ZITTING VAN MAANDAG 29 NOVEMBER 2021

 

Aanwezig:

voorzitter

Peter Van Rompaey

voorzitter vast bureau

Wim Caeyers

raadsleden

Servais Verherstraeten, Luc Van Craenendonck, Hans Schoofs, Koen Van Gompel, Paul Vanhoof, Jos Lodewijckx, Tomas Sergooris, Lotte Vreys, Jan Vangheel, Zehra Ünlü, Ria Melis, Davy Geboers, Hanne Paepen, Anneleen Dom, Els Ceulemans, Maarten Van Camp, Chris Xhenseval, Lander Geyzen, Masha Celen, Bas Van Olmen, Sofie Molenberghs, Koen Boeckx, Nele Van Roey

leden vast bureau

Andreas Verbeke, Lieve Heurckmans, Hilde Valgaeren, Hans De Groof, Maria Belmans, Frederik Loy, Wendy Soeffers

algemeen directeur

Stefan Hendrix

Verontschuldigd:

raadslid

Solange Abbeloos

 

 

Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN - 18 OKTOBER 2021 - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De raad voor maatschappelijk welzijn vergaderde in zitting van 18 oktober 2021.

 

De notulen van deze raad werden in Meeting.mobile gekoppeld als bijlage aan dit agendapunt.

 

Juridische gronden

Artikel 34 § 1 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn - goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 11 maart 2019 - bepaalt dat de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn worden opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur.

 

Behalve in spoedeisende gevallen, worden de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

 

Artikel 33 § 1 van het huishoudelijk reglement bepaalt dat de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn alle besproken onderwerpen vermelden in chronologische volgorde, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.

 

Bijlagen

1)      Notulen raad voor maatschappelijk welzijn 18 oktober 2021

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het is verplicht dat de notulen van de vorige raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd op de eerstvolgende zitting.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 oktober 2021 worden goedgekeurd.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

2021KB49 TWEEDE PENSIOENPIJLER - TOETREDING - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De raad voor maatschappelijk welzijn heeft in zitting van 14 december 2020 het budget van 2021 vastgesteld.

 

Juridische gronden

Dit besluit is gebaseerd op volgende wettelijke en reglementaire bepalingen:

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 77 en 78, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

Artikel 30 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016 sluit opdrachten die kaderen in diverse in house relaties uit van het toepassingsbied van deze wet. Een opdracht die wordt gegund aan een intergemeentelijk samenwerkingsverband door een aandeelhouder is een gezamenlijke in house opdracht wanneer voldaan is aan de voorwaarden van artikel 30,§ 3 van deze wet:

 

Een aanbestedende overheid die op een privaat- of publiekrechtelijke rechtspersoon geen controle uitoefent in de zin van paragraaf 1, kan niettemin een overheidsopdracht plaatsen bij die rechtspersoon zonder deze wet toe te passen, indien aan elk van de volgende voorwaarden is voldaan:

1° de aanbestedende overheid oefent, samen met andere aanbestedende overheden, op die rechtspersoon toezicht uit zoals op hun eigen diensten;

2° meer dan 80 % van de activiteiten van die rechtspersoon behelst de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende aanbestedende overheden of door andere, door diezelfde aanbestedende overheden gecontroleerde rechtspersonen; en

3° er is geen directe participatie van privékapitaal in de gecontroleerde rechtspersoon, met uitzondering van geen controle of blokkerende macht opleverende vormen van participatie van privékapitaal, vereist krachtens de nationale wetgeving, in overeenstemming met de verdragen, die geen beslissende invloed uitoefenen op de gecontroleerde rechtspersoon.

 

Voor de toepassing van het eerste lid, onder 1°, oefenen de aanbestedende overheden gezamenlijk toezicht uit op een rechtspersoon indien aan elk van de volgende voorwaarden is voldaan:

1° de besluitvormingsorganen van de gecontroleerde rechtspersoon zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemende aanbestedende overheden. Individuele vertegenwoordigers kunnen verscheidene of alle deelnemende aanbestedende overheden vertegenwoordigen;

2° deze aanbestedende overheden zijn in staat gezamenlijk beslissende invloed uit te oefenen op de strategische doelstellingen en belangrijke beslissingen van de gecontroleerde rechtspersoon; en

3° de gecontroleerde rechtspersoon mag geen belangen nastreven die in strijd zijn met de belangen van de controlerende aanbestedende overheden.

 

In casu zal worden voldaan aan alle bovenvermelde voorwaarden en kan van bovenvermelde overwegingen toepassing worden gemaakt van de ‘in-house’-exceptie, waardoor een aandeelhouder rechtstreeks opdrachten kan toekennen aan OFP Provant zonder toepassing te maken van de overheidsopdrachtenwetgeving.

