Zitting van 21 februari 2022
IFIC - FUNCTIETOEWIJZING OUDERENZORG - GOEDKEURING
GRONDEN
Voorgeschiedenis / Feiten en context
Op 30 maart 2021 sloot de Vlaamse Regering samen met de sociale partners het Zesde Vlaamse Intersectorale Akkoord af voor de social/non-profitsector voor de periode 2021-2025 (verder: VIA6-akkoord). Dit akkoord heeft als doelstelling te zorgen voor meer koopkracht, meer handen in de zorg en meer veerkracht voor de Vlaamse zorgsector.
De Vlaamse Regering en de sociale partners hebben op 24 november 2021 in de schoot van het comité C1 voor de provinciale en lokale besturen, onderafdeling Vlaams Gewest en Vlaamse Gemeenschap, verschillende protocollen afgesloten die verder uitvoering geven aan afspraken die in het VIA6-akkoord werden gemaakt en die een concrete invulling geven aan de koopkrachtmaatregelen die vastgelegd werden voor de publieke sector met betrekking tot het uitrollen van IFIC in de publieke ouderenzorg en de voorafname van IFIC in de publieke kinderopvang en thuiszorg.
De uitwerking van de afspraken uit die protocollen vergt een wijziging van de rechtspositiebesluiten van 2007 en 2010. Gelet op het feit dat bepaalde afspraken uit deze protocollen reeds uitwerking moeten verkrijgen vanaf 1 januari 2022, moeten de lokale besturen die afspraken uitvoeren op basis van de protocollen die op 24 november 2021 werden afgesloten tussen de sociale partners en de Vlaamse Regering. Op 22 december 2021 ontving het bestuur een omzendbrief van minister Somers. Minister Somers vraagt om, ondanks dat de rechtspositiebesluiten nog niet zijn aangepast, uitvoering te geven aan de reeds afgesloten protocollen in comité C1.
Op het overleg- en onderhandelingscomité van 10 november 2021 en 1 december 2021 werden de actoren voor IFIC besproken en overeengekomen. Het vast bureau van 16 december 2021 keurde de actoren voor de functietoewijzing IFIC ouderenzorg goed.
Juridische gronden
Het Zesde Vlaamse Intersectorale Akkoord voor de social/non-profitsector voor de periode 2021-2025 van 30 maart 2021.
De protocollen van 24 november 2021 ter uitvoering van het VIA6-akkoord.
Het schrijven van minister Somers van december 2021 houdende de uitvoering VIA6 - uitrol IFIC en aangepaste barema's.
Inspraak en advies
De functietoewijzing werd besproken en positief geadviseerd door de gemandateerde delegatie van het overleg- en onderhandelingscomité op 13 januari 2022.
Het resultaat werd bekrachtigd door het overleg- en onderhandelingscomité van 2 februari 2022.
Bijlagen
1) functietoewijzing ouderenzorg na bespreking in overlegcomité - gemandateerde delegatie, van 13 januari 2022
2) protocol van het overleg- en onderhandelingscomité van 2 februari 2022
MOTIVERING
Argumentatie
Het protocol "IFIC Vlaamse publieke sectoren (deel 1): toewijzingsprocedures van de sectorale IFIC-functies" beschrijft de te volgen procedure en bijhorende timing.
De werkgever is verantwoordelijk voor de toewijzing van functies. Deze toewijzing kan drie resultaten
hebben:
De toewijzing van één overeenstemmende sectorale functie
De toewijzing van een hybride functie (hybridering is mogelijk tussen maximum 3 sectorale IFIC – conform de vuistregels voor toewijzing – zie handboek functieclassificatie)
De vaststelling dat er geen sectorale functie kan toegewezen worden. In dit geval is er sprake van een ontbrekende functie.
De procesverantwoordelijke stelt de toewijzingsvoorstellen van de werkgever voor in de begeleidingscommissie of het bijzonderd onderhandelingscomité. Deze bevatten:
de toegewezen IFIC functietitel(s);
de unieke functiecode(s);
de functiecategorie, en in het geval van hybride functies eveneens de verdeling van de werktijd;
in geval van toewijzing van een ontbrekende functie, deelt de werkgever ook de toegewezen categorie mee, op basis van een vergelijking met andere gelijkaardige sectorale functies. Hij zal deze ontbrekende functie aan IFIC moeten melden middels het daartoe bestemde standaard formulier. Deze meldingen van ontbrekende functies zullen behandeld worden conform de onderhoudsprocedure van de sectorale functies binnen IFIC.
De werknemersvertegenwoordigers geven hun geargumenteerde bemerkingen en advies over de toewijzingen. Als de werknemersvertegenwoordigers een negatief advies geven, moeten zij een gemotiveerde alternatieve toewijzing voorstellen.
Dit advies is niet bindend voor de werkgever en houdt geen goedkeuring in namens de personeelsleden die deze functie uitoefenen.
De functietoewijzing werd besproken en positief geadviseerd door de gemandateerde delegatie van het overleg- en onderhandelingscomité op 13 januari 2022. Als bijlage is het resultaat toegevoegd. Dit resultaat werd bekrachtigd door het overleg- en onderhandelingscomité van 2 februari 2022.
Financiële weerslag
De meerkost wordt gefinancierd via VIA6.
BESLUIT
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de functietoewijzing IFIC voor het woonzorgcentrum zoals toegevoegd als bijlage bij dit besluit goed.
Beroepsmogelijkheden Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel. Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel. Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be). Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend. Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid. Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. |