comité sociale dienst
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt akte van het budget van 2022 van volgende kerkfabrieken:
Parochie | Naam | Exploitatietoelage |
Sluis | St.-Bernardus | 10.980 |
Ginderbuiten | St.-Jozef Ambachtsman | - |
Gompel | OLV Onbevlekt Ontvangen | 2.731,85 euro |
Millegem | St.-Odrada | - |
Postel | St.-Niklaas | - |
Rauw | Carolus-Borromeus | - |
Wezel | St.-Jozef | - |
Artikel 2
De gemeenteraad keurt het budget 2022 en het aangepaste meerjarenplan van volgende kerkfabrieken goed:
Parochie | Naam | Exploitatietoelage |
Ezaart | St.-Willibrordus | 5.598,50 euro |
Centrum | St.-Pieter en Paulus | 96.365,25 euro |
Artikel 3
Dit besluit wordt toegezonden aan het provinciebestuur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek en het bisdom.
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad besluit om voor wat het aanslagjaar 2021 betreft, de fiscale druk voor bepaalde categorieën van exploitanten, getroffen door de Covid-19 maatregelen, te milderen. Hiervoor worden hiernavolgende wijzigingen doorgevoerd.
− Voor het aanslagjaar 2021 zal aan elke belastingplichtige onderworpen aan het reglement “Belasting op het uitstallen van koopwaren, voorwerpen en terrassen: aanslagjaren 2020-2025”, goedgekeurd door de gemeenteraad van 23 december 2019, vrijstelling van belasting- en aangifteplicht worden verleend.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de begroting 2022 van de politiezone Balen-Dessel-Mol.
Artikel 2
De dotatie van de gemeente Mol aan de politiezone Balen-Dessel-Mol voor het dienstjaar 2022,
bestaande uit een werkingstoelage van 5.752.781 euro en een investeringstoelage van 747.821 wordt
goedgekeurd.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan volgende wijzigingen van het Reglement Gemeentelijke Administratieve Sancties van 23 november 2009:
0.Definities
Nieuwe definitie manifestaties
Reden : om een duidelijk onderscheid te maken met evenementen en de regeling in 2.2.2.
Manifestaties zijn het bij elkaar komen van een groep mensen om anderen hun standpunt of hun mening van politieke, religieuze, sociale, culturele of van welke aard ook, kenbaar te maken en te propageren
1.2. Geluid en hinder door voertuigen
Reden : er zijn meer klachten van straatraces en overdreven lawaai van voertuigen die “trucjes” doen op parkings.
Het bestaande artikel 1.2 wordt gewijzigd als volgt :
§1. Het is verboden voertuigen of hun toebehoren (o.a. koelinstallaties) draaiende te houden terwijl het voertuig stilstaat, tenzij daartoe noodzaak is. Als ‘noodzaak’ wordt onder meer beschouwd het stilstaan in een file, voor een rood verkeerslicht of voor een gesloten spoorwegovergang.
§2. Het is de bestuurder van een voertuig verboden elektronisch versterkte muziek die duidelijk hoorbaar is buiten het voertuig te produceren of toe te laten dat dergelijke muziek wordt geproduceerd. De overtredingen tegen deze bepaling, die aan boord van voertuigen worden begaan, worden verondersteld door de persoon op wiens naam het voertuig staat ingeschreven te zijn begaan, tot bewijs van het tegendeel.
§3 De bestuurder van een (motor)voertuig moet het nodige doen om ervoor te zorgen dat deze voertuigen geen overdreven lawaai noch rook ( afkomstig van uitlaatpijpen, banden, motoren, muziekspelers,…) verspreiden die de voorbijgangers, buurtbewoners of andere derden kunnen hinderen, storen of opschrikken.
Het is eveneens verboden om een voertuig zodanig te gebruiken dat er een abnormaal/overdreven aantal partikels en/of restanten ( afkomstige van banden, uitlaatgassen…) vrijkomen bij het rijden en/of het stationair draaien, met toepassing zowel in de publieke ruimte alsook privatieve ruimte met openbaar karakter.
Diegene die deze bepaling overtreedt moet de zaken onmiddellijk reinigen naar de oorspronkelijke staat, zo niet houdt de gemeente zich het recht voor dit te doen op kosten en risico van de overtreder.
1.11. Naleven richtlijnen politie
Reden : de politie moet regelmatig aan personen die ruzie beginnen te maken of bij een ongeval vragen om de plaats te verlaten zodat de openbare rust zou terugkeren of om een gevaarlijke verkeerssituatie te vermijden, maar dit wordt niet altijd opgevolgd.
Nieuw artikel 1.11 wordt toegevoegd:
Het is verboden de bevelen of richtlijnen van een politieambtenaar, gegeven in het kader van het handhaven of herstel van de openbare rust, veiligheid, gezondheid, zindelijkheid of gegeven in het kader van de bestrijding of voorkoming van overlast, niet na te leven.
1.12. Vuurwerk
Reden : in andere reglementen wordt dit vermeld sinds nieuw decreet Weyts 2019.
Om te kunnen optreden moet het opgenomen worden in GAS.
Nieuw artikel 1.12 wordt toegevoegd:
§1. Het is verboden op gelijk welke plaats om het even welk vuurwerk, feestgeschut of gelijkaardige pyrotechnische materialen af te steken of kanonschoten af te vuren of voetzoekers, thunderflashes, knal- en rookbussen te laten ontploffen.
In afwijking van het eerste lid kan de burgemeester voor uitzonderlijke gebeurtenissen vooraf de toestemming verlenen om op een beperkt aantal plaatsen en gedurende een beperkte periode vuurwerk, feestgeschut of gelijkaardige pyrotechnische materialen af te steken of kanonschoten af te vuren of voetzoekers, thunderflashes, knal- en rookbussen te laten ontploffen. De burgemeester bepaalt de voorwaarden voor het aanvragen en afleveren van die toestemming. De voorwaarden moeten nageleefd worden.
§2. Het is tevens verboden op gelijk welke plaats wensballonnen op te laten.
2.2.1. Vergunningen voor evenementen in open lucht/tent
2.2.2 Meldingsplicht voor evenementen in besloten plaatsen
Reden : dit artikel zou best aangepast worden conform de werkwijze evenementenkluis. In de evenementenkluis wordt bepaald welke de verplichte documenten zijn.
Artikel 2.2.1 wordt gewijzigd als volgt :
Behoudens een voorafgaande schriftelijke vergunning van de burgemeester is elk evenement in open lucht of tent.op het grondgebied van de gemeente verboden.
De vergunning moet door de organisator aangevraagd worden via de evenementenkluis minstens drie maanden voor de aanvang van het evenement. In uitzonderlijke omstandigheden kan de burgemeester afwijkingen toestaan op deze termijn.
De verplichte velden in de evenementenkluis moeten ingevuld worden en de nodige documenten moeten bijgevoegd worden.
Het dossier moet volledig zijn vooraleer de burgemeester een beslissing kan nemen.
De burgemeester moet rekening houden met de eventueel in het verleden vastgestelde
onregelmatigheden bij evenementen ingericht door of onder verantwoordelijkheid van dezelfde organisator of vereniging. De burgemeester kan bijkomende voorwaarden koppelen aan elke toelating in verband met de openbare orde, rust, veiligheid en gezondheid.
De organisatoren van het evenement zijn ertoe gehouden de voorwaarden na te leven.
De burgemeester stelt de aanvrager zo spoedig mogelijk na de aanvraag in kennis van de toelating of van zijn gemotiveerde weigering.
Indien een geluidsafwijking wordt bekomen door de organisatoren, dienen de geluidsmetingen gedurende de volledige activiteit geregistreerd te worden en moeten de metingen ten laatste 14 dagen na het plaatsvinden van het evenement bezorgd worden aan de burgemeester .
Artikel 2.2.2 wordt gewijzigd als volgt :
Elk evenement in een besloten plaats waarbij elektronisch versterkte muziek geproduceerd wordt, moet gemeld worden aan de burgemeester.
Deze melding moet door de organisator aangevraagd te worden via de evenementenkluis minstens drie maanden voor de aanvang van het evenement. In uitzonderlijke omstandigheden kan de burgemeester afwijkingen toestaan op deze termijn.
Voor spontane, acute of onverwachte manifestaties geldt deze termijn niet; deze dienen wel per e-mail naar evenementen@gemeentemol.be /evenementen@dessel.be /evenementen@balen.be gemeld te worden aan de burgemeester uiterlijk 24 uur voor de aanvang van de activiteiten.
De verplichte velden in de evenementenkluis moeten ingevuld worden en de nodige documenten moeten bijgevoegd worden.
De burgemeester stelt de organisatoren zo spoedig mogelijk na de melding in kennis van de eventuele maatregelen in verband met openbare orde, rust en veiligheid en gezondheid welke hij oplegt voor de activiteit.
Indien een geluidsafwijking wordt bekomen door de organisatoren, dienen de geluidsmetingen gedurende de volledige activiteit geregistreerd te worden en moeten de metingen ten laatste 14 dagen na het plaatsvinden van het evenement bezorgd worden aan de burgemeester via email naar evenementen@gemeentemol.be.
1.3. Publiciteit en verkoop op openbaar domein
Reden : dit volgt uit een evaluatie van de evenementenkluis. Uit de bevraging blijkt dat organisatoren het onlogisch en belastend vinden dat er een vergunning nodig is voor flyeren. In de praktijk wordt een aanvraag tot flyeren altijd toegestaan en onder dezelfde voorwaarden. Het lijkt ons daarom beter om de voorwaarden op te nemen in het GAS-reglement, maar de vergunningsplicht af te schaffen.
Artikel 2.3 wordt gewijzigd als volgt :
§1. Personen die folders, strooibiljetten of voorwerpen uitdelen op het openbaar domein, moeten instaan voor de reinheid ervan en dienen weggeworpen strooibiljetten terug op te ruimen. Zij moeten vergezeld zijn van een helper, belast met het oprapen van de door het publiek in de omgeving weggeworpen exemplaren. De flyers, folders, strooibiljetten of voorwerpen moeten een verantwoordelijke uitgever en “mag niet op de openbare weg gegooid worden” vermelden. De personen die deze uitdelen op het openbaar domein, mogen voorbijgangers niet aanklampen, hinderen of hen de vlotte doorgang belemmeren.
De voorgaande alinea geldt niet op het terrein van manifestaties waar de organisator het engagement aangegaan heeft om het ganse terrein van de manifestatie op te ruimen na het beëindigen ervan .
§2. Het is verboden allerhande drukwerken op voertuigen te bevestigen. Deze regel is niet van toepassing op politionele documenten en zij die een voorafgaande toelating van de burgemeester of van de eigenaar van het voertuig hebben verkregen.
Enkel voor Mol: 2.4. Uitstallingen op het openbaar domein
Reden : aanpassing aan nieuwe politieverordening van 23 maart 2020.
Art. 2.4 §2 wordt gewijzigd als volgt :
§2. (enkel voor Mol) Terrassen en andere ingebruiknemingen van het openbaar domein mogen enkel opgesteld worden in overeenstemming met de politieverordening van 23 maart 2020 op het plaatsen van terrassen, koopwaren en voorwerpen op het openbaar domein en latere wijzigingen. De terrassen die in strijd met dit artikel of met de voorwaarden van de vergunning zijn geplaatst of uitgestald, moeten op het eerste verzoek van de politie of van een gemachtigde ambtenaar verwijderd worden. Als op dat verzoek niet ingegaan wordt, kan ambtshalve worden overgegaan tot de verwijdering ervan, op kosten en risico van de overtreder .
2.6. Hinderlijke beplanting en andere voorwerpen.
Reden :
- Eerste zin : Obstakels of materialen toevoegen is omvattender en duidelijker dan enkel voorwerpen. Ze kunnen het verkeer hinderen of een gevaar vormen voor gebruikers van de openbare weg.
- Tweede zin : toevoeging ‘ en afsluitingen’ aangezien het vaak ook gaat over schutsels, muren ed.
Art. 2.6 eerste zin wordt gewijzigd als volgt :
De gebruikers en bij ontstentenis de eigenaars van private eigendommen gelegen langs de openbare weg moeten ervoor zorgen dat bomen, hagen, beplantingen, afsluitingen en andere voorwerpen, obstakels of materialen met geen enkel deel ervan:
Art. 2.6 tweede zin wordt gewijzigd als volgt :
Bovendien moet de maximum hoogte van de beplantingen en afsluitingen van een voortuin of van een perceel grond gelegen aan een bocht of kruispunt worden beperkt tot 0,70 meter in volgende situatie:
2.7.5 Lachgas en andere schadelijke middelen
Reden : meer jongeren gebruiken lachgas om in een roes te geraken. Dit is een gevaar voor hun gezondheid en de openbare veiligheid.
Art. 2.7.5 wordt toegevoegd :
§1. Het is verboden om schadelijke middelen zoals lachgas te verhandelen of te bezitten indien de handel of het bezit gericht is op het oneigenlijk gebruik van het middel met als doel het bekomen van een roeseffect.
§2. Onverminderd de gemeentelijke administratieve sancties en maatregelen zoals voorzien in artikel 8 van dit reglement kan de politie bij inbreuken op §1 van dit artikel de schadelijke middelen in beslag nemen.
2.9.2§1 Onder controle houden van dieren
Reden : verduidelijking : ‘onder controle houden’ moet blijven, ook in hondenlosloopweide dus duidelijk stellen dat er enkel een uitzondering is voor aan de leiband houden.
Art. 2.9§1 wordt gewijzigd als volgt:
§1. Het is de eigenaars, bezitters, bewakers of houders van dieren verboden dieren onbewaakt vrij te laten rondlopen op openbare wegen en voor het publiek toegankelijke plaatsen. De bewaking moet zo zijn dat de begeleider het dier op elk ogenblik kan beletten om personen of dieren te intimideren of lastig te vallen, voertuigen te bespringen of private eigendommen te betreden. Het is de personen die het dier niet in de hand kunnen houden, verboden het dier te begeleiden. Op publiek toegankelijke plaatsen moeten honden aan de leiband gehouden worden tenzij in de daartoe voorziene hondenlosloopzones. De honden moeten ook in de hondenlosloopzones onder controle gehouden worden door de begeleider.
2.15. Woonwagens, mobilhomes, overnachten en kamperen
Reden : tijdens de zomer/festivals waren er soms ook mensen die overnachten op gewone parkeerplaatsen. Daarom de toevoeging : parkeerplaatsen voor zwerf-of woonwagens.
Art. 2.15 wordt gewijzigd als volgt:
Op het ganse grondgebied is het verboden te verblijven in zwerf-of woonwagens, al dan niet voorzien van wielen, voor een tijdsduur die 24 uur te boven gaat, met uitzondering van:
- De erkende kampeerterreinen.
- Een erkend woonwagenpark.
- Tijdens de kermisperiode: voor deze die hun standplaats hebben op de plaatselijke kermissen, binnen de voorwaarden van het kermisreglement.
- In een afgebakend gebied op speciaal voorziene parkeerplaatsen voor zwerf- of woonwagens .
- Uitzonderlijke gelegenheden mits voorafgaande vergunning van de burgemeester.
3.3 SLUIKSTOKEN
Reden : Vlarem, hogere wetgeving, werd aangepast dus we moeten ook onze bepalingen aanpassen.
Art. 3.3 §2 wordt gewijzigd als volgt:
Art. 3.3§2 Met behoud van de toepassing van het Veldwetboek, het Bosdecreet van 13 juni 1990 en het decreet Natuurbehoud van 21 oktober 1997, is de verbranding in open lucht van welke stoffen ook verboden, behalve als het gaat om:
1° het maken van vuur in open lucht in bos- en natuurgebieden, als beheermaatregel wanneer afvoer of verwerking ter plaatse van het biomassa-afval niet mogelijk is. Die activiteit mag pas plaatsvinden als de gemeentelijke overheid schriftelijke toestemming heeft gegeven of als die activiteit als beheermaatregel is opgenomen in een goedgekeurd beheerplan of vergund door het Agentschap voor Natuur en Bos zoals voorzien in het Bosdecreet en het decreet Natuurbehoud;
2° de verbranding in open lucht van plantaardige afvalstoffen die afkomstig zijn van eigen bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden, als afvoer of verwerking ter plaatse van het biomassa-afval niet mogelijk is;
3° de verbranding in open lucht van plantaardige afvalstoffen die afkomstig zijn van het onderhoud van landschapselementen, als afvoer of verwerking ter plaatse van het biomassa-afval niet mogelijk is;
4° de verbranding in open lucht van plantaardige afvalstoffen als dat vanuit fytosanitair oogpunt noodzakelijk is;
5° het verbranden van droog onbehandeld hout bij het maken van een kampvuur. In afwijking hiervan mag een kampvuur pas plaatsvinden als de burgemeester schriftelijke toestemming heeft gegeven. De burgemeester kan aan de toestemming voorwaarden verbinden.
