Zitting van 21 februari 2022
NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN - 17 JANUARI 2022 - GOEDKEURING
De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 januari 2022 werden in Meeting.mobile gekoppeld als bijlage aan dit agendapunt.
Bijlage:
1) Notulen raad voor maatschappelijk welzijn 17 januari 2022
Goedkeuring notulen wordt gevraagd.
Zitting van 21 februari 2022
SCHULDBEMIDDELING - JAARVERSLAG - GOEDKEURING
Instellingen voor schuldbemiddeling moeten jaarlijks, in het kader van hun erkenning, een jaarverslag indienen bij SAM, steunpunt Mens en Samenleving vzw.
Dit jaarverslag bestaat uit:
- de cijfers van de basisregistratie, aangevuld met antwoorden op een aantal vragen.
- het doorgeven van de personen die effectief aan schuldbemiddeling doen.
De basisregistratie geeft een overzicht van het aantal gezinnen in begeleiding naargelang de verstrekte hulpverleningsmodules (budgetbegeleiding, budgetbeheer, schuldbemiddeling en/of collectieve schuldenregeling).
Bijlage:
1) basisregistratieformulier 2021
Goedkeuring wordt gevraagd.
Zitting van 21 februari 2022
IFIC - FUNCTIETOEWIJZING OUDERENZORG - GOEDKEURING
Op 30 maart 2021 sloot de Vlaamse Regering samen met de sociale partners het Zesde Vlaamse Intersectorale Akkoord af voor de social/non-profitsector voor de periode 2021-2025 (verder: VIA6-akkoord). Dit akkoord heeft als doelstelling te zorgen voor meer koopkracht, meer handen in de zorg en meer veerkracht voor de Vlaamse zorgsector.
De Vlaamse Regering en de sociale partners hebben op 24 november 2021 in de schoot van het comité C1 voor de provinciale en lokale besturen, onderafdeling Vlaams Gewest en Vlaamse Gemeenschap, verschillende protocollen afgesloten die verder uitvoering geven aan afspraken die in het VIA6-akkoord werden gemaakt en die een concrete invulling geven aan de koopkrachtmaatregelen die vastgelegd werden voor de publieke sector met betrekking tot het uitrollen van IFIC in de publieke ouderenzorg en de voorafname van IFIC in de publieke kinderopvang en thuiszorg.
De uitwerking van de afspraken uit die protocollen vergt een wijziging van de rechtspositiebesluiten van 2007 en 2010. Gelet op het feit dat bepaalde afspraken uit deze protocollen reeds uitwerking moeten verkrijgen vanaf 1 januari 2022, moeten de lokale besturen die afspraken uitvoeren op basis van de protocollen die op 24 november 2021 werden afgesloten tussen de sociale partners en de Vlaamse Regering. Op 22 december 2021 ontving het bestuur een omzendbrief van minister Somers. Minister Somers vraagt om, ondanks dat de rechtspositiebesluiten nog niet zijn aangepast, uitvoering te geven aan de reeds afgesloten protocollen in comité C1.
Het protocol "IFIC Vlaamse publieke sectoren (deel 1): toewijzingsprocedures van de sectorale IFIC-functies" beschrijft de te volgen procedure en bijhorende timing.
De werkgever is verantwoordelijk voor de toewijzing van functies. Deze toewijzing kan drie resultaten hebben:
De toewijzing van één overeenstemmende sectorale functie;
De toewijzing van een hybride functie (hybridering is mogelijk tussen maximum 3 sectorale IFIC-functies);
De vaststelling dat er geen sectorale functie kan toegewezen worden. In dit geval is er sprake van een ontbrekende functie.
De procesverantwoordelijke stelt de toewijzingsvoorstellen van de werkgever voor in de begeleidingscommissie of het bijzonder onderhandelingscomité. Deze bevatten:
de toegewezen IFIC functietitel(s);
de unieke functiecode(s);
de functiecategorie, en in het geval van hybride functies eveneens de verdeling van de werktijd;
in geval van toewijzing van een ontbrekende functie, deelt de werkgever ook de toegewezen categorie mee, op basis van een vergelijking met andere gelijkaardige sectorale functies. Hij zal deze ontbrekende functie aan IFIC moeten melden middels het daartoe bestemde standaard formulier. Deze meldingen van ontbrekende functies zullen behandeld worden conform de onderhoudsprocedure van de sectorale functies binnen IFIC.
