ZITTING VAN MAANDAG 12 OKTOBER 2020

 

Aanwezig:

voorzitter

Peter Van Rompaey

burgemeester

Wim Caeyers

schepenen

Andreas Verbeke, Lieve Heurckmans, Hilde Valgaeren, Frederik Loy, Hans De Groof, Maria Belmans, Wendy Soeffers

raadsleden

Servais Verherstraeten, Luc Van Craenendonck, Hans Schoofs, Koen Van Gompel, Paul Vanhoof, Jos Lodewijckx, Tomas Sergooris, Lotte Vreys, Jan Vangheel, Zehra Ünlü, Solange Abbeloos, Ria Melis, Davy Geboers, Anneleen Dom, Els Ceulemans, Maarten Van Camp, Chris Xhenseval, Lander Geyzen, Masha Celen, Bas Van Olmen, Sofie Molenberghs, Koen Boeckx, Nele Van Roey

algemeen directeur

Stefan Hendrix

Verontschuldigd:

raadslid

Hanne Paepen

 

burgemeester Wim Caeyers verlaat de vergadering vanaf punt 11.

burgemeester Wim Caeyers vervoegt de vergadering vanaf punt 12.

 

Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

NOTULEN GEMEENTERAAD - 7 SEPTEMBER 2020 - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde in zitting van 7 september 2020.

 

De notulen en het verslag van de toegevoegde agenda van deze gemeenteraad werden in Meeting.mobile gekoppeld als bijlage aan dit agendapunt.

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de notulen van de vergadering van de gemeenteraad worden opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur overeenkomstig artikelen 277 en 278.

Behalve in spoedeisende gevallen, worden de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

 

Artikel 33 § 1 van het huishoudelijk reglement - goedgekeurd op de gemeenteraad van 11 maart 2019 - bepaalt dat de notulen van de gemeenteraad alle besproken onderwerpen vermelden in chronologische volgorde, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

 

Artikel 34 § 1 van het huishoudelijk reglement bepaalt dat de notulen van de vergadering van de gemeenteraad onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur worden opgesteld overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur. 

 

Bijlagen

1)      Notulen met verslag toegevoegde agenda gemeenteraad 7 september 2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het is verplicht dat de notulen van de vorige gemeenteraad worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De notulen van de gemeenteraad van 7 september 2020 worden goedgekeurd.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

SUBSIDIEREGLEMENT - CORONASUBSIDIE VOOR VERENIGINGEN - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De corona-crisis treft de sectoren cultuur, jeugd en sport zwaar.  Om de lokale besturen te helpen om die sectoren bij te staan, besliste de Vlaamse regering om aan de lokale besturen in 2020 eenmalig 87,3 miljoen euro ter beschikking te stellen. Het grootste deel van die middelen (83,9 miljoen euro) wordt verdeeld over de lokale besturen op basis van de verdeling van de sectorale middelen voor die drie sectoren (cultuur, jeugd en sport) bij de inkanteling ervan in het gemeentefonds in 2018. Voor Mol bedraagt deze subsidie 569.630,27 euro.

 

Deze middelen zijn niet geoormerkt. De besteding ervan moet dan ook niet worden verantwoord en de besturen hoeven er niet specifiek over te rapporteren. De Vlaamse regering zal de besteding van de middelen wel monitoren, op basis van de reguliere digitale rapportering over de BBC jaarrekeningen over 2020 en 2021 (de uitgaven kunnen dus in beide jaren gebeuren). Het Vlaams Parlement heeft op 17 juni 2020 de decretale basis voor deze bijkomende financiering goedgekeurd. Deze middelen werden op 15 juli 2020 ontvangen.

 

In een eerste fase werden er op korte termijn een aantal financiële ondersteuningen uitgewerkt en uitbetaald.  We maakten hier zoveel mogelijk gebruik van verdelingsmethodes op basis van de reguliere subsidiereglementen.  Uitgangspunt was dat de subsidies waar deze verenigingen normaal beroep op konden doen voor 2020 verdubbeld werden, waarbij het eerste deel verdeeld werd volgens de reguliere subsidiereglementen en het extra deel verdeeld werd op basis van de bedragen die uitbetaald werden in 2019.  In zitting van de gemeenteraad van 27 juli 2020 werd goedkeuring verleend aan het eenmalige subsidiereglement 'noodsubsidies corona voor verenigingen'. 

 

In fase 2 werd de renteloze coronanoodlening voorzien.  Hierdoor ondersteunen we verenigingen die extra steun nodig hebben door middel van een renteloze lening.

In zitting van de gemeenteraad van 7 september 2020 werd goedkeuring verleend aan het reglement renteloze coronalening cultuur-, jeugd-, en sportsector.

 

In fase 3 kijken we naar de toekomst en willen we verenigingen die blijven organiseren en blijven werken aan onze sociale cohesie belonen en ondersteunen.

Fase 3 zal bestaan uit vier pijlers:

1. een subsidiereglement om verenigingen toe te laten om kwaliteitsvolle ontspanning en vrije tijd te blijven organiseren voor onze burger en om onze verenigingen financieel gezond te houden

2. hygiënepakketten

3. uitbreiding uitleendienst

4. informatiesessies

 

Juridische gronden

Art. 40§3 van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

 

Inspraak en advies

De verdeling van de subsidie werd voorbereid door de financiële cel.

Advies jeugdraad: positief.

Advies seniorenraad: positief.

Advies Molse Adviesraad voor Personen met Beperking: positief.

Advies cultuurraad: positief.

Advies sportraad: positief.

 

Bijlagen

1) reglement coronasubsidie voor verenigingen periode 1 juni 2020 t/m 30 juni 2021

2) advies jeugdraad

3) advies seniorenraad

4) advies Molse Adviesraad voor Personen met Beperking

5) advies cultuurraad

6) advies sportraad

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Met de middelen uit het Vlaamse corona-noodfonds wil de gemeente het rijke verenigingsleven versterken door te zorgen dat ze niet in zware financiële problemen komen door deze crisis en om ze ook op lange termijn te versterken om een antwoord te kunnen bieden op eventuele nieuwe coronapieken of andere uitdagingen aan te gaan. 

 

Het subsidiereglement 'coronasubsidie voor verenigingen' dient goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

 

Alle verenigingen aangesloten bij adviesraad cultuur, jeugd, sport, senioren, mensen met een beperking en mondiaal beleid, maar daarnaast ook alle feitelijke verenigingen die:

 

- de werking ontplooien op het grondgebied van Mol of voor de inwoners van Mol

- de activiteiten zijn groepsgericht en toegankelijk voor iedereen

- de vereniging is opgericht als privé-initiatief zonder beroepsdoeleinden of winst- of handelsoogmerk

- werken met vrijwilligers die zich zonder persoonlijk winstbejag inzetten

 

kunnen gebruik maken van de coronasubsidie voor verenigingen. 

 

Er worden 3 indienrondes voorzien.

 

De subsidieaanvraag moet voor elke indienronde ingediend worden:

- voor periode 1: uiterlijk vóór 30 november 2020

- voor periode 2: uiterlijk vóór 30 maart 2021

- Voor periode 3: uiterlijk vóór 30 juli 2021

 

Verenigingen kunnen één aanvraag per periode indienen.  Deze aanvraag kan de verschillende toegelaten kosten omvatten.

 

Dit subsidiereglement gaat met terugwerkende kracht in op 1 juni 2020 voor een termijn van één jaar en eindigt op 30 juni 2021.

 

Financiële weerslag

 

Actie

4/2/1; 4/3/1; 5/5/2; 7/3/2

Registratiesleutel

64932020 met beleidsvelden 0740, 0750, 0759 en 0911

Bedrag

€ 569.630,27 totaal verdeeld over verschillende fases

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt volgend reglement 'Coronasubsidie voor verenigingen periode 1 juni 2020 tot 30 juni 2021' goed:

 

Doel:

Om verenigingsleven te versterken en burgers een kwaliteitsvolle ontspanning en vrijetijdsbesteding aan te kunnen bieden conform de geldende regelgeving.

 

Welke kosten?

Alle kosten die gemaakt worden in het kader van de reguliere werking of activiteiten van een vereniging die het eerder genoemde doel ondersteunen.  De kosten moeten voldoen aan één of meerdere criteria hieronder:

 

1.

Kosten die gemaakt werden om volgens de geldende maatregelen te kunnen organiseren.

Hieronder kunnen vallen: kosten voor extra beschermingsmateriaal, extra kosten om infrastructuur dubbel te huren (als activiteiten/lessen dubbel georganiseerd moeten worden om de capaciteit te kunnen verhogen), extra kosten voor signalisatie,… 

 

Hoeveel? Deze kosten kunnen ingebracht worden voor 100% maar met een plafond van 1000€ per vereniging per indienronde. 

Opgelet: dubbele kosten voor lesgevers, personeel, vrijwilligersvergoedingen kunnen niet ingebracht worden. 

 

2.

Kosten die gemaakt werden en niet kunnen worden gerecupereerd omwille van afgelasting. Bv. voorschotten die niet kunnen teruggevorderd worden, drukwerk dat reeds betaald werd,… 

 

Hoeveel? Deze kosten kunnen ingebracht worden voor 100% met een plafond van 500 € per vereniging per indienronde.

 

Opgelet: om in aanmerking te komen moet de afgelasting het gevolg zijn van het veranderen van code waardoor de activiteit niet meer mag doorgaan of door een uitbraak van corona binnen de organisatie. 

 

3.

Kosten die gemaakt werden om een voorstelling/activiteit via (live)streaming naar het brede publiek te brengen. Bv. kosten voor het huren van het gepaste materiaal, kosten om een firma/cameraman/… in te huren, kosten voor regie/montage,…  

 

Hoeveel? Deze kosten kunnen ingebracht worden voor 100% met een plafond van 2000€ per vereniging per indienronde.

 

Opgelet: de kosten voor aankoop van materialen (camera, belichting, computer,…) kunnen niet in rekening gebracht worden. 

 

Elke vereniging kan één keer per periode een aanvraag indienen.  Deze aanvraag kan de verschillende toegelaten kosten omvatten. 

 

Welke kosten niet?

- Gederfde inkomsten (bij lagere inkomsten of bij afgelasting)

- Dubbele kosten voor lesgevers, personeel, vrijwilligersvergoedingen

- Geen aankoop van technische materialen zoals camera, belichting, computer,… die nodig zijn voor streaming. 

 

Voor wie?

Alle verenigingen aangesloten bij adviesraad cultuur, jeugd, sport, senioren, mensen met een beperking.

 

Daarnaast ook alle feitelijke verenigingen die:

- de werking ontplooien op het grondgebied van Mol of voor de inwoners van Mol.

- de activiteiten zijn groepsgericht en toegankelijk voor iedereen

- de vereniging is opgericht als privé-initiatief zonder beroepsdoeleinden of winst- of handelsoogmerk - werken met vrijwilligers die zich zonder persoonlijk winstbejag inzetten

 

Hoe indienen?

Verengingen dienen voor de indiendatum hun dossier in via een e-formulier. Alle gedateerde bewijsstukken moeten digitaal toegevoegd worden. 

 

Er worden drie indienrondes voorzien:

Periode 1: de werkingsperiode 1 juni 2020 - 30 september 2020

Periode 2: de werkingsperiode 1 oktober 2020 - 28 februari 2021

Periode 3: de werkingsperiode 1 maart 2021 - 30 juni 2021

 

De subsidieaanvraag moet voor elke indienronde ingediend worden vóór:

- voor periode 1: uiterlijk vóór 30 november 2020

- voor periode 2: uiterlijk vóór 30 maart 2021

- voor periode 3: uiterlijk vóór 30 juli 2021

 

via het e-formulier op de website www.gemeentemol.be.  

 

Alle gedateerde bewijsstukken moeten digitaal toegevoegd worden.

 

Verenigingen kunnen één aanvraag per periode indienen.

 

Na controle van het aanvraagdossier door de bevoegde ambtenaar zal men al dan niet zijn goedkeuring verlenen tot uitbetaling van de subsidie. 

 

Bij klachten of twijfel kan de bevoegde ambtenaar alsnog extra bewijsstukken opvragen

 

Inbreuken op dit reglement kunnen aanleiding geven tot niet-uitbetaling of terugvordering van de berekende subsidie.

 

Dit subsidiereglement gaat in op 1 juni 2020 voor een termijn van één jaar en eindigt op 30 juni 2021.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

BUITENHEIDE - BESTENDIGEN PROEFOPSTELLING - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen gaf in zitting van 6 februari 2020 de toelating om een proefopstelling te plaatsen met een doorgangsverbod in Buitenheide ter hoogte van het kruispunt met De Meer. Na 3 maanden zou er een evaluatie volgen om de proefopstelling al dan niet te bestendigen.

Vanwege de coronacrisis en de opgelegde maatregelen konden er geen bewonersbevragingen plaatsvinden en werd de proefopstelling in zitting van 7 mei 2020 verlengd tot 23 augustus 2020.

Tijdens de periode van deze laatste verlenging konden de bewoners van Buitenheide, De Meer, Ericastraat, Fransveld en Kanaalstraat online een enquête invullen.  Van de 68 deelnemers uit de verschillende straten ziet 87% het nut van het doorgangsverbod in en willen daarom de proefopstelling bestendigd zien.

De tellingen geven aan dat er in Fransveld een lichte toename van verkeer is.  Hierover zijn tijdens de proefopstelling geen klachten ontvangen.  In de Kanaalstraat is een verzwaring van het verkeer waargenomen, eveneens zonder klachten.

Deze maatregel zal gesignaleerd worden met verkeersbord F45b doodlopende weg, uitgezonderd voor voetgangers en fietsers.

 

Juridische gronden

Artikel 40§3 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 135§2 en artikel 119 van de nieuwe gemeentewet bepalen dat de gemeente bevoegd is voor een veilig en vlot verkeer op de openbare wegen en de gemeenteraad hiertoe reglementen en politieverordeningen kan vastleggen.

Het KB van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten op de politie van het wegverkeer.

Het KB van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het ministerieel rondschrijven van 14 november 1977 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

De ministeriële omzendbrief  MOB/2007/01 van 14 december 2007 betreffende het toezicht op de aanvullende reglementen.

Het mobiliteitsplan conform verklaard op 19 april 2012.

 

Inspraak en advies

Om objectieve gegevens te kunnen vergelijken werd een proefopstelling ingevoerd. De verkaveling werd tijdelijk een doodlopende straat met een doorgangsverbod in Buitenheide ter hoogte van het kruispunt met De Meer.  Langs deze zijde was Buitenheide enkel nog toegankelijk voor fietsers, bromfietsers en voetgangers.  De enquête heeft uitgewezen dat de leefbaarheid in Buitenheide verbeterd is en dat de omliggende straten geen bijkomende hinder ondervonden hebben.

Het bestendigen van de maatregel houdt ook in dat de 2de ontsluiting zoals wordt geadviseerd in verkavelingsdossier wordt opgeheven.  De verkaveling is dan nog enkel door gemotoriseerd verkeer te bereiken via Ginderbuiten.   Bij calamiteiten moet hiermee rekening worden gehouden.

 

Bijlagen

1)      Fransveld vergelijking telresultaat oktober 2019 en maart 2020

2)      Resultaat enquête Buitenheide

3)      Vergelijking Buitenheide oktober 2019 en maart 2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Om de leefbaarheid in de verkaveling Buitenheide te verbeteren zal er een doorgangsverbod, uitgezonderd fietsers, bromfietsers en voetgangers ingevoerd worden.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad bestendigt in zitting van 12 oktober 2020 de proefopstelling - doorgangsverbod Buitenheide.

 

Artikel 2

Deze maatregel zal gesignaleerd worden met het verkeersbord F45b.

 

Artikel 3

Opheffing van de maatregel, verkeersbord C1 met onderbord M3 en verkeersbord F19 met onderbord M5, gereglementeerd door de gemeenteraad van 15 oktober 2007.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

RODE KRUISLAAN - HERINRICHTING SIGNALISATIE - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het plaatsen van verkeerssignalisatie is aan reglementering en goedkeuring onderworpen.

 

Juridische gronden

Artikel 40§3 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Art. 135§2 en art. 119 van de Nieuwe Gemeentewet stellen dat de gemeente bevoegd is voor een veilig en vlot verkeer op de openbare wegen en de gemeenteraad hiertoe reglementen en politieverordeningen kan vaststellen.