 

Inspraak en advies

Advies personeelsdienst: gunstig.

Het overleg- en onderhandelingscomité leverde een protocol van akkoord af in zitting van 10 november 2021.

 

Bijlagen

1) Protocol van akkoord

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het OCMW was tot op heden voor haar tweede pensioenpijler aangesloten bij de groepsverzekering die na bemiddeling van de Vlaamse steden en gemeenten aangeboden werd door Ethias/Belfius.

 

Deze verzekeraars hebben het contract per 1 januari 2022 opgezegd. Het is absoluut niet wenselijk dat er een niet gedekte periode ontstaat na afloop van het opgezegde contract.

 

Er zijn ondertussen vergevorderde onderhandelingen tussen enerzijds OFP Provant en anderzijds de VVSG om een opvolger op te zetten van de opgezegde pensioentoezegging, zij het niet via een verzekeringsmaatschappij, maar binnen het kader van het OFP Provant als pensioenfonds.

 

Deze opvolger wil de modaliteiten van de toezegging naar de medewerkers in grote mate doortrekken. OFP Provant, het pensioenfonds op initiatief van het provinciebestuur van Antwerpen, biedt reeds voor zo’n honderd publieke besturen in de provincie een tweede pijlerpensioenvoorziening voor contractanten.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 190.000,00 per jaar.

 

Uit contact met OFP Provant is gebleken dat het bestuur in een soort van Early - adaptor-regeling, en als bestuur uit de provincie Antwerpen, uitzonderlijk zou kunnen genieten van de kostenvrijstelling die het OFP Provant van oudsher voorziet voor haar besturen als er nog in 2021 een toetredingsbeslissing kan worden genomen, en deze toetreding nog kan worden goedgekeurd door de algemene vergadering van het OFP Provant op 17 december 2021.

 

De nadere modaliteiten van de pensioentoezegging zullen nog op Vlaams niveau op het vakbondsoverleg definitief worden vastgelegd.

 

Het overleg- en onderhandelingscomité leverde een protocol van akkoord af in zitting van 10 november 2021.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht in-house te gunnen, omdat elk deelnemend bestuur deel zal uitmaken van de Algemene Vergadering van het fonds.

 

Financiële weerslag

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2022 en de volgende jaren, op algemene rekening 62230000 van de exploitatie.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Het OCMW van Mol beslist principieel toe te treden tot het OFP Provant. De pensioentoezegging wordt met ingang van 1 januari 2022 volgens het Cash Balance plan VVSG uitgevoerd. De raming bedraagt € 190.000,00 per jaar.

 

Artikel 2

De concretisering van de pensioentoezegging zal op latere datum en op vraag van het OFP Provant worden ingevuld, op basis van de resultaten van de onderhandelingen tussen de werkgevers en werknemers op Vlaams niveau in het zogenaamde Comité C.

De financiële bijdragen van het OCMW op basis van deze toezegging worden toegewezen aan een afzonderlijk vermogen binnen het fonds, het zogenaamd ‘Afzonderlijk vermogen VVSG’, waarin alle bijdragen van nieuwe toetreders verzameld en beheerd worden.  

 

Artikel 3

Het OCMW van Mol geniet vrijstelling van de bijdrage in de werkingskosten van het fonds, voor minimum 10 jaar.

 

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het budget van 2022 en de volgende jaren, op algemene rekening 62230000 van de exploitatie.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

ARBEIDSREGLEMENT - REGLEMENT VORMING-TRAINING-OPLEIDING (VTO) - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het arbeidsreglement regelt, naast de individuele arbeidsovereenkomst en/of de rechtspositieregeling, de algemene arbeidsvoorwaarden en geeft aan de werknemers informatie over de werking en de organisatie van het werk binnen de onderneming of binnen de instelling die hen tewerkstelt.

 

Juridische gronden

Artikel 40§3 van het decreet lokaal bestuur.

De wet van 8 april 1965 tot instellingen van de arbeidsreglementen verplicht de werkgever een arbeidsreglement op te stellen.

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde in zitting van 23 december 2019 het arbeidsreglement en bijlagen goed. De laatste wijziging van het arbeidsreglement werd goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 februari 2021.

 

Inspraak en advies

Het overleg- en onderhandelingscomité met de representatieve vakorganisaties leverde een protocol van akkoord af op 6 oktober 2021.

 

Bijlagen

Bijlage 11 - VTO-reglement

Protocolakkoord van de representatieve vakorganisaties van 6 oktober 2021.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Bij de inkanteling van de OCMW-diensten bij de gemeente in 2017 kwam aan het licht dat er in beide organisaties een andere praktische uitwerking bestond van het vormingsreglement. Dit werd enigszins pragmatisch opgelost. In het kader van de beslissingslijnen werd op 8 november 2018 ook voor de gemeente de bevoegdheid VTO (vorming-training-opleiding) en dienstactiviteiten gedelegeerd naar het afdelingshoofd personeel, de vormingsverantwoordelijke(n) en de expert HRM.

