ZITTING VAN MAANDAG 20 JANUARI 2025

 

Aanwezig:

voorzitter

Ann Smeyers

voorzitter vast bureau

Wim Caeyers

raadsleden

Servais Verherstraeten, Luc Van Craenendonck, Paul Vanhoof, Koen Van Gompel, Tomas Sergooris, Zehra Ünlü, Maria Belmans, Jan Vangheel, Hanne Paepen, Lander Geyzen, Anneleen Dom, Maarten Van Camp, Chris Xhenseval, Nele Van Roey, Cindy Dexters, Stef De Keyser, Kris Paepen, Emiel Ruts, Ward Buyens, Jens Timmermans, Liesbet Lommelen, Marc Sannen, Sonja Smaers

leden vast bureau

Greet Van Tiggelen, Lotte Vreys, Hilde Valgaeren, Lieve Heurckmans, Hans De Groof, Frederik Loy, Wendy Soeffers

algemeen directeur

Stefan Hendrix

Verontschuldigd:

raadslid

Sofie Molenberghs

 

 

Overzicht punten

Zitting van 20 januari 2025

 

NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN - 25 NOVEMBER 2024 EN 5 DECEMBER 2024 - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De raad voor maatschappelijk welzijn vergaderde in zitting van 25 november en 5 december 2024.

 

De notulen van deze raad werden in Meeting.mobile gekoppeld als bijlage aan dit agendapunt.

 

Juridische gronden

Artikel 34 § 1 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn - goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 11 maart 2019 - bepaalt dat de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn worden opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur.

 

Behalve in spoedeisende gevallen, worden de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

 

Artikel 33 § 1 van het huishoudelijk reglement bepaalt dat de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn alle besproken onderwerpen vermelden in chronologische volgorde, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.

 

Bijlagen

  1. Notulen en verslag raad voor maatschappelijk welzijn 25 november en 5 december 2024

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het is verplicht dat de notulen van de vorige raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd op de eerstvolgende zitting.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 november en 5 december 2024 worden goedgekeurd.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 20 januari 2025

 

MANDAAT RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING IOK VAN 13 FEBRUARI 2025 - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Artikel 445 van het Decreet over het Lokaal Bestuur bepaalt dat alle mandatarissen binnen de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden ontslagnemend zijn bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden.

 

In dat geval moet binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, voor zover de raden van de deelnemende besturen reeds in hun nieuwe samenstelling hebben vergaderd.

 

De raden van bestuur van IOK en IOK Afvalbeheer hebben in zitting van 6 december 2024 beslist om de algemene vergaderingen van IOK en IOK Afvalbeheer waarbij de raden van bestuur zullen worden benoemd achtereenvolgens te organiseren op donderdagavond 13 februari 2025 (onder het voorbehoud dat elke aangesloten gemeente de agenda kan behandelen op haar gemeenteraad uiterlijk op 12 februari 2025).

 

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur (DLB).

 

Bijlagen

  1. Brief IOK

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

In de statutenwijziging die werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 18 december 2018 wordt de voordrachtregeling en de wijze van benoeming van de raden van bestuur als volgt beschreven:

 

“De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, waarvan de leden door de algemene vergadering worden benoemd op voordracht van de deelnemers, conform de bepalingen van artikel 434 en 435 van het DLB.

Het aantal leden van de raad van bestuur vanaf de eerste algehele vervanging van de raad van bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen bedraagt 15 leden.

Een vergadering van de burgemeesters die door de deelnemende gemeenten worden voorgedragen na de gemeenteraadsverkiezingen, werkt een consultatie- en formatieopdracht uit waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met de deelnemers, tot een lijst van 15 kandidaat-bestuurders te komen aan de hand van volgende bindende criteria:

  1. Maximaal 2/3 van de leden is van hetzelfde geslacht
  2. Minstens 9 leden van de 15 worden gekozen volgens de volgende opdeling van gemeenten gebaseerd op het aantal aandelen waarover de gemeente beschikt

 

Aandelen

Gemeente

Minimum aantal zetels in de raad van bestuur

< 15000

Baarle-Hertog

3

 

Dessel

 

Grobbendonk

 

Herenthout

 

Hulshout

 

Meerhout

 

Merksplas

 

Olen

 

Retie

 

Rijkevorsel

 

Vorselaar

 

Vosselaar

15000 – 30000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arendonk

3

Balen

Beerse

Herselt

Hoogstraten

Kasterlee

Laakdal

Lille

Nijlen

Oud-Turnhout

Ravels

Westerlo

> 30000

Geel

3

 

Heist-op-den-Berg

 

Herentals

 

Mol

 

Turnhout

 

Daarnaast wordt in de samenstelling van de raad van bestuur gestreefd naar een ruime regionale spreiding en voldoende politieke pluriformiteit.