Het KB van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten op de politie van het wegverkeer.

Het KB van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het ministerieel rondschrijven van 14 november 1977 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

De ministeriële omzendbrief MOB/2007/01 van 14 december 2007 betreffende het toezicht op de aanvullende reglementen.

Het mobiliteitsplan conform verklaard op 19 april 2012.

 

Inspraak en advies

De herinrichtingsplannen voor de werken werden op de werkvergaderingen uitvoerig besproken.

De herinrichtingsplannen en de parkeerreglementering werden tijdens een informatievergadering met de bewoners en handelaars besproken.

 

Bijlagen

1)      signalisatieplan herinrichting 1

2)      signalisatieplan herinrichting 2

3)      signalisatieplan parking zwembad

4)      beslissing gemeenteraad 03-09-1990

5)      beslissing gemeenteraad 12-11-1990

6)      beslissing gemeenteraad 07-09-1998

7)      beslissing gemeenteraad 21-03-2005

8)      beslissing gemeenteraad 25-06-2007

9)      beslissing gemeenteraad 29-06-2015

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

In het kader van het rioleringsproject in de Rode Kruislaan werd ook de bovenbouw heringericht. De geplaatste signalisatie moet gereglementeerd worden.

 

De reglementering van de te plaatsen verkeerstekens valt onder de bevoegdheid van het gemeentebestuur en is aan de goedkeuring van de federale overheidsdienst mobiliteit en vervoer onderworpen.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

In de omgeving van 'sportcentrum Den Uyt' wordt een zone 30 ingevoerd. Een snelheidsbeperking van 30km/uur wordt in de zone Rode Kruislaan, De Biststraat, Rivierstraat en Kleinen Dijk ingevoerd.

 

Artikel 1.1

Deze maatregel wordt gesignaleerd door de zoneborden F4a en F4b.

 

Artikel 2

Aanleg van parkeerplaatsen voor personen met een handicap op de parking van zwembad VITA Den Uyt. Op de parking worden in totaal 12 parkeerplaatsen voor personen met een handicap voorbehouden zoals op bijgevoegd plan.

 

Artikel 2.1

Deze maatregel wordt gesignaleerd door het plaatsen van een verkeersbord E9a met onderbord 'personen met een handicap'.

 

Artikel 3

De (brom)fietsenstalling ter hoogte van Sporthal Den Uyt wordt aangeduid door het verkeersbord E9a met onderbord M8.

 

Artikel 4

In de Rode Kruislaan ter hoogte van sporthal Den Uyt worden 4 parkeerplaatsen voor personen met een handicap aangelegd.

 

Artikel 4.1

Deze maatregel wordt gesignaleerd door plaatsen van een verkeersbord E9a met onderbord 'personen met een handicap'.

 

Artikel 5

Er wordt parkeerverbod ingevoerd op de rijbaan in de Rode Kruislaan, gedeelte tussen Kleinendijk en Rivierstraat.

 

Artikel 5.1

Deze maatregel zal gesignaleerd worden met de verkeersborden E3 en onderborden Type Xa en Type Xb.

 

Artikel 6

Er wordt parkeerverbod ingevoerd op de bermen in de Rode Kruislaan, gedeelte tussen Rivierstraat en Nieuwstraat.

 

Artikel 6.1

Deze maatregel zal gesignaleerd worden met de verkeersborden E3 en onderborden Type Xa en Type Xb.

 

Artikel 7

Ter hoogte van de parking van zwembad Vita Den Uyt wordt een fietspad aangelegd.

 

Artikel 7.1

Deze maatregel wordt gesignaleerd door de verkeerborden D7.

 

Artikel 8

In de Rode Kruislaan tussen Sporthal Den Uyt en zwembad Vita Den Uyt een oversteekplaats voor voetgangers aangelegd.

 

Artikel 8.1

Deze maatregel wordt gesignaleerd door het schilderen van witte banden evenwijdig met de as van de rijbaan.

 

Artikel 9

Voorgaande beslissingen betreffende de signalisatie in de 'Rode Kruislaan worden opgeheven:

- GR 03/09/1990 'parking atletiekpiste'

- GR 12/11/1990 'parking zwembad en sporthal'

- Gr 07/09/1998 'parkeerplaatsen mindervalide parking sportcentrum'

- Gr 21/03/2005 'aanleggen parkeerplaats voor personen met een handicap'

- Gr 25/06/2007 'invoeren zone 30 in de omgeving 'sportcentrum Den Uyt'

- Gr.29/06/2015 'aanleg parkeerplaats voor personen met een handicap Den Uyt'

 

Artikel 10

De Rode Kruislaan is een gemeenteweg.

 

Artikel 11

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

OMGEVINGSRAAD - OPRICHTING, SAMENSTELLING EN WERKING - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het gemeentebestuur van Mol wenst een omgevingsraad op te richten om bij ruimtelijke projecten met een grote impact tot een geïntegreerd advies vanuit de verschillende belangengroepen te komen.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 13° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Inspraak en advies

Advies afdeling omgeving:

 

Samenstelling omgevingsraad:

3 afgevaardigden (om enige continuïteit te verzekeren is de voorzitter van de verschillende adviesraden telkens één van de drie afgevaardigden).

       Gecoro (deskundigen)

       Adviesraad Lokale Economie

       Landbouwraad

       Milieuraad/duurzaamheidsraad

       Jeugdraad

       Sportraad

       Adviesraad Toerisme

       Seniorenraad

       Cultuurraad

       Mols onderwijsoverleg platform

       Adviesraad voor mensen met een beperking

 

Ambtelijke opvolging omgevingsraad:

       trekker: één van de experten afdeling Omgeving

       secretariaat: secretariaat Ruimte

 

Werking omgevingsraad:

       uitnodiging met agenda wordt verstuurd aan voorzitters van de verschillende adviesraden

       elke adviesraad duidt drie afgevaardigden aan (voorzitter + 2 leden afhankelijk van de onderwerpen, vrije keuze adviesraden)

       afvaardiging wordt bevestigd aan secretariaat omgevingsraad, deelnemers ontvangen de nodige documenten

       verslag wordt voor verspreiding voorgelegd aan college van burgemeester en schepenen, zodat hun feedback mee opgenomen kan worden in het verslag

       maximum 4 omgevingsraden per jaar, afhankelijk van de dossiers

 

Bijlage

1)      Beslissing college van burgemeester en schepenen van 10 september 2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het is wenselijk om een omgevingsraad op te richten met de opdracht het bestuur bij ruimtelijke projecten met een grote impact te adviseren met betrekking tot de aspecten omgeving en dit op een geïntegreerde wijze.

Het aspect omgeving raakt aan verschillende geledingen van de lokale samenleving en het is bijgevolg wenselijk om er zorg voor te dragen dat deze geledingen vertegenwoordigd zijn in de omgevingsraad.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de voorgestelde oprichting, samenstelling en werking van de omgevingsraad.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van dit besluit.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

OMG VERKAVELING 2020/18 - ZAAK VAN DE WEGEN - GOEDKEURING

Goedgekeurd

met 11 onthoudingen: Hans Schoofs (Open VLD), Koen Van Gompel (Memo), Paul Vanhoof (SP.a), Tomas Sergooris (SP.a), Zehra Ünlü (SP.a), Solange Abbeloos (Memo), Ria Melis (Open VLD), Lander Geyzen (Memo), Masha Celen (SP.a), Bas Van Olmen (Open VLD), Koen Boeckx (Onafhankelijk)

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Een aanvraag tot het verkavelen van een stuk grond in 3 loten waarbij loten 1 en 2 bestemd zijn voor eengezinswoningen in open bebouwing en lot 3 zal worden ingelijfd bij het openbaar domein, met aanleg van een nieuwe wegenis en het rooien van 2 bomen die zich bevinden op de ontworpen wegenis werd ingediend op 28 mei 2020.

De aanvraag is gekend in het omgevingsloket met volgend projectnummer: OMV_2020066598.

Kadastraal worden de percelen van de aanvraag omschreven als (afd. 5) sectie D nrs. 751W8, 1164E en 1164D (Eksterstraat). Gedurende het openbaar onderzoek, dat werd georganiseerd van 18 juni 2020 tot en met 17 juli 2020 werden er 8 bezwaarschriften of petitielijsten ingediend.

Lot , een strook grond met een oppervlakte van  en gelegen tussen de rooilijnen, wordt in het openbaar domein gelijfd.

Op  nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de verkavelingsaanvraag en heeft beslist om de zaak van de wegen op de agenda van de gemeenteraad van 12 oktober 2020 te agenderen.

In uitvoering van artikel 4.2.17 §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009 (BS 3 juli 2009), dient het verkavelingsdossier te worden aangevuld met een effectief gemeenteraadsbesluit waarin wordt aangegeven dat de strook grond tussen de te realiseren rooilijnen bij het gemeentelijk openbaar domein moet worden ingelijfd.

Conform het voorgesteld opmetingsplan van de landmeter dient daartoe lot  met een oppervlakte van  te worden afgestaan voor inlijving in het gemeentelijk openbaar domein. De grondafstand gebeurt gratis in het voordeel van het gemeentebestuur. De betrokken notariële akte zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad. Op deze wijze wordt een beperkt deel van de het voorziene wegtracé gerealiseerd.

 

Juridische gronden

Artikel 4.2.25. van de VCRO bepaalt: Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

 

Inspraak en advies

Gedurende het openbaar onderzoek, dat werd georganiseerd van 18 juni 2020 tot en met 17 juli 2020 werden er 8 bezwaarschriften of petitielijsten ingediend.

 

Bijlagen

1) Verkavelingsplan

2) Verkavelingsvoorschriften

3) Plan met wegaanleg

4) Advies ANB

5) Advies Pidpa-Riolering

6) Advies NIRAS-BelgoProcess

7) Bezwaarschriften

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De grondafstand gebeurt gratis in het voordeel van het gemeentebestuur. Op deze wijze wordt een beperkt deel van de rooilijn gerealiseerd.

De betrokken notariële akte zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

 

De verkavelaar dient het technisch dossier voor de aanleg van de wegenis, de nutsleidingen en de riolering verder uit te werken in samenwerking met de dienst openbare werken, Pidpa-Riolering en NIRAS/Belgoprocess om de wateroverlast op te lossen en om de integriteit van de Neteleiding van BelgoProcess te verzekeren.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de zaak van de wegen met gratis grondafstand van lot 3 met een oppervlakte van 1 a 85 ca ter realisatie van de rooilijn voorwaardelijk goed. 

De gemeenteraad legt onderstaande lasten op:

       De verkavelaar dient het technisch dossier voor de aanleg van de wegenis, de nutsleidingen en de riolering verder uit te werken in samenwerking met de dienst openbare werken, Pidpa-Riolering en NIRAS/Belgoprocess.

       Het technisch dossier moet apart op de gemeenteraad geagendeerd en goedgekeurd worden.

       Het verkavelingsattest kan pas afgeleverd worden na oplevering van de wegenis of na het storten van een afdoende borg.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Deze beslissing kan het voorwerp uitmaken van een beroep tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

OMG 2020/7 - ZAAK VAN DE WEGEN - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Een aanvraag tot het verkavelen van een perceel in 3 loten waarvan 1 om in te lijven in openbaar domein en 2 voor vrijstaande ééngezinswoningen werd ingediend op 28 februari 2020.

De aanvraag is gekend in het omgevingsloket met volgend projectnummer: OMV_2019145387.

Kadastraal worden de percelen van de aanvraag omschreven als (afd. 5) sectie C nr. 600A (Tortelstraat ). Gedurende het openbaar onderzoek, dat werd georganiseerd van 1 mei 2020 tot en met 30 mei 2020 werden er geen bezwaarschriften of petitielijsten ingediend.

Lot 3, een strook grond met een oppervlakte van 90 ca en gelegen tussen de rooilijnen, wordt in het openbaar domein gelijfd.

Op 24 september 2020 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de verkavelingsaanvraag en heeft beslist om de zaak van de wegen op de agenda van de gemeenteraad van 12 oktober 2020 te agenderen.

In uitvoering van artikel 4.2.17 §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009 (BS 3 juli 2009), dient het verkavelingsdossier te worden aangevuld met een effectief gemeenteraadsbesluit waarin wordt aangegeven dat de strook grond tussen de te realiseren rooilijnen bij het gemeentelijk openbaar domein moet worden ingelijfd.

Conform het voorgesteld opmetingsplan van de landmeter Guido Belmans dient daartoe lot 3 met een oppervlakte van 90 ca te worden afgestaan voor inlijving in het gemeentelijk openbaar domein. De grondafstand gebeurt gratis in het voordeel van het gemeentebestuur. De betrokken notariële akte zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad. Op deze wijze wordt een beperkt deel van de het voorziene wegtracé gerealiseerd.

 

Juridische gronden

Artikel 4.2.25. van de VCRO bepaalt: Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

 

Inspraak en advies

Gedurende het openbaar onderzoek, dat werd georganiseerd van 1 mei 2020 tot en met 30 mei 2020 werden er geen bezwaarschriften of petitielijsten ingediend.

 

Bijlagen

1) Plan bestaande toestand

2) Verkavelingsplan

3) Plan te kappen bos

4) Verkavelingsvoorschriften

5) Advies ANB

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De grondafstand gebeurt gratis in het voordeel van het gemeentebestuur. Op deze wijze wordt een beperkt deel van de rooilijn gerealiseerd.

De betrokken notariële akte zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de zaak van de wegen met gratis grondafstand van goed.

Lot 3 met een oppervlakte van 90 ca wordt in het openbaar domein gelijfd ter realisatie van de rooilijn.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Deze beslissing kan het voorwerp uitmaken van een beroep tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

OMG 2020/249 - ZAAK VAN DE WEGEN - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Op 16 juni 2020 heeft Marijke Weckx, Hermanshoeven 13, 2490 Balen een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor het slopen van twee bijgebouwen, het verbouwen en uitbreiden van een woning en het bouwen van een bijgebouw.

Het dossier werd op 7 juli 2020 ontvankelijk en volledig verklaard.

De aanvraag heeft betrekking op een perceel gelegen te Mol, Berkenstraat 11, kadastraal bekend als afdeling 1 sectie G nrs. 280/2 D, 280/2 N, 280/2 R en 283H.

Verwijzend naar het advies van de dienst Patrimonium van de gemeente Mol van 9 juli 2020 is er voor de Berkenstraat een vigerend rooilijnplan gevestigd bij KB van 28-03-1960. Deze rooilijn voorziet een rooilijn op 7 meter uit de wegas. De weg met wegaanhorigheden is uitgerust.

Patrimoniumdocumentatie heeft de perceeldelen van de aanvrager ,gelegen binnen deze rooilijnen, reeds aparte kadasternrs. toegekend nl. G283K en G280/02P. Gezien de omvang van de aangevraagde werken is het aangewezen om in de omgevingsvergunning de voorwaarde op te nemen om deze 2 percelen gratis af te staan om in te lijven in de gemeentelijke openbare wegenis.

Indien de gratis grondafstand gekoppeld kan worden aan een andere bijhorende notariële akte zijn de kosten minimaal en ten laste van de bouwheer. Indien de gratis grondafstand niet gekoppeld kan worden aan een andere bijhorende notariële akte zijn de kosten van de notariële akte ten laste van de gemeente.

De akte van gratis grondafstand dient verleden te worden binnen het jaar na aflevering van de omgevingsvergunning. De aanvrager verleent haar medewerking voor het verlijden van deze akte.

 

Juridische gronden

In uitvoering van de Vlaamse codex Ruimtelijke Ordening dient het dossier voor de aanvraag tot een stedenbouwkundige vergunning te worden aangevuld met een effectief gemeenteraadsbesluit waarin de zaak van de wegen wordt aangegeven die later gratis zullen afgestaan worden aan het openbaar domein.

Art. 4.2.25. VCRO bepaalt: Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

 

Inspraak en advies

Gedurende het openbaar onderzoek, dat werd georganiseerd van 22 juli 2020 tot en met 20 augustus 2020 werden er geen bezwaarschriften of petitielijsten ingediend.

 

Advies gemeentelijke omgevingsambtenaar: voorwaardelijk gunstig.