De collega’s die betrokken zijn bij het opleidingsgebeuren, werden en worden dagelijks geconfronteerd met vragen van medewerkers en leidinggevenden over het volgen van VTO. Er bestaan vele onduidelijkheden en vragen over compensaties. Ook voldoet het huidige vormingsreglement niet volledig aan onze ‘vibes’ waarden. Daarom werd in 2019 een bevraging gedaan bij leidinggevenden en afgevaardigden van de werkvloer. In totaal vulden 40 personeelsleden deze bevraging in: namelijk 23 leidinggevenden en 17 medewerkers. Zo goed als elke afdeling was vertegenwoordigd. Het advies was duidelijk: de huidige procedures herbekijken (vooral de praktische kant) en de huidige compensaties onder de loep nemen. Verder bleek dat het aanbod van interne opleidingen gesmaakt werd en dat het maken van een jaarlijks VTO-plan door de leidinggevenden als zeer zinvol ervaren werd. In de afgelopen twee jaar werd ook duidelijk dat medewerkers de weg naar webinars of online trainingen gevonden hebben en dat men daar grote voordelen in ziet: geen verplaatsingstijd of kosten, korter te plannen op andere overlegmomenten, ook kortdurende (1 à 1.5 uur) opleidingen werden nu gevolgd.

In 2020 stond onze afdeling personeel voor een nieuwe aanbesteding van de loonmotor. Deze kans grepen we graag aan om de praktische verzuchtingen in het kader van onze VTO-procedures aan te pakken. Zo namen we het gedeelte ‘soft HR’ mee in de aanbesteding zodanig dat, onder andere, het volledige VTO gebeuren daarin op te volgen wordt voor zowel de personeelsdienst als alle andere medewerkers.

Het nieuwe VTO-reglement en de soft HR zijn dus op mekaar afgestemd. Al moeten we eerlijk bekennen dat we achter de schermen op dit moment nog druk bezig zijn met de implementatie van de software.

Op 18 juni 2021 stelden we het uitgewerkte VTO-reglement voor aan een focusgroep van leidinggevenden en medewerkers. Hun feedback verwerkten we in de zomermaanden nog in ons reglement. Ook de feedback en input van onze legal collega’s en van een externe legal expert publieke sector namen we mee.

Al het bovenstaande heeft geleid tot het VTO-reglement waar we vandaag toe gekomen zijn. Dit VTO-reglement laten we graag in voege gaan vanaf 1 januari 2022 en zal als bijlage aan het arbeidsreglement toegevoegd worden.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het bestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt volgende wijziging van punt 4.7 "Vorming en informatie" van het arbeidsreglement goed met ingang van 1 januari 2022:

"4.7  Vorming en informatie

De personeelsleden hebben recht op informatie en vorming met betrekking tot aspecten die nuttig zijn voor de uitoefening van hun functie. Ze houden zich ook op de hoogte van de ontwikkelingen en de nieuwe inzichten inzake de onderwerpen waarmee zij beroepshalve belast zijn. De vorming is een plicht als ze noodzakelijk blijft voor een betere uitoefening van de functie of het functioneren van een dienst, of als ze een onderdeel uitmaakt van een herstructurering of reorganisatie van een afdeling of een implementatie van nieuwe werkmethodes en infrastructuur.

Als bijlage 11 is het VTO-reglement toegevoegd."

 

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toevoeging van bijlage 11 - VTO-reglement, zoals toegevoegd als bijlage aan dit besluit, aan het arbeidsreglement goed met ingang van 1 januari 2022.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

ARBEIDSREGLEMENT WOONZORGCENTRUM - REGLEMENT VORMING-TRAINING-OPLEIDING (VTO) - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het arbeidsreglement regelt, naast de individuele arbeidsovereenkomst en/of de rechtspositieregeling, de algemene arbeidsvoorwaarden en geeft aan de werknemers informatie over de werking en de organisatie van het werk binnen de onderneming of binnen de instelling die hen tewerkstelt.

 

Juridische gronden

Artikel 40§3 van het decreet lokaal bestuur.

De wet van 8 april 1965 tot instellingen van de arbeidsreglementen verplicht de werkgever een arbeidsreglement op te stellen.

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde in zitting van 23 december 2019 het arbeidsreglement woonzorgcentrum en bijlagen goed. De laatste wijziging van het arbeidsreglement woonzorgcentrum werd goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 februari 2021.