De lijst van bestuurders wordt voorgesteld aan de bevoegde organen van de deelnemers, die dan tot de besluitvorming over de samenstelling van en vertegenwoordiging in de raad van bestuur volgens bovenstaande criteria overgaan.

Er dient bij de voordracht en benoeming rekening te worden gehouden met de onverenigbaarheden zoals voorzien in artikel 436 van het DLB.

De benoeming van bestuurders gebeurt bij geheime stemming.

De bestuurders worden benoemd voor een periode van 6 jaar tot aan de algehele hernieuwing van de raad van bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen.

Het mandaat kan te allen tijde gemotiveerd worden ingetrokken door de algemene vergadering.

Alleen natuurlijke personen kunnen lid zijn van de raad van bestuur.”

 

De groep van formateurs kwam in haar consultatie- en formatieopdracht in uitvoering van de opdracht van de Conferentie van Burgemeesters van 7 december 2024 tot volgend voorstel van samenstelling van de raden van bestuur. Hierbij wordt een identieke samenstelling van de raad van bestuur van IOK en de raad van bestuur van IOK Afvalbeheer voorgesteld, omwille van de gewenste en bestaande bestuurlijke en operationele synergie tussen beiden:

 

 Adriaensens Stijn (Turnhout)

 Bergmans Elien (Hulshout)

 Caeyers Wim (Mol)

 Doms Mart (Oud-Turnhout)

 Hannes Fons (Meerhout)

 Hens Werner (Balen)

 Kennes Ward (Kasterlee)

 Loots Philip (Baarle-Hertog)

 Ooms Sander (Herenthout)

 Peeters Marleen (Lille)

 Rombouts Tinne (Hoogstraten)

 Slegers Kato (na 2 jaar: Adriaensen Natalie) (Retie)

 Van Hirtum Guy (Westerlo)

 Verelst Carl (Heist-op-den-Berg)

 Wilrycx Frank (Merksplas)

Aan de deelnemers wordt gevraagd de 15 kandidaat-bestuurders op de lijst voor te dragen in functie van de mandaatbepaling van de volmachtdrager op de algemene vergadering van 13 februari 2025 waarop de raad van bestuur wordt geïnstalleerd.

 

Aanduiding vertegenwoordiger in de raad van bestuur

De toepassing van de in-house-exceptie vormt al enkele jaren de basis van de werking van dienstverlenende vereniging IOK.

 

Deze exceptie is opgenomen in de Wet overheidsopdrachten en maakt het mogelijk dat de deelnemers aan IOK opdrachten geven aan hun in-houserechtspersoon IOK zonder dat de formele aanbestedingsprocedure moet worden gevoerd.

 

Ondertussen werd ook de kwalificatie van IOK ook als kostendelende vereniging bevestigd met btw-vrijstelling op de kostenbijdragen van de deelnemers ingevolge de btw-ruling van 3 oktober 2017.

 

De argumentatie die aan de basis lag van de rulingsaanvraag is grotendeels vergelijkbaar met de toepassingsvoorwaarden van de in-house-exceptie, zodat het ook in het kader van de btw-vrijstelling aangewezen is om de gezamenlijke controlevereiste in te vullen. Een toename van de kostenbijdrage met 21% moet alleszins vermeden worden.

 

De in-house-exceptie is onder meer gebaseerd op het principe van gezamenlijke controle zoals beschreven in de Wet Overheidsopdrachten en de Europese Richtlijn Public Procurement:

 

De aanbestedende overheden oefenen gezamenlijk toezicht uit op een rechtspersoon indien aan elk van de volgende voorwaarden is voldaan:

 1° de besluitvormingsorganen van de gecontroleerde rechtspersoon zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemende aanbestedende overheden. Individuele vertegenwoordigers kunnen verscheidene of alle deelnemende aanbestedende overheden vertegenwoordigen;

 2° deze aanbestedende overheden zijn in staat gezamenlijk beslissende invloed uit te oefenen op de strategische doelstellingen en belangrijke beslissingen van de gecontroleerde rechtspersoon; en
3° de gecontroleerde rechtspersoon mag geen belangen nastreven die in strijd zijn met de belangen van de controlerende aanbestedende overheden.

 

De gezamenlijke controle houdt dus concreet in dat de besluitvormingsorganen van IOK moeten worden samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers, waarbij individuele vertegenwoordigers verscheidene of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen.

 

De invulling van het principe van de gezamenlijke controle houdt vanuit juridisch oogpunt dan ook in dat elke deelnemer een individuele vertegenwoordiger dient aan te duiden binnen de raad van bestuur.

 

Voor de gemeenten die een vertegenwoordiger hebben vanuit de eigen gemeenteraad is het vanzelfsprekend dat deze bestuurder de gemeente vertegenwoordigt.

