Zitting van 27 april 2020
ENERGIEHUIS KEMPEN - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST - GOEDKEURING
GRONDEN
Voorgeschiedenis / Feiten en context
De Vlaamse regering vaardigde op 19 november 2010 het besluit houdende algemene bepalingen over het energiebeleid uit, kortweg het Energiebesluit.
Bij gemeenteraadsbeslissingen in 2010 werd IOK voorgedragen door 25 gemeenten als lokale entiteit voor het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost, met als doelstelling energieleningen te verstrekken en te beheren. IOK verstrekt en beheert vandaag nog steeds energieleningen voor 25 gemeenten. (Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Dessel, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Nijlen, Olen, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Vorselaar en Westerlo).
Op 1 januari 2015 werd de bevoegdheid voor het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost van de Federale naar de Vlaamse overheid overgedragen.
Tussen het Vlaamse gewest en IOK werd een samenwerkingsovereenkomst inzake de toekenning van de energielening en erkenning als Energiehuis voor de regio Kempen afgesloten op 1 oktober 2017.
Bij besluit van de Vlaamse regering van 14 december 2018 werd het Energiebesluit gewijzigd, wat betreft de energiehuizen. In artikel 7.9.2/1., §1 werden andere taken van de energiehuizen toegevoegd waardoor de energiehuizen naast het verstrekken en beheren van energieleningen, in elke stad of gemeente binnen zijn werkingsgebied verplicht moet voorzien in de volgende dienstverlening en activiteiten:
1) inwoners informeren, adviseren en begeleiden door een laagdrempelig energieloket aan te bieden waar inwoners terecht kunnen met hun energievragen;
2) gestructureerde basisinformatie aanbieden over minstens:
a) relevante gemeentelijke, provinciale, gewestelijke en federale energiebeleidsmaatregelen;
b) energiepremies en -leningen, inclusief leningen bij de financiële sector;
c) energetische renovatie;
3) particulieren begeleiden en ondersteunen bij minstens:
a) de aanvragen van de premies en leningen, vermeld in punt 2°;
b) het uitvoeren van de leveranciersvergelijking en, in voorkomend geval, bij de wijziging van energieleverancier;
c) het aanvragen en vergelijken van offertes voor energetische renovatiewerken;
d) de uitvoering van energetische renovatiewerken, en het bieden van ontzorging daarbij, inclusief dienstverlening voortvloeiende uit door het energiehuis uitgevoerde energiescans die gericht is op begeleiding bij de uitvoering van energiebesparende investeringen;
e) de interpretatie van thermografische informatie, de zonnekaart, de resultaten na een energiescan en het energieprestatiecertificaat;
4) uitvoerende lokale diensten coördineren, onder meer van de door de respectievelijke gemeente aangeduide uitvoerders van de energiescans, en, in voorkomend geval, correct doorverwijzen.
In artikel 7.9.2/1., §2 van hetzelfde besluit wordt aangegeven dat het energiehuis beroep kan doen op en samenwerkingsverbanden kan aangaan met partners om de dienstverlening te kunnen garanderen.
Op 1 mei 2019 werd tussen het Vlaamse gewest en IOK een addendum aan de bovenvermelde samenwerkingsovereenkomst afgesloten, na goedkeuring door de raad van bestuur van 26/04/2019. Het addendum voorziet een groeipad in functie van een geleidelijke versterking van het lokaal woon-energieloket in samenwerking met de verschillende partners (gemeenten, IOK, Kamp C, Fluvius, energiescanbedrijven).
Om die samenwerking te verankeren wil het Energiehuis Kempen samenwerkingsovereenkomsten afsluiten met de gemeenten uit het werkingsgebied van het Energiehuis Kempen.
In onderling overleg met de betrokken lokale diensten werd een afsprakennota op maat van de lokale werking uitgewerkt . De afsprakennota bevat een taakverdeling per onderwerp, inclusief een eventuele doorverwijzing naar andere instanties. De nota kan periodiek geëvalueerd en bijgestuurd worden en zal als bijlage toegevoegd worden aan de samenwerkingsovereenkomst.