 

Inspraak en advies

Het overleg- en onderhandelingscomité met de representatieve vakorganisaties leverde een protocol van akkoord af op 6 oktober 2021.

 

Bijlagen

Bijlage 10 - VTO-reglement

Protocolakkoord van de representatieve vakorganisaties van 6 oktober 2021.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Bij de inkanteling van de OCMW-diensten bij de gemeente in 2017 kwam aan het licht dat er in beide organisaties een andere praktische uitwerking bestond van het vormingsreglement. Dit werd enigszins pragmatisch opgelost. In het kader van de beslissingslijnen werd op 8 november 2018 ook voor de gemeente de bevoegdheid VTO (vorming-training-opleiding) en dienstactiviteiten gedelegeerd naar het afdelingshoofd personeel, de vormingsverantwoordelijke(n) en de expert HRM.

De collega’s die betrokken zijn bij het opleidingsgebeuren, werden en worden dagelijks geconfronteerd met vragen van medewerkers en leidinggevenden over het volgen van VTO. Er bestaan vele onduidelijkheden en vragen over compensaties. Ook voldoet het huidige vormingsreglement niet volledig aan onze ‘vibes’ waarden. Daarom werd in 2019 een bevraging gedaan bij leidinggevenden en afgevaardigden van de werkvloer. In totaal vulden 40 personeelsleden deze bevraging in: namelijk 23 leidinggevenden en 17 medewerkers. Zo goed als elke afdeling was vertegenwoordigd. Het advies was duidelijk: de huidige procedures herbekijken (vooral de praktische kant) en de huidige compensaties onder de loep nemen. Verder bleek dat het aanbod van interne opleidingen gesmaakt werd en dat het maken van een jaarlijks VTO-plan door de leidinggevenden als zeer zinvol ervaren werd. In de afgelopen twee jaar werd ook duidelijk dat medewerkers de weg naar webinars of online trainingen gevonden hebben en dat men daar grote voordelen in ziet: geen verplaatsingstijd of kosten, korter te plannen op andere overlegmomenten, ook kortdurende (1 à 1.5 uur) opleidingen werden nu gevolgd.

In 2020 stond onze afdeling personeel voor een nieuwe aanbesteding van de loonmotor. Deze kans grepen we graag aan om de praktische verzuchtingen in het kader van onze VTO-procedures aan te pakken. Zo namen we het gedeelte ‘soft HR’ mee in de aanbesteding zodanig dat, onder andere, het volledige VTO gebeuren daarin op te volgen wordt voor zowel de personeelsdienst als alle andere medewerkers.

Het nieuwe VTO-reglement en de soft HR zijn dus op mekaar afgestemd. Al moeten we eerlijk bekennen dat we achter de schermen op dit moment nog druk bezig zijn met de implementatie van de software.

Op 18 juni 2021 stelden we het uitgewerkte VTO-reglement voor aan een focusgroep van leidinggevenden en medewerkers. Hun feedback verwerkten we in de zomermaanden nog in ons reglement. Ook de feedback en input van onze legal collega’s en van een externe legal expert publieke sector namen we mee.

Al het bovenstaande heeft geleid tot het VTO-reglement waar we vandaag toe gekomen zijn. Dit VTO-reglement laten we graag in voege gaan vanaf 1 januari 2022 en zal als bijlage aan het arbeidsreglement toegevoegd worden.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het bestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt volgende wijziging van punt 4.7 "Vorming en informatie" van het arbeidsreglement woonzorgcentrum goed met ingang van 1 januari 2022:

"4.7  Vorming en informatie

De personeelsleden hebben recht op informatie en vorming met betrekking tot aspecten die nuttig zijn voor de uitoefening van hun functie. Ze houden zich ook op de hoogte van de ontwikkelingen en de nieuwe inzichten inzake de onderwerpen waarmee zij beroepshalve belast zijn. De vorming is een plicht als ze noodzakelijk blijft voor een betere uitoefening van de functie of het functioneren van een dienst, of als ze een onderdeel uitmaakt van een herstructurering of reorganisatie van een afdeling of een implementatie van nieuwe werkmethodes en infrastructuur.

Als bijlage 10 is het VTO-reglement toegevoegd."

 

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toevoeging van bijlage 10 - VTO-reglement, zoals toegevoegd als bijlage aan dit besluit, aan het arbeidsreglement woonzorgcentrum goed met ingang van 1 januari 2022.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

WELZIJNSZORG KEMPEN/DIENSTVERLENING ZELFSTANDIGE GROEPERING - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST + AFVAARDIGING - GOEDKEURING

Resultaat van de (geheime) stemming op aantal:32 stemmen voor;

0 stemmen tegen;

0 onthoudingen;

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het OCMW Mol is sinds 2003 aangesloten bij de dienst informatieveiligheid aangeboden door Welzijnszorg Kempen (WZK).