 

Aan de andere deelnemers wordt gevraagd om een individuele vertegenwoordiger aan te duiden binnen de lijst van 15 kandidaat-bestuurders als individuele vertegenwoordiger binnen de raden van bestuur.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn hecht goedkeuring aan de gezamenlijke voordracht van de 15 kandidaat-bestuurders zodat de algemene vergadering kan overgaan tot benoeming van de raad van bestuur:

 

 Adriaensens Stijn (Turnhout)

 Bergmans Elien (Hulshout)

 Caeyers Wim (Mol)

 Doms Mart (Oud-Turnhout)

 Hannes Fons (Meerhout)

 Hens Werner (Balen)

 Kennes Ward (Kasterlee)

 Loots Philip (Baarle-Hertog)

 Ooms Sander (Herenthout)

 Peeters Marleen (Lille)

 Rombouts Tinne (Hoogstraten)

 Slegers Kato (na 2 jaar: Adriaensen Natalie) (Retie)

 Van Hirtum Guy (Westerlo)

 Verelst Carl (Heist-op-den-Berg)

 Wilrycx Frank (Merksplas)

 

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn duidt in de lijst van 15 kandidaat-bestuurders volgende individuele vertegenwoordiger aan: Wim Caeyers.

 

Artikel 3

Bovenstaande besluitvorming van de raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt het mandaat van de volmachtdrager op de buitengewone algemene vergadering van 13 februari 2025.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 20 januari 2025

 

AANDUIDING VOLMACHTDRAGER ALGEMENE VERGADERING - IOK - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Bij brief van 23 december 2024 vraagt IOK om een volmachtdrager aan te duiden voor de legislatuur vanuit de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Juridische gronden

Het Decreet over het Lokaal Bestuur (DLB).

 

De statuten van IOK.

 

Artikel 74 en 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur (DLB) dat de samenstelling en samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.

 

Bijlagen

  1. Brief IOK

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Conform de decretale en statutaire bepalingen heeft elke vennoot bij IOK recht op één volmachtdrager gedurende de huidige legislatuur.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De heer Jan Vangheel wordt in geheime stemming gemandateerd als effectieve volmachtdrager in de algemene vergaderingen van IOK gedurende de huidige legislatuur.

 

Artikel 2

De heer Luc Van Craenendonck wordt in geheime stemming gemandateerd als plaatsvervangend volmachtdrager in de algemene vergaderingen van IOK gedurende de huidige legislatuur.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 20 januari 2025

 

MANDAAT RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING WELZIJNSZORG KEMPEN VAN 26 FEBRUARI 2025 - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De Raad vanBestuur vande welzijnsvereniging WelzijnszorgKempen heeft inzitting van 18 december2024 beslistom de bijzondereAlgemeneVergaderingvan de welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempenwaarbij ook de Raad van Bestuurzalwordenbenoemdteorganiserenopwoensdag26 februari2025om18.00u.

 

DeagendavandezeAlgemeneVergaderingisbeperkttot:

  1. Samenstellingvan deRaad van Bestuur
  2. Varia

 

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur (DLB).

De statuten van WZK.

 

Bijlage

1) Brief WZK 19 december 2024

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

IndestatutenvanWelzijnszorgKempen, diegoedgekeurdwerdendoor deAlgemene VergaderingvanWelzijnszorgKempeninzittingvan 10 februari 2021 enonderworpenzijnaandeel 3,titel4,hoofdstuk2vanhetdecreetoverhetlokaalbestuurvan22december2017,wordtde samenstellingvande AlgemeneVergaderingenvandeRaadvanBestuur alsvolgtomschreven:

 

Artikel18. De AlgemeneVergaderingbestaatuitde deelgenoten.Iederedeelgenootisinde Algemene Vergaderingvertegenwoordigddoor éénafgevaardigde.Indien de deelgenooteen OCMWis,isde afgevaardigdelidvan deRaad vanMaatschappelijkWelzijnvan hetbetrokken OCMW. Deleden wordendoorde Raad vanMaatschappelijkWelzijn aangewezenovereenkomstigartikel 484van het decreetoverhetlokaalbestuur....

