ZITTING VAN MAANDAG 19 DECEMBER 2022

 

Aanwezig:

voorzitter

Peter Van Rompaey

voorzitter vast bureau

Wim Caeyers

raadsleden

Luc Van Craenendonck, Hans Schoofs, Koen Van Gompel, Paul Vanhoof, Jos Lodewijckx, Maria Belmans, Tomas Sergooris, Jan Vangheel, Zehra Ünlü, Solange Abbeloos, Ria Melis, Davy Geboers, Hanne Paepen, Els Ceulemans, Maarten Van Camp, Chris Xhenseval, Lander Geyzen, Masha Celen, Sofie Molenberghs

leden vast bureau

Wendy Soeffers, Andreas Verbeke, Lieve Heurckmans, Hilde Valgaeren, Hans De Groof, Lotte Vreys, Frederik Loy

algemeen directeur

Stefan Hendrix

Verontschuldigd:

raadsleden

Servais Verherstraeten, Anneleen Dom, Koen Boeckx, Nele Van Roey, Cindy Dexters

 

 

Overzicht punten

Zitting van 19 december 2022

 

NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN - 28 NOVEMBER 2022 - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De raad voor maatschappelijk welzijn vergaderde in zitting van 28 november 2022.

 

De notulen van deze raad werden in Meeting.mobile gekoppeld als bijlage aan dit agendapunt.

 

Juridische gronden

Artikel 34 § 1 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn - goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 11 maart 2019 - bepaalt dat de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn worden opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur.

 

Behalve in spoedeisende gevallen, worden de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

 

Artikel 33 § 1 van het huishoudelijk reglement bepaalt dat de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn alle besproken onderwerpen vermelden in chronologische volgorde, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.

 

Bijlagen

  1. Notulen raad voor maatschappelijk welzijn 28 november 2022

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het is verplicht dat de notulen van de vorige raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd op de eerstvolgende zitting.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 november 2022 worden goedgekeurd.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/01/2023
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2022

 

WZC TEN HOVE - DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST MET VZW DE SPRONG - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De Sprong is een maatwerkbedrijf dat een job, begeleiding en toekomstperspectief biedt aan mensen die, om welke reden ook, weinig of geen kansen krijgen op de reguliere arbeidsmarkt.

Met het Tea for Two-project onderzocht De Sprong met steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) en de Vlaamse overheid de samenwerking met de woonzorgsector. In een partnerschap van drie woonzorgcentra en drie maatwerkbedrijven werden met succes nieuwe ondersteunende jobs gecreëerd op maat van medewerkers uit de sociale economie. De Sprong stelt voor om dit dienstverleningsmodel ook uit te rollen in het woonzorgcentrum Ten Hove.

 

Om kwalitatieve zorg te kunnen verlenen in het woonzorgcentrum is het belangrijk dat onze zorgmedewerkers zich kunnen richten op hun kerntaken, zorg en aandacht voor onze bewoners. Voor de logistieke ondersteuning worden zij bijgestaan door teamassistenten en poetsmedewerkers.

We willen iedereen de kans geven om bij te dragen aan de woon- en leefkwaliteit van onze bewoners. Zo geven we met een specifieke functiebeschrijving mensen met een arbeidsbeperking hiertoe al de mogelijkheid. Met het aanbod van De Sprong zetten we hier extra op in.

De Sprong blijft werkgever van de mensen die zij inzetten in het woonzorgcentrum. Enkel de effectief gepresteerde uren worden aangerekend.

 

Juridische gronden

Art. 84 decreet lokaal bestuur.

 

Inspraak en advies

De directeur en het hoofd zorg van het woonzorgcentrum geven een gunstig advies.

 

Bijlagen

1) voorstel overeenkomst WZC Ten Hove - Het Spoor

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Om kwalitatieve zorg te kunnen verlenen in het woonzorgcentrum is het belangrijk dat onze zorgmedewerkers zich kunnen richten op hun kerntaken, zorg en aandacht voor onze bewoners. Voor de logistieke ondersteuning worden zij bijgestaan door teamassistenten en poetsmedewerkers.

We willen iedereen de kans geven om bij te dragen aan de woon- en leefkwaliteit van onze bewoners. Zo geven we met een specifieke functiebeschrijving mensen met een arbeidsbeperking hiertoe al de mogelijkheid. Met het aanbod van vzw Het Spoor zetten we hier extra op in.

De Sprong blijft werkgever van de mensen die zij inzetten in het woonzorgcentrum. Enkel de effectief gepresteerde uren worden aangerekend.