WZK heeft een intensief extern begeleidsingstraject doorlopen om te komen tot een oplossing voor de dienstverlening informatieveiligheid naar de lokale besturen. Aan de basis van dit traject lag onder andere de btw-regelgeving waar de dienstverlening aan moet beantwoorden, het advies van de organisatie-brede audit van Audit Vlaanderen in 2020 en de impact van de integratie van de gemeentes en OCMW's op vlak van facturatie voor WZK.

Het resultaat van het traject is het voorstel tot de oprichting van een zelfstandige groepering zonder rechtspersoonlijkheid. Dit voorstel werd door de raad van bestuur van WZK goedgekeurd. Het doel van deze zelfstandige groepering is om de huidige werking te waarborgen met vrijstelling van btw.

De zelfstandige groepering is een specifieke figuur binnen de btw-regelgeving die toestaat uitgaven en middelen te groeperen en vervolgens vrij van btw te verdelen. Hierbij worden de afspraken met betrekking tot de samenwerking, de inzet van het gemeenschappelijk personeel, de besluitvorming en de kostendeling in een schriftelijke overeenkomst vastgelegd. Het betreft een samenwerking met een duurzaam karakter.

De samenwerkingsovereenkomst werd op 22 september 2021 door de raad van bestuur van WZK goedgekeurd en wordt voorgelegd aan de participerende besturen.

Per brief van 30-09-2021 vraagt WZK om de samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn en tevens een afgevaardigde van het OCMW aan te duiden om te zetelen in de stuurgroep van de zelfstandige groepering.

 

Juridische gronden

De Circulaire AAFisc Nr. 31/2016 (nr. E.T.127.540) van 12-12-2016 biedt een kader waarbinnen zelfstandige groeperingen kunnen worden opgericht met het oog op vrijstelling van BTW en dit onder strikte voorwaarden.

De statuten van Welzijnszorg Kempen art. 3 betreffende het doel van de welzijnsvereniging, meer specifiek het organiseren van gemeenschappelijke projecten en diensten die tegemoetkomen aan problemen die zich lokaal en in de regio stellen. Concreet gaat het over initiatieven met betrekking tot informatieveiligheid.

De beslissing van de raad van bestuur van 24 februari 2021 om over te gaan tot de oprichting van een zelfstandige groepering en de samenwerkingsovereenkomst te finaliseren.

De beslissing van de raad van bestuur van 22 september 2021 tot goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst en deze voor te leggen aan de participerende besturen.

De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn om toe te treden tot de dienst informatieveiligheid.

 

Bijlagen

1)      brief WZK van 30-09-2021

2)      ontwerp van samenwerkingsovereenkomst

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De werking van de dienst en de bestaande dienstverlening aan de lokale besturen, IOK Afvalbeheer en Welzijnszorg Kempen wordt op basis van deze samenwerkingsovereenkomst verder gezet.

De omschakeling naar een zelfstandige groepering heeft geen impact op het reeds voorziene budget.

De principes van kostendeling die reeds vroeger werden overeengekomen blijven in deze werkwijze behouden.

De vertegenwoordiger van het OCMW in de stuurgroep van de zelfstandige groepering behartigt het belang van het OCMW.  Deze is gerechtigd om namens het OCMW alle akten en documenten van de zelfstandige groepering te ondertekenen.  Zonder afbreuk te doen aan de prerogatieven van de vertegenwoordigers dienen zij zich te gedragen in overeenstemming met de beleids- en richtlijnen zoals die bepaald werden door de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Aan de politieke fracties werd verzocht om kandidaturen in te dienen.

Volgende kandidaturen werden ingediend:

1) afgevaardigde in de stuurgroep: Wim Caeyers

2) plaatsvervangend afgevaardigde in de stuurgroep: Wendy Soeffers

 

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat over tot de geheime stemming over de vraag wie wordt aangesteld als afgevaardigde en als plaatsvervangend afgevaardigde in de stuurgroep van de zelfstandige groepering WZK Dienstverlening.

 

Aan de stemming nemen 32 aanwezig leden deel.

1) afgevaardigde in de stuurgroep: kandidaat Wim Caeyers krijgt 32 ja-stemmen

2) plaatsvervangend afgevaardigde in de stuurgroep: kandidaat Wendy Soeffers krijgt 32 ja-stemmen

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het ocmw.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst tot oprichting en uitbating van de zelfstandige groepering Welzijnszorg Kempen Dienstverlening Zelfstandige Groepering goed.

 

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn vaardigt Wim Caeyers af als afgevaardigde van het OCMW Mol naar de stuurgroep van de zelfstandige groepering.