6° het verbranden van droog onbehandeld hout of een vaste fossiele brandstof in een sfeerverwarmer;
7° het verbranden van dierlijk afval, in overeenstemming met de bepalingen, vermeld in artikel 6 van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 juni 2013 betreffende dierlijke bijproducten en afgewerkte producten. Die activiteit mag pas plaatsvinden met schriftelijke toestemming van de toezichthouder;
8° het verbranden van droog brandbaar materiaal, met uitzondering van afvalstoffen, droog onbehandeld hout en onversierde kerstbomen in het kader van folkloristische evenementen. Die activiteit mag pas plaatsvinden als de burgemeester schriftelijke toestemming heeft gegeven en de activiteit op een afstand van meer dan 100 meter van bewoning plaatsvindt;
9° de verbranding in open lucht, met uitzondering van afvalstoffen, in het kader van blusoefeningen, uitgevoerd door de brandweer van een gemeente, regio of bedrijf of door de civiele bescherming.
3.4 Aanplakkingen, publiciteitsborden (wildplakken), bewegwijzering
Reden : de opsomming van de verplichte gegevens en documenten kan weggelaten worden want dit blijkt uit de evenementenkluis.
Overal wordt bij de termijn voor de aanvraag de uitzondering toegevoegd conform de uitzonderingen bij aanvraag evenementen
In §1 bis dient ‘schepenen’ toegevoegd te worden
Art. 3.4§6 is nieuw voor Dessel: in het kader van het lokaal woonbeleid is het belangrijk dat een mogelijk nieuwe eigenaar/huurder weet dat er sprake kan zijn van onbewoonbaarverklaring/ongeschiktverklaring van de woning
Art. 3.4 §1 al. 2 wordt gewijzigd als volgt:
De aanvraag van de gemeentelijke vergunning dient minstens 1 maand voor de plaatsing via de evenementenkluis te gebeuren. In uitzonderlijke omstandigheden kan de burgemeester afwijkingen toestaan op deze termijn.
De verplichte velden in de evenementenkluis moeten ingevuld worden en de nodige documenten moeten bijgevoegd worden.
Art. 3.4 §1bis wordt gewijzigd als volgt:
§1bis Het plaatsen van bewegwijzering van tijdelijke aard, voor eender welk doel,op het openbaar domein, of op plaatsen, constructies of bermen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, is onderworpen aan een voorafgaandelijke vergunning van het college van burgemeester en schepenen.
De bewegwijzering mag ten vroegste twee dagen voor de datum van het evenement of voor het doel dat zij wordt aangevraagd, geplaatst worden en dient ten laatste derde dag erna te worden verwijderd.
De vergunninghouder dient de bewegwijzering zelf te plaatsen en te verwijderen rekening houdende met andere vigerende reglementen.
De aanvraag van de gemeentelijke vergunning dient minstens 1 maand voor de plaatsing via de evenementenkluis te gebeuren. In uitzonderlijke omstandigheden kan de burgemeester afwijkingen toestaan op deze termijn.
De verplichte velden in de evenementenkluis moeten ingevuld worden en de nodige documenten moeten bijgevoegd worden.
Deze vergunning wordt uitsluitend verleend uit het oogpunt van de gemeente en ontslaat de vergunninghouder niet van de verplichting van andere overheden alle andere vergunningen te bekomen die hij mocht nodig hebben.
Bij gebreke van een vergunning of indien de vergunninghouder de opgelegde voorwaarden overtreedt, kan ambtshalve de bewegwijzering verwijderd worden op kosten en risico van de overtreder.
(Enkel voor Dessel) Art. 3.4§6 wordt toegevoegd :
Het besluit tot ongeschikt- en/of onbewoonbaarverklaring wordt na betekening aan de belanghebbenden aangeplakt op de woning en dit op een vanop de openbare weg goed zichtbare en leesbare plaats.
Het is verboden de aanplakking te weigeren en/of het aangeplakte besluit onleesbaar te maken, te vernielen of te verwijderen.
De aanplakking van het besluit mag slechts ongedaan gemaakt worden na opheffing van het besluit door middel van afgifte van een conformiteitsattest, een opheffingsbesluit of een proces verbaal van uitvoering.
3.7. Onderhoud van voertuigen – Wrak.[1]
Reden : nav een opmerking van de adviesraad : in de oude tekst kan verwarring ontstaan of het verbod gaat om één wrak of om meerdere wrakken. In §2 wordt een wrak vervangen door ‘ één of meerdere wrakken van een motorvoertuig of één of meerdere wrakken van een caravan’.
Art. 3.7§2 wordt gewijzigd als volgt:
§2. Onverminderd de van toepassing zijnde milieuwetgeving en/of verkeerswetgeving, is het verboden om op het openbaar domein een wrak van een motorvoertuig of een wrak van een caravan te plaatsen of te laten staan, ongeacht de bestemming ervan, tenzij met toestemming van het college van burgemeester en schepenen.
Onverminderd de van toepassing zijnde milieuwetgeving, is het verboden om, op het even welke plaats, zelfs op private gronden, één of meerdere wrakken van een motorvoertuig of één of meerdere wrakken van een caravan te plaatsen of te laten staan, ongeacht de bestemming ervan, wanneer dit van op de openbare weg kan gezien worden, tenzij met toestemming van het college van burgemeester en schepenen.
Met wrak wordt elk voertuig bedoeld in het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, met eigen beweegkracht dat niet meer gebruikt kan worden overeenkomstig zijn eigenlijke bestemming.
3.9. Parken, groene ruimten, speelterreinen en sportterreinen.
Reden : voorheen stond enkel ‘ in het park’. Nu ook uitbreiden naar groene ruimten.
Art. 3.9 §3 punt 8 wordt gewijzigd als volgt:
8. dieren te voederen of dieren te laten grazen.
3.11. Opslaan afvalstoffen
Reden :dit is een gevaar voor de openbare gezondheid en kan overlast veroorzaken bij de omwonenden.
Art. 3.11 wordt toegevoegd :
Het is verboden afval en het algemeen alle stoffen te bewaren of op te hopen die van aard zijn geurhinder te veroorzaken of die van aard zijn ongedierte aan te trekken.
3.12. Rookverbod sport- en recreatiesites
Reden : Op en rond de sportterreinen zou een rookverbod moeten komen owv gevaar voor gezondheid
Art. 3.12 wordt toegevoegd :
§1 (enkel voor Mol) Onverminderd de wettelijke bepalingen op het rookverbod, is het verboden te roken op de volledige sportsite Den Uyt tussen de kruispunten Rode Kruislaan-Rivierstraat, De Biststraat – Molse Nete en Kleinendijk-Oude Nete, behoudens in de daartoe afgebakende en aangeduide rookzone.
§2 (enkel voor Balen) Onverminderd de wettelijke bepalingen op het rookverbod, is het verboden te roken op het volledige recreatiedomein Keiheuvel, behoudens op de horecaterrassen.
4.1 Exploitatievergunning voor een horeca-uitbating
Reden: we willen een verduidelijking geven van een occasionele horecazaak en van reizende horecazaak dus de definities worden aangepast
Art. 4.1 5° en 6° wordt gewijzigd als volgt :
5° Occasionele horecazaken: de vooraf als dusdanig aangegeven horecazaak die, naar aanleiding van om het even welke gebeurtenis van voorbijgaande aard, ten hoogste tienmaal per jaar en telkens voor niet langer dan vijftien opeenvolgende dagen wordt gehouden door een kring, een maatschappij of een particuliere vereniging, met uitzondering van de handelsvennootschappen en van feitelijke verenigingen met winstoogmerk.
6° Reizende horecazaken: de horecazaak gehouden in boten, schepen, spoorwagens of andere voertuigen, alsmede in kramen of andere inrichtingen die van de ene naar de andere plaats plegen te worden overgebracht.
4.2. Exploitatievergunning voor clubhuizen van motorclubs
Reden : We hebben al een artikel mbt criminele motorbendes. Ariec heeft nu een modelreglement opgesteld. De omliggende gemeenten en steden hebben ook dit modelreglement overgenomen.
We nemen het voorstel van ARIEC integraal over.
Art. 4.2 wordt gewijzigd als volgt:
Begrippenkader
§1 Voor de toepassing van dit hoofdstuk wordt onder volgende begrippen verstaan:
1.Motorclub: een hiërarchisch gestructureerde groep van twee of meer personen gekenmerkt door een gemeenschappelijke ideologie of groepscultuur die naar de buitenwereld wordt veruitwendigd door het gebruik van gemeenschappelijke kenmerken, zoals symbolen, clubemblemen, colors, tatoeages, materialen, voertuigen, kledij, foto’s en ongeacht het effectieve bezit of gebruik van een motor;
2.Clubhuis: een ruimte of locatie waar een bijeenkomst van een motorclub plaatsvindt.
3.Exploitant: de natuurlijke persoon of personen, de feitelijke vereniging of de rechtspersoon, al dan niet eigenaar, die een clubhuis, in feite of in rechte faciliteert of uitbaat.
4.Organisator: de natuurlijke persoon of personen, de feitelijke vereniging, of de rechtspersoon, die een bijeenkomst van een motorclub in feite of in rechte organiseert.
5.Deelnemer: de natuurlijke persoon die aanwezig is op een bijeenkomst van een motorclub.
Toepassingsgebied
§2 Het is verboden om op het grondgebied van de gemeente zonder vergunning een clubhuis te vestigen of bijeenkomsten van clubhuizen voor motorclubs te faciliteren.
Aanvraagprocedure
§3 De aanvraag
Voor het verkrijgen van een clubhuisvergunning dient de exploitant een digitale aanvraag in bij de burgemeester, aan de hand van een daartoe voorzien aanvraagformulier.
De aanvraag bestaat minstens uit:
o een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier;
o een uittreksel strafregister volgens artikel 596, tweede lid van het Wetboek van Strafvordering (vroeger: model 2) van de exploitant en de organisator en van de organen en/of vertegenwoordigers van de rechtspersoon;
o een uittreksel van alle gegevens uit het UBO-register van de rechtspersoon exploitant en organisator.
De burgemeester kan bepalen dat nader te bepalen documenten overhandigd moeten worden.
De aanvraag is onvolledig wanneer de documenten vermeld in het aanvraagformulier ontbreken. De aanvrager beschikt over een termijn van 30 kalenderdagen na mededeling van dit feit, om de ontbrekende documenten in te dienen.
De ontvankelijkheidsvoorwaarden
§4 De aanvraag van een clubhuisvergunning is slechts ontvankelijk wanneer voldaan is aan volgende voorwaarden:
1°. De aanvraag moet volledig zijn.
2°. De vestigingsplaats van een clubhuis dient te voldoen aan een afstandsregeling als volgt:
Er mag op de vestigingsplaats, waarvoor een vergunning wordt gevraagd, binnen een straal van 10 km, te meten vanaf de toegangsdeur, geen andere motorclub gevestigd zijn.
§5 Een nieuwe aanvraag van dezelfde exploitant of dezelfde organisator, voor dezelfde plaats én voor dezelfde bestemming, volgend op een onontvankelijke of geweigerde aanvraag, kan ten vroegste zes maanden na de datum vermeld in de weigerings- of onontvankelijkheidsbeslissing worden ingediend, op straffe van onontvankelijkheid.
Deze nieuwe aanvraag dient vergezeld te zijn van de bevestiging ondertekend door de exploitant en de organisator, dat alle voorwaarden vermeld in dit reglement vervuld zijn.
Procedure ten gronde
§6 Na de datum van de melding van een ontvankelijke aanvraag, volgen controles van de voorwaarden zoals vermeld in artikel 4 van dit reglement.
§7 Bij negatieve controles wordt een hoorzitting georganiseerd die aanleiding kan geven tot een regularisatietermijn.
§8 Binnen een termijn van 90 kalenderdagen, na de melding van een ontvankelijke aanvraag, wordt een beslissing genomen. Indien gerechtvaardigd door de complexiteit van het dossier, mag deze termijn éénmaal met maximaal dezelfde duur worden verlengd.
§9 Om dwingende redenen van algemeen belang, met name de openbare orde en veiligheid, bescherming van consumenten, eerlijkheid van handelstransacties, fraudebestrijding, bescherming van het milieu en stedelijk milieu, wordt bij het uitblijven van een beslissing binnen de vastgestelde of verlengde termijn, de vergunning geacht te zijn geweigerd.
Voorwaarden
§10 De organisatie of de exploitatie van een clubhuis of de deelname aan een bijeenkomst van een motorclub is verboden, tenzij aan de hiernavolgende voorwaarden is voldaan.
§11 Met betrekking tot de inrichting
1° Het clubhuis voldoet aan de geldende regelgeving met betrekking tot stedenbouw, milieu en omgeving.
2°. Het clubhuis voldoet aan de brandveiligheidsvereisten zoals nader omschreven in POLITIEREGLEMENT HOUDENDE MAATREGELEN TOT HET VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN BRAND IN PUBLIEK TOEGANKELIJKE LOKALEN EN TIJDENS PUBLIEK TOEGANKELIJKE EVENEMENTEN of in een verslag van de Brandweerzone Kempen of van een door de burgemeester aangestelde toezichter.
Deze voorwaarden worden gecontroleerd door de gemeente en de politie. De gemeente en politie kunnen hiervoor bijkomende inlichtingen inwinnen bij andere diensten.
De politie stelt de burgemeester in kennis van de resultaten van deze controle.
§12 Voorwaarden ten aanzien van de persoon
Er wordt een politioneel en/of administratief onderzoek gevoerd naar vaststellingen en/of veroordelingen, al dan niet met uitstel, opschorting, eenvoudige schuldverklaring voor inbreuken op feiten zoals omschreven in:
a) het Strafwetboek, met uitzondering van de overtredingen in Titel X;
b) de Drugswet ;
c) de Wapenwet ;
d) de Wet Private Militie ;
e) de Vreemdelingenwet ;
f) de fiscale en sociale wetgeving;
g) de camerawetgeving;
h) vestigingsvoorwaarden;
i) de wet op racisme of xenofobie ingegeven daden;
j) voorwaarden verbonden aan de exploitatie van een inrichting of clubhuis.
De hiernavolgende personen moeten aan een gunstig onderzoek voldoen:
• de organisator;
• de deelnemer;
• de exploitant;
• de organen en/of de vertegenwoordigers van de exploitant of de organisator;
• andere personen die in welke hoedanigheid ook deelnemen aan een motorclub of de exploitatie van een clubhuis.
Als in dit onderzoek wordt vastgesteld dat er verschillende vaststellingen en/of veroordelingen zijn, kan het onderzoek als ongunstig worden beschouwd.
Deze voorwaarden worden gecontroleerd door de gemeente en de politie. Hiervoor kunnen bijkomende inlichtingen bij andere diensten worden ingewonnen.
Modaliteiten
§13 Voor elke bijeenkomst van een motorclub dient de organisator, bij gebreke hieraan de exploitant, een deelnemerslijst op te maken met vermelding van naam, voornaam, roepnaam of alias, geboortedatum, rijksregisternummer, woonplaats en kentekenplaat van het voertuig.
Op eerste verzoek van de lokale politie of de gemeente dient de organisator, bij gebreke hieraan de exploitant, de volledige en actuele deelnemerslijsten van de bijeenkomsten van de motorclub gedurende de laatste zes maanden te overhandigen.
§14 Het clubhuis moet tijdens een bijeenkomst onmiddellijk zowel van binnen als van buiten zonder tussenkomst van een derde toegankelijk zijn met het oog op de toegang van controle- en hulpverleningsdiensten.
§15 Het is verboden om ramen van een clubhuis tijdens de bijeenkomsten van de motorclub op enige wijze ondoorzichtig te maken (bijvoorbeeld: door er voorwerpen te plaatsen, de ramen met folie te bekleden, de gordijnen of de (rol)luiken te sluiten).
§16 Iedere aanwezige in het clubhuis dient ten allen tijde toegang te verlenen aan controle- en hulpverleningsdiensten.
§17 Het is verboden een bijeenkomst van een motorclub die niet voldoet aan de bepalingen van dit reglement te faciliteren.
6.4. (enkel voor Balen) GEVELTUINTJES
Reden: proberen alle reglementen samen te voegen in één tekst
Art. 6.4 wordt toegevoegd:
De bepalingen van het reglement aanleggen geveltuin van 31 mei 2021 en latere wijzigingen dienen te worden nageleefd.
6.5 (enkel voor Mol) GEVELTUINTJES
Reden: proberen alle reglementen samen te voegen in één tekst
Art. 6.5 wordt toegevoegd:
De bepalingen van het reglement aanleggen geveltuin van 29 mei 2017 en latere wijzigingen dienen te worden nageleefd.
Artikel 2. – bekendmaking politieverordening
§1. Deze wijzigingen worden bekendgemaakt zoals voorgeschreven in de artikelen 285 t.e.m. 288 Decreet Lokaal Bestuur.
§2. Deze wijzigingen worden eveneens bekendgemaakt overeenkomstig artikel 15 van de Wet van 24 juni 2013. Dat gebeurt door publicatie op de gemeentelijke website en via het gemeentelijk publicatieblad.