 

Financiële weerslag

Actie

4.2.3.

Registratiesleutel

nog te bepalen

Bedrag

€ 15000

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt onderstaande overeenkomst goed:

 

Tussen ondergetekenden:

Enerzijds WZC Ten Hove, Jakob Smitslaan 26, 2400 Mol, vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn Peter Van Rompaey en algemeen directeur Stefan Hendrix, hierna genoemd WZC,

En

Anderzijds vzw De Sprong, Vaartstraat 1, 2450 Meerhout, vertegenwoordigd door directeur Bart Quirijnen en voorzitter Raad van Bestuur Karel Byl, hierna genoemd dienstverlener,

 

Wordt overeengekomen hetgeen volgt:

 

Artikel 1: Doelgroep

De beoogde doelgroep bestaat uit bewoners van het woonzorgcentrum en de hieraan gelinkte serviceflats, met voorkeur voor de meest kwetsbaren.

 

Artikel 2: Taken

De medewerkers van vzw De Sprong nemen tussen het verzorgende personeel een plaats in in het WZC en voeren er aanvullende taken uit. Ze kunnen flexibel ingezet worden, vertrekkend vanuit de behoeften van de senioren. Persoonlijke aandacht en het bevorderen van de levenskwaliteit van de senioren staan centraal.

Zie bijlage 1 ‘Instructierecht’ voor een uitgebreide taakomschrijving.

 

Artikel 3: Kostprijs

Basistarief

De dienstverlener hanteert vanaf 2022 een basistarief van 16€ per uur per medewerker voor structurele en langlopende opdrachten, zijnde met een duur van minstens de opzegtermijn.

Deze prijzen worden jaarlijks geïndexeerd. De dienstverlener engageert zich ertoe om het WZC op de hoogte te brengen van zodra ze kennis hebben van aanpassingen in de subsidieregeling die het tarief zullen beïnvloeden.

 

Inbegrepen in het basistarief zijn:

alle kosten van het volledige werkgeverschap (directe en annexe personeelskosten)

kosten SE-begeleiding obv een gemiddelde begeleidingstijd per DGMW

overheadkosten

aangepaste werkkledij met logo van vzw de Biehal en persoonlijke beschermingsmiddelen nodig om werken uit te voeren.

 

Op het basistarief van 16 euro worden onderstaande door de dienstverlener uitbetaalde onregelmatigheidstoeslagen doorgerekend aan het WZC:

Prestaties voor 7u ’s morgens op weekdagen: 10%

Prestaties na 19u ’s avonds op weekdagen: 13%

Prestaties voor 7u ’s morgens op zaterdag: 30%

Prestaties tussen 7u en 19u op zaterdag: 20%

Prestaties na 19u ’s avonds op zaterdag: 33%

Prestaties op zon- en feestdagen: 100%

 

Facturatie

De dienstverlener factureert maandelijks per effectief gepresteerd uur op basis van de ondertekende aanwezigheidsregisters. In geval van ziekte en verlof wordt niet gefactureerd, tenzij de dienstverlener op vraag van het WZC vervanging voorziet.

 

Artikel 4: modaliteiten van de samenwerking

Continuïteit

De dienstverlener verbindt er zich toe de continuïteit van de dienstverlening te garanderen. Het WZC wenst echter het verloop op de afdelingen te beperken. Daarom zal vervanging bij langdurige afwezigheid van een betrokken medewerker steeds in overleg met het WZC gebeuren.

Het WZC kan de samenwerking met een specifieke medewerker indien gewenst stopzetten mits een schriftelijke motivering. De dienstverlener krijgt een maand de tijd om een alternatief voor te stellen en dus de continuïteit te garanderen. Randvoorwaarde is dat indien de dienstverlener hiervoor zelf onvoldoende medewerkers ter beschikking heeft, dit enkel kan gegarandeerd worden mits voldoende toeleiding door VDAB.

Indien het WZC een expliciete vraag stelt naar een kwantitatieve uitbreiding van de dienstverlening dan kan deze enkel structureel uitgebreid worden bij een volgend groeipad voor collectief maatwerk.

 

Begeleiding

Zie bijlage 1 ‘Instructierecht’ voor een uitgebreide omschrijving van het instructierecht van beide partijen ten aanzien van de betrokken personeelsleden van vzw De Sprong alsook de modaliteiten betreffende de begeleiding.