 

Artikel19.Buitendebevoegdheidhaaruitdrukkelijktoegekenddoorhetdecreetoverhetlokaal bestuurendooronderhavige statutenbeslistdeAlgemeneVergaderingover:

 

hetaanduidenvandeledenvandeRaadvanBestuuropvoordrachtvandedeelgenoten diezij vertegenwoordigen;

10°opvoordrachtvande Raad vanBestuurhetaanstellenvanonafhankelijkebestuurdersals stemgerechtigdeleden vande Raad van Bestuuren/of het benoemenvan deskundigendie met raadgevendestem zetelenindeRaadvan Bestuur;

Artikel29.DewelzijnsverenigingwordtbestuurddooreenRaadvanBestuur.DeRaadvanBestuurvan dewelzijnsverenigingtelt15bestuurders.Debestuurdersworden aangeduid doordeAlgemene Vergaderingopvoordrachtvandedeelgenoten diezijvertegenwoordigen.Deafgevaardigdevande OCMW-deelgenotenworden aangesteldovereenkomstigartikel484vanhetdecreet overhet lokaal bestuur. Alleendeelgenotenmetstemrecht indeAlgemene Vergadering kunnen ledenvoordragen.

 

Bijhetaanduiden vandebestuurdersmoetde Algemene Vergaderingrekening houden metde decretaal voorgeschreven bepalingen(maximaal15 bestuurdersenmaximaal2/3evan de bestuurders zijnvanhetzelfde geslacht). Hiernaast kandeAlgemeneVergaderingrekening houden met

bijkomendebepalingen,zoalsbijvoorbeeld afgevaardigdevangrote(re) enkleine(re) gemeenten, regionalespreiding,enzovoort. BijvoorkeurzijndezebestuurdersooklidvanhetVastBureauvaneen deelgenootenverantwoordelijkvoorhetlokaalsociaalbeleidinhungemeente.

DeRaadvanBestuurkanzichlatenbijstaandoordeskundigendieopvoordrachtvandeRaadvan BestuurdoordeAlgemeneVergaderingworden benoemdalsbestuurdersmet raadgevendestem.

 

De groep van formateurs kwam in haar consultatie- en formatieopdracht in uitvoering van de opdracht van de Conferentie van Burgemeesters van 7 december 2024 tot volgend voorstel van samenstelling van de Raad van Bestuur.

 

        Erwin Cools (Arendonk)

        Annemie Guns (Beerse)

        Michel Meeus (Dessel)

        Pieter Cowé (Geel)

        Martine Taelman (Grobbendonk)

        Bieke Baeten (Herentals)

        Sander Ooms (Herenthout)

        Hanne Lintermans (Laakdal)

        Ellen Piedfort (Lille)

        Wendy Soeffers (Mol)

        Laurence Luyten (Olen)

        Liesbet Dierckx (Oud-Turnhout)

        Bert Vangenechten (Rijkevorsel)

        Kelly Verheyen (Turnhout)

        Kobe Vercauteren (Vorselaar)

 

Aandedeelnemerswordtgevraagdde15kandidaat-bestuurdersopde lijstvoortedrageninfunctie vande mandaatbepaling van de afgevaardigde(volmachtdrager) opde AlgemeneVergaderingvan26 februari 2025waaropdeRaadvanBestuurwordtgeïnstalleerd.

 

OmdatWelzijnszorgKempen werkt alskostendelendevereniging volgens hetprincipe vandein-house-exceptie,maaktdat-zoalsvoorIOK-de besluitvormingsorganenvanWelzijnszorg Kempen moetenworden samengestelduitvertegenwoordigersvan alle deelnemers,waarbijindividuele vertegenwoordigersverscheideneof alle deelnemerskunnenvertegenwoordigen. Het principevan de gezamenlijkecontrole,watdetoepassingisvandein-house-exceptie,houdtvanuitjuridischoogpunt indatelkedeelnemereenindividuelevertegenwoordigerdientaanteduidenbinnendeRaadvan Bestuur.

Voorde gemeenten die een eigen vertegenwoordigerhebbenvanuit de eigen OCMW-raadishet vanzelfsprekenddat dezebestuurderook het eigen OCMWvertegenwoordigt indeRaadvan Bestuur vanWelzijnszorg Kempen.

AandeOCMW-radenvande onderstaandegemeenten,dewelkegeen eigenvertegenwoordigervanuit huneigen OCMW-raadhebbenindeRaad vanBestuur vanWelzijnszorgKempen,wordtbijgevolg gevraagdomeenindividuelevertegenwoordigeraanteduidenbinnendelijstvan15bestuurdersals individuelevertegenwoordigerbinnendeRaad vanBestuurvanWelzijnszorgKempen.