Artikel 3. – inwerkingtreding en overgangsmaatregelen
§1. Deze beslissing en de wijzigingen van het politiereglement treden in werking op 1 maart 2022.
§2. De procedures die lopende zijn op het tijdstip van de inwerkingtreding van dit politiereglement blijven onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die van kracht waren op het tijdstip van de inleiding van de procedure.
§3. Deze wijzigingen zijn van toepassing op de inbreuken die gepleegd werden na de inwerkingtreding ervan.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatische werkende toestellen, zoals in bijlage gehecht aan dit dossier, goed.
Artikel 2
De gemeenteraad bekrachtigt het protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen (GAS4).
Artikel 3
Deze politieverordening treedt in werking op 1 maart 2022.
Artikel 4
Deze verordening wordt bekendgemaakt zoals voorgeschreven in de artikelen 285 tot en met 288 decreet lokaal bestuur.
Artikel 5
Conform artikel 119 Nieuwe Gemeentewet wordt een afschrift van deze verordening toegezonden aan de bestendige deputatie van de provincieraad binnen 48 uren en aan de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Turnhout, evenals aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg Turnhout en van de politierechtbank Turnhout.
Er wordt ook een elektronisch exemplaar overgemaakt aan de referentiemagistraten.
Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Stefan Hendrix Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Maarten Van Camp Hans De Groof Davy Geboers Jan Vangheel Wim Caeyers Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Peter Van Rompaey Lotte Vreys Wendy Soeffers Anneleen Dom Sofie Molenberghs Jos Lodewijckx Lieve Heurckmans Hanne Paepen Chris Xhenseval Frederik Loy Nele Van Roey Servais Verherstraeten Hilde Valgaeren Els Ceulemans Zehra Ünlü Solange Abbeloos Lander Geyzen Tomas Sergooris Koen Boeckx Ria Melis Masha Celen Bas Van Olmen Hans Schoofs Koen Van Gompel aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 10 Goedgekeurd
BESLUIT
Artikel 1
De beslissing, om een blauwe zone in te voeren in de Molenstraat, genomen in de zitting van de gemeenteraad van 7 oktober 1996, wordt opgeheven.
Artikel 2
De beslissing, om een blauwe zone in te voeren op de Markt (tussen Molderdijk en Martelarenstraat), genomen in de zitting van de gemeenteraad van 20 november 2006, wordt opgeheven.
Artikel 3
Er wordt een zone betalend parkeren ingevoerd in de hiernavolgende straten:
− Markt (tussen Molderdijk en Martelarenstraat)
− Molenstraat
Artikel 4
De zone betalend parkeren zal gesignaleerd worden met de verkeersborden ZE9a T met onderbord 'ticket'.
Artikel 5
Dit besluit treedt in werking op 1 februari 2022.
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad geeft haar goedkeuring voor het aanpassen van de parkeerzones vanaf 1 februari 2022 voor het bewonersparkeren als volgt:
Inwoners uit deze straten waar betalend parkeren geldt of die gelegen zijn in blauwe zone 1
ZONE 1
Bergstraat
Boomgaardstraat
Guido Gezellestraat
Kloosterstraat
Lakenmakersstraat
Lichtstoetstraat
Rozenberg
Santo Tomasplein
Smallestraat
Statieplein
Statiestraat
mogen met een bewonerskaart in volgende straten parkeren:
Bergstraat
Guido Gezellestraat
Corbiestraat (noord)
Rozenberg
Smallestraat
P - ’t Getouw
P - Rondplein
Inwoners uit deze straten waar betalend parkeren geldt of die gelegen zijn in blauwe zone 2
ZONE 2
Kersenlaan
Vijverstraat
mogen met een bewonerskaart in volgende straten parkeren:
Kersenlaan
Vijverstraat
P - ’t Getouw
Inwoners uit deze straten waar betalend parkeren geldt of die gelegen zijn in blauwe zone 3
ZONE 3
Achterpad
Baron van Eetveldeplein
Boerenkrijgstraat
Corbiestraat (zuid)
Heldenstraat
Edmond Van Hoofstraat
Gasthuisstraat
Graaf de Broquevillestraat
Laar
Markt (oost)
Molenstraat
Rondplein
Schansstraat
St.-Pieterstraat (zuid)
Voogdijstraat
mogen met een bewonerskaart in volgende straten parkeren:
Heldenstraat
Edmond Van Hoofstraat
Gasthuisstraat
Schansstraat
St.-Pieterstraat (zuid)
Molenstraat
P - ’t Getouw
P - Rondplein
P - Sint-Pieter
Inwoners uit deze straten waar betalend parkeren geldt of die gelegen zijn in blauwe zone 4
ZONE 4
Markt
Rivierstraat
Rode-Kruislaan
mogen met een bewonerskaart in volgende straten parkeren:
Rivierstraat
P - Markt
Inwoners uit deze straten waar betalend parkeren geldt of die gelegen zijn in blauwe zone 5
ZONE 5
Asstraat
Collegestraat
Gasstraat
Jakob Smitslaan
Vennestraat
mogen met een bewonerskaart in volgende straten parkeren:
Asstraat
Collegestraat
Gasstraat
Jakob Smitslaan
Vennestraat
P - Markt
Inwoners uit deze straten waar betalend parkeren geldt of die gelegen zijn in blauwe zone 6
ZONE 6
Adolf Reydamslaan
Alfons Megensplein
Corbiestraat (noord)
Doornboomstraat (noord)
Gildestraat
Hangarstraat
St.-Paulusstraat
St.-Pieterstraat (noord)
Statieplein (west)
Welzijnssite Ten Hove
mogen met een bewonerskaart in volgende straten parkeren:
Adolf Reydamslaan
Alfons Megensplein
Doornboomstraat
Gildestraat
St.-Paulusstraat
St.-Pieterstraat (noord)
Welzijnssite Ten Hove
Corbiestraat (noord)
Hangarstraat
Statieplein
P - Rondplein
BESLUIT
Artikel 1
In de hierna volgende straten wordt een zone afgebakend waar de parkeertijd beperkt wordt tot 4 uren door het gebruik van de parkeerschijf in te voeren:
− Vijverstraat tot aan de Perenlaan
− Kersenlaan
− Jakob Smitslaan vanaf Adolf Reydamslaan tot St.-Jan Berchmansstraat
− Gasstraat
− Vennestraat
− Verbindingsstraatje tussen Gasstraat en Vennestraat
− Asstraat
− Collegestraat
− Heldenstraat
− Alfons Megensplein
− Guido Gezellestraat
− Bergstraat
− Lichtstoetstraat
Artikel 2
Op de hierna volgende locatie wordt een zone afgebakend waar de parkeertijd beperkt wordt tot 3 uren door het gebruik van de parkeerschijf in te voeren:
− Parking Welzijnssite Ten Hove
Artikel 3
In de hierna volgende straten wordt een zone afgebakend waar de parkeertijd beperkt wordt tot 2 uren door het gebruik van de parkeerschijf in te voeren:
− Schansstraat
− Rode Kruislaan vanaf Nieuwstraat tot Rivierstraat
− Rivierstraat vanaf Markt tot parking Rivierstraat
Artikel 4
Deze maatregel wordt gesignaleerd met de verkeersborden ZE9a G en ZE9a G/.
Artikel 5
Dit besluit treedt in werking op 1 februari 2022.
BESLUIT
Enig artikel:
De gemeenteraad besluit het 'Gebruiksreglement op de inname van het openbaar domein door terrassen buiten de reguliere terraslijnen' in te voeren. Het reglement luidt als volgt:
Artikel 1:
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
Horecazaak: hotel, restaurant, café en iedere andere handelszaak die binnenin permanent ingericht is om bereide voedingswaren en/of dranken te verstrekken voor gebruik ter plaatse. Al dan niet gecombineerd met een winkelfunctie, maar de hoofdfunctie moet horeca zijn. Nachtwinkels, telefoonwinkels, krantenkiosken en dergelijke vallen daar niet onder.
Openbaar domein: de gehele openbare wegen- en pleininfrastructuur met mogelijk toebehoren, beheerd door een bestuurlijke overheid en toegankelijk voor het publiek
Terras: een opstelling bij of door een horecazaak, bestaande uit tafels en zitmeubelen en eventueel uit bijkomende uitrustingen zoals parasols, menuaankondigingen, verlichtingstoestellen, inkleding (bloembakken,…). Het gaat hier om terrassen die toegekend worden buiten de reguliere terraslijnen, namelijk op parkeerplaatsen of ander openbaar domein. Een terras bevindt zich op het gelijkvloers.
Vergunninghouder: de natuurlijke of rechtspersoon die de handelszaak of horecazaak uitbaat waarvoor een stationeervergunning voor inname van het openbaar domein werd afgeleverd; of bij gebreke aan een uitbater de eigenaar van het pand.
TOEPASSINGSGEBIED
Art. 2
De bepalingen van dit reglement zijn van toepassing op het grondgebied van de gemeente Mol. Zij hebben betrekking op de inname van terrassen op het openbaar domein buiten de reguliere terraslijnen.
STATIONEERVERGUNNING – ALGEMEEN
Art. 3
Onverminderd de toepassing van de regelgeving inzake stedenbouw, is er voor het plaatsen van een terras op het openbaar domein een stationeervergunning nodig voor het privatief gebruik ervan. De vergunning wordt verleend door de burgemeester.
Art. 4
De stationeervergunning die wordt afgeleverd op basis van dit reglement moet steeds aanwezig zijn in de handelszaak.
De vergunninghouder of diens aangestelde zal tijdens de normale openingsuren steeds aan alle bevoegde personen toelating geven voor controle en bezichtiging van de ingebruikname van het openbaar domein en zal de stationeervergunning op verzoek moeten voorleggen.
PROCEDURE STATIONEERVERGUNNING
Art. 5
Elke aanvraag voor een terras op het openbaar domein moet gericht worden aan de burgemeester. De aanvraag moet schriftelijk of via het e-loket gebeuren minstens 45 kalenderdagen voor de gewenste ingebruikname van het openbaar domein.
Bij een eerste aanvraag tot stationeervergunning dienen volgende documenten te worden gevoegd:
- Volledig ingevuld officieel aanvraagformulier.
- Een duidelijk inplantingsplan met de nodige afmetingen van het in te nemen openbaar domein, de voorziene inplanting van het terras, alsmede een aanduiding van alle hindernissen (parkeermeters, bomen, trottoirkasten van nutsmaatschappijen, verlichtingspalen, vuilbakken, …) en andere aanwezige toebehoren van het openbaar domein (gasafsluiters, kolken, …) aanwezig in een zone van minimum 2 meter rond de gevraagde oppervlakte.
- Minstens 3 relevante kleurfoto’s van de in gebruik te nemen oppervlakte en het aangrenzend pand of gebied.
- Een plaatsbeschrijving van het openbaar domein met vermelding van eventuele gebreken (gestaafd door fotomateriaal). Indien deze plaatsbeschrijving ontbreekt, wordt het openbaar domein in goede staat geacht.
- Een gedetailleerde beschrijving van de gebruikte voorwerpen en materialen (technische tekening, attesten, foto’s en/of afbeeldingen), het aantal, de vorm, de aard, de kleur(en), de materialen en afmetingen van alle voorwerpen en hun eventuele verankeringen van de terraselementen; dit moet toelaten een duidelijk beeld te vormen van de beoogde inname.
Indien van toepassing dient elke aanvraag tevens volgende gegevens te bevatten:
- Bij plaatsing van een parasol: een kopie van het attest waaruit blijkt dat het textiel van het zonnescherm minimum klasse M1 heeft en een officieel goedgekeurd testrapport dat ze bestand zijn tegen windkracht 7.
De aanvraag kan als onvolledig worden afgewezen indien het formulier niet volledig is ingevuld of niet alle bijlagen bij de aanvraag zijn gevoegd.
Art. 6
De stationeervergunning wordt afgeleverd door de burgemeester. De beslissing over de aanvraag voor de stationeervergunning wordt genomen binnen een termijn van 45 kalenderdagen vanaf de dag van de verzending of afgifte tegen ontvangstbewijs van de volledige en correcte aanvraag.
De burgemeester kan in de beslissing gemotiveerd bijkomende voorwaarden opleggen die de vergunninghouder dient na te leven.
De burgemeester kan de aanvraag gemotiveerd weigeren, bijvoorbeeld omdat de voorwaarden van de voorgaande vergunning niet werden nageleefd.
De beslissing wordt aan de aanvrager overgemaakt.
Art. 7
De stationeervergunning moet jaarlijks aangevraagd worden. Bij iedere daaropvolgende aanvraag tot hernieuwing van de stationeervergunning wordt expliciet vermeld dat het om een eerder vergund en dus hetzelfde terras gaat.
De stationeervergunning moet opnieuw worden aangevraagd volgens de hierboven vermelde bepalingen wanneer er zich een wijziging voordoet van het vergunde terras.
DUUR VAN DE STATIONEERVERGUNNING
Art. 8
De stationeervergunning voor een terras op het openbaar domein buiten de reguliere terraslijnen wordt verstrekt voor de periode van 1 mei tot 30 september, tenzij de aanvrager de inname voor een kortere periode wenst te doen. De burgemeester kan beslissen dat het terrasseizoen vroeger of later aanvangt en/of eindigt.
Art. 9
De burgemeester kan de stationeervergunning te allen tijde gemotiveerd eenzijdig wijzigen, opschorten of opheffen om redenen van algemeen belang, zoals bijvoorbeeld bij heraanleg van het openbaar domein.
De vergunning vervalt bovendien indien:
- de in de vergunning vermelde termijn verstrijkt
- de vergunninghouder er schriftelijk aan verzaakt
- er een gewijzigde stationeervergunning op dezelfde plaats wordt goedgekeurd
De vergunninghouder kan in geen geval aanspraak maken op een schadevergoeding.
VERWIJDERING TERRAS
Art. 10
De burgemeester behoudt zich het recht voor om in het kader van het openbaar belang, de openbare orde of de openbare veiligheid, bij uitzonderlijke manifestaties, kermissen of markten de tijdelijke verwijdering van het terras op eerste verzoek te vorderen.
Eveneens op het eerste verzoek van de politie of de aanwezige verantwoordelijke van de hulpdiensten moet, in geval van gevaar en voor doorgang van politie- en/of hulpdiensten of bij maatregelen van openbare veiligheid, het terras onmiddellijk worden weggenomen door de vergunninghouder of het personeel.
Er is geen recht op schadevergoeding voor de vergunninghouder. De kosten voor de ontruiming van het terras zijn ten laste van de vergunninghouder en kunnen niet verhaald worden op de overheid.
Art. 11
Indien werken dienen te worden uitgevoerd aan het openbaar domein of aan openbare nutsleidingen moet de vergunninghouder dit gedogen zonder een recht op schadevergoeding, welke ongemakken er ook het gevolg van zijn. Indien nodig, dient de vergunninghouder zelf de terraselementen (parasols, meubilair, …) te verplaatsen zodanig dat het openbaar domein vrijgemaakt wordt voor de uit te voeren werken, zonder enig recht op schadevergoeding.
Art. 12
Onmiddellijk na het verstrijken van de vergunde termijn, evenals in geval van opschorting, verval of opheffing van de vergunning moet het terras met alle constructies worden weggenomen en moet het openbaar domein onmiddellijk hersteld worden in de staat waarin het zich bevond voor de ingebruikname door de vergunninghouder. Alle eventuele sporen van bevestiging op de verharding van het openbaar domein moeten worden verwijderd.
Het verwijderen van het terras moet uiterlijk gebeuren in de week volgend op het einde van de vergunde termijn voor het terras.
Indien de vergunninghouder na ingebrekestelling per brief weigert het terras te verwijderen of de verwijdering niet correct gebeurde, kan het betrokken terras door de gemeentediensten verwijderd worden en het openbaar domein hersteld op kosten van de overtreder, zonder dat deze eventuele schade of winstderving kan verhalen op de gemeente. De kosten voor verwijdering en herstel zullen worden doorgerekend aan de vergunninghouder.
VOORWAARDEN VOOR HET PLAATSEN VAN EEN TERRAS
Art. 13
Het terras mag pas opgesteld worden nadat de stationeervergunning door de burgemeester werd afgeleverd.
Het opstellen van het terras mag ten vroegste gebeuren in de week die voorafgaat aan het begin van de vergunde periode.
Art. 14
De breedte van het terras mag de gevelbreedte van het handelspand waarvoor het geplaatst wordt niet overschrijden. In- en uitritten dienen te allen tijde vrij te blijven. Iedere toegang naar woningen en kantoren, e.d., moet steeds over de volle breedte van deze toegang vrij blijven.
De minimumafstand tussen het terras en het voetpad/berm bedraagt minstens 1,50 m. Deze loopweg van minstens 1,50 m dient obstakelvrij te zijn en vrij van hoogteverschillen. Er dient tevens een vrije hoogte van 2,10 m te zijn over de volledige loopweg.
Art. 15
Openbaar domein aan de overzijde van de straat komt niet in aanmerking voor een terras.