De aanvraag in het kader van de zaak der wegen wordt gunstig beoordeeld, mits de gestelde voorwaarden worden nageleefd.

 

Stedenbouwkundige voorwaarden:

       Het advies van de dienst patrimonium van de gemeente Mol van 9 juli 2020 dient strikt nageleefd te worden. Meer bepaald inzake gratis grondafstand van de percelen G283k en G280/02p:

         Gratis grondafstand van de percelen G283k en G280/02p, gelegen in de gemeentelijke openbare weg;

         Door gratis grondafstand van de percelen G283k en G280/02p worden de rooilijnen, gelegen op 7 meter uit de wegas, gerealiseerd;

         Indien de gratis grondafstand gekoppeld kan worden aan een andere bijhorende notariële akte zijn de kosten minimaal en ten laste van de bouwheer. Indien de gratis grondafstand niet gekoppeld kan worden aan een andere bijhorende notariële akte zijn de kosten van de notariële akte ten laste van de gemeente;

         De aanvrager verleent haar medewerking voor het verlijden van deze akte. De akte van gratis grondafstand dient verleden te worden binnen het jaar na aflevering van de omgevingsvergunning.

       Het advies van Hoogspanningsnet ELIA van 10 juli 2020 dient strikt nageleefd te worden. Alle opgelegde voorwaarden in verband met het werken (al dan niet met kranen) in de nabijheid van geleiders en hoogspanningsmasten alsook de voorwaarden in verband met beplantingen in de nabijheid van bovengrondse hoogspanningslijnen dienen strik nageleefd te worden.

       Het advies van het Agentschap Natuur en Bos van 24 juli 2020 dient strikt nageleefd te worden. Voor wat betreft gedeelte van de percelen gelegen in gebied met bestemming parkgebied volgens het vastgesteld gewestplan, meer bepaald:

         Onvergunde constructies moeten afgebroken en verwijderd worden (voorwaarden in verband met de sloop van de bijgebouwen: zie verder);

         De herinrichting na afbraak van de constructies, zoals hiervoor vermeld, moet gebeuren conform de voorschriften van het geldend zijnde “gemeentelijk RUP zonevreemde woningen” (zie verder) en meer bepaald naar bestemming en door beplanting te voorzien met streekeigen en standplaatsgeschikte soorten;

De aanvrager dient hierbij alle voorzorgsmaatregelen te nemen met het oog op het welslagen van de nieuwe aanplant. Bij afsterven dient men tijdens het hierop eerstvolgend plantseizoen de opengevallen plaatsen terug aan te planten tot een groendekking van 90% is bereikt;

         Herstelmaatregelen in de te behouden en herstellen bosoppervlakte, zoals vastgelegd in de afgeleverde kapmachtiging met referentie KMPB/AN/20/0654, moeten nageleefd worden;

         De 4 gerooide bomen, die stonden buiten bos, moeten heraangeplant worden met een evenredig aantal bomen, op hetzelfde perceel, in het gedeelte gelegen in parkgebied en buiten de beboste oppervlakte volgens bijgevoegd inplantingsplan. De beplanting dient uitgevoerd te worden in het eerstvolgende plantseizoen volgend op de sloop van bijgebouw 2 welke bij aanvang van de werken wordt uitgevoerd **. De beplanting gebeurt met streekeigen en standplaatsgeschikte boomsoorten (bij voorkeur loofbomen**) van 1ste grootteorde en met minimum plantmaat 12-14. De aanvrager neemt alle nodige voorzorgsmaatregelen met het oog op het welslagen van de nieuwe aanplant. Dit veronderstelt niet alleen een met zorg uitgevoerde aanplanting en met kwalitatief degelijk plantgoed, maar ook het gebruik van een steunpaal of wortelverankering en het aanbrengen van een bescherming tegen wild- en/of veevraat. Bij uitval dient/dienen het eerstvolgende plantseizoen de opengevallen plaats/plaatsen terug te worden ingevuld. In ieder geval is de aanvrager er toe gehouden om op zijn perceel minstens evenveel nieuwe hoogstammige bomen tot volle wasdom te brengen.

**AANVULLEND op het advies van het ANB van 24 juli 2020:

     Bij het heraanplanten van de bomen moeten de bepalingen inzake de afstand van beplantingen tot de perceelsgrenzen zoals is opgenomen in het Veldwetboek gevolgd worden.

     Alle opgelegde voorwaarden in verband met beplantingen in de nabijheid van bovengrondse hoogspanningslijnen zoals opgelegd in het advies van ELIA van 10 juli 2020 dienen strik nageleefd te worden.

         In de te behouden bosoppervlakte is het Bosdecreet van toepassing. Kappingen kunnen er maar uitgevoerd worden mits machtiging van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het is niet toegelaten er constructies op te richten of ingrijpende wijzigingen van de bodem, de strooisel-, de kruid-, of de boomlaag uit te voeren, wat o.m. ook betekent dat er daar geen tuin kan aangelegd worden;

         Tuininrichting kan enkel naar bestemming en conform het geldend “gemeentelijk RUP zonevreemde woningen” (zie verder). Aanplantingen gebeuren met inheemse en standplaatsgeschikte soorten;

         Bij de aanleg van afsluitingen, rekening houdend met de voorschriften in het geldend “gemeentelijk RUP zonevreemde woningen” (zie verder), dient men rekening te houden met voldoende mogelijkheden tot faunapassage;

         Bijkomende verlichting wordt tot een minimum beperkt en wordt zodanig ingericht dat dit uitsluitend het doelgebied aan straalt. Het gebruik van amberkleurige ledverlichting met bewegingssensor geniet de voorkeur.

       Sloop van 2 bestaande bijgebouwen

         De aanvraag voorziet in de het behoud van bijgebouw 1 tijdens de uitvoerginsfase van de werkzaamheden in functie van materiaalopslag. Om deze reden dient bijgebouw 2 bij aanvang van de werken gesloopt te worden en bijgebouw 1 onmiddellijk na uitvoering van het nieuwe bijgebouw.

         De constructies dienen geheel gesloopt te worden en dit tot onder het maaiveld. Alle afbraakmateriaal dient verwijderd te worden. Conform het materialendecreet, bodemdecreet en hun uitvoeringsbesluiten is het verboden om enig afval in de grond te verwerken. Op vraag van de gemeente dient de aanvrager de bewijzen voor te leggen dat al het puin, eventueel asbesthoudend materiaal, glas, ijzer en ander afval volgens de regels en de best beschikbare technieken werden afgevoerd naar diverse verwerkingsbedrijven of erkende stortplaatsen.

         De geldende milieuwetgeving met betrekking tot het verwijderen van afvalstoffen en asbest dient te worden nageleefd.

         De nodige voorzorgsmaatregelen dienen genomen te worden.

         Voor bijkomende inlichtingen hieromtrent dient u contact op te nemen met de gemeentelijke omgevingsambtenaar (milieu).

       Gezien de grote oppervlakte aan verhardingen

         Alle verhardingen (oprit, paden rondom woning), met uitzondering van het overkapte terras, dienen waterdoorlatend te worden aangelegd. De verhardingen moeten zo worden aangelegd dat het (hemel)water doorheen de verharding in de bodem kan infiltreren (bv. waterdoorlatende klinkers, grasdallen, kiezel, dolomiet,...). Dit geldt voor de gehele opbouw van de verharding (van afwerkingslaag tot en met funderingslaag) om zo als waterdoorlatende verharding te kunnen worden beschouwd.

         Bijkomende verhardingen zijn niet toegestaan.

       De nieuw op te richten tuinberging heeft een louter bergende functie en mag niet gebruikt worden in functie van autostalling en/of professionele of semiprofessionele doeleinden

       Ter hoogte van het nieuwe bijgebouw dient gelet te worden dat ten gevolge van het niveauverschil naar het achterliggende perceel, de afwatering van het bijgebouw in geen enkel geval hinder mag veroorzaken naar het achterliggende perceel. Het opgevangen hemelwater dient geheel af te wateren en te infiltreren op het perceel van de aanvraag.

       Conform het Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Zonevreemde woningen’ – artikel 2

         Niet-bebouwde oppervlakte:

     Vanuit een streven naar een duurzaam en ruimtelijk verantwoord gebruik van de bestaande kavel waarop de woning gelegen is, is een landelijke tuininrichting passend binnen de draagkracht van de omgeving enkel toegestaan in de onmiddellijke omgeving van de bestaande vergunde of hoofdzakelijk vergunde woning, dit wil zeggen binnen een afstand van 30m van het woninghoofdgebouw. De aanleg van de tuin dient zich te integreren in de omgeving. Bijzondere constructies of ingrepen passend in een landelijke tuin zijn toegelaten binnen een afstand van 30m van het woninghoofdgebouw, voor zover ze opgericht worden in relatie met de landschappelijke omgeving.

**AANVULLEND: er mag geen tuinaanleg gebeuren in de te herstellen en te bewaren zone voor bos zoals overeengekomen met ANB (zie inplantingsplan en voorwaarden advies ANB van 24 juli 2020).

     Het gebruik en de inrichting van het resterende gedeelte van de huiskavel, met andere woorden het gedeelte dat zich niet bevindt in de onmiddellijke omgeving van de woning, dient zich te richten naar de geldende bestemming van de huiskavel en omgeving.

     Bestaande streekeigen en inheemse groenelementen, zoals bomen en kleine landschapselementen, dienen maximaal bewaard te blijven

     Beplanting van de niet-bebouwde oppervlakte kan enkel bestaan uit streekeigen en standplaatsgeschikte beplanting die is aangepast aan het omgevende landschap.

     Het bestaande microreliëf dient behouden te blijven. Op de niet-bebouwde oppervlakte zijn nivelleringen niet toegelaten. Reliëfwijzigingen kunnen enkel worden toegestaan in functie van constructies voor waterzuivering of waterbuffering.             

         Afsluitingen:

     Afsluitingen kunnen worden opgericht voor de perceelsafscheiding van de bestaande huiskavel of ter afsluiting van de onmiddellijke omgeving van de woning die ingericht mag worden als tuin.

     Volgende afsluitingen zijn toegelaten:

     Hagen en houtkanten bestaande uit streekeigen en inheemse soorten.

     Draadafsluiting met een maximale hoogte van 2 meter bestaande uit palen en draad of draadgaas, eventueel gecombineerd met betonpanelen van maximum 40 cm hoog. Het draadwerk is eventueel begroeid met klimplanten of kan worden gecombineerd met hagen.

     Afsluitingen in natuurlijk gewonnen materialen zoals een vlechtwerk van takken met een maximale hoogte van 2 meter.

     Dichte afsluitingen die bestaan uit niet-streekeigen hagen, muren, houten panelen, betonpanelen, rieten matten, zeildoeken, hekwerk en poorten, panelen/roosters uit andere materialen en dergelijke met een maximale hoogte van 1,2 meter.

     De vormgeving en het materiaalgebruik bij afsluitingen dient in overeenstemming te zijn met het historische, landschappelijke en natuurlijke karakter van de omgeving

         **AANVULLEND: Bij beplanting moeten de bepalingen inzake de afstand van beplantingen tot de perceelsgrenzen zoals is opgenomen in het Veldwetboek gevolgd worden.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De grondafstand gebeurt gratis in het voordeel van het gemeentebestuur. Verwijzend naar het advies van de dienst Patrimonium van de gemeente Mol van 9 juli 2020 is er voor de Berkenstraat een vigerend rooilijnplan gevestigd bij KB van 28-03-1960. Deze rooilijn voorziet een rooilijn op 7 meter uit de wegas. De weg met wegaanhorigheden is uitgerust.

Patrimoniumdocumentatie heeft de perceeldelen van de aanvrager ,gelegen binnen deze rooilijnen, reeds aparte kadasternrs. toegekend nl. G283K en G280/02P. Gezien de omvang van de aangevraagde werken is het aangewezen om in de omgevingsvergunning de voorwaarde op te nemen om deze 2 percelen gratis af te staan om in te lijven in de gemeentelijke openbare wegenis.

Indien de gratis grondafstand gekoppeld kan worden aan een andere bijhorende notariële akte zijn de kosten minimaal en ten laste van de bouwheer. Indien de gratis grondafstand niet gekoppeld kan worden aan een andere bijhorende notariële akte zijn de kosten van de notariële akte ten laste van de gemeente.

De akte van gratis grondafstand dient verleden te worden binnen het jaar na aflevering van de omgevingsvergunning. De aanvrager verleent haar medewerking voor het verlijden van deze akte.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de voorgestelde zaak van de wegen met gratis grondafstand van percelen G283K en G280/02P goed mits er voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

       Het advies van de dienst patrimonium van de gemeente Mol van 9 juli 2020 dient strikt nageleefd te worden. Meer bepaald inzake gratis grondafstand van de percelen G283k en G280/02p:

         Gratis grondafstand van de percelen G283k en G280/02p, gelegen in de gemeentelijke openbare weg;

         Door gratis grondafstand van de percelen G283k en G280/02p worden de rooilijnen, gelegen op 7 meter uit de wegas, gerealiseerd;

         Indien de gratis grondafstand gekoppeld kan worden aan een andere bijhorende notariële akte zijn de kosten minimaal en ten laste van de bouwheer. Indien de gratis grondafstand niet gekoppeld kan worden aan een andere bijhorende notariële akte zijn de kosten van de notariële akte ten laste van de gemeente;

         De aanvrager verleent haar medewerking voor het verlijden van deze akte. De akte van gratis grondafstand dient verleden te worden binnen het jaar na aflevering van de omgevingsvergunning.

       Het advies van Hoogspanningsnet ELIA van 10 juli 2020 dient strikt nageleefd te worden. Alle opgelegde voorwaarden in verband met het werken (al dan niet met kranen) in de nabijheid van geleiders en hoogspanningsmasten alsook de voorwaarden in verband met beplantingen in de nabijheid van bovengrondse hoogspanningslijnen dienen strik nageleefd te worden.

       Het advies van het Agentschap Natuur en Bos van 24 juli 2020 dient strikt nageleefd te worden. Voor wat betreft gedeelte van de percelen gelegen in gebied met bestemming parkgebied volgens het vastgesteld gewestplan, meer bepaald:

         Onvergunde constructies moeten afgebroken en verwijderd worden (voorwaarden in verband met de sloop van de bijgebouwen: zie verder);

         De herinrichting na afbraak van de constructies, zoals hiervoor vermeld, moet gebeuren conform de voorschriften van het geldend zijnde “gemeentelijk RUP zonevreemde woningen” (zie verder) en meer bepaald naar bestemming en door beplanting te voorzien met streekeigen en standplaatsgeschikte soorten;

De aanvrager dient hierbij alle voorzorgsmaatregelen te nemen met het oog op het welslagen van de nieuwe aanplant. Bij afsterven dient men tijdens het hierop eerstvolgend plantseizoen de opengevallen plaatsen terug aan te planten tot een groendekking van 90% is bereikt;

         Herstelmaatregelen in de te behouden en herstellen bosoppervlakte, zoals vastgelegd in de afgeleverde kapmachtiging met referentie KMPB/AN/20/0654, moeten nageleefd worden;

         De 4 gerooide bomen, die stonden buiten bos, moeten heraangeplant worden met een evenredig aantal bomen, op hetzelfde perceel, in het gedeelte gelegen in parkgebied en buiten de beboste oppervlakte volgens bijgevoegd inplantingsplan. De beplanting dient uitgevoerd te worden in het eerstvolgende plantseizoen volgend op de sloop van bijgebouw 2 welke bij aanvang van de werken wordt uitgevoerd **. De beplanting gebeurt met streekeigen en standplaatsgeschikte boomsoorten (bij voorkeur loofbomen**) van 1ste grootteorde en met minimum plantmaat 12-14. De aanvrager neemt alle nodige voorzorgsmaatregelen met het oog op het welslagen van de nieuwe aanplant. Dit veronderstelt niet alleen een met zorg uitgevoerde aanplanting en met kwalitatief degelijk plantgoed, maar ook het gebruik van een steunpaal of wortelverankering en het aanbrengen van een bescherming tegen wild- en/of veevraat. Bij uitval dient/dienen het eerstvolgende plantseizoen de opengevallen plaats/plaatsen terug te worden ingevuld. In ieder geval is de aanvrager er toe gehouden om op zijn perceel minstens evenveel nieuwe hoogstammige bomen tot volle wasdom te brengen.