 

Communicatie

Er gebeurt een gezamenlijke communicatie vanuit beide partijen naar de bewoners en andere externe betrokkenen toe.

 

Contacten en overleg

Eénmaal per jaar is er een algemene evaluatievergadering betreffende het verloop van de samenwerking. Bijkomend overleg is mogelijk op verzoek van het WZC of de dienstverlener.

Zowel vanuit de dienstverlener als vanuit het WZC is het duidelijk wie de contactpersonen zijn.

 

Duur en beëindiging van de overeenkomst

De samenwerking kan op elk moment door één van de partijen schriftelijk worden opgezegd mits een voorafgaand gesprek tussen beide partijen. De in aanmerking te nemen opzeggingstermijn bedraagt 3 maanden.

 

Discretie en sociale controle

De werknemers van de dienstverlener gaan discreet om met de informatie die zij tijdens de uitvoering van de werken verkrijgen. Indien hun zaken opvallen betreffende het welzijn van de bewoners waarmee ze in contact komen, dan melden ze dit via de correcte kanalen.

 

De hierin overeengekomen samenwerking vangt aan op 01-01-2023.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/01/2023
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2022

 

OVEREENKOMST FLUVIUS - BEHEER OPLAADTERMINAL - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Lokale besturen ontvangen voor oplaadpunten budgetmeters een vergoeding. In de regelgeving wordt aan netbeheerders opgelegd dat er per gemeente minstens één oplaadpunt ter beschikking moet zijn (oplaadpunt Sociaal Huis). Om dit te kunnen realiseren werd er een samenwerking opgezet met de OCMW’s.

De voorbije jaren was er de introductie van de self-service oplaadterminals en de uitrol van de digitale meter met als mogelijkheid om van thuis uit online betalingen te kunnen doen. Gemiddeld 85% van de klanten met een digitale budgetmeter maakt gebruik van het online oplaadsysteem en maakt dus geen verplaatsing meer naar de fysieke oplaadterminals

Gelet op bovenstaande is de noodzaak ontstaan om een andere invulling te bepalen voor het toekennen van een (oplaad)vergoeding aan de OCMW’s.

 

Juridische gronden

Art. 22, § 1 van de wet van de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten van werken, leveringen en diensten van 17 juni 2016.

Art. 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Inspraak en advies

De sociale dienst adviseert positief voor de verlenging van de overeenkomst aangaande het beheer van oplaad/betaalterminals bij het OCMW.

Kennisname van de vergoeding wordt gevraagd die het OCMW zal ontvangen vanaf 2023 voor het ter beschikking stellen van een oplaad/betaalterminal.

 

Bijlagen

1) Overeenkomst aangaande het beheer van oplaad/betaalterminals bij het OCMW en ondersteunende prestaties verstrekt door het OCMW

2) Simulatie vergoeding vanaf werkingsjaar 2025 OCMW Mol

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Er dient een verlenging van de overeenkomst aangaande het beheer van oplaad/betaalterminals bij het OCMW afgesloten te worden.

Kennisname van de ontvangst van onderstaande gelden vanuit Fluvius voor het ter beschikking stellen van een oplaadterminal op de site Ten Hove. Kennisname dat het bedrag vanaf 2025 zal verminderen gezien er meer en meer gebruik zal gemaakt worden van het online oplaadsysteem.

 

Financiële weerslag

Actie

4.1.4

Registratiesleutel

09000 74500400

Bedrag

€17.238,30 (2023)

€17.238,30 (2024)

€15.441,29 (2025)

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de overeenkomst betreffende de verlenging van de  overeenkomst aangaande 'het beheer van oplaad- en betaalterminals bij het OCMW en ondersteunende prestaties verstrekt door het OCMW', zoals toegevoegd als bijlage, goed.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/01/2023
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2022

 

UITPAS - ONDERZOEK KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID (KSZ) - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Op 1 januari 2023 starten we met de Uitpas binnen onze gemeente. Uitpas is een spaar- en voordelenprogramma voor vrije tijd. Met de Uitpas kunnen gebruikers punten sparen en omruilen voor bepaalde voordelen. Inwoners die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming, kunnen de Uitpas gebruiken aan kortingstarief en betalen bij vrijetijdsactiviteiten 20% van de totale kostprijs.

Graag wensen we zoveel mogelijk inwoners te bereiken met de Uitpas, zeker ook de doelgroep van mensen met recht op verhoogde tegemoetkoming. Via het project GSS (Geharmoniseerde Sociale Statuten) is het mogelijk voor een gemeente om na te gaan wie van zijn inwoners behoort tot één of meerdere sociale categorieën met de bedoeling hen op automatische wijze een aanvullend voordeel toe te kennen.