Art. 16
Voorzieningen van openbaar nut, zoals hydranten, straatkolken, verlichtingsmasten en toegangen tot openbare nutsvoorzieningen moeten altijd goed en vlot bereikbaar blijven. Met betrekking tot de hydranten moet erop gewezen worden dat brandweerslangen gekoppeld moeten kunnen worden aan de hydrant. Hiervoor moet de noodzakelijke ruimte beschikbaar zijn.
Art. 17
In het openbaar domein mogen geen ondergrondse leidingen ten behoeve van een vergunde inname van het openbaar domein aangebracht worden. Deze leidingen dienen bovengronds, via daartoe bestemde leidinggootjes, afgeschermd te worden en geen hinder te veroorzaken aan de circulatie op of aan het onderhoud van het openbaar domein.
Art. 18
Het terras dient steeds in goede staat van onderhoud en netheid gehouden worden.
Dagelijks wordt de ingenomen ruimte en de onmiddellijke omgeving door de vergunninghouder of diens aangestelde zuiver gemaakt van alle afval.
Art. 19
De vergunninghouder dient er op toe te zien dat de begrenzing van de ingenomen zone, zoals bepaald in de stationeervergunning, steeds gerespecteerd wordt. Buiten de vergunde inname mag niets op het openbaar domein worden geplaatst.
De vergunninghouder blijft steeds verantwoordelijk voor een correcte plaatsing, zelfs als het terrasmeubilair door de klanten of derden worden verplaatst.
De vergunninghouder blijft verantwoordelijk voor het naleven van de gestelde maatregelen en hij zal er op toezien dat de in de stationeervergunning vermelde vrije ruimte niet wordt ingenomen door cliënteel, fietsen, bromfietsen en obstakels en dat de klanten en verbruikers de voorbijgangers niet hinderen of lastig vallen.
Art. 20
Het plaatsen van verlichtingselementen op de terrassen wordt toegestaan onder volgende voorwaarden:
- Het gebruik en de intensiteit van lichtbronnen wordt beperkt tot de noodwendigheden betreffende uitbating en veiligheid; de verlichting is zo geconcipieerd dat niet-functionele lichtoverdracht naar de omgeving maximaal wordt beperkt.
Het verlichtingsniveau wordt laag gehouden, zodanig dat de nevenliggende panden of het verkeer hiervan geen hinder ondervinden.
De installatie van de verlichtingselementen voldoet aan de bepalingen opgelegd in het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties).
De verlichting mag enkel branden tijdens de openingsuren van de zaak.
Kabels en andere nutsvoorzieningen mogen niet lopen op of over de openbare weg.
Art. 21
Het aanbrengen van verwarmingsbronnen is niet toegestaan.
Art. 22
Op het terras mogen geen elektronische geluidsbronnen aangebracht worden.
Art. 23
Op het terras zijn geen zonneluifels of andere overkappingen toegelaten, enkel parasols. Het materiaal waaruit parasols zijn vervaardigd, moet voldoen aan brandklasse “M1 – niet ontvlambaar”, wat aangetoond moet kunnen worden met een attest.
De parasols moeten bestand zijn tegen windkracht 7. Dit dient aantoonbaar te zijn met officiële goedgekeurde testrapporten.
Elke parasol moet voorzien zijn van één centrale voetsteun, die op geen enkel moment mag verankerd worden in de grond. De voet van de parasol moet dermate stevig en zwaar zijn, dat de parasol niet omvalt of wegwaait. De parasols mogen niet buiten de terraszone uitsteken.
AANSPRAKELIJKHEID
Art. 24
De stationeervergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, indien deze nodig zouden zijn.
Art. 25
De stationeervergunning stelt de aanvrager niet vrij van zijn verplichtingen op grond van het burgerlijk recht. De vergunninghouder ziet er nauwgezet op toe dat derden geen schade kunnen ondervinden door de inname.
De houder van de stationeervergunning blijft verantwoordelijk en aansprakelijk voor alle schade en ongevallen aan derden of aan het openbaar domein, die het gevolg zouden zijn van het plaatsen van een terras.
De gemeente draagt geen enkele aansprakelijkheid aangaande de privatieve ingebruikname van het openbaar domein en de erop geplaatste elementen. Het verlenen van een stationeervergunning legt geen enkele verplichting, noch aansprakelijkheid bij de gemeente in verband met het behoeden van de op het openbaar domein geplaatste voorwerpen.
SANCTIES
Art. 26
Het college van burgemeester en schepenen kan een door de gemeente verleende toelating of vergunning schorsen of intrekken en/of een inrichting tijdelijk of definitief sluiten. Deze sancties kunnen pas opgelegd worden nadat de overtreder een voorafgaande verwittiging heeft gekregen. Die bevat een uittreksel van de overtreden verordening. Deze worden ter kennis gebracht door middel van een aangetekend schrijven, krachtens artikel 45 van de Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Deze sancties kunnen niet opgelegd worden indien voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een reglement reeds straffen of administratieve sancties worden bepaald.
De omvang van de administratieve geldboete is proportioneel op grond van de zwaarte van de inbreuk die de boete verantwoordt en eventuele herhaling. De bij deze verordening voorgeschreven administratieve geldboete wordt verhoogd in geval van herhaling, zonder dat deze boete het wettelijke voorziene maximum mag overschrijden. Herhaling bestaat wanneer de overtreder reeds werd gesanctioneerd voor eenzelfde inbreuk binnen de vierentwintig maanden voorafgaand aan de nieuwe vaststelling van de inbreuk.
RETRIBUTIE EN BELASTINGEN
Art. 27
Het plaatsen van terrassen op het openbaar domein buiten de reguliere terraslijnen is onderworpen aan het reglement van de contantbelasting op de inname van gemeentelijke parkeerplaatsen voor terrassen van 20 december 2021 of van het reglement van belasting op het uitstallen van koopwaren, voorwerpen en terrassen van 23 december 2019.
Alle kosten gemaakt door de gemeente, veroorzaakt door het niet naleven van de bepalingen van dit reglement kunnen verhaald worden op de overtreder met toepassing van het belastingreglement of retributiereglement dat door de gemeenteraad zal aangenomen worden.
INWERKINGTREDING EN OVERGANGSBEPALINGEN
Art. 28
Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2022.
Art. 29
Terrassen welke niet aan dit reglement zijn aangepast, moeten onverwijld verwijderd worden. De bepalingen van artikel 12 zijn overeenkomstig van toepassing.
Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Stefan Hendrix Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Els Ceulemans Peter Van Rompaey Hilde Valgaeren Wendy Soeffers Davy Geboers Maarten Van Camp Luc Van Craenendonck Nele Van Roey Andreas Verbeke Jos Lodewijckx Lieve Heurckmans Chris Xhenseval Servais Verherstraeten Frederik Loy Wim Caeyers Sofie Molenberghs Hans De Groof Lotte Vreys Jan Vangheel Anneleen Dom Maria Belmans Hanne Paepen Koen Van Gompel Lander Geyzen Ria Melis Masha Celen Bas Van Olmen Solange Abbeloos Hans Schoofs Tomas Sergooris Zehra Ünlü Koen Boeckx aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 9 Goedgekeurd
BESLUIT
Artikel 1
Voor de rioleringsaansluitingen wordt 0,00 euro aangerekend in 2022.
Artikel 2
Het financieel plan en het investeringsplan 2022 worden goedgekeurd.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Artikel 4
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan Pidpa, Desguinlei 246 in 2018 Antwerpen.
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad keurt volgend subsidiereglement 2022-2024 'herbruikbare bekers' goed:
Artikel 1 Definities
Herbruikbare bekers:
Zijn bekers die meer dan 1X worden hergebruikt en zijn vervaardigd uit polypropyleen (PP), polycarbonaat (PC) of copolyester (bv. Tritan®). Recycleerbare bekers of glazen komen niet in aanmerking voor de subsidie.
Evenement:
Evenementen zijn periodieke of eenmalige gebeurtenissen op het gebied van kunst, cultuur, sport, feesten, kermis… De gebeurtenissen worden publiek aangekondigd, gaan op een welbepaald tijdstip door, zijn tijdelijk en iedereen is er welkom, al of niet tegen betaling. Het maakt niet uit of het op publiek of privaat terrein doorgaat, in een open of afgesloten ruimte.
Artikel 2
Om in aanmerking te komen voor de subsidie herbruikbare bekers dient uw evenement te voldoen aan volgende voorwaarden:
− de organisator is een vereniging aangesloten bij een erkende adviesraad van de gemeente Mol of de organisator is een Molse school
− het evenement vindt plaats op het grondgebied van de gemeente Mol
− de bekers moeten ontleend worden bij sociaal economische bedrijven
Artikel 3
Elke vereniging die in aanmerking komt voor de subsidie heeft recht op een toelage gelijk aan 20% van het factuurbedrag van de huur van de herbruikbare bekers met een maximaal bedrag van 300 euro per evenement.
De kosten van niet teruggebrachte bekers komen niet in aanmerking voor de subsidie.
Artikel 4
Dit subsidiereglement gaat in op 1 januari 2022 voor een termijn van twee jaar en eindigt op 31 december 2024.
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad besluit het reglement 'belasting op de inname van het openbaar domein ten behoeve van bouw- en verbouwingswerken: aanslagjaren 2020-2025' aan te passen. Het reglement luidt als volgt:
"Artikel 1
Met ingang van 1 februari 2022 en voor een termijn van vier (4) jaar eindigend op 31 december 2025, wordt een belasting geheven op de inname van het openbaar domein, langer dan 8 uur, door het plaatsen van volgende voorwerpen:
− werfafsluitingen
− werfketen
− materiaalcontainers
− stellingen
− losplaatsen voor bouwmaterialen
− kranen, bouwmaterialen, machines
− alle andere zaken en goederen ten behoeve van het bouwen of verbouwen.
Voor de berekening van de belasting wordt de effectief ingenomen oppervlakte van het openbaar domein beschouwd. Elk gedeelte van een vierkante meter wordt als een volle vierkante meter beschouwd.
Artikel 2
De aanvrager is gehouden bij het gemeentebestuur aangifte te doen, ten laatste één maand voor de inname, van de oppervlakte van het openbaar domein. Hij voegt bij zijn melding een schets van de geplande inname. De belastingplichtige is gehouden het gemeentebestuur onmiddellijk in te lichten van iedere wijziging van de ingediende aangifte.
Artikel 3
a) De belasting bedraagt 0,30 EUR per kalenderdag en per vierkante meter, zolang de inname van de oppervlakte van het openbaar domein blijft bestaan.
b) Indien de inname gebeurt op één of meerdere parkeerplaatsen, gelegen in een zone waar de regeling betalend parkeren geldt dan wordt het voormelde belastingtarief, voor wat betreft dat gedeelte, vermeerderd met:
- 15,00 euro per parkeerplaats per kalenderdag voor parkeerplaatsen gelegen in de blauwe zone;
- 25,00 euro per parkeerplaats per kalenderdag voor parkeerplaatsen gelegen in zone 1 (Graaf De Broquevillestraat, Laar, Lakenmakersstraat, Santo Tomasplein, gedeelte Corbiestraat tussen Rondplein en Baron van Eetveldeplein, Boerenkrijgstraat, Statiestraat, Markt nr. 2 tot en met Markt nr. 20, Boomgaardstraat en verbindingsweg tussen Statiestraat en Corbiestraat, Molenstraat);
- 15,00 euro per parkeerplaats per kalenderdag voor parkeerplaatsen gelegen in zone 2 (Rondplein, de gemeentelijke parking van het Administratief Centrum 't Getouw, gelegen aan de Molenhoekstraat, parking Sint-Pieter, parking De Markt);
Elk gedeelte van een parkeerplaats dat wordt ingenomen wordt als een volledige parkeerplaats beschouwd.
c) De minimumbelasting bedraagt evenwel 10 EUR per aanslag.
Artikel 4
De belasting is verschuldigd door diegene die het openbaar domein inneemt. De eigenaar van het onroerend goed waarvoor de inname gebeurt, is hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belastingsschuld.
Artikel 5
Er wordt vrijstelling van belasting verleend voor de ingenomen oppervlakten in volgende gevallen:
a) Bij het bouwen of bij werken door of voor rekening van een gewest, provincie, gemeente, openbare instellingen of erkende instellingen van openbaar nut;
b) Bij het bouwen van gemeenschapsvoorzieningen waarvoor een gemeentelijke toelage verleend wordt;
c) Bij mobiele bouwplaatsen voor de aanleg van openbare nutsleidingen
Artikel 6
Vooraleer de inname plaats heeft dient de belastingplichtige een bedrag gelijk aan de vermoedelijke belasting in bewaring te geven aan de financieel directeur die een kosteloos ontvangstbewijs aflevert. Het in bewaring gegeven bedrag zal van ambtswege als een verworven contantbelasting worden geboekt en t.o.v. de belastingplichtige met een kwitantie worden bevestigd indien geen tegenbericht van de belastingplichtige bij het gemeentebestuur toekomt, uiterlijk de dag vóór deze waarop het belastbaar feit zich zal voltrekken. Bij gebrek aan contantbetaling wordt de belasting ingekohierd en is ze onmiddellijk eisbaar.
Artikel 7
De belastingplichtigen zijn ertoe gehouden aangifte te doen bij het College van Burgemeester en Schepenen. De aangifteformulieren die hiertoe door het College van Burgemeester en Schepenen ter beschikking gehouden worden, vermelden de periode binnen welke de aangifte dient te geschieden. Het niet ontvangen van een dergelijk aangifteformulier ontslaat de gebruiker niet van zijn aangifteplicht.
Bij gebreke van een aangifte of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte, wordt de belastingplichtige ambtshalve belast volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep.
Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.
De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van de kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.
De ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag kan slechts geldig worden ingekohierd gedurende een periode van drie jaar volgend op 1 januari van het aanslagjaar. Deze termijn wordt met twee jaar verlengd bij overtreding van de belastingverordening met het oogmerk te bedriegen of met de bedoeling schade te berokkenen.
Het gemeentebestuur is te allen tijde gerechtigd controle uit te oefenen met het oog op een correcte toepassing van deze reglementering.
Artikel 8
De overeenkomstig artikel 7 ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met:
• 10 % bij een eerste overtreding;
• 20 % bij een tweede overtreding;
• 50 % bij een derde en volgende overtreding, met dien verstande dat een correcte aangifte gedurende twee opeenvolgende jaren de goede trouw in hoofde van de belastingplichtige volledig herstelt.
Artikel 9
De overtredingen vermeld in artikel 7 eerste lid worden vastgesteld door de beëdigde ambtenaren, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 10
De vestiging en invordering van de belasting en ook de behandeling van de geschillen gebeuren volgens de modaliteiten vervat in het Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen."
Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Stefan Hendrix Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Peter Van Rompaey Hans De Groof Els Ceulemans Servais Verherstraeten Lieve Heurckmans Luc Van Craenendonck Sofie Molenberghs Jos Lodewijckx Wim Caeyers Frederik Loy Maarten Van Camp Jan Vangheel Nele Van Roey Anneleen Dom Andreas Verbeke Wendy Soeffers Hanne Paepen Lotte Vreys Chris Xhenseval Hilde Valgaeren Davy Geboers Maria Belmans Ria Melis Hans Schoofs Bas Van Olmen Koen Van Gompel Zehra Ünlü Lander Geyzen Tomas Sergooris Koen Boeckx Masha Celen Solange Abbeloos aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad besluit het reglement 'Belasting op masten en pylonen: aanslagjaren 2020-2025', goedgekeurd in zitting van 23 december 2019, aan te passen. Het aangepaste reglement luidt als volgt:
"Artikel 1
Met ingang van 1 januari 2022 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een gemeentebelasting geheven op allerhande masten en pylonen geplaatst in open lucht en zichtbaar vanaf de openbare weg.
Artikel 2
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
Mast: een vaststaande verticale structuur die geplaatst wordt op een dak of een andere bestaande constructie met een minimale hoogte van 20 meter gerekend vanaf het dak.
Pyloon: een individuele vaststaande verticale constructie of steuntoren die opgericht wordt op niveau van het maaiveld en die een minimale hoogte heeft van 20 meter.
Artikel 3
De belasting is verschuldigd door de eigenaar van de mast of de pyloon op 1 januari van het aanslagjaar.
Artikel 4
De belasting wordt vastgesteld op € 2.840 euro per mast of pyloon.
Artikel 5
De belasting is ondeelbaar en voor gans het jaar verschuldigd. Er wordt geen vermindering of terugbetaling van de belasting toegestaan als de mast of pyloon in de loop van het aanslagjaar wordt weggenomen.
Artikel 6
De belasting is niet verschuldigd voor:
1) Constructies voor het produceren van windenergie of andere vormen van groene stroom;
2) Constructies voor openbare hulpverlenings- en veiligheidsdiensten.