 

        Baarle-Hertog

        Balen

        Herselt

        Hoogstraten

        Hulshout

        Kasterlee

        Meerhout

        Merksplas

        Ravels

        Retie

        Vosselaar

        Westerlo

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn bevestigt de gezamenlijke voordracht van de 15 kandidaat-bestuurders zodat de Algemene Vergadering kan overgaan tot de benoeming van de Raad van Bestuur:

        Erwin Cools (Arendonk)

        Annemie Guns (Beerse)

        Michel Meeus (Dessel)

        Pieter Cowé (Geel)

        Martine Taelman (Grobbendonk)

        Bieke Baeten (Herentals)

        Sander Ooms (Herenthout)

        Hanne Lintermans (Laakdal)

        Ellen Piedfort (Lille)

        Wendy Soeffers (Mol)

        Laurence Luyten (Olen)

        Liesbet Dierckx (Oud-Turnhout)

        Bert Vangenechten (Rijkevorsel)

        Kelly Verheyen (Turnhout)

        Kobe Vercauteren (Vorselaar)

 

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn duidt in de lijst van 15 kandidaat-bestuurders volgende individuele vertegenwoordiger aan: Wendy Soeffers.

 

Artikel 3

Bovenstaande besluitvorming van de raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt het mandaat van de afgevaardigde (volmachtdrager) op de bijzondere Algemene Vergadering van 26 februari 2025.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 20 januari 2025

 

AANDUIDING VOLMACHTDRAGER ALGEMENE VERGADERING - WELZIJNSZORG KEMPEN - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Bij brief van 19 december 2024 vraagt Welzijnszorg Kempen (WZK) om een volmachtdrager aan te duiden in de algemene vergadering van Welzijnszorg Kempen voor de legislatuur 2025-2030 vanuit de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Juridische gronden

Het Decreet over het Lokaal Bestuur (DLB). 

De statuten van Welzijnszorg Kempen. 

Artikel 74 en 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur (DLB) dat de samenstelling en samenroeping van de algemene vergadering reglementeert.

 

Bijlagen

1) brief WZK 19-12-2024

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Conform de decretale en statutaire bepalingen heeft elke vennoot bij Welzijnszorg Kempen recht op één effectieve volmachtdrager en één plaatsvervanger in de algemene vergadering gedurende de huidige legislatuur.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Mevrouw Mia Belmans wordt in geheime stemming gemandateerd als effectieve volmachtdrager in de algemene vergaderingen van Welzijnszorg Kempen gedurende de huidige legislatuur.

 

Artikel 2

Lieve Heurckmans wordt in geheime stemming gemandateerd als plaatsvervangend volmachtdrager in de algemene vergaderingen van Welzijnszorg Kempen gedurende de huidige legislatuur.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 20 januari 2025

 

VZW WIJKWERKING MOL CENTRUM- VERLENGING ERFPACHT - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Op 8 februari 2000 sloot het OCMW een erfpachtovereenkomst af met vzw "Wijkwerking Mol Centrum". Deze erfpachtovereenkomst werd afgesloten voor de barakken van de wijkwerking, gelegen langs de verbindingsweg tussen Ginderbroek en Beekstraat.

Dit perceel is gelegen in Mol, 4de afdeling, sectie F, nr. 1179a, met een oppervlakte van 5a19ca.

De overeenkomst werd aangegaan voor 27 jaar, tot 7 februari 2027, en was verlengbaar met 27 jaar, tot 7 februari 2054. Aangezien de wijkwerking haar werking wil verzekeren en de barakken wenst te renoveren, is het aangewezen om de optie tot het verlengen van de erfpachtovereenkomst met 27 jaar alvast te lichten.

 

Juridische gronden

Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur: "De raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens wet of het decreet zijn toevertrouwd."

 

Artikel 78, 11° van het decreet over het lokaal bestuur: "De daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 84, § 3, 8°, b), kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd."

 

Inspraak en advies

Departement ruimte, afdeling patrimonium & projecten: gunstig voor het verlengen van de erfpachtovereenkomst met vzw "Wijkwerking Mol Centrum". De renovatie van de opstanden betekent een meerwaarde voor de eigendom van het OCMW. De huidige canon blijft gewoon doorlopen. Een verlenging van 27 jaar was destijds reeds overeengekomen en wordt nu geactiveerd. De afschrijving van de renovatiekosten vraagt een lange duur van de erfpacht. De aktekosten zijn ten laste van de vzw "Wijkwerking Mol Centrum".

 

Bijlagen

  1. Plan GIS barakken Ginderbroek
  2. Akte erfpacht 8 februari 2000
  3. Advies Patrimonium en Projecten 23 december 2024
  4. Kadastraal plan
  5. Ontwerpakte
  6. Vast Bureau 19 september 2024

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

vzw "Wijkwerking Mol Centrum" wenst de erfpachtovereenkomst te verlengen, vooraleer te investeren in de renovatie van de barakken.

 

Financiële weerslag

Alle kosten verbonden aan het verlengen van deze erfpachtovereenkomst vallen ten laste van de gebruiker, vzw "Wijkwerking Mol Centrum". De huidige canon blijft doorlopen. De oorspronkelijke canon bedroeg 1 Belgische frank (0,025 euro).