**AANVULLEND op het advies van het ANB van 24 juli 2020:

     Bij het heraanplanten van de bomen moeten de bepalingen inzake de afstand van beplantingen tot de perceelsgrenzen zoals is opgenomen in het Veldwetboek gevolgd worden.

     Alle opgelegde voorwaarden in verband met beplantingen in de nabijheid van bovengrondse hoogspanningslijnen zoals opgelegd in het advies van ELIA van 10 juli 2020 dienen strik nageleefd te worden.

         In de te behouden bosoppervlakte is het Bosdecreet van toepassing. Kappingen kunnen er maar uitgevoerd worden mits machtiging van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het is niet toegelaten er constructies op te richten of ingrijpende wijzigingen van de bodem, de strooisel-, de kruid-, of de boomlaag uit te voeren, wat o.m. ook betekent dat er daar geen tuin kan aangelegd worden;

         Tuininrichting kan enkel naar bestemming en conform het geldend “gemeentelijk RUP zonevreemde woningen” (zie verder). Aanplantingen gebeuren met inheemse en standplaatsgeschikte soorten;

         Bij de aanleg van afsluitingen, rekening houdend met de voorschriften in het geldend “gemeentelijk RUP zonevreemde woningen” (zie verder), dient men rekening te houden met voldoende mogelijkheden tot faunapassage;

         Bijkomende verlichting wordt tot een minimum beperkt en wordt zodanig ingericht dat dit uitsluitend het doelgebied aan straalt. Het gebruik van amberkleurige ledverlichting met bewegingssensor geniet de voorkeur.

       Sloop van 2 bestaande bijgebouwen

         De aanvraag voorziet in de het behoud van bijgebouw 1 tijdens de uitvoerginsfase van de werkzaamheden in functie van materiaalopslag. Om deze reden dient bijgebouw 2 bij aanvang van de werken gesloopt te worden en bijgebouw 1 onmiddellijk na uitvoering van het nieuwe bijgebouw.

         De constructies dienen geheel gesloopt te worden en dit tot onder het maaiveld. Alle afbraakmateriaal dient verwijderd te worden. Conform het materialendecreet, bodemdecreet en hun uitvoeringsbesluiten is het verboden om enig afval in de grond te verwerken. Op vraag van de gemeente dient de aanvrager de bewijzen voor te leggen dat al het puin, eventueel asbesthoudend materiaal, glas, ijzer en ander afval volgens de regels en de best beschikbare technieken werden afgevoerd naar diverse verwerkingsbedrijven of erkende stortplaatsen.

         De geldende milieuwetgeving met betrekking tot het verwijderen van afvalstoffen en asbest dient te worden nageleefd.

         De nodige voorzorgsmaatregelen dienen genomen te worden.

         Voor bijkomende inlichtingen hieromtrent dient u contact op te nemen met de gemeentelijke omgevingsambtenaar (milieu).

       Gezien de grote oppervlakte aan verhardingen

         Alle verhardingen (oprit, paden rondom woning), met uitzondering van het overkapte terras, dienen waterdoorlatend te worden aangelegd. De verhardingen moeten zo worden aangelegd dat het (hemel)water doorheen de verharding in de bodem kan infiltreren (bv. waterdoorlatende klinkers, grasdallen, kiezel, dolomiet,...). Dit geldt voor de gehele opbouw van de verharding (van afwerkingslaag tot en met funderingslaag) om zo als waterdoorlatende verharding te kunnen worden beschouwd.

         Bijkomende verhardingen zijn niet toegestaan.

       De nieuw op te richten tuinberging heeft een louter bergende functie en mag niet gebruikt worden in functie van autostalling en/of professionele of semiprofessionele doeleinden

       Ter hoogte van het nieuwe bijgebouw dient gelet te worden dat ten gevolge van het niveauverschil naar het achterliggende perceel, de afwatering van het bijgebouw in geen enkel geval hinder mag veroorzaken naar het achterliggende perceel. Het opgevangen hemelwater dient geheel af te wateren en te infiltreren op het perceel van de aanvraag.

       Conform het Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Zonevreemde woningen’ – artikel 2

         Niet-bebouwde oppervlakte:

     Vanuit een streven naar een duurzaam en ruimtelijk verantwoord gebruik van de bestaande kavel waarop de woning gelegen is, is een landelijke tuininrichting passend binnen de draagkracht van de omgeving enkel toegestaan in de onmiddellijke omgeving van de bestaande vergunde of hoofdzakelijk vergunde woning, dit wil zeggen binnen een afstand van 30m van het woninghoofdgebouw. De aanleg van de tuin dient zich te integreren in de omgeving. Bijzondere constructies of ingrepen passend in een landelijke tuin zijn toegelaten binnen een afstand van 30m van het woninghoofdgebouw, voor zover ze opgericht worden in relatie met de landschappelijke omgeving.

**AANVULLEND: er mag geen tuinaanleg gebeuren in de te herstellen en te bewaren zone voor bos zoals overeengekomen met ANB (zie inplantingsplan en voorwaarden advies ANB van 24 juli 2020).

     Het gebruik en de inrichting van het resterende gedeelte van de huiskavel, met andere woorden het gedeelte dat zich niet bevindt in de onmiddellijke omgeving van de woning, dient zich te richten naar de geldende bestemming van de huiskavel en omgeving.

     Bestaande streekeigen en inheemse groenelementen, zoals bomen en kleine landschapselementen, dienen maximaal bewaard te blijven

     Beplanting van de niet-bebouwde oppervlakte kan enkel bestaan uit streekeigen en standplaatsgeschikte beplanting die is aangepast aan het omgevende landschap.

     Het bestaande microreliëf dient behouden te blijven. Op de niet-bebouwde oppervlakte zijn nivelleringen niet toegelaten. Reliëfwijzigingen kunnen enkel worden toegestaan in functie van constructies voor waterzuivering of waterbuffering.             

         Afsluitingen:

     Afsluitingen kunnen worden opgericht voor de perceelsafscheiding van de bestaande huiskavel of ter afsluiting van de onmiddellijke omgeving van de woning die ingericht mag worden als tuin.

     Volgende afsluitingen zijn toegelaten:

     Hagen en houtkanten bestaande uit streekeigen en inheemse soorten.

     Draadafsluiting met een maximale hoogte van 2 meter bestaande uit palen en draad of draadgaas, eventueel gecombineerd met betonpanelen van maximum 40 cm hoog. Het draadwerk is eventueel begroeid met klimplanten of kan worden gecombineerd met hagen.

     Afsluitingen in natuurlijk gewonnen materialen zoals een vlechtwerk van takken met een maximale hoogte van 2 meter.

     Dichte afsluitingen die bestaan uit niet-streekeigen hagen, muren, houten panelen, betonpanelen, rieten matten, zeildoeken, hekwerk en poorten, panelen/roosters uit andere materialen en dergelijke met een maximale hoogte van 1,2 meter.

     De vormgeving en het materiaalgebruik bij afsluitingen dient in overeenstemming te zijn met het historische, landschappelijke en natuurlijke karakter van de omgeving

         **AANVULLEND: Bij beplanting moeten de bepalingen inzake de afstand van beplantingen tot de perceelsgrenzen zoals is opgenomen in het Veldwetboek gevolgd worden.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Deze beslissing kan het voorwerp uitmaken van een beroep tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

KFC WEZEL - VERLENGING BESTAANDE ERFPACHT EN AFSLUITEN NIEUWE ERFPACHT - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeente is eigenaar van de sportvelden gelegen langs de Moresnetlaan.  Voor de pleinen A en B werd er een erfpachtovereenkomst afgesloten met KFC Wezel Sport.  Deze erfpachtovereenkomst met een looptijd van 27 jaar eindigt op 16 december 2020.  Het betreft het perceel gelegen langs de Moresnetlaan, 1ste afdeling, sectie G, nr. 1083y met een oppervlakte van 2ha32a49ca.  Voor het naastliggende voetbalplein werd met vzw KWB Voetbal Wezel een erfpachtovereenkomst afgesloten.  Deze erfpachtovereenkomst met een looptijd van 27 jaar eindigt op 16 maart 2022.  Het betreft het perceel gelegen langs de Moresnetlaan, 1ste afdeling, sectie G, nr. 1083c2 met een oppervlakte van 80a57ca.

 

Omdat het ledenaantal van KFC Wezel Sport groeit, gebruiken zij ondertussen ook het plein van vzw KWB Voetbal Wezel als trainingsveld.  Vzw KWB Voetbal Wezel is gestopt met voetballen.  KFC Wezel Sport gebruikt en onderhoud hun voetbalplein en betaalt ook hun erfcijns.

 

Het is aangewezen om een nieuwe erfpacht af te sluiten met KFC Wezel voor het voormalige voetbalplein van vzw KWB Voetbal Wezel, gelegen langs de Moresnetlaan, 1ste afdeling, sectie G, 1083c2, met een oppervlakte van 80a57ca. vzw KWB Voetbal Wezel heeft opgehouden te bestaan. Bijgevolg kan zij niet meer optreden om overeenkomsten stop te zetten. Daarom opteren we ervoor om de huidige erfpachtovereenkomst gewoon te laten eindigen bij haar einddatum nl. 16 maart 2022. De nieuwe erfpacht met KFC Wezel vangt alzo aan op 17 maart 2022 en eindigt op 17 maart 2049.  De jaarlijkse erfpachtvergoeding bedraagt € 100,00 (geïndexeerd).

 

Voor het A- en B-plein gelegen langs de Moresnetlaan, 1ste afdeling, sectie G, 1083y, met een oppervlakte van 2ha32a49ca, wordt een verlenging van de bestaande erfpacht met KFC Wezel afgesloten.  De verlenging van de erfpacht vangt aan op 17 december 2020 en eindigt op 17 maart 2049.  De jaarlijkse erfpachtvergoeding bedraagt € 200,00 (geïndexeerd).

 

Juridische gronden

Artikel 40 §1 van het decreet over het lokaal bestuur: "Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2."

 

Artikel 41, 11° van het decreet over het lokaal bestuur: "De daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b) kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd."

 

Inspraak en advies

Advies departement ruimte, afdeling patrimonium: gunstig voor het verlengen van een erfpachtovereenkomst en het afsluiten van een nieuwe erfpachtovereenkomst met KFC Wezel onder de voorwaarden opgenomen in de ontwerpakte opgesteld door notaris Eva Lauwers uit Neerpelt.

 

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 5 december 2019.

 

Bijlagen

1)      CBS 5 december 2019

2)      Erfpacht 1993

3)      Erfpacht 1995

4)      Kadastraal plan

5)      Kadastrale legger 1083c2

6)      Kadastrale legger 1083y

7)      Ontwerpakte

8)      Ovam bodemattest 1083c2

9)      Ovam bodemattest 1083y

10)  Plan en luchtfoto

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het is aangewezen om een nieuwe erfpachtovereenkomst af te sluiten met KFC Wezel die overeenstemt met de huidige toestand.  De lopende erfpachtovereenkomst met vzw KWB Voetbal Wezel kan echter niet vroegtijdig stopgezet worden, vandaar dat de nieuwe erfpachtovereenkomst pas aanvangt op 17 maart 2022 en eindigt op 17 maart 2049.  De bestaande erfpachtovereenkomst met KFC Wezel voor het A- en B-plein wordt tevens verlengd tot 17 maart 2049.  Zo bekomen we eenzelfde einddatum voor beide erfpachten.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.  Alle kosten, rechten en erelonen van deze erfpachtovereenkomst worden gedragen door de erfpachter KFC Wezel.

De erfpachter KFC Wezel is de gemeente Mol jaarlijks een erfpachtvergoeding van € 300,00 (geïndexeerd) verschuldigd.

 

Actie

8/7/3 - privaat patrimonium

Registratiesleutel

70500030-00500 - we innen de bedragen van huurcontracten en erfpachten: opbrengsten privaat verhuur

Bedrag

€ 300,00 (per jaar, geïndexeerd)

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het verlengen van de huidige erfpachtovereenkomst met KFC Wezel afgesloten op 16 december 1993 en eindigend op 16 december 2020, opgesteld door notaris Eva Lauwers uit Neerpelt.  De erfpacht wordt verlengd tot 17 maart 2049.

 

Deze erfpachtovereenkomst strekt zich uit over het perceel gelegen in Mol, 1ste afdeling, sectie G, nr. 1083y, met een oppervlakte van 2ha32ca49ca.

 

Artikel 2

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het afsluiten van een nieuwe erfpachtovereenkomst met KFC Wezel, opgesteld door notaris Eva Lauwers uit Neerpelt.

 

Deze erfpachtovereenkomst beslaat het perceel gelegen langs de Moresnetlaan, 1ste afdeling, sectie G, nr. 1083c2, met een oppervlakte van 80a57ca.  De nieuwe erfpachtovereenkomst vangt aan op 17 maart 2022 en eindigt op 17 maart 2049.

 

Artikel 3

Aan de administratie van de patrimoniumdocumentatie wordt ontslag verleend om bij de overschrijving van deze akte ambtshalve een hypothecaire inschrijving te nemen.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

PASTOOR MOORKENSSTRAAT - GRATIS GRONDAFSTAND IN UITVOERING VAN OMGEVINGSVERGUNNING 2020/102 VAN 25 JUNI 2020 - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Op 25 juni 2020 leverde het gemeentebestuur een omgevingsvergunning af voor het wijzigen van de inplanting gelegen in Mol, Pastoor Moorkensstraat 26 en 28.

In de omgevingsvergunning werd de voorwaarde opgenomen dat het perceeldeel gelegen voor de ontworpen rooilijn gratis dient te worden afgestaan aan de gemeente om in te lijven in de gemeentelijke openbare wegenis.

Deze twee perceeldelen gelegen in Mol, 5de afdeling, sectie C, nr. 289/n, met een grootte van 36ca en 18ca, staan afgebeeld op het meetplan opgesteld door landmeter-expert Joost Smets van LSG bvba uit Geel op 7 juli 2020.

 

Juridische gronden

Artikel 40 §1 van het decreet over het lokaal bestuur: "Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2."

 

Artikel 41, 11° van het decreet over het lokaal bestuur: "De daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b) kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd."

 

Inspraak en advies

Advies departement ruimte, afdeling patrimonium: gunstig.

Bodemattest Ovam van 14 juli 2020 vermeldt: "Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister."

 

Bijlagen

1)      Advies patrimonium

2)      Bodemattest

3)      Kadastraal plan

4)      Kadastrale legger

5)      Notarisbrief

6)      Omgevingsvergunning CBS 25 juni 2020

7)      Ontwerpakte

8)      Splitsingsplan

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De gratis grondafstand kadert in uitvoering van de omgevingsvergunning 2020/102 die het gemeentebestuur afleverde op 25 juni 2020 voor het wijzigen van de inplanting gelegen in Mol, Pastoor Moorkensstraat 26 en 28.

In de omgevingsvergunning werd de voorwaarde opgenomen dat het perceeldeel gelegen voor de ontworpen rooilijn gratis dient te worden afgestaan aan de gemeente om in te lijven in de gemeentelijke openbare wegenis.

Deze twee perceeldelen gelegen in Mol, 5de afdeling, sectie C, nr. 289/n, met een grootte van 36ca en 18ca, staan afgebeeld op het meetplan opgesteld door landmeter-expert Joost Smets van LSG bvba uit Geel op 7 juli 2020.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.  Het betreft hier een gratis grondafstand om te voegen bij de openbare wegenis.  Alle kosten zijn voor de overlaters.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad is akkoord om de voorliggende twee perceeldelen gelegen in Mol, 5de afdeling, sectie C, nr. 289/n, met een grootte van 36ca en 18ca, kosteloos in te lijven in de openbare wegenis.

Voormelde perceeldelen staan afgebeeld op het meetplan opgesteld door landmeter-expert Joost Smets van LSG bvba uit Geel, ingeschreven op het tableau der federale raden van landmeter-experten onder nummer LAN091410, op 7 juli 2020.

 

Artikel 2

De gratis grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut en onder de voorwaarden opgenomen in de ontwerpakte gratis grondafstand opgesteld door notaris Jan Stoel uit Merksplas.  De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed.

 

Artikel 3

Aan de algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie wordt ontslag verleend om bij de overschrijving van deze akte ambtshalve een hypothecaire inschrijving te nemen.