 

Artikel 3

De raad voor maatschappelijk welzijn vaardigt Wendy Soeffers af als plaatsvervangend afgevaardigde van het OCMW Mol naar de stuurgroep van de zelfstandige groepering.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

NIEUW WELZIJNSHUIS - PRINCIPESBESLUIT ERFPACHT AAN CAW DE KEMPEN - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het OCMW en het Centrum voor Algemeen Welzijn De Kempen (CAW) willen een welzijnscampus oprichten op de welzijnssite Ten Hove, Jakob Smitslaan in Mol.  In deze nieuwbouw zullen diverse diensten in ondergebracht worden (OCMW onthaal, CAW De Kempen, CGG, CKG Lentekind, Huis van het Kind, Kind&Preventie).

 

CAW, CGG en Lentekind kunnen hun inbreng grotendeels gesubsidieerd krijgen met middelen uit het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA).  CAW zal optreden als coördinerende instantie voor CGG en Lentekind.

 

Het perceel waarop de nieuwbouw voorzien wordt, is eigendom van het OCMW.  VIPA kent enkel subsidies toe wanneer de subsidie-aanvrager beschikt over een zakelijk recht.  Daarom is het aangewezen dat het OCMW een erfpacht verleent aan het CAW voor de bovengronds gedeeltes van de nieuwbouw en het CAW, als coördinerende instantie voor CGG en Lentekind, op haar beurt zakelijke rechten verleent aan CGG en Lentekind.

 

De zakelijke en andere overeenkomsten tussen alle partijen zijn momenteel in bespreking.  Van zodra deze op punt staan wordt hiervoor de goedkeuring gevraagd.

 

Om een subsidiebelofte voor CAW, CGG en Lentekind te bekomen vraagt VIPA een principebesluit waarin het OCMW principieel toestemt een erfpachtovereenkomst af te sluiten met CAW.

 

Juridische gronden

Artikel 78, 11° van het decreet over het lokaal bestuur voor het OCMW. De OCMW-raad is bevoegd voor de daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen van het OCMW.

Boek 3 goederenrecht van het nieuw Burgerlijk Wetboek, betreffende de bepalingen inzake erfpacht.

 

Inspraak en advies

De juridische dienst van IOK adviseert de gemeente bij de opmaak van de overeenkomsten m.b.t. de bouw van de nieuwe welzijnscampus.

Atlas notarissen uit Geel stelt de overeenkomsten op die betrekking hebben op o.a. de vestiging van zakelijk rechten.

 

Bijlagen

1)      Kadastraal plan

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Eén centrale welzijnscampus maakt de verschillende diensten makkelijker bereikbaar, toegankelijk en laagdrempelig.  De vestiging onder één dak bevordert de kruisbestuiving en de geïntegreerde werking tussen de diverse diensten.

 

Het perceel waarop de nieuwbouw voorzien wordt, is eigendom van het OCMW.  VIPA kent enkel subsidies toe wanneer de subsidie-aanvrager beschikt over een zakelijk recht.  Daarom is het aangewezen dat het OCMW een erfpacht verleent aan het CAW voor de bovengronds gedeeltes van de nieuwbouw en het CAW, als coördinerende instantie voor CGG en Lentekind, op haar beurt zakelijke rechten verleent aan CGG en Lentekind.

VIPA middelen kunnen tevens toegekend worden aan ruimtes die gemeenschappelijk gebruikt worden door een VIPA gesubsidieerde dienst en niet VIPA gesubsidieerde diensten.

Om een subsidiebelofte voor CAW, CGG en Lentekind te bekomen vraagt VIPA een principebesluit waarin het OCMW principieel toestemt een erfpachtovereenkomst af te sluiten met CAW.

 

Doordat het CAW al haar diensten in Mol kan onderbrengen onder in één gebouw, komen hun huidige vestigingen in gemeentegebouwen Markt 54 (JAC) en Markt 62-64 (CAW) vrij.  Hierdoor kan de gemeente andere invullingen of bestemmingen geven aan deze lokalen/gebouwen.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het OCMW.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

Delen van percelen gelegen in Mol, Jakob Smitslaan 20-22, en kadastraal gekend als 4de afdeling, sectie F, nrs. 313R, 313S, 315E en 314D worden in erfpacht gegeven aan CAW De Kempen voor de bouw van een welzijnscampus.  De juiste oppervlakte en modaliteiten dienen nog uitgewerkt te worden.  Van zodra deze gefinaliseerd zijn, wordt de definitieve erfpachtovereenkomst ter goedkeuring voorgelegd aan de OCMW-raad.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

IOK - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 17 DECEMBER 2021 - GOEDKEURING AGENDA EN VASTSTELLEN MANDAAT VERTEGENWOORDIGER

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het ocmw is deelnemer van IOK.