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De OCMW-raad hecht goedkeuring aan het afsluiten van de verlenging van de erfpachtovereenkomst met vzw "Wijkwerking Mol Centrum" voor het perceel gelegen in Mol, 4de afdeling, sectie F, nr. 1179a, met een oppervlakte van 5a19ca groot. De erfpacht wordt verleend voor een termijn van 27 jaar, en eindigt op 7 februari 2054.

 

Artikel 2

De OCMW-raad keurt de voorwaarden, opgenomen in de voorliggende akte verlenging erfpacht, opgesteld door notaris Hervé De Graef uit Mol, goed.

 

Artikel 3

Alle kosten, ook de leveringskosten, verbonden aan het verlengen van de erfpachtovereenkomst zijn ten laste van vzw "Wijkwerking Mol Centrum".

 

Artikel 4

Aan de administratie van de patrimoniumdocumentatie wordt ontslag verleend om bij de overschrijving van deze akte ambtshalve een hypothecaire inschrijving te nemen.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 20 januari 2025

 

RECHTSPOSITIEREGELING SPECIFIEK PERSONEEL OCMW- AANPASSING BIJLAGE 1 - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

 

In de rechtspositieregeling specifiek personeel OCMW worden de regels over onder andere de loopbaan bij het bestuur, het loon, toelagen en vergoedingen, verloven en afwezigheden, de evaluatieprocedure, werving en selectie, … voor de personeelsleden vastgelegd.

 

Op 20 januari 2023 heeft de Vlaamse Regering het nieuwe Rechtspositiebesluit goedgekeurd. Het Rechtspositiebesluit werd op 8 maart 2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en trad in werking op 18 maart 2023.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde de nieuwe rechtspositieregeling specifiek personeel OCMW goed in zitting van 16 september 2024. De nieuwe rechtspositieregeling specifiek personeel OCMW trad in werking op 1 januari 2025.

 

In bijlage 1 van de nieuwe rechtspositieregeling specifiek personeel OCMW werden er wijzigingen aangebracht in verband met de berekening van de eindejaarspremie. Ingevolge een standpunt RSZ dienen er opnieuw wijzigingen te worden doorgevoerd in bijlage 1 van de rechtspositieregeling specifiek personeel OCMW. Deze wijzigingen dienen met retro-actieve inwerkingtreding te worden toegepast vanaf 1 januari 2025.

 

Juridische gronden

Artikel 186 § 1 decreet lokaal bestuur

 

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde de nieuwe rechtspositieregeling specifiek personeel OCMW goed in zitting van 16 september 2024.

 

Inspraak en advies

Het overleg- en onderhandelingscomité met de representatieve vakorganisaties leverde een protocol af op datum van 4 december 2024.

 

Bijlagen

  1. Rechtspositieregeling specifiek personeel OCMW - bijlage 1: nieuwe tekst werd in het groen met geel aangeduid
  2. Protocol van de representatieve vakorganisatie van 4 december 2024

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Ingevolge een standpunt RSZ dienen er opnieuw wijzigingen te worden doorgevoerd in bijlage 1 van de rechtspositieregeling specifiek personeel OCMW.

 

Voor de berekening van de sociale zekerheidsbijdragen zijn de toelagen toegekend aan de vastbenoemde personeelsleden, overeenkomstig artikel 30 §2, 4° van het KB van 28 november 1969, vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen, van zodra de toekenningsmodaliteiten ervan uiterlijk op 1 augustus 1990 vastgelegd werden in wettelijke, reglementaire en statutaire bepalingen en zij op 1 januari 1991 niet onderworpen waren aansocialezekerheidsbijdragen.

Hierdoor genoten alle besturen die een eindejaarstoelage toekenden op basis van het BVR RPR 2007 een gedeeltelijke vrijstelling op zowel het vast gedeelte als het variabel gedeelte van de EJT voor statutairen.

 

Op 30 september 2024 werd door de RSZ aan ABB (Agentschap Binnenlands Bestuur) meegedeeld dat deze vrijstelling niet steeds behouden zal blijven bij toekenning van een eindejaarstoelage conform BVR RPR 2023.

"Als er in de toekomst, naast ouderschapsverlof en bevallingsverlof, door de lokale besturen bijkomende gelijkstellingen gecreëerd worden voor de vaststelling van het bedrag van de eindejaarstoelage, zullen er socialezekerheidsbijdragen verschuldigd zijn op het volledige bedrag van de eindejaarstoelage en dit voor alle werknemers (en dus niet alleen voor de werknemers voor wie die bijkomende gelijkstellingen werden toegepast).