Juridische gronden
Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: "de volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 243 en 247."
Inspraak en advies
Advies departement ruimte, afdeling milieu: gunstig voor het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met IOK uit Geel m.b.t. de dienstverlening die IOK biedt als Energiehuis.
Bijlagen
1) Addendum samenwerkingsovereenkomst energiehuis Kempen
2) Addendum samenwerkingsovereenkomst Vlaams Gewest en IOK
3) Afsprakennota woon-energieloket gemeente Mol
4) Bijakte aan samenwerkingsovereenkomst toekenning energieleningen
5) Samenwerkingsovereenkomst Energiehuis Kempen
6) Samenwerkingsovereenkomst toekenning energieleningen
MOTIVERING
Argumentatie
De gemeenteraad sluit zich aan bij het gunstig advies van het departement ruimte, afdeling milieu.
Financiële weerslag
IOK zal als Energiehuis Kempen gebruik maken van de subsidies van het Vlaams Energie Agentschap voor het verlenen en beheren van de energielening en de ondersteuning van het laagdrempelig energieloket. De digitale interface zal provinciaal door Kamp C uitgerold worden en de opstartkosten worden dan ook door de provincie Antwerpen gedragen.
De jaarlijkse beheerskosten ten laste van de gemeente zijn maximaal 1.000,00 euro.
Actie | 3/4/3 |
Registratiesleutel | 61500190-039000 |
Bedrag | € 1.000,00 |
BESLUIT
Enig artikel
De gemeente hecht goedkeuring aan het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met IOK uit Geel m.b.t. de dienstverlening die IOK biedt als Energiehuis.
Artikel 1 - Aansluiting gemeente
De gemeente sluit zich aan bij de dienstverlening die IOK biedt als Energiehuis.
Artikel 2 - Omschrijving van de opdracht en taakverdeling tussen de verschillende partners
Het Energiebesluit voorziet in 3 basistaken voor Energiehuizen:
1) Energieleningen
IOK zal de Energielening zoals omschreven in het Energiebesluit, blijven verlenen en beheren voor het lokaal bestuur. IOK blijft eerste aanspreekpunt voor deze leningen wat betreft basisinformatie en aanvraag van de Vlaamse energielening.
De gemeente heeft volgende taken voor de Energieleningen:
-art. 7.9.1 §2 3° van het Energiebesluit meldt dat de toekenning van een lening aan een particulier die behoort tot de prioritaire doelgroep van de energielening enkel mogelijk is met een gunstig advies betreffende de haalbaarheid van de terugbetaling vanwege het OCMW van de gemeente waarin de particulier zijn woonplaats heeft of van een erkende en bevoegde dienst. De gemeente bezorgt IOK de contactgegevens van de dienst die zij moeten contacteren voor dit advies;
-bij wanbetaling door een particulier die behoort tot de prioritaire doelgroep van de energielening ondersteunt de gemeente de particulier bij de schuldaflossing van de goedgekeurde energielening door de particulier aan te moedigen in budgetbegeleiding bij de gemeente te gaan;
-op regelmatige basis de Vlaamse Energielening in de gemeentelijke communicatiekanalen vermelden, eventueel gelinkt aan artikel over renovatie/energiebesparende investeringen/hoge energiefacturen. De nodige voorbeeldartikels zullen hiervoor door IOK aangeleverd worden;
-doorverwijzen van burgers die een vraag hebben die te maken heeft met renovatie/energiebesparende investeringen/hoge energiefacturen naar IOK voor de kennismaking met de Energielening.
2) Laagdrempelig energieloket
Deze taak zal uitgevoerd worden door verschillende lokale partners. De taakverdeling werd op maat uitgewerkt per gemeente in een afsprakennota woon- en energieloket, aangezien elke gemeente haar eigen unieke werking heeft. De afsprakennota werd in onderling overleg opgemaakt, wordt periodiek geëvalueerd en desgevallend bijgestuurd en werd toegevoegd als bijlage aan de samenwerkingsovereenkomst.