De werknemersvertegenwoordigers geven hun geargumenteerde bemerkingen en advies over de toewijzingen. Als de werknemersvertegenwoordigers een negatief advies geven, moeten zij een gemotiveerde alternatieve toewijzing voorstellen.
Dit advies is niet bindend voor de werkgever en houdt geen goedkeuring in namens de personeelsleden die deze functie uitoefenen.
De functietoewijzing werd besproken en positief geadviseerd door de gemandateerde delegatie van het overleg- en onderhandelingscomité op 13 januari 2022. Als bijlage is het resultaat toegevoegd. Dit resultaat werd bekrachtigd door het overleg- en onderhandelingscomité van 2 februari 2022.
De meerkost wordt gefinancierd via VIA6.
Bijlagen:
1) functietoewijzing ouderenzorg na bespreking in overlegcomité - gemandateerde delegatie, van 13 januari 2022
2) protocol van het overleg- en onderhandelingscomité van 2 februari 2022
Goedkeuring wordt gevraagd.
Zitting van 21 februari 2022
PERSONEELSFORMATIE EN ORGANOGRAM OCMW - AANPASSING - GOEDKEURING
Voor volgende situaties is een aanpassing aan de personeelsformatie en het organogram van het OCMW noodzakelijk:
1) Afschaffing van de functie van maatschappelijk werker woonzorgcentrum:
Bij het reorganisatietraject dat geleid heeft tot de huidige dienst seniorenplus is de functie-inhoud van maatschappelijk werker woonzorgcentrum mee opgenomen onder de functiebeschrijving van maatschappelijk werker seniorenplus, en valt deze onder de aansturing van het hoofd seniorenplus. De wijziging werd echter nooit geformaliseerd voor de maatschappelijk werker woonzorgcentrum. Tot op heden stelden zich hier geen problemen maar met de implementatie van IFIC zou dit tot een discrepantie in verloning leiden binnen het team van maatschappelijk werkers seniorenplus. In praktijk heeft de functiehouder ondertussen, omwille van een reïntegratietraject, een andere takenpakket opgenomen binnen de functiebeschrijving van maatschappelijk werker seniorenplus. Er wordt bijgevolg voorgesteld om de functie van maatschappelijk werker woonzorgcentrum af te schaffen en betrokkene ambtshalve te herplaatsen in de correcte functie, namelijk maatschappelijk werker seniorenplus. Op deze wijze zal de functie-inhoud van de functiehouder en de plaats in organogram overeen stemmen met de werkelijke situatie. Het is aangewezen om de afschaffing en herplaatsing uit te voeren voor de implementatie van IFIC. Een toewijzing in IFIC zou immers niet corresponderen met de realiteit.
2) Afschaffing van de functie van teamverantwoordelijke woonzorgcentrum:
Het is aangewezen om deze functie af te schaffen en de enige functiehouder te herplaatsen. Deze piste was reeds in onderzoek voor de opstart van IFIC. Het organogram werd gewijzigd naar een werking met 4 hoofdverpleegkundigen en 1 hoofd zorg. In deze structuur wordt er niet langer gewerkt met teamverantwoordelijken woonzorgcentrum. De enige functiehouder zit momenteel in een reïntegratietraject en het is duidelijk dat betrokkene nooit nog de functie van teamverantwoordelijke woonzorgcentrum zal uitvoeren. Het is aangewezen om de afschaffing en herplaatsing uit te voeren voor de implementatie van IFIC. Een toewijzing in IFIC zou immers niet corresponderen met de realiteit.
Het overleg- en onderhandelingscomité met de representatieve vakorganisaties leverde in zitting van 2 februari 2022 een protocol van akkoord af.
Bijlage:
1) Protocol van de representatieve vakorganisaties van 2 februari 2022.
Goedkeuring wordt gevraagd.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.