 

Artikel 4

Aangezien deze overdracht gebeurt voor algemeen nut, zijnde de inlijving in het openbaar domein, wordt vrijstelling van registratierechten gevraagd.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

PEPERSTRAAT - GRATIS GRONDAFSTAND - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De eigenaars van de voorliggende strook grond gelegen langs de Peperstraat, 5de afdeling, sectie C, nr. 486s/deel, met een oppervlakte van 0a46ca, wensen deze met het oog op de verkoop van het achterliggend bouwperceel, 5de afdeling, sectie C, nr. 486s/deel, met een oppervlakte van 7a17ca, gratis af te staan aan de gemeente.  In de verkavelingsvergunning afgeleverd door de gemeente in 1964 werd geen grondafstand gevraagd, wegens niet ingetekend op het verkavelingsplan.  Het perceel zal ingelijfd worden in de gemeentelijke openbare wegenis van de Peperstraat.  Deze percelen staan afgebeeld op het plan opgesteld door landmeter-expert Guido Belmans op 6 december 2019.

 

Juridische gronden

Artikel 40 §1 van het decreet over het lokaal bestuur: "Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2."

 

Artikel 41, 11° van het decreet over het lokaal bestuur: "De daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b) kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd."

 

Inspraak en advies

Advies sectie patrimonium & projecten: gunstig.

Bodemattest Ovam van 14 mei 2020 vermeldt: "Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister."

 

Bijlagen

1)      Bodemattest

2)      Kadastrale legger

3)      Notarisbrief

4)      Ontwerpakte

5)      Opmetingsplan

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De gratis grondafstand gebeurt om reden van algemeen nut.  Het perceel zal ingelijfd worden in de openbare wegenis van de Peperstraat.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.  Het betreft hier een gratis grondafstand om te voegen bij de openbare wegenis.  Alle kosten zijn voor de overlaters.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad is akkoord om de voorliggende strook grond gelegen langs de Peperstraat, 5de afdeling, sectie C, nr. 486s/deel, met een oppervlakte van 0a46ca, in te lijven in de gemeentelijke openbare wegenis.  Voormeld perceel staat afgebeeld op het plan opgesteld door landmeter-expert Guido Belmans, ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten onder nummer LAN040425, op 6 december 2019.

 

Artikel 2

De gratis grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut, het perceel wordt ingelijfd in de gemeentelijke openbare wegenis van de Peperstraat.  De gemeenteraad keurt de ontwerpakte opgesteld door notaris Hervé De Graef uit Mol goed.

 

Artikel 3

Aan de algemene administratie van de patromiumdocumentatie wordt ontslag verleend om bij de overschrijving van deze akte ambtshalve een hypothecaire inschrijving te nemen.

 

Artikel 4

Aangezien deze overdracht gebeurt voor het algemeen nut, zijnde de inlijving in het openbaar domein, wordt vrijstelling van registratierechten gevraagd.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

SINT-THERESIASTRAAT - GRATIS GRONDAFSTAND IN UITVOERING VAN STEDENBOUWKUNDIG ATTEST 2020/3 - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Op 20 mei 2020 leverde het gemeentebestuur een stedenbouwkundig attest 2020/3 af voor het bouwen van een vrijstaande eengezinswoning en het kappen van 4 bomen.

 

In het stedenbouwkundig attest werd de voorwaarde opgenomen dat, conform de verkavelingsvergunning die werd afgeleverd op 24 februari 2010, de grondstrook gelegen voor de rooilijn gratis dient te worden afgestaan aan de gemeente, om ingelijfd te worden in het openbaar domein, bij de eerste vervreemding.

 

Het perceel gelegen in Mol, Sint-Theresiastraat, 5de afdeling, sectie C, nr. 97/k ex, met een oppervlakte van 24ca staat afgebeeld op het afbakeningsplan opgesteld door landmeter-expert Johan Schoeters, op 24 juli 2020.

 

Juridische gronden

Artikel 40 §1 van het decreet over het lokaal bestuur: "Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2."

 

Artikel 41, 11° van het decreet over het lokaal bestuur: "De daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b) kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd."

 

Inspraak en advies

Advies sectie patrimonium & projecten: gunstig.

Bodemattest Ovam van 13 augustus 2019 vermeldt: "Deze grond is niet opgenomen in het grondinformatieregister."

 

Bijlagen

1)      Afbakeningsplan

2)      Bodemattest

3)      Kadastraal plan

4)      Kadastrale legger

5)      Ontwerpakte

6)      Stedenbouwkundig attest

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De gratis grondafstand kadert in uitvoering van het stedenbouwkundig attest 2020/3 dat het gemeentebestuur afleverde voor het bouwen van een vrijstaande eengezinswoning en het kappen van 4 bomen.  In dit stedenbouwkundig attest werd de voorwaarde opgenomen dat, conform de verkavelingsvergunning die werd afgeleverd op 24 februari 2010, de grondstrook gelegen voor de rooilijn gratis dient te worden afgestaan aan de gemeente, om ingelijfd te worden in het openbaar domein, bij de eerste vervreemding.

 

Het perceel gelegen in Mol, Sint-Theresiastraat, 5de afdeling, sectie C, nr. 97/k ex, met een oppervlakte van 24ca staat afgebeeld op het afbakeningsplan opgesteld door landmeter-expert Johan Schoeters, op 24 juli 2020.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.  Het betreft hier een gratis grondafstand om te voegen bij de openbare wegenis.  Alle kosten zijn voor de overlaters.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad is akkoord om de voorliggende strook grond, gelegen Sint-Theresiastraat, 5de afdeling, sectie C, nr. 97/k ex, met een oppervlakte van 24ca, kosteloos in te lijven in het openbaar domein.  Voormeld perceel staat afgebeeld op het afbakeningsplan, opgesteld door landmeter-expert Johan Schoeters, ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten onder nummer LAN040373, op 24 juli 2020.

 

Artikel 2

De gratis grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut, om ingelijfd te worden in het openbaar domein.  De gemeenteraad keurt de ontwerpakte, opgesteld door geassocieerde notarissen Michel Lesseliers en Sara Van Hove uit Balen, goed.

 

Artikel 3

Aan de algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie wordt ontslag verleend om bij de overschrijving van deze akte ambtshalve een hypothecaire inschrijving te nemen.

 

Artikel 4

Aangezien deze overdracht gebeurt voor algemeen nut, zijnde de inlijving in het openbaar domein, wordt vrijstelling van registratierechten gevraagd.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

POLITIEVERORDENING - OPHEFFING ZWEMVERBOD RESORT DE KEMPEN MOL - BEKRACHTIGING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Op 5 augustus 2020 heeft de burgemeester omwille van de aanwezigheid van een verdachte drijflaag op het water van de zwemvijver van het recreatiedomein Resort De Kempen een absoluut zwem- en recreatieverbod uitgevaardigd.

 

Op 8 september 2020 werd vastgesteld dat de ernstige bloei van potentieel toxische cyanobacterieën uit de volledige vijver verdwenen was. Op 11 september 2020 heeft de burgemeester voornoemde politieverordening opgeheven.

 

Juridische gronden

In de Europese zwemrichtlijn van 2006 en Vlarem 2, afdeling 2.3.3. en 2.3.7. en bijlagen 2.3.3. betreffende de zwemwaterkwaliteit krijgen de zwemwaters een criteria goed, aanvaardbaar of slecht.

 

Artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet bepaalt dat de burgemeester politieverordeningen kan maken in geval van onvoorziene gebeurtenissen waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, onder de verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven.  Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Bijlagen

1)      analyse van 8 september 2020

2)      burgemeesterbesluit opheffing zwemverbod van 11 september 2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Bij een visuele controle op 4 augustus 2020 van het water van de zwemvijver van het recreatiedomein Resort De Kempen, Kiezelweg 17 in Mol, werd een verdachte drijflaag vastgesteld. Aangezien de drijflaag in de zwemzone lag en ernstige gezondheidsrisico's bestonden bij contact met de drijflaag of onderdompeling in water waarin micorsystines aanwezig waren, adviseerde het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid op 5 augustus 2020 om een zwem- en recreatieverbod uit te vaardigen.

 

Op 8 september 2020 werd de burgemeester er door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid van in kennis gesteld dat de drijflaag uit de zwemzone verdwenen was. Het eerder opgelegde zwemverbod werd opgeheven bij burgemeesterbesluit van 11 september 2020.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening van de burgemeester van 11 september 2020 inzake de opheffing van het zwem- en recreatieverbod in de zwemvijver van het recreatiedomein Resort De Kempen Mol.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

BOSGROEP ZUIDERKEMPEN - AANSTELLING VERTEGENWOORDIGER IN ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING

vertegenwoordiger AV -kandidaat  Els Ceulemans

Resultaat van de (geheime) stemming op aantal:18 stemmen voor;

0 stemmen tegen;

0 onthoudingen;vertegenwoordiger AV - kandidaat Koen Boeckx

Resultaat van de (geheime) stemming op aantal:14 stemmen voor;

0 stemmen tegen;

0 onthoudingen;

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Er dient vanuit de gemeente Mol een vertegenwoordiger aangesteld te worden voor de algemene vergadering van Bosgroep Zuiderkempen.

 

Juridische gronden

Artikelen 2, 40, 41 en 386 van het decreet lokaal bestuur.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Naar aanleiding van de installatie van de nieuwe gemeenteraad dienen ook de vertegenwoordigers van de gemeente in diverse verenigingen en instellingen opnieuw te worden aangesteld.

 

De vertegenwoordigers behartigen het belang van de gemeente in de vereniging. Zij zijn gerechtigd om namens het gemeentebestuur alle akten en documenten van de vereniging te ondertekenen.

Zonder afbreuk te doen aan de prerogatieven van de vertegenwoordigers dienen zij zich te gedragen in overeenstemming met de beleids- en richtlijnen zoals die bepaald werden door de gemeenteraad.

 

Aan de politieke fracties werd verzocht om kandidaturen in te dienen.

 

Volgende kandidaturen werden ingediend: vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:

- Els Ceulemans (N-VA)

- Koen Boeckx (onafhankelijk raadslid)

 

De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de vraag wie wordt aangesteld als effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Bosgroep Zuiderkempen.

 

Aan de stemming nemen de 32 aanwezige leden deel.

Vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:

- kandidaat Els Ceulemans krijgt 18 ja-stemmen.

- kandidaat Koen Boeckx krijgt 14 ja-stemmen.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Mevrouw Els Ceulemans (raadslid.els.ceulemans@gemeentemol.be) wordt aangesteld als effectieve vertegenwoordiger namens de gemeente Mol in de algemene vergadering van Bosgroep Zuiderkempen voor de bestuursperiode 2019-2024.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Bosgroep Zuiderkempen.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

COMITÉ TER PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK - VERVANGING LID KOEN BOECKX - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

In de gemeenteraadszitting van 27 juli 2020 werd kennisgenomen dat de heer Koen Boeckx voortaan als onafhankelijk raadslid zal zetelen in de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van Mol.

Hierdoor kan hij niet langer zetelen in het Comité ter Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW).  In gemeenteraadszitting van 11-03-2019 werd hij daarin aangesteld als vertegenwoordiger namens Vlaams Belang.

 

Juridische gronden

Artikelen 2, 40, 41 en 386 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 39, 4de lid van het huishoudelijk reglement gemeenteraad luidt: “Alle rechten van de fracties, zoals bijvoorbeeld het recht om iemand af te vaardigen in adviesraden, behoren toe aan de fracties zoals die in de installatievergadering werden vastgesteld.   De rechten van de fractie vervallen van zodra de fractie geen enkel raadslid meer telt.  Een fractie verkrijgt geen bijkomende rechten indien andere raadsleden zich bij de fractie aansluiten.”

 

Bijlagen

1)      e-mail Sofie Molenberghs van 17-09-2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Ter vervanging van Koen Boeckx dient er een nieuwe vertegenwoordiger te worden aangesteld namens Vlaams Belang.

Vlaams Belang stelt voor om Sofie Molenberghs aan te stellen als vertegenwoordiger van de gemeente in de vergadering van CPBW in vervanging van Koen Boeckx.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Het mandaat van de heer Koen Boeckx in de vergadering van het Comité ter Preventie en Bescherming op het Werk wordt beëindigd. 

 

Artikel 2

Sofie Molenberghs wordt aangesteld als vertegenwoordiger van de gemeente in de vergadering van het Comité ter Preventie en Bescherming op het Werk.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Comité ter Preventie en Bescherming op het Werk.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

MONA - AANSTELLING VERVANGING VERTEGENWOORDIGER AV - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Paul Janssen (N-VA) vertegenwoordigt momenteel de gemeente Mol in de algemene vergadering van MONA.  De heer Janssen kan dit mandaat niet langer opnemen. 

In een e-mail van 16 september 2020 draagt Maarten Van Camp, secretaris N-VA Mol, Dylan Geyzen voor ter vervanging van Paul Janssen.

 

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22-12-2017 en in het bijzonder artikelen 2, 40, 41 en 386.

Het huishoudelijk reglement van Mona vzw.

 

Bijlagen

1) e-mail van Maarten Van Camp van 16 september 2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Er dient een vervanger te worden aangesteld.

N-VA stelt voor om Dylan Geyzen aan te stellen in de algemene vergadering van MONA, in vervanging van Paul Janssen.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Het mandaat van de heer Paul Janssen in de algemene vergadering van MONA wordt beëindigd.

 

Artikel 2

Dylan Geyzen (N-VA) wordt aangesteld als effectieve vertegenwoordiger namens de gemeente in de algemene vergadering van MONA voor de resterende duurtijd van de bestuursperiode 2019-2024.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan MONA vzw.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

RAADSCOMMISSIES MENS EN LEVEN, RUIMTE EN ONDERSTEUNING - VERVANGING LID KOEN BOECKX - KENNISNAME EN AANSTELLING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad van van 27 juli 2020 nam kennis dat de heer Koen Boeckx voortaan als onafhankelijk raadslid zal zetelen in de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van Mol.

 

Hierdoor kan hij niet langer zetelen in de raadscommissies Mens & Leven, Ruimte en Ondersteuning.

 

In gemeenteraadszitting van 23-04-2019 werd hij aangesteld als effectieve vertegenwoordiger in deze verschillende raadscommissies.

 

Ter vervanging van Koen Boeckx dient er een nieuwe voordrachtsakte te worden ingediend door Vlaams Belang voor de raadscommissies Mens & Leven, Ruimte en Ondersteuning.

 

Juridische gronden

Artikel 37§3, 2de lid van het decreet lokaal bestuur: “Als een lid uitdrukkelijk aan de gemeenteraad heeft meegedeeld dat het niet meer wil behoren tot zijn fractie, kan dit lid niet meer zetelen (in de  raadscommissie, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie.   Niettemin behouden die fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.”

Artikel 36§2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad: “Tot de eerstvolgende vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden.  Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie.  Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.”

 

Bijlage

1) voordrachtsakte Vlaams Belang van 09-09-2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De vervanging van een effectief lid van een raadscommissie gebeurt door middel van een voordrachtsakte, ten minste ondertekend door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt.

 

De voorzitter van de gemeenteraad ontving tijdig de voordrachtsakte.  Vlaams Belang draagt volgende raadsleden voor als stemgerechtigd en vervangend lid ter vervanging van Koen Boeckx in de volgende raadscommissies:

 

- raadscommissie Mens en Leven: Sofie Molenberghs als effectieve vertegenwoordiger en Nele Van Roey als vaste plaatsvervanger.

 

- raadscommissie Ruimte: Nele Van Roey als effectieve vertegenwoordiger en Sofie Molenberghs als vaste plaatsvervanger.

 

- raadscommissie Ondersteuning: Nele Van Roey als effectieve vertegenwoordiger en Sofie Molenberghs als vaste plaatsvervanger.

 

De gemeenteraad neemt hier kennis van.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de ingediende voordrachtsakte door Vlaams Belang op 09-09-2020 ter vervanging van Koen Boeckx in de verschillende raadscommissies.

 

Artikel 2

Sofie Molenberghs wordt aangesteld als effectief lid in vervanging van Koen Boeckx voor de raadscommissie Mens & Leven voor de bestuursperiode 2019-2024 en Nele Van Roey wordt  aangesteld als vaste plaatsvervanger in de raadscommissies Mens & Leven voor de bestuursperiode 2019-2024.