Voorstel is om aan alle Mollenaren met recht op verhoogde tegemoetkoming een brief te sturen om de Uitpas bekend te maken en hen aan te moedigen tot het effectieve gebruik van de Uitpas tegen kortingstarief, zij kunnen deze pas gratis verkrijgen aan het onthaal van het Sociaal Huis.

 

Juridische gronden

Art 1 van de Organiek Wet van 8 juli 1976.

 

Inspraak en advies

De werkgroep Uitpas stelt voor om via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid inwoners van Mol op te zoeken die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming met het oog op mensen tot hun rechten laten komen. Aan deze groep zal er vanuit het lokaal bestuur een brief verstuurd worden om hen te wijzen op hun recht vanaf 1 januari 2023.

 

Bijlagen

1) Basisovereenkomst Uitpas Kempen

2) Algemene voorwaarden Uitpas

3) Advies informatieveiligheid Uitpas

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De OCMW raad geeft goedkeuring om via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid inwoners van Mol op te zoeken die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming met het oog op mensen tot hun rechten laten komen.

 

Financiële weerslag

Actie

4.1.1 Kwetsbare groepen maken via activering deel uit van het maatschappelijk weefsel

Registratiesleutel

090000 61599000 Overige exploitatiekosten

Bedrag

€ 360

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn geeft goedkeuring om via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid inwoners van Mol op te zoeken die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming met het oog op mensen tot hun rechten te laten komen.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt geschorst van 20u06 tot 22u44

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt hervat om 22.45

 

 

Publicatiedatum: 18/01/2023
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2022

 

MEERJARENPLAN 2020-2025 - AANPASSING NR. 3 - VASTSTELLING

Goedgekeurd

met 10 onthoudingen: Hans Schoofs (Open VLD+), Koen Van Gompel (MeMo), Paul Vanhoof (Vooruit), Tomas Sergooris (Vooruit), Zehra Ünlü (Vooruit), Solange Abbeloos (MeMo), Ria Melis (Open VLD+), Lander Geyzen (MeMo), Masha Celen (Vooruit), Sofie Molenberghs (Vlaams Belang)

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde in zitting van 23 december 2019 het meerjarenplan 2020-2025 goed.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde in zitting van 14 december 2020 de eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde in zitting van 20 december 2021 de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

 

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

 

Inspraak en advies

Het vast bureau stelde samen met het managementteam een ontwerp van aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 op. Dit wordt nu aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd ter goedkeuring.

 

Bijlagen

  1. Meerjarenplan 2020-2025 - Derde aanpassing - December 2022
  2. Documentatie meerjarenplan 2020-2025 - Derde aanpassing
  3. Budgetlijnen per actie

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het komt de gemeenteraad toe om het meerjarenplan 2020-2025 voor het deel van de gemeente vast te stellen en het deel van het OCMW zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed te keuren.

 

Door deze goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 bestaat uit volgende documenten:

 

        De strategische nota bevat de beleidsdoelstellingen en beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid met vooropgesteld resultaat/effect;

        De financiële nota is de financiële vertaling van de beleidsdoelstellingen en beleidsopties uit de strategische nota met:

        Schema M1: Het financiële doelstellingenplan

        Schema M2: De staat van het financiële evenwicht

        Schema M3: Het overzicht van de kredieten

        De toelichting met:

        Schema T1: Ontvangsten en uitgaven per beleidsdomein

        Schema T2: Ontvangsten en uitgaven naar economische aard

        Schema T3: Investeringsprojecten

        Schema T4: Evolutie van de financiële schulden

        Overzicht van de financiële risico's

        Beschrijving van de gekozen grondslagen en assumpties

        Motivering van de belangrijkste wijzigingen

        De documentatie bij het meerjarenplan

 

Financiële weerslag

Het meerjarenplan heeft financiële gevolgen voor ons lokaal bestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt zijn deel van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 als volgt vast:

 

Kredieten 2022 OCMW

Uitgaven

Ontvangsten

Exploitatie

€24.280.353

€17.303.781

Investeringen

€233.287

€717.633

Financiering

€1.307.150

€0

 

Kredieten 2023 OCMW

Uitgaven

Ontvangsten

Exploitatie

€24.047.947

€17.205.467

Investeringen

€600.850

€721.233

Financiering

€1.622.500

€0

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/01/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.