 

Het ocmw werd per aangetekende brief van 18 oktober 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IOK die op 17 december 2021 plaats heeft om 11.00 uur in ‘De Casteleer’, Pastorijstraat 38 te 2460 Kasterlee.

 

De agenda van deze algemene vergadering bevat volgende agendapunten:

1. Statutenwijziging

2. Activiteitenplan 2022

3. Begroting 2022

4. Varia

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur (DLB) van 22 december 2017 en in het bijzonder artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Deel 3, titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en in het bijzonder artikel 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

De statuten van IOK.

 

Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 11 maart 2019 waarbij Jan Vangheel werd aangeduid als vertegenwoordiger en Peter Van Rompaey als plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van IOK voor de bestuursperiode 2019-2024.

 

Bijlagen

1)      Brief en bijlagen van IOK.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de uitnodiging van 18 oktober 2021 ter voorbereiding van de buitengewone algemene vergadering van IOK.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn dient volgende agendapunten goed te keuren:

 

1 Statutenwijziging

 

1.1 Artikelsgewijze goedkeuring bij de voorgestelde statutenwijziging IOK

Wijziging artikel 2 - Rechtsvorm

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 397 van het Decreet over het Lokaal Bestuur(DLB).

Het huidige ondernemingsrecht in het Wetboek van vennootschappen en verenigingen maakt niet langer gebruik van de begrippen ‘handelsdaden’ en ‘handelaar’ tussen handels- en burgerlijke vennootschappen. Het Wetboek van koophandel maakte voordien dat onderscheid dat bepalend was voor de bevoegdheid van de rechtbank, het toepasselijk bewijsrecht en het toepassingsgebied van de faillissementswet. Deze verwijzing werd destijds (1922) in de wet opgenomen om aan te duiden dat intercommunales winstbejag niet als doel konden hebben en is sindsdien hernomen in latere wetten en decreten. Er bestaat ondertussen duidelijkheid over het statuut van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden als publiekrechtelijke organen met een sui generis statuut, vooral vanuit fiscaalrechtelijk perspectief.

De verwijzing naar de coöperatieve vennootschap is logisch aangezien deze rechtsvorm aansluit bij de vroegere rechtsvorm van de CVBA, die niet langer bestaat.

Ook de verwijzing naar het nieuwe Wetboek van vennootschappen en vereniging is nieuw.

 

Wijziging artikel 3 – Maatschappelijk doel

Zoals gebruikelijk wordt het maatschappelijk doel geactualiseerd als gevolg van de uitbreiding van de dienstverlening op vraag van de deelnemers.

Concreet wordt de kostendelende dienstverlening door IOK van de gezamenlijke invulling van de verplichtingen en bevoegdheden in de handhaving milieu, uitgebreid met de kostendelende invulling van de gemeentelijke verplichtingen en bevoegdheden in de handhaving ruimtelijke ordening.

 

Wijziging artikel 6 – Hoedanigheid van de deelnemers

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 396 DLB.

Er wordt een mogelijkheid toegevoegd voor een Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) om toe te treden tot een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid.

Op die manier kan IOK ook Nederlandse gemeenten bedienen waarmee Vlaamse gemeenten structureel samenwerken.

Bij IOK is dit een theoretische mogelijkheid zonder actuele concrete invulling.

Wijziging artikel 7 – Maatschappelijk kapitaal en toereikend eigen vermogen

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 451 DLB.

In artikel 451 DLB wordt de bepaling van artikel 6:4 Wetboek van vennootschappen en verenigingen ingeschreven die bepaalt dat de vereniging moet beschikken over een eigen vermogen dat, mede gelet op andere financieringsbronnen, toereikend is in het licht van de bedrijvigheid.

 

Wijziging artikel 14 – Aanvraag tot toetreding

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 396 DLB.

Ook hier wordt de mogelijkheid van een aanvraag door een BGTS toegevoegd.

 

Wijziging artikel 16 – Uittreding

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 422 DLB.

Gelet op de vooropgestelde evolutie van de herindeling van het bestuurlijk landschap door de vorming van regio’s moet het voor een gemeente mogelijk zijn om in overeenstemming met deze herindelingen uit te treden uit een dienstverlenende vereniging, op voorwaarde dat de deelgenoten daar met een drievierdemeerderheid mee instemmen en er een eventuele schadevergoeding betaald wordt aan de vereniging en de andere deelnemers.

Ook wordt bepaald dat een nieuwe gemeente (na fusie) kan beslissen dat in het geval dezelfde activiteit van gemeentelijk belang aan verschillende dienstverlenende verenigingen is toevertrouwd, om die activiteit, voor haar gehele grondgebied, toe te vertrouwen aan één daarvan, op voorwaarde dat een gewone meerderheid van de andere deelnemende gemeenten daarmee instemt en een eventuele schadevergoeding wordt betaald aan de vereniging en de andere deelnemers.