Artikel 7
De belastingplichtigen zijn ertoe gehouden aangifte te doen van de belastbare elementen, volgens de toestand op 1 januari van het aanslagjaar. De aangifteformulieren die hiertoe door het college van burgemeester en schepenen ter beschikking worden gesteld, vermelden de periode binnen welke de aangifte dient te geschieden. Het niet ontvangen van een dergelijk aangifteformulier ontslaat de exploitant niet van zijn aangifteplicht. De belastingplichtige die geen aangifteformulier heeft ontvangen is ertoe gehouden om uiterlijk op 30 juni van het aanslagjaar, aan het gemeentebestuur de voor de aanslag noodzakelijke gegevens ter beschikking te stellen.
Artikel 8
Bij gebreke van een aangifte of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte, wordt de belastingplichtige ambtshalve belast volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep.
Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd, de wijze van bepaling van deze elementen, het bedrag van de belasting.
De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van die kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.
De ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag kan slechts geldig worden ingekohierd gedurende een periode van drie jaar volgend op 1 januari van het aanslagjaar. Deze termijn wordt met twee jaar verlengd bij overtreding van de belastingverordening met het oogmerk te bedriegen of met de bedoeling schade te berokkenen.
Artikel 9
De overeenkomstig artikel 8 ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met
- 10 % bij een eerste overtreding
- 20 % bij een tweede overtreding;
- 50 % bij een derde en volgende overtreding, met dien verstande dat een correcte aangifte gedurende twee opeenvolgende jaren de goede trouw in hoofde van de belastingplichtige volledig herstelt.
Het bedrag van deze verhoging wordt ingekohierd.
Artikel 10
De overtredingen vermeldt in artikel 8 eerste lid worden vastgesteld door de beëdigde ambtenaren, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 11
De vestiging en de invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen."
BESLUIT
Enig artikel:
De gemeenteraad besluit het reglement ‘Contantbelasting op de inname van gemeentelijke parkeerplaatsen voor terrassen: aanslagjaren 2022-2025‘ in te voeren. Het reglement luidt als volgt:
“Artikel 1
Met ingang van 1 januari 2022 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt een contantbelasting geheven op de inname van gemeentelijke parkeerplaatsen voor het plaatsen van terrassen.
Artikel 2
Afhankelijk van de parkeerzone waar de parkeerplaats zich bevindt, zijn volgende tarieven van toepassing:
- 150,00 euro per parkeerplaats per maand voor parkeerplaatsen gelegen in de blauwe zone;
- 200,00 euro per parkeerplaats per maand voor parkeerplaatsen gelegen in zone 1 (Graaf De Broquevillestraat, Laar, Lakenmakersstraat, Santo Tomasplein, gedeelte Corbiestraat tussen Rondplein en Baron van Eetveldeplein, Boerenkrijgstraat, Statiestraat, Markt nr. 2 tot en met Markt nr. 20, Boomgaardstraat en verbindingsweg tussen Statiestraat en Corbiestraat, Molenstraat);
Een gedeeltelijk ingenomen parkeerplaats zal als een volledige parkeerplaats worden beschouwd.
De belasting is verschuldigd voor de volledige door het gemeentebestuur goedgekeurde periode van inname.
Noch het laattijdig opstellen van de inname, noch het vroegtijdig verwijderen ervan, zal aanleiding geven tot belastingvermindering of terugbetaling.
Innames die geplaatst worden zonder goedkeuring van het gemeentebestuur zullen gesanctioneerd worden conform de bepalingen van artikel 2.4, § 2 van het gemeentelijk GAS-reglement van 20 december 2021.
Artikel 3
De belasting is verschuldigd door diegene die de aanvraag voor het bekomen van goedkeuring voor het plaatsen van een terras op gemeentelijke parkeerplaats(en) doet.
Artikel 4
Op het ogenblik dat de aanvraag voor het bekomen van goedkeuring voor het plaatsen van een terras op gemeentelijke parkeerplaats(en) wordt gedaan, dient de belastingplichtige een bedrag gelijk aan de vermoedelijke belasting in bewaring te geven aan de financieel directeur. Het in bewaring gegeven bedrag zal van ambtswege als een verworven contantbelasting worden geboekt en t.o.v. de belastingplichtige met een kwitantie worden bevestigd op het ogenblik dat het gemeentebestuur de aanvraag goedkeurt. Bij afwijzing, of slechts gedeeltelijk goedkeuring, van de aanvraag, zal het (teveel) aangerekende bedrag worden terugbetaald.
Artikel 5
Bij gebrek aan contantbetaling wordt de belasting ingekohierd.
Artikel 6
De vestiging en invordering van de belasting en ook de behandeling van de geschillen gebeuren volgens de modaliteiten vervat in het Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen."
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad besluit het volgende reglement in te voeren:
“Artikel 1
Met ingang van 1 maart 2022, en voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt er een
belasting geheven op het weghalen en verwijderen van hinderlijke beplantingen langs
de openbare weg zoals bepaald in artikel 2.6 van het GAS-reglement.
Artikel 2
De belasting is verschuldigd door de eigenaar(s) van het perceel indien zij binnen de termijn bepaald in artikel 2.6 van het GAS-reglement niet zijn overgegaan tot de nodige snoeiwerken. In geval van mede-eigendom is elke mede-eigenaar hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de totale belastingschuld.
Artikel 3
De belasting wordt in de navolgende categorieën ingedeeld en als volgt vastgesteld:
• snoeien van houtkanten: € 50,00 per lopende meter, elke begonnen deel van een lopende meter wordt aangerekend als een volledige lopende meter;
• overhangende takken van bomen: € 200,00 per boom;
De belasting bedraagt evenwel minimum € 500,00.
Artikel 4
De belasting zal worden ingevorderd door middel van een belastingkohier, opgemaakt en
uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 5
De vestiging en de invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invorderingen en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.”
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad besluit het reglement “Contantbelasting op het inzamelen, verwijderen en verwerken van afval (DIFTAR): aanslagjaren 2020-2025”, goedgekeurd in zitting van 23 december 2019, aan te passen. Het aangepaste reglement luidt als volgt:
“Artikel 1 Belastbaar voorwerp en definities
Met ingang van 1 januari 2022 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een belasting gevestigd op de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen via het DIFTAR-systeem.
Op de afvalstoffen vermeld in dit reglement zijn de definities van het Materialendecreet, het VLAREMA en het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval van toepassing.
Daarnaast wordt in dit reglement verstaan onder:
− aansluitpunt: een adres dat geregistreerd staat in het DIFTAR-systeem
− container: een mobiel inzamelrecipiënt dat gebruikt wordt voor de inzameling van afvalstoffen vermeld in dit reglement
− ondergrondse container: een inzamelrecipiënt dat vast onder de grond is geplaatst en dat gebruikt wordt voor de inzameling van afvalstoffen vermeld in dit reglement
− toegangspas: een digitale kaart waarmee toegang wordt verleend tot een ondergrondse container
Artikel 2 Belastingplichtigen
De contantbelastingen in artikelen 4 t.e.m. 9 zijn per aansluitpunt hoofdelijk verschuldigd door:
− de referentiepersoon of andere leden van een (één- of meerhoofdig) gezin, die op het aansluitpunt ingeschreven is/zijn in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister, verder omschreven als “gezin”;
− iedere natuurlijke persoon die ingestapt is in het DIFTAR-systeem, zonder op het aansluitpunt ingeschreven te zijn in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister, verder omschreven als “2de verblijf”;
− ieder natuurlijke of rechtspersoon die een commerciële, industriële, landbouw- of dienstverlenende activiteit uitoefent, en die ingestapt is in het DIFTAR-systeem, verder omschreven als “bedrijf”;
− iedere natuurlijke of rechtspersoon die een gebouw beheert (eigenaar, vereniging van mede-eigenaars, syndicus …), en die ingestapt is in het DIFTAR-systeem;
− verenigingen, scholen, gemeenschapshuizen, rusthuizen, openbare en semi-openbare instellingen … die ingestapt zijn in het DIFTAR-systeem.
De contantbelastingen in artikel 10 zijn per evenement en per kampterrein hoofdelijk verschuldigd door:
− ieder natuurlijke of rechtspersoon die een evenement organiseert of een kampterrein verhuurt, waarvoor op diens vraag tijdelijk een container ter beschikking wordt gesteld, verder omschreven als “evenementenorganisator” of “verhuurder van kampterreinen”.
Artikel 3 Toekenningsregels
Het huisvuil wordt aangeboden in een grijze container, tenzij de belastingplichtige door middel van een toegangspas toegang heeft tot een ondergrondse huisvuilcontainer. In dit laatste geval wordt er per aansluitpunt één toegangspas voor 30 of 60 liter ter beschikking gesteld.
Het gft wordt aangeboden in een groene container.
Grof vuil wordt los aangeboden.
Steenpuin wordt aangeboden in een bigbag, die door de gemeente ter beschikking wordt gesteld.
De containers en/of toegangspassen worden in opdracht van de gemeente via IOK Afvalbeheer ter beschikking gesteld en blijven eigendom van IOK Afvalbeheer. Ze bevatten een ingebouwde elektronische gegevensdrager waardoor de identiteit van de normale gebruiker is gekend. Ze behoren toe aan de fysieke locatie (gebouw, infrastructuur of domein) van het aansluitpunt.
Per aansluitpunt zijn de volgende toekenningsregels voor de containers van toepassing:
− standaardvolume:
Voor huisvuil is het standaardvolume een container van 120 of 240 liter.
Voor gft is het standaardvolume een container van 120 liter. Er is voor gft geen container van 240 liter beschikbaar.
− maximaal toekenbaar volume:
Voor huisvuil en gft is het maximaal toekenbare volume voor een gezin, 2de verblijf en een bedrijf 240 liter.
− container van 40 liter:
Voor de volgende aansluitpunten kan er afgeweken worden van het standaardvolume met de nodige containers van 40 liter:
• appartement, studentenkamer of studio
• aanéénsluitende bebouwing
• assistentie- of bejaardenwoning
• verder dan 150 meter afgelegen van de reguliere ophaalronde
− container van 1100 liter:
Voor de volgende aansluitpunten kan er afgeweken worden van het standaardvolume van het standaardvolume met een container van 1100 liter:
• jeugd-, cultuur-, sport- en andere verenigingen
• gemeenschapshuizen en rusthuizen
• scholen
• openbare en semi-openbare instellingen
• verhuring voor evenementen en kampterreinen
Gemotiveerde afwijkingen op deze toekenningsregels worden beoordeeld door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 4 Vaste kost
Per aansluitpunt is een vaste contantbelasting verschuldigd voor:
− de gescheiden huis-aan-huisinzameling van afvalstoffen en de verwerking daarvan;
− de wijkinzameling van afvalstoffen en de verwerking daarvan;
− de toegang tot het recyclagepark en de verwerking van niet-betalende afvalstoffen op het recyclagepark;
− de algemene reinheid van de gemeente Mol.
De vaste contantbelasting wordt per maand, als 1/12e van de jaarvergoeding, verrekend. De bedragen van de maandelijkse bijdragen worden afgerond op 2 cijfers na de komma.
Jaartal | Tarief per jaar |
2022 | 37,20 euro |
2023 | 37,80 euro |
2024 | 38,40 euro |
2025 | 39,00 euro |
Het voormeld vast belastingbedrag geeft voor elk aansluitpunt recht op 1 persoonlijke badge die toegang verleent tot het containerpark. Voor de vervanging van een verloren of beschadigde badge wordt een bedrag van 5 euro aangerekend.
Artikel 5 Containerkosten
Voor onderstaande containers is een contantbelasting verschuldigd, die per maand wordt verrekend, als 1/12e van de jaarvergoeding. De bedragen van de maandelijkse bijdragen worden afgerond op 2 cijfers na de komma.
Jaartal | Type container | Tarief per jaar |
2022 | 40 liter container: gft | 18,60 euro voor de eerste container en 0 euro per bijkomende container |
120 liter container: gft | 18,60 euro voor de eerste container en 18,60 euro per bijkomende container | |
1100 liter container: gft | 80,40 euro voor de eerste container en 80,40 euro per bijkomende container | |
1100 liter container: huisvuil | 80,40 euro voor de eerste container en 80,40 euro per bijkomende container | |
ondergrondse container: huisvuil | 420,00 euro per container | |
ondergrondse container: papier | 0 euro per container | |
ondergrondse container: glas | 0 euro per container | |
ondergrondse container: PMD | 420,00 euro per container |
Jaartal | Type container | Tarief per jaar |
2023 | 40 liter container: gft | 18,90 euro voor de eerste container en 0 euro per bijkomende container |
120 liter container: gft | 18,90 euro voor de eerste container en 18,90 euro per bijkomende container | |
1100 liter container: gft | 81,60 euro voor de eerste container en 81,60 euro per bijkomende container | |
1100 liter container: huisvuil | 81,60 euro voor de eerste container en 81,60 euro per bijkomende container | |
ondergrondse container: huisvuil | 420,00 euro per container | |
ondergrondse container: papier | 0 euro per container | |
ondergrondse container: glas | 0 euro per container | |
ondergrondse container: PMD | 420,00 euro per container |
Jaartal | Type container | Tarief per jaar |
2024 | 40 liter container: gft | 19,20 euro voor de eerste container en 0 euro per bijkomende container |
120 liter container: gft | 19,20 euro voor de eerste container en 19,20 euro per bijkomende container | |
1100 liter container: gft | 82,80 euro voor de eerste container en 82,80 euro per bijkomende container | |
1100 liter container: huisvuil | 82,80 euro voor de eerste container en 82,80 euro per bijkomende container | |
ondergrondse container: huisvuil | 420,00 euro per container | |
ondergrondse container: papier | 0 euro per container | |
ondergrondse container: glas | 0 euro per container | |
ondergrondse container: PMD | 420,00 euro per container |
Jaartal | Type container | Tarief per jaar |
2025 | 40 liter container: gft | 19,50 euro voor de eerste container en 0 euro per bijkomende container |
120 liter container: gft | 19,50 euro voor de eerste container en 19,50 euro per bijkomende container | |
1100 liter container: gft | 84,00 euro voor de eerste container en 84,00 euro per bijkomende container | |
1100 liter container: huisvuil | 84,00 euro voor de eerste container en 84,00 euro per bijkomende container | |
ondergrondse container: huisvuil | 420,00 euro per container | |
ondergrondse container: papier | 0 euro per container | |
ondergrondse container: glas | 0 euro per container | |
ondergrondse container: PMD | 420,00 euro per container |
Artikel 6 Slotkosten
Voor het gebruik van een slot is een eenmalige contantbelasting van 35,00 euro per container verschuldigd.
Artikel 7 Variabele kosten
Voor de ingezamelde hoeveelheden afval is een contantbelasting verschuldigd, die na elke aanbieding wordt verrekend. Deze verrekening gebeurt per kilogram of per volume, met de mogelijkheid voor de aanrekening van een bijkomende aanrijkost:
| Tarief |
container: huisvuil | 0,24 euro per kilogram |
container: gft | 0,10 euro per kilogram |
ophaling (op afroep): grof vuil | 0,24 euro per kilogram, en 5,00 euro aanrijkost per ophaalbeurt |
ophaling (op afroep): steenpuin | 0,02 euro per kilogram, en 5,00 euro aanrijkost per ophaalbeurt |
ondergrondse container: huisvuil | 0,90 euro per aanbieding van de toegangspas van 30 liter |
1,80 euro per aanbieding van de toegangspas van 60 liter |
Alle bedragen worden na elke aanbieding afgerond op 2 cijfers na de komma.
Artikel 8 Vervangings- of herstellingskosten
Voor de vervanging of herstelling van de (onderdelen van een) container of de vervanging van de toegangspas is een contantbelasting verschuldigd:
| Tarief | ||||
40 liter container | 120 liter container | 240 liter container | 1100 liter container | ondergrondse container | |
wiel met wielas | / | 5 euro | 5 euro | / | / |
deksel met dekselas | 7 euro | 4 euro | 5 euro | / | / |
beugel | 5 euro | / | / | / | / |
romp | 23 euro | 21 euro | 27 euro | / | / |
slot | 35 euro | 35 euro | 35 euro | 35 euro | / |
elektronische gegevensdrager | 8 euro | 8 euro | 8 euro | 8 euro | / |
container | 34 euro | 29 euro | 36 euro | 243 euro | / |
toegangspas | / | / | / | / | 5 euro |
De vervangings- of herstellingskosten zijn niet verschuldigd wanneer de containergebruiker of de houder van een toegangspas het bewijs levert dat het verlies of de beschadiging niet werd veroorzaakt door zijn nalatigheid.
Artikel 9 Omruilingskosten
De omruiling naar een ander containerformaat is éénmalig gratis bij wijziging van de gezinssituatie of bij aanmelding van nieuwe containergebruikers.
Voor een omruiling om andere redenen is een contantbelasting van 10,00 euro per container verschuldigd.
Artikel 10 Kosten bij evenementen en kampen
Containers voor huisvuil kunnen aan evenementenorganisators ter beschikking worden gesteld voor het afval dat op het evenement ontstaat. De containers worden ter beschikking gesteld voor een vastgelegde periode.
De evenementencontainers moeten minstens 1 maand voor het evenement aangevraagd worden via de evenementenkluis.