 

Artikel 3

Nele Van Roey wordt aangesteld als effectief lid in vervanging van Koen Boeckx voor de raadscommissie Ruimte voor de bestuursperiode 2019-2024 en Sofie Molenberghs wordt aangesteld als vaste plaatsvervanger in de raadscommissies Ruimte voor de bestuursperiode 2019-2024.

 

Artikel 4

Nele Van Roey wordt aangesteld als effectief lid in vervanging van Koen Boeckx voor de raadscommissie Ondersteuning voor de bestuursperiode 2019-2024 en Sofie Molenberghs wordt aangesteld als vaste plaatsvervanger in de raadscommissie Ondersteuning voor de bestuursperiode 2019-2024.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

IVEKA - BESLISSING EN OVERIGE TE VERRICHTEN FORMALITEITEN M.B.T. DE INBRENG IN NATURA N.A.V. DE TOETREDING VOOR DE ACTIVITEIT OPENBARE VERLICHTING - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Tijdens de gemeenteraad van 18 november 2019 verleende de gemeenteraad goedkeuring aan het aanbod 'Fluvius openbare verlichting en de toetreding tot Iveka voor de activiteit openbare verlichting'.

 

De raad van bestuur van Iveka besliste op 13 december 2019 tot kapitaalsverhoging per 13 december 2019 van het variabel kapitaal ten bedrage van 14.884.000,00 euro door middel van 595.360 Aov-aandelen.

 

De buitengewone algemene vergadering van Iveka besliste op 13 december 2019 dat de gemeente Mol als deelnemer voor de activiteit openbare verlichting werd aanvaard met ingang van 13 december 2019.

 

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid de artikelen 41, 279, 281, 283 en Deel III, Titel III betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Bijlagen

1) Brief Fluvius

2) Ontwerp notariële akte

3) Beslissing gemeenteraad 18-11-2019

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Op 17 september 2020 werd het ontwerp van notariële akte houdende de inbreng in natura en de vaststelling van de verwezenlijking van de kapitaalverhoging overgemaakt.

 

Iveka stelt voor om deze notariële akte te verlijden op 23 november 2020 om 14u00 in het regiogebouw te Turnhout, Koningin Elisabethlei 38.

 

Financiële weerslag

Volgens het inbrengverslag van de raad van bestuur van Iveka, het inbrengverslag van de commissaris en notulen (onderhands en notarieel) van de buitengewone algemene vergadering bestaat de inbreng voor de gemeente uit een definitieve inbrengwaarde van 1.346.324,50 euro, vertegenwoordigd door hetzij 53.852 aantal aandelen Aov en een terug te storten afrondingsverschil van 24,50 euro.

 

Het afrondingsverschil werd door Iveka gestort op 14 februari 2020 op rekening van de gemeente Mol.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van Iveka van 13 december 2019 houdende de aanvaarding van de toetreding per 13 december 2019 van de gemeente voor de activiteit openbare verlichting tot Iveka en van de ermee gepaard gaande kapitaalverhoging ingevolge de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van 13 december 2019.

 

Artikel 2

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het ontwerp van notariële akte houdende formalisering van hogervermelde inbreng in natura.

 

Artikel 3

De gemeenteraad duidt de heer Peter Van Rompaey (voorzitter gemeenteraad) en de heer Stefan Hendrix (algemeen directeur) aan om als gevolmachtigde van de gemeente de authentieke akte te ondertekenen op 23 november 2020 om 14u00 in het regiogebouw te Turnhout, Koningin Elisabethlei 38.

 

Bij verhindering van één van bovengenoemde personen kan elkeen van hen - overeenkomstig de artikelen 281 en 283 van het decreet over het lokaal bestuur - schriftelijk op een informatiedrager naar keuze een bevoegde persoon aanduiden om in zijn opdracht als gevolmachtigd de voormelde ondertekening te volbrengen.

 

Dergelijke aanduiding zal aan de eerstvolgende gemeenteraad ter kennis worden gebracht.

 

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissingen, alsook kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, t.a.v. het secretariaat (in pdf-versie) op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

IVEKA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 11 DECEMBER 2020 - GOEDKEURING AGENDA EN VASTSTELLEN MANDAAT VERTEGENWOORDIGER

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeente is deelnemer van Iveka.

 

De gemeente werd per aangetekende brief van 11 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iveka die op 11 december 2020 plaats heeft in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.

 

De agenda van deze algemene vergadering bevat volgende agendapunten:

1. Aanpassen van de statuten als volgt:

a. Wijziging van het doel/voorwerp

b. - Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II

 - Aanpassen van de bestaande artikels 1, 2, 2bis,3, 4, 4bis, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 14, 15, 16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 38, 40, bijlage 1, bijlage 1bis, bijlage 2, bijlage 3

 - Toevoegen van een artikel 29ter

2. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 5 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen

3. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5. Statutaire benoemingen.

6. a. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ - verslag van de Raad van Bestuur en van de Commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de toetredingen per 1 juli 2020 en per 11 december 2020.

b. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7. Statutaire mededelingen.

 

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur (DLB) van 22 december 2017 en in het bijzonder artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Deel 3, titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en in het bijzonder artikel 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

De statuten van Iveka.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 11 maart 2019 waarbij Andreas Verbeke werd aangeduid als vertegenwoordiger en Luc Van Craenendonck als plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van Iveka voor de bestuursperiode 2019-2024.

 

Bijlagen

1)      Brief en bijlagen van Iveka.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging van 11 september 2020 ter voorbereiding van de buitengewone algemene vergadering van Iveka.

 

De voorgestelde statutenwijzigingen vinden vooreerst hun oorsprong in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV):

          Verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het nieuwe WVV.

          Vermelding inzake het sui generis karakter van de Opdrachthoudende Vereniging.

          Terminologie in verband met kapitaal werd in overeenstemming gebracht met het WVV, met invoering van termen zoals vermogen of inbreng (rekening 10/11 van het passief), onderscheid tussen vast en variabel kapitaal is zonder voorwerp geworden en vervangen door de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening.

          Afstemming op de bepalingen van het WVV wat betreft de procedure schriftelijke besluitvorming Raad van Bestuur en de modaliteiten voor het vergaderen op afstand van de Algemene Vergadering.

          In overeenstemming brengen statutaire bepaling inzake de alarmbelprocedure.

 

Daarnaast worden nog een aantal wijzigingen worden aangebracht:

          Vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de reeds in de statuten opgenomen zetel.

          Invoeging en/of actualisering van een aantal definities.

          Toevoeging van een bijkomende onverenigbaarheid in hoofde van een lid of voormalig lid van het personeel van Fluvius System Operator cv of van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

          Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

 

Aan het voorwerp (nieuwe aanduiding van het “doel” ten gevolge van de inwerkingtreding van het WVV) worden enkele wijzigingen aangebracht.

 

We worden momenteel geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal dan wel schriftelijk.

 

Er kunnen mogelijk nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst. Daarom wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden vastgesteld om conform het besluit van de gemeenteraad te handelen en te beslissen op deze algemene vergadering.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten (en de toelichtende nota) worden de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Iveka van 11 december 2020, zoals overgemaakt per brief van 11 september 2020, goedgekeurd.

 

Artikel 2

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Iveka met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het doel/voorwerp van Iveka.

 

Artikel 3.1 - in geval van een fysieke of digitale algemene vergadering

De vertegenwoordiger van de gemeente/stad die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iveka op 11 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3.2 - in geval van schriftelijke algemene vergadering

De gemeenteraad verleent zijn akkoord over elk van de voorliggende agendapunten, waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen en wijziging van doel/voorwerp. Dit geeft het standpunt van de gemeente/stad weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de gemeente/stad) als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde buitengewone algemene vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Iveka, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

EVA VZW KINDERDAGVERBLIJF 'T MOLLEKE - AGENDA ALGEMENE VERGADERING 13 OKTOBER 2020 - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Op 16 december 2013 hechtte de gemeenteraad zijn goedkeuring aan de omvorming van kinderdagverblijf Molleke tot een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechterlijke vorm en keurde de gemeenteraad de statuten goed.

 

De algemene vergadering van de EVA vzw Molleke zal in de zitting van 13 oktober 2020 de begroting en het jaarlijks verlof van 2021 goedkeuren.

 

Agenda:

1)      Goedkeuring van begroting 2021

2)      Jaarlijks Verlof van 2021

 

Juridische gronden

Artikel 247 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 33 statuten EVA vzw Kinderdagverblijf Molleke.

 

Bijlagen

1) Agenda AV

2) Begroting 2021

3) Jaarlijks Verlof 2021

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Om de gemeenteraad te informeren legt de EVA vzw Molleke de agenda van de algemene vergadering van oktober 13 oktober 2020, het ontwerp van de begroting 2021 en jaarlijks verlof 2021 ter kennisname voor.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van de EVA vzw 't Molleke van 13 oktober 2020 goed.

 

Artikel 2

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de gemeente om tijdens de algemene vergadering van 13 oktober 2020 van EVA vzw 't Molleke te handelen overeenkomstig dit besluit.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

LESUREN - VASTSTELLING PAKKET 2020-2021 (GBS ALLES KIDS) - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Feiten en context

Bij aanvang van het schooljaar moet het schoolbestuur de vaststelling en de verdeling doen van het lestijden- en urenpakket en de uren van de puntenenveloppen voor zorg, administratie en ICT-coördinatie voor de betrokken school.

 

De ministeriële dienstbrief van 3 juni 2020 vermeldt de personeelsformatie aan de gemeentelijke basisschool Alles Kids, Pastoor Vaesstraat 24, voor het schooljaar 2020-2021 op basis van de geverifieerde leerlingengegevens van leerlingen die ingeschreven zijn op de eerste schooldag van februari.

 

De ministeriële dienstbrief van 10 juni 2020 deelt de aanvullende lestijden voor aanvangsbegeleiding voor het schooljaar 2020-2021 mee.

 

De ministeriële dienstbrief van 22 juli 2020 deelt de verhoging van de puntenenveloppe zorg voor het basisonderwijs mee.

 

Juridische gronden

Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

De artikelen 126 tot en met 156 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 bepalen de algemene regels voor de vaststelling van de personeelsformatie in het gesubsidieerd buitengewoon basisonderwijs:

       in iedere school wordt een ambt van directeur gesubsidieerd (artikel 127) de lestijden volgens de schalen worden ieder jaar per school berekend op basis van het aantal regelmatige leerlingen op 1 februari van het voorgaand schooljaar (artikel 132)

       de regering kan aanwendingspercentages vastleggen die op de lestijden volgens de schalen moeten worden toegepast (artikel 137)

       er worden aanvullende lestijden gesubsidieerd voor godsdienst en niet-confessionele zedenleer (artikel 138)

       het lestijdenpakket wordt aangewend vanaf 1 september en geldt voor de duur van een schooljaar (artikel 141)

       het schoolbestuur beslist in toepassing van de reglementering inzake medezeggenschap, overleg en onderhandeling, over de aanwending van het lestijdenpakket (artikel 142)

       het schoolbestuur kan bijkomende lestijden en/of bijkomende uren aanvragen voor onderwijzend en paramedisch personeel.

 

Artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 - participatie op school en Vlaamse Onderwijsraad (VLOR).

 

Het Besluit van de Vlaamse regering van 17 juni 1997: personeelsformatie gewoon basisonderwijs.

 

Het Besluit van de Vlaamse regering van 5 maart 2004 - puntenenveloppe voor de scholengemeenschappen basisonderwijs.

 

Ministeriële omzendbrief PERS/2011/04 van 26 mei 2011 - plage-lestijden lager onderwijs.

 

Ministeriële omzendbrief BaO/2005/09 personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs:

- vaststelling van lestijden kleuter en lager onderwijs volgens de schalen

- aanwendingscoëfficiënt van 97,16 op SES-lestijden

- waarborgregeling voor lichamelijke opvoeding

- gebruik van additionele lestijden om overgang naar SES-lestijden te overbruggen

- normen voor het aantal cursussen godsdienst, NCZ en cultuurbeschouwing lager onderwijs. Elk van deze cursussen omvat ten minste 2 en ten hoogste 3 lesijden.

- aantal lestijden voor minder gevolgde cursus godsdienst of levensbeschouwelijke vakken bevat evenveel lestijden als in de meest gevolgde cursus.

- norm voor het ambt van kinderverzorgster in het kleuteronderwijs:

8 uur basispakket voor een basisschool met ten minste 35 kleuters

1 bijkomend uur per bijkomende schijf van 55 kleuters

2 bijkomende uren per bijkomende vestigingsplaats

- norm voor het aantal lestijden lichamelijke opvoeding in het gewoon kleuteronderwijs is 7,7% en voor het lager onderwijs is van het aantal lestijden volgens de schaal.

 

Ministeriële omzendbrief PERS/2018/03 van 21 november 2018 (laatst gewijzigd op 8/5/2019) - Uitvoering cao XI - tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019.

 

Inspraak en advies

De schoolraad leverde in zitting van 3 juni 2020 een gunstig advies af over de aanwending van de puntenenveloppen en het lestijdenpakket voor het schooljaar 2020-2021.

 

Het ABOC leverde in zitting van 28 augustus 2020 een protocol van akkoord af over de aanwending van de puntenenveloppen en het lestijdenpakket voor het schooljaar 2020-2021, een protocol van akkoord over de plage-uren in het gemeentelijk onderwijs en een protocol van akkoord aanvullende lestijden aanvangsbegeleiding en beoordeling aan de vooravond van TADD 2020-2021.

 

Bijlagen

1)                  Advies schoolraad 3/6/2020

2)                  Protocol ABOC vaststelling uren- en lestijdenpakket TROTS 2020-2021

3)      Protocol ABOC vaststelling plage-uren TROTSM 2020-2021

4)      Protocol ABOC aanvangsbegeleiding 2020-2021

5)      Protocol ABOC vaststelling uren zorg, ICT en administratie 2020-2021

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Op basis van de ministeriële dienstbrieven van de afdeling basisonderwijs voor het schooljaar 2020-2021 wordt het aanwendbare uren- en lestijdenpakket voor de gemeentelijke basisschool Alles Kids, Pastoor Vaesstraat 24, vastgesteld.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de vaststelling van het uren- en lestijdenpakket aan gbs Alles Kids, Pastoor Vaesstraat 24, voor het schooljaar 2020-2021 goed:

 

Bestuurspersoneel:

1 ambt van directeur zonder onderwijsopdracht

 

Onderwijzend personeel lager onderwijs:

- 151 lestijden volgens de schaal  

- 13 SES-lestijden    } 164 + 2 lestijden aanvangsbegeleiding

- 9 lestijden lichamelijke opvoeding

- 2 lestijden aanvangsbegeleiding

- 8 lestijden rooms katholieke godsdienst

- 8 lestijden niet-confessionele zedenleer

- 8 lestijden islamitische godsdienst

- 6 lestijden protestants evangelische godsdienst

 

De lestijden voor levensbeschouwelijke vakken kunnen in de loop van het schooljaar worden gewijzigd als gevolg van wijzigingen in het volgen van deze cursussen.

 

Onderwijzend personeel kleuteronderwijs:

- 88 lestijden volgens de schaal

- 6 SES-lestijden    } 94 lestijden

- 6 lestijden lichamelijke opvoeding

 

Paramedisch personeel kleuteronderwijs:

- 8 uur kinderverzorging

 

Puntenenveloppen, stimuluspunten en samengelegde punten scholengemeenschap TROTS:

- 44 punten administratieve medewerker

- 9 punten ICT-coördinator

- 325 punten zorg scholengemeenschap

- 2 lestijden aanvangsbegeleiding= 7 punten= 3/36 zoco PBa

 

Het pakket van 151 + 13 SES = 164 lestijden lager onderwijs wordt als volgt verdeeld:

- 5 voltijdse ambten van onderwijzer     5 x 24 = 120 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer van 20 uur    1 x 20 =  20 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer van 12 uur    1 x  12 =  12 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer van 3 uur    1 x   3 =    3 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester LO van 9 uur    1 x   9 =    9 lt

 

Het pakket van 88 + 6 SES = 94 lestijden in het kleuteronderwijs wordt als volgt verdeeld:

- 3 voltijdse ambten van kleuteronderwijzer    3 x 24 =  72 lt

- 1 deeltijds ambt van kleuteronderwijzer van 16 uur   1 x 11 =  16 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester LO van 6 uur    1 x   6 =    6 lt

 

Plage-lestijden:

- 14 lestijden voor het ambt van onderwijzer

- 8 lestijden voor het ambt van kleuteronderwijzer

 

Het percentage plage-lestijden niveau scholengemeenschap voor het ambt van onderwijzer bedraagt 8,48%.