Voor de berekening van de socialezekerheidsbijdragen voor statutaire personeelsleden zijn alleen de toelagen, premies of vergoedingen uitgesloten waarvan de toekenningsmodaliteiten uiterlijk op 1 augustus 1990 vastgesteld werden in wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen en die op 1 januari 1991 niet onderworpen waren aan socialezekerheidsbijdragen. Iedere wijziging na 1 augustus 1990 aan één van de toekenningsmodaliteiten moet worden beschouwd als een wijziging van het besluit, reglement of statuut, en heeft tot gevolg dat de toelage, premie of vergoeding onderworpen wordt aan socialezekerheidsbijdragen."

 

Later verduidelijkte de RSZ zijn standpunt dat het niet alleen om bijkomende gelijkstellingen gaat, maar ook over gelijkstellingen die niet langer toegepast worden.

“We bevestigen dat ons standpunt ook geldt als een bestuur beslist om een bestaande gelijkstelling niet langer toe te passen.

Ook in dat geval is er sprake van een wijziging van de toekenningsmodaliteiten van de eindejaarstoelage met als gevolg dat de vrijstelling van bijdragen op basis van artikel 30, §2, 4° van het koninklijk besluit van 28 november 196 vervalt.”

 

Dit standpunt heeft invloed op de beslissingen die genomen werden in de nieuwe rechtspositieregeling specifiek personeel OCMW die in werking trad op 1 januari 2025. Het gevolg van de aanpassingen in de rechtspositieregeling specifiek personeel OCMW inzake de eindejaarstoelage is dat de kostprijs van de eindejaarstoelage voor het bestuur zal verhogen. Ook het personeelslid zelf zal netto minder overhouden. 

 

Naar aanleiding van het standpunt van de RSZ werd bijlage 1 rechtspositieregeling specifiek personeel OCMW voor de statutairen (en contractuelen) opnieuw aangepast naar de regeling zoals opgenomen in de oude rechtspositieregeling specifiek personeel OCMW (die van toepassing was tot en met 31 december 2024).

 

De aanpassingen werden in het groen/geel aangeduid.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het bestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt bijlage 1 van de nieuwe rechtspositieregeling specifiek personeel OCMW goed volgens de tekst toegevoegd als bijlage aan dit besluit.

 

Artikel 2

Bijlage 1 van rechtspositieregeling specifiek personeel OCMW wordt integraal vervangen door de nieuwe tekst en treedt retro-actief in werking vanaf 1 januari 2025.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 20 januari 2025

 

RECHTSPOSITIEREGELING WOONZORGCENTRUM - AANPASSING BIJLAGE 1 + TOEVOEGING IFIC 10 - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

 

In de rechtspositieregeling woonzorgcentrum worden de regels over onder andere de loopbaan bij het bestuur, het loon, toelagen en vergoedingen, verloven en afwezigheden, de evaluatieprocedure, werving en selectie, … voor de personeelsleden vastgelegd.

 

Op 20 januari 2023 heeft de Vlaamse Regering het nieuwe Rechtspositiebesluit goedgekeurd. Het Rechtspositiebesluit werd op 8 maart 2023 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en trad in werking op 18 maart 2023.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde de nieuwe rechtspositieregeling woonzorgcentrum goed in zitting van 16 september 2024. De nieuwe rechtspositieregeling woonzorgcentrum trad in werking op 1 januari 2025.

 

Ingevolge een standpunt RSZ en de formalisering van de organisatiestructuur dienen er wijzigingen te worden doorgevoerd.

 

In bijlage 1 van de rechtspositieregeling woonzorgcentrum werden er wijzigingen aangebracht in verband met de berekening van de eindejaarspremie.

 

In artikel 4, bijlage 3 en bijlage 4 rechtspositieregeling woonzorgcentrum wordt IFIC-functie 10 toegevoegd.

 

Deze wijzigingen dienen met retro-actieve inwerkingtreding te worden toegepast vanaf 1 januari 2025.

 

Juridische gronden

Artikel 186 § 1 decreet lokaal bestuur

 

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde de nieuwe rechtspositieregeling woonzorgcentrum goed in zitting van 16 september 2024.

 

Inspraak en advies

Het overleg- en onderhandelingscomité met de representatieve vakorganisaties leverde een protocol af op datum van 4 december 2024.

 

Bijlagen

  1. Rechtspositieregeling woonzorgcentrum - aanpassingen bijlage 1: nieuwe tekst werd in het groen met geel aangeduid
  2. Rechtspositieregeling woonzorgcentrum - aanpassingen artikel 4, bijlage 3 en bijlage 4: nieuwe tekst in het geel aangeduid
  3. Protocol van de representatieve vakorganisatie van 4 december 2024

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

 

1. Impact gelijkstelling verloven en afwezigheden op eindejaarstoelage

 

Ingevolge een standpunt RSZ dienen er opnieuw wijzigingen te worden doorgevoerd in bijlage 1 van de rechtspositieregeling woonzorgcentrum.