Na het evenement moeten de containers op de aangegeven datum aangeboden worden aan de openbare weg.
Indien de containers niet correct worden aangeboden zal per container een ledigingsbedrag van
250 euro worden aangerekend.
Er kunnen maximaal 9 containers per evenement aangevraagd worden.
Huisvuil- en gft-containers kunnen tussen 1 juli en 31 augustus aan verhuurders van kampterreinen ter beschikking worden gesteld voor het afval dat op het kamp ontstaat. De containers worden ter beschikking gesteld voor een vastgelegde periode.
Voor de terbeschikkingstelling van containers op een evenement of kamp is geen contantbelasting verschuldigd.
Bijkomend is voor de ingezamelde hoeveelheden afval een variabele kost verschuldigd volgens de tarieven vastgelegd in artikel 7.
Indien er vervangings- of herstellingskosten van toepassing zijn worden deze aangerekend volgens de tarieven vastgelegd in artikel 8.
Artikel 11 Wijze van inning
De contantbelastingen in artikelen 4 t.e.m. 9 worden geïnd via een provisie die vooraf te betalen is.
De betalingsuitnodigingen voor de provisie worden door IOK Afvalbeheer verzonden, in opdracht van de financieel directeur van de gemeente.
Het bedrag van de eerste betalingsuitnodiging is afhankelijk van de toegekende containers en/of toegangspassen per aansluitpunt:
| Bedrag van de eerste betalingsuitnodiging |
aansluitpunt met één of meerdere containers van 40, 120 en/of 240 liter en/of een toegangspas voor de ondergrondse container | 70,00 euro |
aansluitpunt met één of meerdere containers van 1100 liter | 250,00 euro |
aansluitpunt met één of meerdere ondergrondse containers | 840 euro |
Zodra de provisie lager is dan een bepaald bedrag, het drempelbedrag, wordt een nieuwe betalingsuitnodiging verzonden. Het drempelbedrag is afhankelijk van de toegekende containers en/of toegangspassen per aansluitpunt:
| Drempelbedrag
|
aansluitpunt met één of meerdere containers van 40, 120 en/of 240 liter en/of een toegangspas voor de ondergrondse container | 10,00 euro
|
aansluitpunt met één of meerdere containers van 1100 liter | 50,00 euro |
aansluitpunt met één of meerdere ondergrondse containers | 150,00 euro |
Het bedrag van de nieuwe betalingsuitnodiging is afhankelijk van de afvalhistoriek van de belastingplichtige:
| Bedrag van de nieuwe betalingsuitnodiging
|
afvalhistoriek < 3 maanden | bedrag van de eerste betalingsuitnodiging + negatieve saldo van de provisie
|
afvalhistoriek > 3 maanden | bedrag is gebaseerd op het geraamde gebruik van het DIFTAR-systeem voor 1 jaar + negatieve saldo van de provisie |
In geval van afmelding naar aanleiding van een verhuis, overlijden, stopzetting,… wordt het resterende bedrag van de provisie teruggestort op het rekeningnummer van de belastingplichtige.
De afmelding moet uitdrukkelijk door de belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger gebeuren.
Na afmelding worden de containers en/of de toegangspas voor verder gebruik geblokkeerd.
Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd op de provisie, wordt de openstaande schuld ingekohierd.
De contantbelastingen voor een evenement of kampterrein, vermeld in artikel 10, worden geïnd via een aparte betalingsuitnodiging en worden aldus niet verrekend via een provisie. Deze betalingsuitnodiging wordt verzonden door IOK Afvalbeheer, in opdracht van de financieel directeur. Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de openstaande schuld ingekohierd.
Artikel 12 Bezwaren
De vestiging en invordering van de belastingen en ook de behandeling van geschillen gebeuren volgens de modaliteiten vervat in het Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.
Artikel 13 Kennisgeving
Een afschrift van dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan IOK Afvalbeheer en OVAM.”
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad besluit het reglement 'retributie administratieve prestaties: 2020-2025' aan te passen. Het aangepaste reglement luidt als volgt:
"Artikel 1
Met ingang van 1 januari 2022, en voor een termijn eindigend op 31 december
2025 wordt een retributie geheven op:
1) Het afleveren van personenlijsten en dit conform het K.B. van 16-07-1992 (B.S. 15-08- 1992) betreffende het verkrijgen van informatie uit de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister.
2) Het afleveren van planafdrukken inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw en wegens mededeling zonder verplaatsing aan derde belanghebbenden, van afgegeven afdrukken van rooilijnplannen (artikel 1 van het K.B. van 18-02-1964).
3) Het invullen van een aanvraag voor vastgoedinformatie (modelformulier uitgewerkt door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen), alsook andere formulieren voor gelijkaardige aanvragen om inlichtingen.
4) Het afleveren van een stedenbouwkundig uittreksel (uittreksel uit het plannen- en vergunningenregister.
5) Het aangetekend verzenden van dossiers door de gemeentediensten voor derden.
6) Het opstarten van een administratieve procedure voor de raadpleging van de bevolkingsregisters voor opzoekingen van genealogische, historische of wetenschappelijke aard.
7) Het maken en afdrukken van foto’s voor paspoorten, identiteitskaarten, rijbewijzen, enz.
Artikel 2
De retributie is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die om de administratieve prestaties verzoekt.
Artikel 3
Het bedrag van retributie wordt als volgt vastgesteld:
Het afleveren van personenlijsten: 0,3 EUR per blad en per geboortejaar voor lijsten van inwoners, ingeschreven in de bevolkingregisters of in het vreemdelingenregister, met een minimum van 12,00 EUR per jaar en per werkaanvraag.
De afgifte van afdrukken van plannen bedoeld bij artikel 1 van het K.B. van 18-02-1964, afdrukken van rooilijnplannen: indien het werk geleverd wordt door de beambten van de gemeente: een bedrag berekend volgens de prijs van de geleverde materialen en de gepresteerde werkuren, met een minimum van 15,00 EUR per afdruk of van 15,00 EUR per m².
Het invullen van het standaardformulier voor de aanvraag van vastgoedinformatie ten behoeve van notarissen, alsook andere formulieren voor gelijkaardige aanvragen om inlichtingen: 75,00 EUR per formulier.
Het afleveren van een stedenbouwkundig uittreksel (uittreksel uit het plannen- en vergunningenregister): 40 EUR per perceel. Het document wordt opgestuurd uiterlijk 50 dagen na de aanvraag mits voldaan aan het retributiereglement.
Het aangetekend verzenden van dossiers door de gemeentediensten voor derden: officieel tarief per aangetekende zending.
Het opstarten van een administratieve procedure voor de raadpleging van de bevolkingsregisters voor opzoekingen van genealogische, historische of wetenschappelijke aard: 15,00 EUR per aangevraagde procedure.
Het maken en afdrukken van foto’s voor paspoorten, identiteitskaarten, rijbewijzen, enz.: 8,00 EUR per fotoreeks.
Artikel 4
De particulieren en de privé-instellingen die wensen dat de gevraagde inlichtingen hun per post worden toegezonden, (behoudens wat betreft de fotokopieën van bestuursdocumenten), dienen het bedrag van de verzendingskosten vooraf aan de betrokken dienst over te maken.
Artikel 5
De retributie is niet verschuldigd voor het afleveren van personenlijsten en bescheiden aan de gerechtelijke overheden, de openbare besturen en de daarmee gelijkgestelde instellingen, alsmede de instellingen van openbaar nut."
Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Stefan Hendrix Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Wim Caeyers Hans De Groof Lieve Heurckmans Hanne Paepen Jan Vangheel Peter Van Rompaey Wendy Soeffers Nele Van Roey Jos Lodewijckx Anneleen Dom Andreas Verbeke Sofie Molenberghs Maarten Van Camp Els Ceulemans Davy Geboers Frederik Loy Lotte Vreys Maria Belmans Luc Van Craenendonck Hilde Valgaeren Servais Verherstraeten Chris Xhenseval Lander Geyzen Hans Schoofs Zehra Ünlü Koen Van Gompel Koen Boeckx Tomas Sergooris Solange Abbeloos Masha Celen Bas Van Olmen Ria Melis aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 10 Goedgekeurd
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad besluit het reglement 'retributie op parkeren in zones waar de regeling betalend parkeren geldt: 10 november 2020-2025' goedgekeurd in zitting van 9 november 2020, aan te passen. Het aangepaste reglement luidt als volgt:
"Artikel 1
Met ingang van 1 februari 2022, en voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt een retributie gevestigd op het parkeren van motorvoertuigen tussen 9.00 u en 18.00 u op plaatsen op de openbare weg of op plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg, waar parkeren toegelaten is, maar waar een beperking van de parkeerduur geldt en waar het verplicht gebruik van parkeerautomaten van kracht is of een ander systeem van betalend parkeren waarvan de wijze en voorwaarden ter plaatse ter kennis worden gebracht aan de betrokkenen op de parkeertoestellen, overeenkomstig artikel 2.33 en 27.3 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.
Artikel 2
Er worden twee parkeerzones gespecificeerd. De zones worden als volgt vastgesteld:
• zone 1: Graaf De Broquevillestraat, Laar, Lakenmakersstraat, Santo Tomasplein, gedeelte Corbiestraat tussen Rondplein en Baron van Eetveldeplein, Boerenkrijgstraat, Statiestraat, Markt nr. 2 tot en met Markt nr. 20, Boomgaardstraat en verbindingsweg tussen Statiestraat en Corbiestraat, Molenstraat;
• zone 2: Rondplein; de gemeentelijke parking van het Administratief Centrum 't Getouw, gelegen aan de Molenhoekstraat, parking Sint-Pieter, parking De Markt.
Artikel 3
De betalingsverplichting van de retributie voor het parkeren ontstaat op het ogenblik van het innemen van een parkeerplaats gelegen in één van de parkeerzones zoals beschreven in artikel 2 tijdens de parkeerperiode van 9.00 u tot 18.00 u. De betalende uren zijn de uren tussen 9.00 u en 18.00 u waarin de betalingsverplichting van de retributie voor het parkeren in de betalende zones bestaat, met uitzondering van zon- en feestdagen waarop de retributie niet verschuldigd is.
Voor het parkeren van een voertuig in de betalende zones kan gekozen worden voor hetzij langdurig parkeren (tarief 1), hetzij kort parkeren door het nemen van een ticket aan de parkeerautomaat (tarief 2), hetzij maximum 15 minuten parkeren door het aanbrengen van de kwartierparkeerschijf, met verschillend tarief en voorwaarden zoals hierna wordt bepaald en op de parkeertoestellen wordt vermeld.
Artikel 4
Indien een voertuig langer dan de in de betrokken zone geldende maximaal onafgebroken parkeerduur wordt geparkeerd dan is tarief 1 van toepassing. Onder tarief 1 mag het voertuig, vanaf de inname van de parkeerplaats, gedurende een periode van 9 opeenvolgende betalende uren geparkeerd worden op de onder artikel 1 bedoelde plaatsen in de gespecificeerde betalende parkeerzones tegen een retributie van 25,00 euro voor zone 1, en 15,00 euro voor zone 2. Deze gebruiksmodaliteit wordt op de parkeermeters aangeduid als ‘tarief 1’.
Het langdurig parkeren tegen tarief 1 laat geeft het recht een voertuig te parkeren voor een maximum parkeerduur van 9 opeenvolgende betalende uren, waarbij na het verstrijken van die toegestane maximum parkeerduur het voertuig materieel dient te worden verplaatst en de parkeerplaats dient te worden verlaten.
Tarief 1 is eveneens verschuldigd in de in artikel 9 voorziene gevallen.
Deze retributie, tarief 1, dient betaald te worden binnen 5 dagen na ontvangst van de uitnodiging tot betalen, overeenkomstig de richtlijnen vermeld op het retributiebiljet dat door de toezichthoudende parkeerwachter hetzij wordt overhandigd, hetzij op het geparkeerde motorvoertuig wordt aangebracht.
Bij gebrek aan vrijwillige betaling binnen de gestelde betaaltermijn van 5 dagen op het uitgeschreven retributiebiljet, wordt vervolgens ten vroegste na 10 dagen een eerste herinneringsbrief verstuurd. Daarna wordt bij het uitblijven van de betaling ten vroegste na 15 dagen nog een ultieme aanmaning verstuurd via gerechtsdeurwaarder.
Bij niet-betaling hierna, zal de invordering van de verschuldigde sommen gebeuren bij wijze van burgerlijke rechtsvordering.
Artikel 5
Wordt er geopteerd voor een korte parkeerduur dan wordt de retributie voor kort parkeren betaald aan de parkeerautomaat tegen aflevering van een parkeerticket voor de betaalde parkeerduur, of via een door de gemeente erkende betaalapplicatie voor mobiel betalen. Deze gebruikersmodaliteit wordt op de parkeerautomaat aangeduid als ‘tarief 2’.
Deze retributie (tarief 2) wordt als volgt vastgesteld:
• zone 1: 1,00 euro voor het eerste uur en 1,40 euro voor het tweede uur
Maximaal onafgebroken parkeerduur: 2 uur.
• zone 2: 0,70 euro per uur.
Maximaal onafgebroken parkeerduur: 4 uur.
De retributie volgens tarief 2 dient betaalt te worden door het inbrengen van de nodige muntstukken in de parkeerautomaten overeenkomstig de instructies vermeld op de toestellen onder ‘tarief 2’ of door het gebruik van een door de gemeente erkende applicatie voor mobiel betalen.
Door de betaling van de retributie volgens tarief 2 mag een voertuig geparkeerd worden voor de op het parkeerticket toegekende parkeerduur, weliswaar met een maximaal onafgebroken parkeerduur van 2 uur in zone 1 en 4 uur in zone 2.
Voor de toepassing van tarief 2 ‘korte parkeerduur’ geldt de verplichting dat een voertuig materieel verplaatst moet worden. Uiterlijk bij het verstrijken van de binnen de gehele zone maximaal onafgebroken parkeerduur moet de in de betrokken betaalzone bezette parkeerplaats effectief verlaten worden. Dit sluit verder parkeren tegen tarief 2 en het bijvoeden van de parkeerautomaat of het bijbetalen via een door de gemeente erkende applicatie voor mobiel betalen na het verstrijken van de maximaal onafgebroken parkeerduur uit, zoals ter plaatse behoorlijk ter kennis gebracht volgens de instructies vermeld op de parkeerautomaten (omschreven als ‘verplaatsingsverplichting’).
Artikel 6
In afwijking van het voorgaande, is er voor het kwartier, dat aanvangt op het ogenblik dat de parkeerplaats ingenomen wordt, geen retributie volgens tarief 1 of tarief 2 verschuldigd op voorwaarde dat de kwartierparkeerschijf die voor de gemeente Mol geldt correct ingesteld wordt.
De kwartierparkeerschijf mag niet gebruikt worden in combinatie met tarief 1 en/of tarief 2. Uiterlijk bij het verstrijken van de toegekende parkeerduur vermeld op de correct ingestelde en geldige kwartierparkeerschijf dient het voertuig materieel verplaatst te worden en moet de in de betrokken betaalzone bezette parkeerplaats effectief verlaten worden (verplaatsingsverplichting).
De kwartierparkeerschijf kost 1,00 euro per stuk en kan op voorhand aangekocht worden aan de informatiebalie van de gemeente.
Artikel 7
In afwijking van artikel 5 worden professionele zorgverstrekkers aan huis, tijdens de uitoefening van hun beroep, voor de eerste 60 minuten dat de parkeerplaats wordt ingenomen vrijgesteld van de retributie op voorwaarde dat zij gebruik maken van een speciaal voor dit doel aangevraagde parkeerkaart. Het aanvragen van een parkeerkaart moet conform het reglement met betrekking tot de gemeentelijke parkeerkaart voor professionele medische zorgverstrekkers aan huis gebeuren.
Voor het overige blijven alle bepalingen van artikel 5 van toepassing op de zorgverstrekkers.
Artikel 8
Het parkeerticket afgeleverd door de parkeerautomaat (tarief 2), de retributiebon overhandigd voor langdurig parkeren (tarief 1), parkeerkaart voor zorgverstrekkers, bewonerskaart en/of de kwartierparkeerschijf moet duidelijk zichtbaar achter de voorruit van het voertuig geplaatst worden of, indien er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.