 

Artikel 2

Bij beslissing van heden kent de gemeenteraad aan de gemeentelijke basisschool Alles Kids, Pastoor Vaesstraat 24 volgende betrekkingen, die gegenereerd worden uit toegekende punten uit enveloppen en samengelegde punten scholengemeenschap TROTS, toe:

       4/36 ICT-coördinator PBa

       15/36 administratief medewerker HSO

       4/36 administratief medewerker HSO

       5/36 administratief medewerker PBa

       19/36 zorgcoördinator PBa

       5/36 zorgcoördinator PBa TROTS

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

LESUREN - VASTSTELLING PAKKET 2020-2021 (GBS DE ZANDLOPER) - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Feiten en context

Bij aanvang van het schooljaar moet het schoolbestuur de vaststelling en de verdeling doen van het lestijden- en urenpakket en de uren van de puntenenveloppen voor zorg, administratie en ICT-coördinatie voor de betrokken school.

 

De ministeriële dienstbrief van 3 juni 2020 vermeldt de personeelsformatie aan de gemeentelijke basisschool De Zandloper, Gemeenteheistraat 1, voor het schooljaar 2020-2021 op basis van de geverifieerde leerlingengegevens van leerlingen die ingeschreven zijn op de eerste schooldag van februari.

 

De ministeriële dienstbrief van 10 juni 2020 deelt de aanvullende lestijden voor aanvangsbegeleiding voor het schooljaar 2020-2021 mee.

 

De ministeriële dienstbrief van 22 juli 2020 deelt de verhoging van de puntenenveloppe zorg voor het basisonderwijs mee.

 

Juridische gronden

Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

De artikelen 126 tot en met 156 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 bepalen de algemene regels voor de vaststelling van de personeelsformatie in het gesubsidieerd buitengewoon basisonderwijs:

       in iedere school wordt een ambt van directeur gesubsidieerd (artikel 127) de lestijden volgens de schalen worden ieder jaar per school berekend op basis van het aantal regelmatige leerlingen op 1 februari van het voorgaand schooljaar (artikel 132)

       de regering kan aanwendingspercentages vastleggen die op de lestijden volgens de schalen moeten worden toegepast (artikel 137)

       er worden aanvullende lestijden gesubsidieerd voor godsdienst en niet-confessionele zedenleer (artikel 138)

       het lestijdenpakket wordt aangewend vanaf 1 september en geldt voor de duur van een schooljaar (artikel 141)

       het schoolbestuur beslist in toepassing van de reglementering inzake medezeggenschap, overleg en onderhandeling, over de aanwending van het lestijdenpakket (artikel 142)

       het schoolbestuur kan bijkomende lestijden en/of bijkomende uren aanvragen voor onderwijzend en paramedisch personeel.

 

Artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 - participatie op school en Vlaamse Onderwijsraad (VLOR).

 

Het Besluit van de Vlaamse regering van 17 juni 1997: personeelsformatie gewoon basisonderwijs.

 

Het Besluit van de Vlaamse regering van 5 maart 2004 - puntenenveloppe voor de scholengemeenschappen basisonderwijs.

 

Ministeriële omzendbrief PERS/2011/04 van 26 mei 2011 - plage-lestijden lager onderwijs.

 

Ministeriële omzendbrief BaO/2005/09 personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs:

- vaststelling van lestijden kleuter en lager onderwijs volgens de schalen

- aanwendingscoëfficiënt van 97,16 op SES-lestijden

- waarborgregeling voor lichamelijke opvoeding

- gebruik van additionele lestijden om overgang naar SES-lestijden te overbruggen

- normen voor het aantal cursussen godsdienst, NCZ en cultuurbeschouwing lager onderwijs. Elk van deze

cursussen omvat ten minste 2 en ten hoogste 3 lesijden.

- aantal lestijden voor minder gevolgde cursus godsdienst of levensbeschouwelijke vakken bevat evenveel lestijden als in de meest gevolgde cursus.

- norm voor het ambt van kinderverzorgster in het kleuteronderwijs:

8 uur basispakket voor een basisschool met ten minste 35 kleuters

1 bijkomend uur per bijkomende schijf van 55 kleuters

2 bijkomende uren per bijkomende vestigingsplaats

- norm voor het aantal lestijden lichamelijke opvoeding in het gewoon kleuteronderwijs is 7,7% en voor het lager onderwijs is van het aantal lestijden volgens de schaal.

 

Ministeriële omzendbrief PERS/2018/03 van 21 november 2018 (laatst gewijzigd op 8/5/2019) - Uitvoering cao XI - tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019.

 

Inspraak en advies

De schoolraad leverde in zitting van 3 juni 2020 een gunstig advies af over de aanwending van de puntenenveloppen en het lestijdenpakket voor het schooljaar 2020-2021.

 

Het ABOC leverde in zitting van 28 augustus 2020 een protocol van akkoord af over de aanwending van de puntenenveloppen en het lestijdenpakket voor het schooljaar 2020-2021, een protocol van akkoord over de plage-uren in het gemeentelijk onderwijs en een protocol van akkoord aanvullende lestijden aanvangsbegeleiding en beoordeling aan de vooravond van TADD 20209-2021.

 

Bijlagen

1)                  Advies schoolraad 3/6/2020

2)                  Protocol ABOC vaststelling uren- en lestijdenpakket TROTS 2020-2021

3)      Protocol ABOC vaststelling plage-uren TROTS 2020-2021

4)      Protocol ABOC aanvangsbegeleiding 2020-2021

5)      Protocol ABOC vaststelling uren zorg, ICT en administratie 2020-2021

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Op basis van de ministeriële dienstbrieven van de afdeling basisonderwijs voor het schooljaar 2020-2021 wordt het aanwendbare uren- en lestijdenpakket voor de gemeentelijke basisschool De Zandloper, Gemeenteheistraat 1, vastgesteld.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de vaststelling van het uren- en lestijdenpakket aan gbs De Zandloper, Gemeenteheistraat 1, voor het schooljaar 2020-2021 goed:

 

Bestuurspersoneel:

1 ambt van directeur zonder onderwijsopdracht

 

Onderwijzend personeel lager onderwijs:

- 215 lestijden volgens de schaal  

- 9 SES-lestijden    } 224 + 3 lestijden aanvangsbegeleiding

- 10 lestijden lichamelijke opvoeding

- 3 lestijden aanvangsbegeleiding

- 14 lestijden rooms katholieke godsdienst

- 12 lestijden niet-confessionele zedenleer

- 8 lestijden islamitische godsdienst

- 2 lestijden protestants evangelische godsdienst

 

De lestijden voor levensbeschouwelijke vakken kunnen in de loop van het schooljaar worden gewijzigd als gevolg van wijzigingen in het volgen van deze cursussen.

 

Onderwijzend personeel kleuteronderwijs:

- 158 lestijden volgens de schaal

- 8 SES-lestijden    } 166 lestijden

- 12 lestijden lichamelijke opvoeding

 

Paramedisch personeel kleuteronderwijs:

- 9 uur kinderverzorging

 

Puntenenveloppen, stimuluspunten en samengelegde punten scholengemeenschap TROTS:

- 65 punten administratieve medewerker

- 15 punten ICT-coördinator

- 325 punten zorg scholengemeenschap

 

Het pakket van 215 + 9 SES + 3 aanvangsbegeleiding = 227 lestijden in het lager onderwijs wordt als volgt verdeeld:

- 8 voltijdse ambten van onderwijzer     8 x 24 = 192 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer van 19 uur    1 x 19 =   19 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer van 6 uur    1 x  6 =    6 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester LO van 10 uur   1 x 10 =   10 lt

 

Het pakket van 158 + 8 SES = 166 lestijden in het kleuteronderwijs wordt als volgt verdeeld:

- 5 voltijdse ambten van kleuteronderwijzer    5 x 24 = 120 lt

- 1 deeltijds ambt van kleuteronderwijzer van 22 uur   1 x 22 =   22 lt

- 1 deeltijds ambt van kleuteronderwijzer van 12 uur   1 x 12 =   12 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester LO van 7 uur    1 x   7 =     7 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester LO van 5 uur    1 x   5 =     5 lt

 

Plage-lestijden:

- 20 lestijden voor het ambt van onderwijzer

- 14 lestijden voor het ambt van kleuteronderwijzer

 

Het percentage plage-lestijden niveau scholengemeenschap voor het ambt van onderwijzer bedraagt 8,48%.

 

Artikel 2

Bij beslissing van heden kent de gemeenteraad aan de gemeentelijke basisschool De Zandloper, Gemeenteheistraat 1 volgende betrekkingen, die gegenereerd worden uit toegekende punten uit enveloppen en samengelegde punten scholengemeenschap TROTS, toe:

       6/36 ICT-coördinator PBa

       20/36 administratief medewerker HSO

       7/36 administratief medewerker HSO

       6/36 administratief medewerker PBa

       28/36 zorgcoördinator PBa

       9/36 (lager) zorgcoördinator PBa TROTS

       4/36 (kleuter) zorgcoördinator PBa TROTS

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

LESUREN - VASTSTELLING PAKKET 2020-2021 (GBS KLIM-OP) - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Feiten en context

Bij aanvang van het schooljaar moet het schoolbestuur de vaststelling en de verdeling doen van het lestijden- en urenpakket en de uren van de puntenenveloppen voor zorg, administratie en ICT-coördinatie voor de betrokken school.

 

De ministeriële dienstbrief van 10 juni 2020 vermeldt de personeelsformatie aan de gemeentelijke basisschool Klim-op, Ginderbuiten 212, voor het schooljaar 2020-2021 op basis van de geverifieerde leerlingengegevens van leerlingen die ingeschreven zijn op de eerste schooldag van februari.

 

De ministeriële dienstbrief van 10 juni 2020 deelt de aanvullende lestijden voor aanvangsbegeleiding voor het schooljaar 2020-2021 mee.

 

De ministeriële dienstbrief van 22 juli 2020 deelt de verhoging van de puntenenveloppe zorg voor het basisonderwijs mee.

 

Juridische gronden

Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

De artikelen 126 tot en met 156 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 bepalen de algemene regels voor de vaststelling van de personeelsformatie in het gesubsidieerd buitengewoon basisonderwijs:

       in iedere school wordt een ambt van directeur gesubsidieerd (artikel 127) de lestijden volgens de schalen worden ieder jaar per school berekend op basis van het aantal regelmatige leerlingen op 1 februari van het voorgaand schooljaar (artikel 132)

       de regering kan aanwendingspercentages vastleggen die op de lestijden volgens de schalen moeten worden toegepast (artikel 137)

       er worden aanvullende lestijden gesubsidieerd voor godsdienst en niet-confessionele zedenleer (artikel 138)

       het lestijdenpakket wordt aangewend vanaf 1 september en geldt voor de duur van een schooljaar (artikel 141)

       het schoolbestuur beslist in toepassing van de reglementering inzake medezeggenschap, overleg en onderhandeling, over de aanwending van het lestijdenpakket (artikel 142)

       het schoolbestuur kan bijkomende lestijden en/of bijkomende uren aanvragen voor onderwijzend en paramedisch personeel.

 

Artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 - participatie op school en Vlaamse Onderwijsraad (VLOR).

 

Het Besluit van de Vlaamse regering van 17 juni 1997: personeelsformatie gewoon basisonderwijs.

 

Het Besluit van de Vlaamse regering van 5 maart 2004 - puntenenveloppe voor de scholengemeenschappen basisonderwijs.

 

Ministeriële omzendbrief PERS/2011/04 van 26 mei 2011 - plage-lestijden lager onderwijs.

 

Ministeriële omzendbrief BaO/2005/09 personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs:

- vaststelling van lestijden kleuter en lager onderwijs volgens de schalen

- aanwendingscoëfficiënt van 97,16 op SES-lestijden

- waarborgregeling voor lichamelijke opvoeding

- gebruik van additionele lestijden om overgang naar SES-lestijden te overbruggen

- normen voor het aantal cursussen godsdienst, NCZ en cultuurbeschouwing lager onderwijs. Elk van deze

cursussen omvat ten minste 2 en ten hoogste 3 lesijden.

- aantal lestijden voor minder gevolgde cursus godsdienst of levensbeschouwelijke vakken bevat evenveel lestijden als in de meest gevolgde cursus.

- norm voor het ambt van kinderverzorgster in het kleuteronderwijs:

8 uur basispakket voor een basisschool met ten minste 35 kleuters

1 bijkomend uur per bijkomende schijf van 55 kleuters

2 bijkomende uren per bijkomende vestigingsplaats

- norm voor het aantal lestijden lichamelijke opvoeding in het gewoon kleuteronderwijs is 7,7% en voor het lager onderwijs is van het aantal lestijden volgens de schaal.

 

Ministeriële omzendbrief PERS/2018/03 van 21 november 2018 (laatst gewijzigd op 8/5/2019) - Uitvoering cao XI - tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019.

 

Ministeriële omzendbrief BaO/2006/03 van 30 juni 2006 - onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers.

 

Inspraak en advies

De schoolraad leverde in zitting van 3 juni 2020 een gunstig advies af over de aanwending van de puntenenveloppen en het lestijdenpakket voor het schooljaar 2020-2021.

 

Het ABOC leverde in zitting van 28 augustus 2020 een protocol van akkoord af over de aanwending van de puntenenveloppen en het lestijdenpakket voor het schooljaar 2020-2021, een protocol van akkoord over de plage-uren in het gemeentelijk onderwijs en een protocol van akkoord aanvullende lestijden aanvangsbegeleiding en beoordeling aan de vooravond van TADD 2020-2021.

 

Bijlagen

1)                  Advies schoolraal 3/6/2020

2)                  Protocol ABOC vaststelling uren- en lestijdenpakket TROTS 2020-2021

3)      Protocol ABOC vaststelling plage-uren TROTS 2020-2021

4)      Protocol ABOC aanvangsbegeleiding 2020-2021

5)      Protocol ABOC vaststelling uren zorg, ICT en administratie 2020-2021

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Op basis van de ministeriële dienstbrieven van de afdeling basisonderwijs voor het schooljaar 2020-2021 wordt het aanwendbare uren- en lestijdenpakket voor de gemeentelijke basisschool Klim-op, Ginderbuiten 212, vastgesteld.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de vaststelling van het uren- en lestijdenpakket aan gbs Klim-op, Ginderbuiten 212, voor het schooljaar 2020-2021 goed:

 

Bestuurspersoneel:

1 ambt van directeur zonder onderwijsopdracht

 

Onderwijzend personeel lager onderwijs:

- 265 lestijden volgens de schaal  

- 26 SES-lestijden    } 291 + 4 lestijden aanvangsbegeleiding

- 16 lestijden lichamelijke opvoeding

- 4 lestijden aanvangsbegeleiding

- 12 lestijden rooms katholieke godsdienst

- 12 lestijden niet-confessionele zedenleer

- 12 lestijden islamitische godsdienst

- 6 lestijden orthodoxe godsdienst (2u TBSOB)

- 4 lestijden protestants evangelische godsdienst

 

De lestijden voor levensbeschouwelijke vakken kunnen in de loop van het schooljaar worden gewijzigd als gevolg van wijzigingen in het volgen van deze cursussen.