 

Voor de berekening van de sociale zekerheidsbijdragen zijn de toelagen toegekend aan de vastbenoemde personeelsleden, overeenkomstig artikel 30 §2, 4° van het KB van 28 november 1969, vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen, van zodra de toekenningsmodaliteiten ervan uiterlijk op 1 augustus 1990 vastgelegd werden in wettelijke, reglementaire en statutaire bepalingen en zij op 1 januari 1991 niet onderworpen waren aansocialezekerheidsbijdragen.

Hierdoor genoten alle besturen die een eindejaarstoelage toekenden op basis van het BVR RPR 2007 een gedeeltelijke vrijstelling op zowel het vast gedeelte als het variabel gedeelte van de EJT voor statutairen.

 

Op 30 september 2024 werd door de RSZ aan ABB (Agentschap Binnenlands Bestuur) meegedeeld dat deze vrijstelling niet steeds behouden zal blijven bij toekenning van een eindejaarstoelage conform BVR RPR 2023.

"Als er in de toekomst, naast ouderschapsverlof en bevallingsverlof, door de lokale besturen bijkomende gelijkstellingen gecreëerd worden voor de vaststelling van het bedrag van de eindejaarstoelage, zullen er socialezekerheidsbijdragen verschuldigd zijn op het volledige bedrag van de eindejaarstoelage en dit voor alle werknemers (en dus niet alleen voor de werknemers voor wie die bijkomende gelijkstellingen werden toegepast).

Voor de berekening van de socialezekerheidsbijdragen voor statutaire personeelsleden zijn alleen de toelagen, premies of vergoedingen uitgesloten waarvan de toekenningsmodaliteiten uiterlijk op 1 augustus 1990 vastgesteld werden in wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen en die op 1 januari 1991 niet onderworpen waren aan socialezekerheidsbijdragen. Iedere wijziging na 1 augustus 1990 aan één van de toekenningsmodaliteiten moet worden beschouwd als een wijziging van het besluit, reglement of statuut, en heeft tot gevolg dat de toelage, premie of vergoeding onderworpen wordt aan socialezekerheidsbijdragen."

 

Later verduidelijkte de RSZ zijn standpunt dat het niet alleen om bijkomende gelijkstellingen gaat, maar ook over gelijkstellingen die niet langer toegepast worden.

“We bevestigen dat ons standpunt ook geldt als een bestuur beslist om een bestaande gelijkstelling niet langer toe te passen.

Ook in dat geval is er sprake van een wijziging van de toekenningsmodaliteiten van de eindejaarstoelage met als gevolg dat de vrijstelling van bijdragen op basis van artikel 30, §2, 4° van het koninklijk besluit van 28 november 196 vervalt.”

 

Dit standpunt heeft invloed op de beslissingen die genomen werden in de nieuwe rechtspositieregeling woonzorgcentrum die in werking trad op 1 januari 2025. Het gevolg van de aanpassingen in de rechtspositieregeling woonzorgcentrum inzake de eindejaarstoelage is dat de kostprijs van de eindejaarstoelage voor het bestuur zal verhogen. Ook het personeelslid zelf zal netto minder overhouden. 

 

Naar aanleiding van het standpunt van de RSZ werd bijlage 1 rechtspositieregeling woonzorgcentrum voor de statutairen (en contractuelen) opnieuw aangepast naar de regeling zoals opgenomen in de oude rechtspositieregeling woonzorgcentrum (die van toepassing was tot en met 31 december 2024). De aanpassingen werden in het groen/geel aangeduid.

 

2. Invoeging IFIC 10 in rechtspositieregeling woonzorgcentrum

 

De raad voor maatschappelijk welzijn heeft op 21 oktober 2024 het dossier omtrent de formalisering van de organisatiestructuur goedgekeurd.

In navolging hiervan werd het overzicht van de IFIC-functietoewijzing aangepast. De IFIC-functie 'magazijnier woonzorgcentrum' (IFIC 10) werd toegevoegd.

 

Artikel 4, bijlage 3 en bijlage 4 rechtspositieregeling woonzorgcentrum dienen te worden aangepast. Voor de nieuwe tekst wordt er verwezen naar de bijlage. De wijzigingen worden in het geel aangeduid.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het bestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de wijzigingen van artikel 4, bijlage 1, bijlage 3 en bijlage 4 van de nieuwe rechtspositieregeling woonzorgcentrum goed volgens de tekst toegevoegd als bijlage aan dit besluit.

 

Artikel 2

Artikel 4, bijlage 1, bijlage 3 en bijlage 4 van de nieuwe rechtspositieregeling woonzorgcentrum worden integraal vervangen door de nieuwe tekst en treden retro-actief in werking vanaf 1 januari 2025.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/01/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.