De nieuwe gemeente kan er ook voor opteren om de betrokken activiteit voor het gehele grondgebied van de nieuwe gemeente geheel of gedeeltelijk in eigen beheer te nemen op voorwaarde dat een gewone meerderheid van de andere deelnemende gemeenten daarmee instemt en een eventuele schadevergoeding wordt betaald aan de vereniging en aan de andere deelnemers.

 

Wijziging artikel 27 – Organisatie vergadering

Een verder evoluerende digitalisering kan bijdragen aan een efficiënter besluitvormings- en beleidsproces.

Om die reden wordt in de statuten de mogelijkheid ingeschreven om digitaal of hybride te vergaderen door de raad van bestuur.

Een fysieke vergadering blijft de gebruikelijke vergaderwijze. Wel wordt expliciet bepaald dat wanneer de goede werking van de vereniging dit vereist, digitaal of hybride kan vergaderd worden.

Ook een eenparige schriftelijke besluitvorming is mogelijk, in uitzonderlijke omstandigheden wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vereniging dat vereisen.

De werkingsmodaliteiten waaronder de digitale mogelijkheden om onder meer identificatie en (geheime) stemmingen te organiseren worden verder omschreven in het huishoudelijk reglement dat door beslissing van de raad van bestuur kan worden opgemaakt en gewijzigd.

 

Wijziging artikel 47 – Winstbesteding

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 397 DLB.

Ook hier wordt naar analogie met de wijziging in artikel 2 de verwijzing naar handelskarakter geschrapt.

 

Wijziging artikel 48 – Verlies

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 456 DLB.

De zogenaamde alarmbelprocedure wordt zoals gewijzigd in het Wetboek, ingeschreven in de statuten.

Het neemt de bepaling van artikel 6:119 Wetboek van vennootschappen en verenigingen over. Dit houdt in dat de raad van bestuur in de toekomst ook de ontbinding van de vereniging kan voorstellen als het netto actief negatief dreigt worden of geworden is. Vanzelfsprekend wordt een strikt besluitvormingsproces voorzien dat inhoudt dat de algemene vergadering hierover beslist onder de voorwaarden bepaald voor de statutenwijziging.

Als het saneringsplan niet of in onvoldoende mate wordt aanvaard kan door de toezichthoudende overheid dwangtoezicht worden toegepast.

 

2 Activiteitenplan 2022

De gemeenteraad/politieraad/ocmw-raad/zoneraad/raad van beheer neemt kennis van het  activiteitenplan 2022 en sluit zich hierbij aan.

 

3 Begroting 2022

De gemeenteraad/politieraad/ocmw-raad/zoneraad/raad van beheer neemt kennis van de begroting 2022 en sluit zich hierbij aan.

 

4 Varia

 

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden vastgesteld om conform het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn te handelen en te beslissen op deze algemene vergadering.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het ocmw.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten (en de toelichtende nota) worden de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 17 december 2021, zoals overgemaakt per brief van 18 oktober 2021, goedgekeurd.

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van IOK van 17 december 2021 conform dit besluit te handelen en te beslissen. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 3

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan IOK.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING OP 16 DECEMBER 2021 - GOEDKEURING AGENDA EN VASTSTELLEN MANDAAT VERTEGENWOORDIGER

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het ocmw is deelnemer van Cipal.

 

Het ocmw werd per mail van 3 november 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Cipal die op 16 december 2021 plaats heeft.

 

De agenda van deze algemene vergadering bevat volgende agendapunten:

1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2022

3. Toekenning dubbel presentiegeld aan voorzitter raad van bestuur

4. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur (DLB) van 22 december 2017 en in het bijzonder artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Deel 3, titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en in het bijzonder artikel 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

De statuten van Cipal.

 

Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 11 maart 2019 waarbij Wim Caeyers werd aangeduid als vertegenwoordiger en Davy Geboers als plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van Cipal voor de bestuursperiode 2019-2024.

 

Bijlagen

1)      Brief en bijlagen van Cipal.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de uitnodiging van 3 november 2021 ter voorbereiding van de algemene vergadering van Cipal.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn dient volgende agendapunten goed te keuren:

1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2022

3. Toekenning dubbel presentiegeld aan voorzitter raad van bestuur

4. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden vastgesteld om conform het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn te handelen en te beslissen op deze algemene vergadering.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het ocmw.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 16 december 2021, zoals overgemaakt per mail van 3 november 2021, goedgekeurd.

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 16 december 2021 conform dit besluit te handelen en te beslissen. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 3

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 21/12/2021