Zitting van 18 oktober 2021
STEUNTARIEF - AANPASSING - GOEDKEURING
GRONDEN
Voorgeschiedenis / Feiten en context
Mol heeft diverse vormen van steunverlening, waaronder het steuntarief en de schoolpremie. Het steuntarief is een vorm van aanvullende financiële hulp bij een minimuminkomen. We zijn immers van mening dat de minimuminkomens te laag zijn om een menswaardig leven te leiden. Het doel van deze steunverlening is het tijdelijk verhogen van de gezinsinkomsten, gekoppeld aan een traject om de situatie te verbeteren. Hiervoor willen we een objectieve maatstaf gebruiken om iedereen in eenzelfde situatie op een gelijke wijze te behandelen.
Het steuntarief is een tijdelijke financiële tegemoetkoming in de kosten voor huisvesting, energie, water en medische zorgen. Dit steuntarief is geen recht maar wordt individueel beslist door het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst op basis van een sociaal onderzoek. Alle volwassen gezinsleden worden begeleid richting activering en/of het verlagen van de uitgaven. Deze voorwaarden worden in een overeenkomst opgenomen.
De schoolpremie is een maandelijkse steun voor de schoolkosten. Het bedrag, dat afhankelijk is van de leeftijd van het schoolgaande kind, wordt bovenop het steuntarief betaald.
In september 2021 werd het leefloon geïndexeerd. We stellen voor om het berekeningsblad aan te passen aan de index, namelijk:
- Ondergrens (= leefloon alleenstaande): 1024,49
- Bovengrens alleenstaande (= leefloon alleenstaande +175): 1199,49
- Bovengrens voor gezin (= leefloon gezin +205): 1589,54
- Grens medische kosten (= maandelijkse forfait): 22,52
Wanneer we de grenzen hieraan niet aanpassen, nemen we deze indexering van de minimuminkomens af via het steuntarief: mensen krijgen dan wel meer uitkering maar minder steuntarief. Door deze aanpassing blijven cliënten dezelfde steun per maand ontvangen boven het aangepaste minimuminkomen, en genieten zo van de indexaanpassing.
Het bedrag steuntarief per categorie blijft dezelfde, namelijk:
- Het steuntarief voor een alleenstaande bedraagt maximum 175 euro per maand.
- Het steuntarief voor een gezin bedraagt maximum 205 euro per maand.
- Het steuntarief voor een alleenstaande met leefloon en een meerderjarige student met leefloon bedraagt maximum 223,56 euro per maand. Zo behouden alleenstaande ouders met leefloon hetzelfde inkomen (buiten de schoolpremie bij hogere studies) als hun studerend kind meerderjarig wordt en zij elk leefloon samenwonende ontvangen.
- Het steuntarief bij een gemeubelde kamer bedraagt maximum 100 euro per maand.
Bij een index- en welvaartsaanpassing wordt telkens aan het Bijzonder Comité sociale dienst, het Beleidscomité mens en leven en de Raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd om het berekeningsblad aan te passen. Voorgesteld wordt om vanaf nu bij een index- en welvaartsaanpassing het berekeningsblad automatisch aan te passen.
Juridische gronden
Artikelen 77 en 78 van het decreet lokaal bestuur.
Organieke wet van 08/07/1976 betreffende de OCMW's.
MOTIVERING
Argumentatie
Omdat de minimuminkomens te laag zijn om een menswaardig leven te leiden heeft Mol diverse vormen van aanvullende financiële hulp, waaronder het steuntarief, de schoolpremie en de steun voor medische kosten.
Financiële weerslag
Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.
BESLUIT
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de meest recente indexering en de automatische aanpassing van toekomstige indexeringen en welvaartsaanpassingen goed.
Beroepsmogelijkheden Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel. Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel. Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be). Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend. Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid. Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. |