Artikel 9
Wanneer:
• hetzij, in een voertuig geen geldig parkeerticket afgeleverd door de parkeerautomaat (tarief 2), geen parkeerkaart voor bewonersparkeren, geen parkeerkaart voor zorgverstrekkers en/of geen correct ingestelde en geldige kwartierparkeerschijf achter de voorruit, of indien er geen voorruit is, op het voorste gedeelte aangebracht is;
• hetzij voor het voertuig geen betaling werd ontvangen via een door de gemeente erkende applicatie voor mobiel betalen (tarief 2);
• hetzij, een voertuig niet meer beschikt over een geldig parkeerticket afgeleverd door de parkeerautomaat (tarief 2), de parkeertijd van de via de door de gemeente erkende applicatie voor mobiel betalen verstrekenen is (tarief 2);
• geen parkeerkaart voor zorgverstrekkers en/of correct ingestelde en geldige kwartierparkeerschijf omdat de gekozen, toegekende en betaalde parkeerduur inmiddels verstreken is;
• hetzij, door een uitbreiding van de aanvankelijk betaalde korte parkeerduur onder tarief 2 (bijvoeden van de automaat of bijschrijven via een door de gemeente erkende applicatie voor mobiel betalen), de maximaal onafgebroken parkeerduur voor ‘kort parkeren’ in de betrokken parkeerzone onder tarief 2 werd overschreden en derhalve niet voldaan werd aan de verplaatsingsverplichting;
• hetzij, een voertuig na het verstrijken van de toegekende parkeerduur, vermeld op de correct ingestelde en geldige kwartierparkeerschijf, niet materieel verplaatst werd en de in de betrokken betaalzone bezette parkeerplaats niet effectief verlaten werd en derhalve niet voldaan werd aan de verplaatsingsverplichting;
• hetzij, op het voertuig geen personeelsvignet van het gemeentebestuur werd aangebracht volgens de bepaling van de dienstnota;
• hetzij, in het voertuig geen parkeerkaart voor genodigden, afgeleverd door de algemeen directeur werd aangebracht;
wordt titularis van de kentekenplaat geacht gekozen te hebben voor tarief 1 en valt het voertuig op dat ogenblik en vanaf dan onder de voorwaarden van tarief 1. Het voertuig mag vanaf dan geparkeerd worden in de ganse parkeerzone voor een periode van 9 opeenvolgende betalende uren mits het zichtbaar aanbrengen van de retributiebon overhandigd voor langdurig parkeren achter de voorruit van het voertuig, of, indien er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.
Artikel 10
De personen met een handicap die een geldige parkeerkaart hebben, uitgereikt overeenkomstig het Ministerieel Besluit van 7 mei 1999 betreffende de parkeerkaart voor personen met een handicap, worden vrijgesteld van de betaling van de retributie, indien deze kaart duidelijk zichtbaar is aangebracht achter de voorruit van het voertuig, of indien er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.
Artikel 11
De retributie is verschuldigd door de titularis van de kentekenplaat van het voertuig.
Artikel 12
Geen bezwaar zal kunnen worden ingediend wanneer, niettegenstaande het heffen van een retributie, niet mag geparkeerd worden om reden vreemd aan de wil van het bestuur of ingeval van evacuatie van het voertuig bij politiebevel.
Artikel 13
Het betalen van de retributie geeft enkel recht op parkeren en geeft de gebruiker of de burgerlijk verantwoordelijke geen enkel recht op bewaking."
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad besluit het reglement 'retributie op het langdurig parkeren met officiële bewonerskaart in zones waar een beperking van parkeertijd geldt: 2020-2025' goedgekeurd in zitting van 23 december 2019 aan te passen. Het aangepaste reglement luidt als volgt:
"Artikel 1
Met ingang van 1 februari 2022, en voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt een retributie gevestigd op het afleveren van een bewonerskaart.
Voor het bewonersparkeren wordt het gemeentelijk centrumgebied onderverdeeld in verschillende zones waarbij een inwoner van een bepaalde zone op basis van de officiële bewonerskaart gebruik mag maken van de parkeerplaatsen binnen de zone die als volgt gespecificeerd is door het gemeentebestuur:
- Zone 1
• Bergstraat
• Boomgaardstraat
• Guido Gezellestraat
• Kloosterstraat
• Lakenmakersstraat
• Lichtstoetstraat
• Rozenberg (zuidwest)
• Santo Tomasplein
• Smallestraat
• Statieplein
• Statiestraat
Per wooneenheid in deze zone kan een bewonerskaart aangevraagd worden die toelaat om zonder bijkomende kosten langdurig te parkeren in volgende straten:
• Bergstraat
• Guido Gezellestraat
• Corbiestraat (noord)
• Rozenberg
• Smallestraat
• Parking ’t Getouw
• Parking Rondplein
- Zone 2
• Kersenlaan
• Vijverstraat
Per wooneenheid in deze zone kan een bewonerskaart aangevraagd worden die toelaat om zonder bijkomende kosten langdurig te parkeren in volgende straten:
• Kersenlaan
• Vijverstraat
• Parking ’t Getouw
- Zone 3
• Achterpad
• Baron van Eetveldplein
• Boerenkrijgstraat
• Corbiestraat (zuid)
• Heldenstraat
• Edmond Van Hoofstraat
• Gasthuisstraat
• Laar
• Markt (oost)
• Molenstraat
• Rondplein
• Graaf de Broquevillestraat
• Schansstraat
• St. Pietersstraat (zuid)
• Voogdijstraat
Per wooneenheid in deze zone kan een bewonerskaart aangevraagd worden die toelaat om zonder bijkomende kosten langdurig te parkeren in volgende straten:
• Doornboomstraat
• Edmond van Hoofstraat
• Gasthuisstraat
• Schansstraat
• St. Pietersstraat (zuid)
• Molenstraat
• Parking ’t getouw
• Parking Rondplein
• Parking St. Pieter
- Zone 4
• Markt
• Rivierstraat
• Rode kruislaan
Per wooneenheid in deze zone kan een bewonerskaart aangevraagd worden die toelaat om zonder bijkomende kosten langdurig te parkeren in volgende straten:
• Rivierstraat
• Parking Markt
- Zone 5
• Asstraat
• Collegestraat
• Gasstraat
• Vennestraat
• Jakob Smitslaan
Per wooneenheid in deze zone kan een bewonerskaart aangevraagd worden die toelaat om zonder bijkomende kosten langdurig te parkeren in volgende straten:
• Asstraat
• Collegestraat
• Gasstraat
• Vennestraat
• Jakob Smitslaan
• Parking Markt
- Zone 6
• Adolf Reydamslaan
• Alfons Megensplein
• Doornboomstraat (noord)
• Gildestraat
• St. Paulusstraat
• St. Pietersstraat (noord)
• Corbiestraat (noord)
• Hangarstraat
• Statieplein (west)
• Welzijnssite Ten Hove
Per wooneenheid in deze zone kan een bewonerskaart aangevraagd worden die toelaat om zonder bijkomende kosten langdurig te parkeren in volgende straten:
• Adolf Reydamslaan
• Doornboomstraat
• Gildestraat
• St. Paulusstraat
• St. Pietersstraat (noord)
• Corbiestraat (noord)
• Hangarstraat
• Parking Rondplein
• Alfons Megensplein
• Welzijnssite Ten Hove
• Statieplein
Artikel 2
Er kunnen per wooneenheid maximaal twee bewonerskaarten afgeleverd worden. In overeenstemming met het Ministerieel Besluit van 18 december 1991, gewijzigd door het Ministerieel Besluit van 3 mei 2004, moet de aanvrager van een bewonerskaart het bewijs voorleggen dat hij zijn hoofdverblijfplaats heeft in één van de zes zones beschreven in artikel 1 en dat het voertuig op zijn naam is ingeschreven of dat hij er bestendig over beschikt.
Artikel 3
De retributie wordt vastgesteld als volgt:
Voor de eerste bewonerskaart: 50 EURO per jaar.
Voor de tweede bewonerskaart: 75 EURO per jaar.
Indien een duplicaat van de bewonerskaart dient afgeleverd te worden ingeval van verlies van de originele kaart, of indien de kaart vervangen moet worden ingeval van verandering van kentekenplaat, dient een bijkomend recht van 6 EURO betaald te worden.
Artikel 4
De retributie is verschuldigd door de houder van de nummerplaat van het voertuig.
Artikel 5
De retributie moet betaald worden bij de afgifte van de kaart.
Artikel 6
Het statuut van de bewoner wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen van de door de gemeente uitgereikte officiële bewonerskaart overeenkomstig het Ministerieel Besluit van 18 december 1991, gewijzigd door het Ministerieel Besluit van 3 mei 2004, achter de voorruit van het voertuig of, indien er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.
Artikel 7
De gebruiker van een motorvoertuig die de bewonerskaart niet zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig plaatst of, indien er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig, wordt steeds geacht te kiezen voor de betaling van het tarief dat van toepassing is op de zone.
Artikel 8
Er worden enkel bewonerskaarten met een looptijd van één jaar afgeleverd. De looptijd vangt aan vanaf de datum van aflevering. De retributie is ondeelbaar en verschuldigd voor gans de periode, ongeacht of de titularis, om welke reden ook, gehouden is de uitgereikte bewonerskaart aan het gemeentebestuur terug te bezorgen.
Artikel 9
Noch de gebruiker, noch de titularis van de kentekenplaat zal bezwaar kunnen indienen wanneer hij, niettegenstaande het heffen van een retributie, niet mag parkeren om reden vreemd aan de wil van het bestuur of ingeval van evacuatie van het voertuig bij politiebevel.
Artikel 10
Het betalen van de retributie geeft enkel recht op parkeren en geeft de gebruiker of de burgerlijk verantwoordelijke geen enkel recht op bewaking."
Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Stefan Hendrix Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Els Ceulemans Lander Geyzen Jan Vangheel Lotte Vreys Peter Van Rompaey Servais Verherstraeten Maarten Van Camp Chris Xhenseval Nele Van Roey Solange Abbeloos Anneleen Dom Hanne Paepen Hans De Groof Frederik Loy Andreas Verbeke Wim Caeyers Wendy Soeffers Lieve Heurckmans Maria Belmans Koen Van Gompel Luc Van Craenendonck Sofie Molenberghs Jos Lodewijckx Davy Geboers Hilde Valgaeren Masha Celen Bas Van Olmen Tomas Sergooris Koen Boeckx Hans Schoofs Zehra Ünlü Ria Melis aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 7 Goedgekeurd
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad besluit het reglement 'retributie op het parkeren in blauwe zone: 2020-2025' goedgekeurd in zitting van 23 december 2019, aan te passen. Het aangepaste reglement luidt als volgt:
"Artikel 1
Met ingang van 1 februari 2022, en voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt een retributie gevestigd voor het parkeren van motorvoertuigen op plaatsen op de openbare weg of op plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg, waar parkeren toegelaten is, maar waar een beperking van parkeerduur geldt en waar een blauwe zone reglementering van toepassing is, zoals ter plaatse aangeduid door verkeersborden, overeenkomstig artikel 27.1 en 27.2 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.
Artikel 2
De retributie wordt als volgt vastgesteld:
a) Gratis voor de maximale duur die toegelaten is overeenkomstig artikel 27.1 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer;
b) Een retributie van 15,00 euro per dag voor elke periode die langer is dan deze die gratis is.
Artikel 3
De door de gebruiker gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig van de parkeerschijf, overeenkomstig artikel 27.1.1 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.
De gebruiker van een motorvoertuig die de parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig plaatst wordt steeds geacht te kiezen voor de betaling van de in artikel 2 b) bedoelde retributie.
Artikel 4
De retributie is verschuldigd door de houder van de nummerplaat van het voertuig.
Artikel 5
Deze reglementering is niet van toepassing op de bewoners die de door de gemeente uitgereikte officiële bewonerskaart, overeenkomst het ministerieel besluit van 18 december 1991, gewijzigd door het ministerieel besluit van 3 mei 2004, zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig.
De personen met een handicap die een geldige parkeerkaart hebben, uitgereikt overeenkomstig het Ministerieel Besluit van 7 mei 1999 betreffende de parkeerkaart voor personen met een handicap, worden vrijgesteld van de betaling van de retributie indien deze kaart duidelijk zichtbaar is aangebracht achter de voorruit van het voertuig, of indien er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.
Artikel 6
De retributie dient betaald te worden binnen vijf dagen na ontvangst van de uitnodiging tot betalen, overeenkomstig de richtlijnen vermeld op het retributiebiljet dat door de toezichthoudende parkeerwachter hetzij wordt overhandigd, hetzij op het geparkeerde motorvoertuig wordt aangebracht.
Bij gebrek aan vrijwillige betaling binnen de gestelde betalingstermijn van 5 dagen op het uitgeschreven retributiebiljet, wordt vervolgens ten vroegste na 10 dagen een eerste herinneringsbrief verstuurd. Daarna wordt bij het uitblijven van de betaling ten vroegste na 15 dagen nog een ultieme aanmaning verstuurd via gerechtsdeurwaarder.
Bij niet-betaling hierna, zal de invordering van de verschuldigde sommen gebeuren bij wijze van burgerlijke rechtsvordering.
Artikel 7
Noch de gebruiker, noch de titularis van de kentekenplaat zal bezwaar kunnen indienen wanneer hij, niettegenstaande het aanbrengen van de parkeerschijf of het heffen van een retributie, niet mag parkeren om reden vreemd aan de wil van het bestuur of ingeval van evacuatie van het voertuig bij politiebevel.
Artikel 8
Het betalen van de retributie geeft enkel recht op parkeren en geeft de gebruiker of de burgerlijk verantwoordelijke geen enkel recht op bewaking."
Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Stefan Hendrix Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Davy Geboers Wendy Soeffers Koen Boeckx Maria Belmans Sofie Molenberghs Hans De Groof Nele Van Roey Hanne Paepen Peter Van Rompaey Lander Geyzen Maarten Van Camp Servais Verherstraeten Wim Caeyers Hilde Valgaeren Lieve Heurckmans Hans Schoofs Ria Melis Frederik Loy Els Ceulemans Anneleen Dom Solange Abbeloos Jos Lodewijckx Jan Vangheel Koen Van Gompel Andreas Verbeke Bas Van Olmen Chris Xhenseval Lotte Vreys Luc Van Craenendonck Masha Celen Tomas Sergooris Zehra Ünlü aantal voorstanders: 29 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad besluit het reglement 'retributie kort toezicht gemeentelijke kinderopvang: 2022-2025' in te voeren. Het reglement luidt als volgt:
Artikel 1
Met ingang van 1 januari 2022 en voor een termijn van vier (4) jaar eindigend op 31 december 2025, wordt een retributie geheven op het in bewaring te geven van kinderen in het kort toezicht op school.
Artikel 2
De retributie is verschuldigd door de ouder, of wettelijke vertegenwoordiger, van de kinderen die om de dienstverlening verzoekt of laat verzoeken.
Artikel 3
Het bedrag van de retributie wordt vastgesteld als volgt:
Kort toezicht op school:
- 1 EUR per opvangbeurt en per kind, wanneer de bewaring plaatsvindt hetzij voorschools, hetzij naschools afhankelijk van de beschikbare opvanguren op de school.
De bedragen van deze retributie worden voor de jaren 2022, 2023, 2024 en 2025, op 1 september van elk jaar aangepast aan de schommelingen van de index van de consumptieprijzen. Het geïndexeerd retributiebedrag zal worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. De aanpassingen en afrondingen gebeuren conform de volgende principes:
geïndexeerd retributiebedrag = R x I/i
waarbij:
R = tarief vastgesteld in artikel 3
I = index van augustus van het aan het jaar voorafgaand kalenderjaar
i = index van de maand augustus 2021
aangepast retributiebedrag = afgerond geïndexeerd retributiebedrag
waarbij:
- bedragen die eindigen op 1, 2, 3 of 4 eurocent worden afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent.
- bedragen die eindigen op 5, 6, 7, 8 of 9 eurocent worden afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.
Artikel 4
Als de financiële situatie van de ouder(s) of wettelijke vertegenwoordiger van de kinderen daartoe aanleiding geeft kan een sociaal tarief gehanteerd worden. Dit sociaal tarief bedraagt 50 % van de ouderbijdrage die overeenkomstig de bepalingen van artikel 3 worden vastgesteld.
In zeer uitzonderlijke gevallen, wanneer de (kans)armoedesituatie van het gezin daartoe aanleiding geeft, kan het college van burgemeester en schepenen een gratis opvang toestaan.
De dienst buitenschoolse kinderopvang beslist, op basis van het gebruiksreglement, over het al dan niet toekennen van het sociale tarief.
Het college van burgemeester en schepenen beslist, na onderzoek van de bestaansmiddelen, over het al dan niet toekennen van de gratis opvang op basis van een individueel administratief dossier dat alle relevante aspecten voor een gemotiveerde beslissing bevat.
Een toegekend sociaal tarief wordt door het college van burgemeester en schepenen jaarlijks geëvalueerd en, indien noodzakelijk, bevestigd. De dossiers in kwestie moeten kunnen worden ingekeken en beoordeeld worden door Kind en Gezin.
Bij de opvang van meer gelijktijdig ingeschreven kinderen uit hetzelfde gezin in het initiatief op eenzelfde dag, wordt 25 % korting verleend op de totale ouderbijdrage.
Deze vermindering is cumuleerbaar met het sociale tarief.
Artikel 5
De ouder, of wettelijke vertegenwoordiger die om de dienstverlening verzoekt, schrijft de kinderen online in via de inschrijvingssoftware. Op basis hiervan wordt een berekening gemaakt van het aantal beurten dat de kinderen ingeschreven waren voor het kort toezicht. Als de kinderen niet deelnamen maar het kort toezicht niet tijdig geannuleerd werd conform de bepalingen van het huishoudelijk reglement, is de retributie vermeld onder artikel 3 toch integraal verschuldigd.