De taken van de gemeente zijn de volgende:
-De verschillende loketten van de gemeente zullen een eerste aanspreekpunt vormen voor het laagdrempelig energieloket. Welke loketten welke taken op zich nemen, wordt omschreven in de afsprakennota energie- en woonloket. Sommige taken zullen volledig door de gemeentelijke loketten uitgevoerd worden, in andere taken heeft het gemeentelijk loket enkel een doorverwijsfunctie. Ook dit is aangegeven in de afsprakennota energie- en woonloket.
De taken van IOK zijn de volgende:
IOK voorziet als ondersteuning van de gemeentelijke loketten:
-een permanente tweedelijnsondersteuning van de gemeentelijke loketten tijdens de kantooruren van IOK;
-vorming en opleiding van de gemeentelijke loketmedewerkers;
-aanleveren van voorbeeldartikels en brochures;
-om de beschikbare capaciteit van de gemeentelijke loketten zo functioneel mogelijk in te zetten, zal een laagdrempelige digitale interface gebouwd worden waar de burger die digitaal zijn weg vindt, naar de juiste info en ondersteuning geleid wordt. Algemene vragen worden beantwoord op de site, voor specifieke, individuele vragen brengt een digitale interface hem in contact met experten. Een vraag op de digitale interface kan ook leiden tot een fysiek of telefonisch contact. Indien een burger digitaal niet zelf zijn weg vindt, kan hij op het gemeentelijk loket terecht met zijn vraag. Daarnaast kan ook de loketmedewerker met behulp van de digitale interface samen met de burger zijn vraag behandelen en oplossen of doorverwijzen naar de juiste partner.
Aangezien bij de uitbouw van een laagdrempelig energieloket verschillende partners betrokken zijn, zal een goed registratiesysteem uitgebouwd worden. Daarnaast zal er periodiek een bilateraal overleg ingepland worden met de verschillende partners, gecoördineerd door IOK.
Artikel 3 - Geldigheidsduur
Deze overeenkomst wordt voor onbepaalde duur gesloten met ingang van de datum van de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst tussen het IOK en de gemeente. Bij het vervallen van bovenvermelde samenwerkingsovereenkomst tussen IOK en het Vlaams gewest inzake Energiehuis-Kempen vervalt de opdracht en dus ook het voorwerp van deze overeenkomst. In voorkomend geval komt er automatisch een einde aan deze samenwerkingsovereenkomst tussen IOK en de gemeente.
Artikel 4 - Commissie Milieu
In de Adviescommissie milieu van IOK zal de voortgang van de energielening en de communicatiestrategie van het Energiehuis besproken worden. In deze adviescommissie is er een vertegenwoordiging van iedere gemeente aangesloten bij het Energiehuis Kempen.
Artikel 5 - Financiële bijdrage van de gemeente
IOK zal als Energiehuis Kempen gebruik maken van de subsidies van het Vlaams Energie Agentschap voor het verlenen en beheren van de energielening en de ondersteuning van het laagdrempelig energieloket. De digitale interface zal provinciaal door Kamp C uitgerold worden en de opstartkosten worden dan ook door de provincie Antwerpen gedragen. (inclusief een basiskoppeling aan de gemeentelijke website). De jaarlijkse beheerskosten ten laste van de gemeente zijn maximaal 1.000 euro (incl. BTW). Onrechtstreekse kosten verbonden aan de koppeling van de digitale interface aan de gemeentelijke website of aanpassing van de digitale interface aan de gemeentelijke huisstijl, zal de gemeente financieren.
Artikel 6 - Slotbepalingen
Beide partijen verbinden zich ertoe de bepalingen van deze overeenkomst te goeder trouw uit te voeren.
Beide partijen zullen alles in het werk stellen om de betwistingen en geschillen voortspruitend uit deze overeenkomst in der minne te regelen.
Deze overeenkomst werd ondertekend te Geel op (datum) in twee exemplaren. Elk der partijen verklaart er minstens één te hebben ontvangen.
Beroepsmogelijkheden Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel. Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel. Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be). Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend. Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid. Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. |