De verschuldigde retributie zal maandelijks worden afgerekend.
Bij gebrek aan betaling wordt de dienstverlening voor wat het betrokken gezin betreft geschorst."
BESLUIT
Enig artikel
Met ingang van 1 januari 2022 wordt het reglement “Retributie op het ophalen van afval in containers ter beschikking gesteld door de gemeente n.a.v. het organiseren van éénmalige evenementen: 2020-2025” ingetrokken.
Het bestaande reglement blijft geldig tot en met 31 december 2021.
Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Stefan Hendrix Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Hans De Groof Hanne Paepen Maarten Van Camp Anneleen Dom Peter Van Rompaey Andreas Verbeke Lieve Heurckmans Frederik Loy Davy Geboers Lotte Vreys Hilde Valgaeren Jos Lodewijckx Luc Van Craenendonck Sofie Molenberghs Wim Caeyers Wendy Soeffers Chris Xhenseval Maria Belmans Nele Van Roey Jan Vangheel Servais Verherstraeten Els Ceulemans Masha Celen Bas Van Olmen Hans Schoofs Ria Melis Tomas Sergooris Koen Van Gompel Lander Geyzen Solange Abbeloos Koen Boeckx Zehra Ünlü aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 10 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad stelt zijn deel van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 als volgt vast:
Kredieten 2021 gemeente | Uitgaven | Ontvangsten |
Exploitatie | 47.615.411,66 | 58.688.445,24 |
Investeringen | 10.507.272,93 | 907.546,72 |
Financiering | 2.234.370,20 | 4.268.815,31 |
Kredieten 2022 gemeente | Uitgaven | Ontvangsten |
Exploitatie | 48.659.704,67 | 55.367.486,17 |
Investeringen | 15.242.797,67 | 724.722,00 |
Financiering | 2.349.094,17 | 17.133.854,86 |
Artikel 2
De gemeenteraad keurt het deel zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed.
Artikel 3
Door deze goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
BESLUIT
Artikel 1
Het bestek met nr. 2020/11JVP en de raming voor de opdracht “Groepsaankoop Raamovereenkomst voor het aanbrengen en onderhoud van wegmarkeringen”, opgesteld door de ontwerper IOK worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 225.952,50 excl. btw of € 273.402,53 incl. 21 % btw voor 4 jaar.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3
In toepassing van artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, zal IOK optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze overheidsopdrachten of raamovereenkomsten met betrekking tot werken, leveringen of diensten plaatst die bestemd zijn voor aanbestedende overheden of aanbestedende entiteiten, meer bepaald:
Diverse locaties in de Antwerpse Kempen: Gemeente Balen, Gemeente Mol, Gemeente Dessel, Stad Hoogstraten, Gemeente Hulshout, Gemeente Laakdal, Gemeente Lille, Gemeente Ravels, Gemeente Retie, Gemeente Grobbendonk, Gemeente Vosselaar, IOK Afvalbeheer en Maatschap MBS.
Artikel 4
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2022, op budgetcode 22400000/020000-INVESTERING-U (actieplan 1/5) (actie 1/5/1) van de investering en in het budget van de volgende jaren.
BESLUIT
Artikel 1
Het bestek met nr. 2020/07RE en de raming voor de opdracht “Groepsaankoop Reinigen van ramen IOK”, opgesteld door de ontwerper, IOK, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 174.185,86 excl. btw of € 210.764,89 incl. 21 % btw voor 3,5 jaar.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3
In toepassing van artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, zal IOK optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze overheidsopdrachten of raamovereenkomsten met betrekking tot werken, leveringen of diensten plaatst die bestemd zijn voor aanbestedende overheden of aanbestedende entiteiten, meer bepaald:
Gemeente Arendonk, Gemeente Baarle-Hertog, Gemeente Balen, Gemeente Dessel, Gemeente Grobbendonk, Gemeente Herselt, Brandweer zone Kempen, Gemeente Laakdal, Gemeente Meerhout, Gemeente Mol, OCMW Mol, Gemeente Nijlen, Gemeente Rijkevorsel, Gemeente Retie, Gemeente Vosselaar, Gemeente Westerlo, Politie Regio Turnhout, Lokale Politie Zuiderkempen, Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout, Gemeente Hulshout en OCMW Hulshout.
Artikel 4
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2022 en de volgende jaren, op budgetcode 61030100/011900 (actieplan 8/7) (actie 8/7/3) van de exploitatie.
Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Stefan Hendrix Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Hans De Groof Maarten Van Camp Lieve Heurckmans Luc Van Craenendonck Koen Boeckx Nele Van Roey Frederik Loy Davy Geboers Peter Van Rompaey Wendy Soeffers Hanne Paepen Els Ceulemans Hilde Valgaeren Jos Lodewijckx Andreas Verbeke Jan Vangheel Sofie Molenberghs Maria Belmans Servais Verherstraeten Chris Xhenseval Anneleen Dom Lotte Vreys Wim Caeyers Zehra Ünlü Masha Celen Lander Geyzen Tomas Sergooris Hans Schoofs Koen Van Gompel Solange Abbeloos Bas Van Olmen Ria Melis aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 9 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
BESLUIT
Artikel 1
Het bestek met nr. 2021KB52 en de raming voor de opdracht “Lening ter financiering van het bestuur”, opgesteld door de dienst aankoop en aanbestedingen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 10.500.000,00 incl. 0% btw; waarvan € 10.000.000,00 aflossingen voor het opgenomen krediet en € 500.000,00 interesten.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
Artikel 4
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2022, op budgetcodes 17330000/004000 (actieplan 8/1) (actie 8/1/3), 42330000/004000 (actieplan 8/1) (actie 8/1/3) en 65000000/004000 (actieplan 8/1) (actie 8/1/3) van de exploitatie en in het budget van de volgende jaren.
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het afsluiten van een gebruiksovereenkomst "Kinderclubs buitenschoolse kinderopvang gemeente Mol aan vzw Stijn", onder de volgende voorwaarden:
Artikel 1
Het gemeentebestuur stelt tijdens de vakantieperiodes van 8 uur tot 18 uur de gemeentelijke kinderclub Baloe, St.-Willebrordusstraat 14 in 2400 Mol, ter beschikking aan de gebruiker.
Deze overeenkomst wordt afgesloten voor onbepaalde duur en vangt aan op 1 januari 2022.
De gebruiker organiseert vakantieopvang voor kinderen die omwille van een beperking niet terecht kunnen in de reguliere opvang. De activiteit kadert in het verlengde van de doelstelling 5/2/3 - De buitenschoolse kinderopvang biedt opvang aan zoveel mogelijk op maat van elk kind, met bijzonder aandacht voor kwetsbare kinderen.
Wanneer Kinderclub Baloe niet beschikbaar is, gaan de gebruiker en de dienst buitenschoolse kinderopvang samen in overleg om te bekijken welke andere gemeentelijke kinderclub tijdens welke vakantieperiode gebruikt kan worden.
Artikel 2
Er wordt in het kader van de activiteit vakantieopvang door de gebruiker geen gebruiksvergoeding betaald.
Artikel 3
De gebruiker voorziet volgende vergoedingen in het kader van de gebruiksovereenkomst:
− € 80,00 per lokaal, indien de lokalen na gebruik niet werden gereinigd door de gebruiker;
− € 200,00 per sleutel, bij verlies van een sleutel.
Bij het niet tijdig inleveren van de sleutel worden boetes aangerekend, behalve in geval van overmacht. Voor het laattijdig binnenbrengen van de sleutel wordt een boete gerekend van 5,00 euro per dag vertraging.
Artikel 4
De bedragen van deze retributie worden op 1 januari van elk jaar aangepast aan de schommelingen van de index van de consumptieprijzen. Het geïndexeerd retributiebedrag zal worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. De aanpassingen en afrondingen gebeuren conform de volgende principes:
geïndexeerd retributiebedrag = R x I/i
waarbij:
R = tarief vastgesteld in artikel 2 en 4
I = index van december van het aan het jaar voorafgaand kalenderjaar
i = index van de maand december 2019
aangepast retributiebedrag = afgerond geïndexeerd retributiebedrag
waarbij:
− bedragen die eindigen op 1, 2, 3 of 4 eurocent worden afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent;
− bedragen die eindigen op 5, 6, 7, 8 of 9 eurocent worden afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.
Artikel 5
De vergoeding dient betaald te worden maximum 1 maand na postdatum van de onkostennota op het rekeningnummer BE92 0910 0010 6123 of contant op de ontvangerij van de gemeente.
Artikel 6
De gebruiker kan de gemeentelijke kinderclubs, enkel gebruiken zoals omschreven in artikel 1 en conform de in het onderling akkoord toegelaten activiteiten.
De overeengekomen dagen en uren worden voor de looptijd van deze overeenkomst gereserveerd ten behoeve van de gebruiker en worden bepaald in onderling overleg tussen dienst buitenschoolse kinderopvang en de gebruiker.
Afwijkingen kunnen alleen toegestaan worden mits voorafgaandelijk akkoord beide partijen.
Artikel 7
De gebruiker ontvangt een vaste sleutel, deze sleutel wordt na de beëindig van de gebruiksovereenkomst bezorgd aan de dienst Buitenschoolse Kinderopvang, Jakob Smitslaan 24 in Mol, bkomol@gemeentemol.be.
Artikel 8
Het gemeentebestuur behoudt het recht om gedurende de looptijd van de overeenkomst, de gemeentelijke kinderclubs, af te sluiten en de reserveringen te annuleren voor zolang als nodig ingeval van:
− uitzonderlijke gebeurtenissen;
− werken: herstellingswerken, aanpassingswerken, technische werken, vernieuwingswerken enz., die het sluiten van de accommodatie geheel of gedeeltelijk vereisen.
Artikel 9
Indien het gemeentebestuur zelf gebruik wenst te maken van het lokaal voor activiteiten, zal dit steeds voorrang hebben op het gebruik door de gebruiker.
Artikel 10
De gebruiker mag zonder voorafgaande toelating van het gemeentebestuur het lokaal tijdens de gereserveerde uren niet aan derden ter beschikking stellen. Enkel de leden van, en de entourage van leden, van de gebruiker zijn in het lokaal toegelaten tijdens de gereserveerde uren op voorwaarde dat deze onder de verantwoordelijkheid van de gebruiker gebruik maken van de accommodatie.
Artikel 11
De gebruiker verklaart, de gemeentelijke kinderclubs , te beheren als een goede huisvader o.a.;
− bij het verlaten van de lokalen:
• doven van de lichten
• sluiten van ramen en deuren
• controle centrale verwarming
• controle inventaris
• na elke activiteit het lokaal op te ruimen en netjes achter te laten zodat het gebruiksklaar is
• alle gebruikte toestellen en materialen op de juiste plaats zetten
• sanitair proper en gepoetst achterlaten
Gebreken en schade aan de materialen of infrastructuur moeten aan de Buitenschoolse Kinderopvang gemeld worden ten laatste 1 dag na de vaststelling via bkomol@gemeentemol.be.
De gebruiker verbindt er zich toe alle schade, aangebracht door haar leden of entourage tijdens haar gebruiksuren, door haar zorgen en op haar kosten onmiddellijk te herstellen en te vergoeden.
De gebruiker staat in voor het dagelijks onderhoud van het gebouw na gebruik van de lokalen.
Gemeentelijke uitvoeringsdienst staat in voor het onderhoud van het patrimonium.
Het gemeentebestuur staat in voor de nodige aanpassingen in het gebouw in kader van reguliere buitenschoolse kinderopvang, extra tijdelijke aanpassingen in het kader van de aangepaste werking door de gebruiker, worden door de gebruiker voorzien.
Artikel 12
De gebruiker zal de nodige verzekeringen afsluiten ter dekking van alle mogelijke gevolgen bij ongevallen/gebeurtenissen die zich voordoen tijdens de gereserveerde uren of ingevolge de reservatie.
Binnen de week na ondertekening van onderhavige overeenkomst dient het polisnummer meegedeeld te worden aan het gemeentebestuur. Bij gebreke hieraan wordt de overeenkomst onmiddellijk beëindigd ten laste van de gebruiker, zonder dat deze aanspraak kan maken op schadevergoeding.
Artikel 13
De gebruiker verklaart te weten en akkoord te gaan met het feit dat de terbeschikkingstelling van de accommodatie gebeurt zonder dat er enig toezicht is vanwege het gemeentebestuur. De gebruiker ontslaat het gemeentebestuur uitdrukkelijk van elke verantwoordelijkheid.
Het betreden en gebruiken van de accommodatie gebeurt dan ook volledig op eigen risico van de gebruiker.
Het gemeentebestuur kan dan ook onder geen enkel beding aansprakelijk worden gesteld voor gebeurlijke ongevallen of voorvallen welke hetzij lichamelijke of materiële schade meebrengen aan gebruikers of hun bezittingen.
Artikel 14
Deze gebruiksovereenkomst neemt een einde:
− Na het verstrijken van een opzeggingstermijn van 6 maanden. Beide partijen kunnen zonder bijzondere motivatie deze overeenkomst opzeggen d.m.v. een beveiligde zending.
− Het gemeentebestuur behoudt zich het recht voor de overeenkomst te beëindigen of te schorsen met onmiddellijke ingang voor zover de gebruiker daartoe aanleiding zou geven ingevolge inbreuken op de verplichtingen van deze overeenkomst en alle vormen van misbruiken, zonder dat de gebruiker aanspraak kan maken op enige vorm van schadevergoeding.
− Van rechtswege en zonder ingebrekestelling indien en van zodra de gebruiker ophoudt te bestaan.
Bij de beëindiging van het gebruiksrecht, komen de in gebruik gegeven goederen, evenals alle verbeteringen die de gebruiker heeft aangebracht of uitgevoerd tijdens de duur van het gebruiksrecht, in volle eigendom en zonder dat de gebruiker aanspraak kan maken op enige vergoeding ter zake, toe aan het gemeentebestuur, tenzij het gemeentebestuur er de voorkeur aan geeft deze verbeteringen geheel of gedeeltelijk te laten verwijderen en het in artikel 1 vermeld goed terug in zijn oorspronkelijke staat te laten herstellen, op kosten van de gebruiker.
Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Stefan Hendrix Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Servais Verherstraeten Luc Van Craenendonck Andreas Verbeke Lotte Vreys Hanne Paepen Hilde Valgaeren Tomas Sergooris Davy Geboers Koen Boeckx Frederik Loy Anneleen Dom Maarten Van Camp Maria Belmans Ria Melis Lander Geyzen Wendy Soeffers Jan Vangheel Els Ceulemans Nele Van Roey Solange Abbeloos Wim Caeyers Sofie Molenberghs Koen Van Gompel Hans Schoofs Lieve Heurckmans Jos Lodewijckx Bas Van Olmen Zehra Ünlü Peter Van Rompaey Chris Xhenseval Masha Celen Hans De Groof Sofie Molenberghs Davy Geboers Jan Vangheel Chris Xhenseval Lieve Heurckmans Lotte Vreys Andreas Verbeke Lander Geyzen Wim Caeyers Maria Belmans Hanne Paepen Wendy Soeffers Koen Van Gompel Els Ceulemans Jos Lodewijckx Anneleen Dom Nele Van Roey Hilde Valgaeren Frederik Loy Peter Van Rompaey Servais Verherstraeten Maarten Van Camp Luc Van Craenendonck Hans De Groof Solange Abbeloos Tomas Sergooris Masha Celen Zehra Ünlü Hans Schoofs Bas Van Olmen Koen Boeckx Ria Melis aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de naamsverandering van Cultuurcentrum 't Getouw naar Cultuurcentrum Mol goed.
BESLUIT
Artikel 1
De heer Frederik Loy (frederik.loy@gemeentemol.be) wordt met eenparigheid van stemmen aangesteld als effectieve vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van VZW Streekplatform Kempen voor de resterende bestuursperiode 2019-2014.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan VZW Streekplatform Kempen.
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad gaat akkoord om het voorgelegde aanmelddossier effectief tot uitvoering te brengen in 2022.
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad keurt volgende toelagen goed voor raadplegingen voor het werkjaar 2021:
Het organiserend comité Kind en Gezondheid: 1.250 euro.
Het organiserend comité Kind en Preventie: 1.250 euro.
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad heft het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2020 betreffende de capaciteitsbepaling voor de gemeentelijke school voor buitengewoon onderwijs, SAIGO Sterrenbos, Don Boscostraat 37, op
Artikel 2
De gemeenteraad legt de maximale capaciteit voor de gemeentelijke school voor buitengewoon onderwijs, SAIGO Sterrenbos, Don Boscostraat 37, vanaf 1 september 2022 voor onbepaalde duur vast als volgt:
SAIGO Sterrenbos |
|
|
Type basisaanbod | lager | 130 |
Type 2* | kleuter | 14 |
| lager | 14 |
|
|
|
Totaal |
| 158 |
*exclusief leerlingen die uren POAH genereren
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.