 

Onderwijzend personeel kleuteronderwijs:

- 152 lestijden volgens de schaal

- 17 SES-lestijden    } 169 lestijden

- 12 lestijden lichamelijke opvoeding

- 5 lestijden GAN

 

Paramedisch personeel kleuteronderwijs:

- 9 uur kinderverzorging

 

Puntenenveloppen, stimuluspunten en samengelegde punten scholengemeenschap TROTS:

- 73 punten administratieve medewerker

- 16 punten ICT-coördinator

- 325 punten zorg scholengemeenschap

 

Het pakket van 265 + 26 SES + 4 aanvangsbegeleiding = 295 lestijden lager onderwijs wordt als volgt verdeeld:

- 10 voltijdse ambten van onderwijzer     10 x 24 = 240 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer van 20 uur    1 x 20 =   20 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer van 15 uur    1 x 15 =   15 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer van 4 uur    1 x   4 =     4 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester LO van 14 uur   1 x 14 =   14 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester LO van 2 uur    1 x   2 =     2 lt

 

Het pakket van 152 + 17 SES = 169 lestijden kleuteronderwijs wordt als volgt verdeeld:

- 6 voltijdse ambten van kleuteronderwijzer    6 x 24 = 144 lt

- 1 deeltijds ambt van kleuteronderwijzer van 11 uur   1 x 11 =   11 lt

- 1 deeltijds ambt van kleuteronderwijzer van 2 uur   1 x  2 =     2 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester LO van 12 uur   1 x 12 =   12 lt

 

 Plage-lestijden:

- 25 lestijden voor het ambt van onderwijzer

- 14 lestijden voor het ambt van kleuteronderwijzer

 

Het percentage plage-lestijden niveau scholengemeenschap voor het ambt van onderwijzer bedraagt 8,48%.

 

Artikel 2

Bij beslissing van heden kent de gemeenteraad aan de gemeentelijke basisschool Klim-op, Ginderbuiten 212 volgende betrekkingen, die gegenereerd worden uit toegekende punten uit enveloppen en samengelegde punten scholengemeenschap TROTS, toe:

       6/36 ICT-coördinator PBa

       11/36 administratief medewerker HSO

       21/36 administratief medewerker HSO

       6/36 administratief medewerker PBa

       18/36 zorgcoördinator Master

       8/36 zorgcoördinator PBa

       20/36 zorgcoördinator PBa TROTS

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

LESUREN - VASTSTELLING PAKKET 2020-2021 (GBS MOZAWIEK) - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Feiten en context

Bij aanvang van het schooljaar moet het schoolbestuur de vaststelling en de verdeling doen van het lestijden- en urenpakket en de uren van de puntenenveloppen voor zorg, administratie en ICT-coördinatie voor de betrokken school.

 

De ministeriële dienstbrief van 3 juni 2020 vermeldt de personeelsformatie aan de gemeentelijke basisschool Mozawiek, Schoolstraat 3, voor het schooljaar 2020-2021 op basis van de geverifieerde leerlingengegevens van leerlingen die ingeschreven zijn op de eerste schooldag van februari.

 

De ministeriële dienstbrief van 10 juni 2020 deelt de aanvullende lestijden voor aanvangsbegeleiding voor het schooljaar 2020-2021 mee.

 

De ministeriële dienstbrief van 22 juli 2020 deelt de verhoging van de puntenenveloppe zorg voor het basisonderwijs mee.

 

Juridische gronden

Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

De artikelen 126 tot en met 156 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 bepalen de algemene regels voor de vaststelling van de personeelsformatie in het gesubsidieerd buitengewoon basisonderwijs:

       in iedere school wordt een ambt van directeur gesubsidieerd (artikel 127) de lestijden volgens de schalen worden ieder jaar per school berekend op basis van het aantal regelmatige leerlingen op 1 februari van het voorgaand schooljaar (artikel 132)

       de regering kan aanwendingspercentages vastleggen die op de lestijden volgens de schalen moeten worden toegepast (artikel 137)

       er worden aanvullende lestijden gesubsidieerd voor godsdienst en niet-confessionele zedenleer (artikel 138)

       het lestijdenpakket wordt aangewend vanaf 1 september en geldt voor de duur van een schooljaar (artikel 141)

       het schoolbestuur beslist in toepassing van de reglementering inzake medezeggenschap, overleg en onderhandeling, over de aanwending van het lestijdenpakket (artikel 142)

       het schoolbestuur kan bijkomende lestijden en/of bijkomende uren aanvragen voor onderwijzend en paramedisch personeel.

 

Artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 - participatie op school en Vlaamse Onderwijsraad (VLOR).

 

Het Besluit van de Vlaamse regering van 17 juni 1997: personeelsformatie gewoon basisonderwijs.

 

Het Besluit van de Vlaamse regering van 5 maart 2004 - puntenenveloppe voor de scholengemeenschappen basisonderwijs.

 

Ministeriële omzendbrief PERS/2011/04 van 26 mei 2011 - plage-lestijden lager onderwijs.

 

Ministeriële omzendbrief BaO/2005/09 personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs:

- vaststelling van lestijden kleuter en lager onderwijs volgens de schalen

- aanwendingscoëfficiënt van 97,16 op SES-lestijden

- waarborgregeling voor lichamelijke opvoeding

- gebruik van additionele lestijden om overgang naar SES-lestijden te overbruggen

- normen voor het aantal cursussen godsdienst, NCZ en cultuurbeschouwing lager onderwijs. Elk van deze

cursussen omvat ten minste 2 en ten hoogste 3 lesijden.

- aantal lestijden voor minder gevolgde cursus godsdienst of levensbeschouwelijke vakken bevat evenveel lestijden als in de meest gevolgde cursus.

- norm voor het ambt van kinderverzorgster in het kleuteronderwijs:

8 uur basispakket voor een basisschool met ten minste 35 kleuters

1 bijkomend uur per bijkomende schijf van 55 kleuters

2 bijkomende uren per bijkomende vestigingsplaats

- norm voor het aantal lestijden lichamelijke opvoeding in het gewoon kleuteronderwijs is 7,7% en voor het lager onderwijs is van het aantal lestijden volgens de schaal.

 

Ministeriële omzendbrief PERS/2018/03 van 21 november 2018 (laatst gewijzigd op 8/5/2019) - Uitvoering cao XI - tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019.

 

Inspraak en advies

De schoolraad leverde in zitting van 2 juni 2020 een gunstig advies af over de aanwending van de punten enveloppen en het lestijdenpakket voor het schooljaar 2020-2021.

 

Het ABOC leverde in zitting van 28 augustus 2020 een protocol van akkoord af over de aanwending van de puntenenveloppen en het lestijdenpakket voor het schooljaar 2020-2021, een protocol van akkoord over de plage-uren in het gemeentelijk onderwijs en een protocol van akkoord aanvullende lestijden aanvangsbegeleiding en beoordeling aan de vooravond TADD 2020-2021.

 

Bijlagen

1)                  Advies schoolraad 2/6/2020

2)                  Protocol ABOC vaststelling uren- en lestijdenpakket TROTS 2020-2021

3)      Protocol ABOC vaststelling plage-uren TROTS 2020-2021

4)      Protocol ABOC aanvangsbegeleiding 2020-2021

5)      Protocol ABOC vaststelling uren zorg, ICT en administratie 2020-2021

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Op basis van de ministeriële dienstbrieven van de afdeling basisonderwijs voor het schooljaar 2020-2021 wordt het aanwendbare uren- en lestijdenpakket voor de gemeentelijke basisschool Mozawiek, Schoolstraat 3, vastgesteld.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de vaststelling van het uren- en lestijdenpakket aan gbs Mozawiek, Schoolstraat 3, voor het schooljaar 2020-2021 goed:

 

Bestuurspersoneel:

1 ambt van directeur zonder onderwijsopdracht

 

Onderwijzend personeel lager onderwijs:

- 327 lestijden volgens de schaal  

- 17 SES-lestijden    

- 3 additionele lestijden    } 347 lestijden + 4 lestijden aanvangsbegeleiding

- 19 lestijden lichamelijke opvoeding

- 4 lestijden aanvangsbegeleiding

- 3 lestijden GAN

- 16 lestijden rooms katholieke godsdienst

- 14 lestijden niet-confessionele zedenleer

- 10 lestijden islamitische godsdienst

- 6 lestijden protestants evangelische godsdienst

 

De lestijden voor levensbeschouwelijke vakken kunnen in de loop van het schooljaar worden gewijzigd als gevolg van wijzigingen in het volgen van deze cursussen.

 

Onderwijzend personeel kleuteronderwijs:

- 234 lestijden volgens de schaal

- 13 SES-lestijden    } 247 lestijden

- 17 lestijden lichamelijke opvoeding

 

Paramedisch personeel kleuteronderwijs:

- 12 uur kinderverzorging

 

Puntenenveloppen, stimuluspunten en samengelegde punten scholengemeenschap TROTS:

- 94 punten administratieve medewerker

- 22 punten ICT-coördinator

- 325 punten zorg scholengemeenschap

- 4 lestijden aanvangsbegeleiding= 14 punten = 6/36 zoco PBa

 

Het pakket van 327 + 17 SES + 3 add = 347 lestijden lager onderwijs wordt als volgt verdeeld:

- 11 voltijdse ambten van onderwijzer     11 x 24 = 264 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer van 21 uur      1 x 21 =   21 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer van 18 uur      1 x 18 =   18 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer van 9 uur      1 x   9 =     9 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer van 8 uur      1 x   8 =     8 lt

- 2 deeltijdse ambten van onderwijzer van 4 uur      2 x   4 =     8 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester LO van 9 uur      1 x  9 =     9 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester LO van 7 uur      1 x  7 =     7 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester LO van 2 uur      1 x  2 =     2 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester LO van 1 uur      1 x  1 =     1 lt

 

Het pakket van 234 + 13 SES = 247 lestijden kleuteronderwijs wordt als volgt verdeeld:

- 8 voltijdse ambten van kleuteronderwijzer      8 x 24 = 192 lt

- 1 deeltijds ambt van kleuteronderwijzer van 18 uur     1 x 18 =   18 lt

- 1 deeltijds ambt van kleuteronderwijzer van 12 uur     1 x 12 =   12 lt

- 1 deeltijds ambt van kleuteronderwijzer van 8 uur     1 x   8 =     8 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester LO van 13 uur     1 x 13 =   13 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester LO van 4 uur      1 x   4 =     4 lt

 

Plage-lestijden:

- 30 lestijden voor het ambt van onderwijzer

- 21 lestijden voor het ambt van kleuteronderwijzer

 

Het percentage plage-lestijden niveau scholengemeenschap voor het ambt van onderwijzer bedraagt 8,48%.

 

Artikel 2

Bij beslissing van heden kent de gemeenteraad aan de gemeentelijke basisschool Mozawiek, Schoolstraat 3 volgende betrekkingen, die gegenereerd worden uit toegekende punten uit enveloppen en samengelegde punten scholengemeenschap TROTS, toe:

       9/36 ICT-coördinator PBa

       16/36 administratief medewerker HSO

       25/36 administratief medewerker HSO

       8/36 administratief medewerker PBa

       30/36 zorgcoördinator PBa

       15/36 (lager) zorgcoördinator PBa TROTS

       14/36 (kleuter) zorgcoördinator PBa TROTS

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

REGLEMENT AANVULLENDE VOORWAARDEN AANSTELLING, TIJDELIJKE AANSTELLING VAN DOORLOPENDE DUUR (TADD) EN VASTE BENOEMING IN GEMEENTELIJK ONDERWIJS - AANPASSING - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Feiten en context

In zitting van 24 juni 2019 ging de gemeenteraad akkoord met de aanpassingen in het reglement aanvullende voorwaarden aanstelling, tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD) en vaste benoeming in het gemeentelijk onderwijs.

 

Juridische gronden

Artikel 40§3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

De ministeriële omzendbrief  13CC/VB/ML van 29 november 1999, laatst gewijzigd op 10 juli 2020 - Vaste benoeming - Procedure, voorwaarden en mededeling aan het Ministerie van Onderwijs en Vorming.

 

Decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 1995 betreffende de mededeling van vaste benoeming aan het departement Onderwijs.

 

Inspraak en advies

In zitting van 28 augustus 2020 leverde het ABOC een protocol van akkoord af voor het aangepaste reglement aanvullende voorwaarden aanstelling, tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD) en vaste benoeming in het gemeentelijk onderwijs met ingang van 1 september 2020.

 

Bijlagen

1)      Reglement aanvullende voorwaarden, TADD en vaste benoeming

2)      Protocol ABOC 28/8/2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het schoolbestuur wenst wijzigingen in dit reglement op te nemen met ingang van 1 september 2020.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Het bestaande reglement aanvullende voorwaarden aanstelling, tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD) en vaste benoeming in het gemeentelijk onderwijs, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019, wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit reglement.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het hierbij gevoegde, gewijzigde reglement aanvullende voorwaarden aanstelling, tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD) en vaste benoeming in het gemeentelijk onderwijs goed met ingang van 1 september 2020.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

ARBEIDSREGLEMENT DEELTIJDS KUNSTONDERWIJS MOL (DKO) - AANPASSING - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Feiten en context

Sedert 1 juli 2003 moet een schoolbestuur beschikken over een arbeidsreglement voor zijn onderwijsinstellingen.

 

Door gewijzigde regelgeving zijn aanpassingen aan het arbeidsreglement van het deeltijds kunstonderwijs Mol (DKO) noodzakelijk en is het huidige arbeidsreglement DKO, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 23 december 2019, aan actualisatie toe.

 

Juridische gronden

Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Decreet rechtspositie van de personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991.

 

Artikel 2, 1° van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen (ARAB) wordt gewijzigd door de wet van 18 december 2002 waardoor de regelgeving inzake arbeidsreglementen vanaf 1 juni 2003 toepasselijk wordt op quasi de ganse openbare sector, ook op de onderwijsinstellingen georganiseerd door de gemeenten.

 

Artikel 6, §1,1° van de wet van 8 april 1965 vermeldt de verplicht op te nemen bepalingen.

 

Ingevolge artikel 2,2° van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, moeten algemene maatregelen van inwendige orde en inzake arbeidsduur en organisatie van het werk onderhandeld worden in het Afzonderlijk Bijzonder OverlegComité (ABOC).

 

Inspraak en advies

In zitting van 28 augustus 2020 verleende het ABOC een protocol van akkoord voor de aanpassingen in het arbeidsreglement DKO.

 

Bijlagen

1)      Protocol ABOC 28/08/2020

2)      arbeidsreglement DKO met gemarkeerde aanpassingen

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Overeenkomstig artikel 4 van de wet van 18 december 2002 - de wet tot wijziging van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen, volstaat het in de arbeidsreglementen voor de werknemers in een overheidsdienst te verwijzen naar de teksten van decreten en besluiten die van toepassing zijn.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Het arbeidsreglement DKO, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 23 december 2019, wordt opgeheven.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het bijgevoegde gewijzigde arbeidsreglement DKO vanaf het schooljaar 2020-2021 met ingang van 1 september 2020 goed.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

CONVENANT LERARENPLATFORM SCHOLENGEMEENSCHAP TROTS - 2020-2021 - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Feiten en context

In zitting van 6 juni 2018 ging het college van burgemeester en schepenen akkoord met de toetreding tot het pilootproject lerarenplatform, opgezet om meer tijdelijke leerkrachten werkzekerheid en een opdracht die voldoende substantieel is, te bieden.

 

Juridische gronden

Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Hoofdstuk II - afdeling 2 en artikel 19 §2 van het decreet rechtspositie van 27 maart 1991 van de personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs.

 

Artikel 10 van het Besluit van de Vlaamse regering van 27 juni 1990 bekwaamheidsbewijzen in het gewoon basisonderwijs.

 

Ministeriële omzendbrief BaO/2018/01 van 9 mei 2018, laatst gewijzigd op 15 juni 2020 - lerarenplatform in het basisonderwijs.

 

Inspraak en advies

In zitting van 28 augustus 2020 leverde het ABOC een protocol van akkoord af voor het convenant lerarenplatform van scholengemeenschap TROTS voor het schooljaar 2020-2021.

 

Bijlagen

1)      Convenant lerarenplatform TROTS 2020-2021

2)      Protocol ABOC 28/8/2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het pilootproject lerarenplatform wordt voor het schooljaar 2020-2021 verlengd en start op 1 september 2020.

 

De ministeriële dienstbrief van 22 juli 2020 deelt mee dat het lerarenplatform van scholengemeenschap TROTS vanaf 1 september 2020 in totaal 93 lestijden kan aanwenden voor het schooljaar 2020-2021.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt het hierbij gevoegde convenant lerarenplatform van scholengemeenschap TROTS goed voor het schooljaar 2020-2021 met ingang van 1 september 2020.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

CONVENANT VOOR VERVANGINGEN VAN KORTE AFWEZIGHEDEN IN HET BASISONDERWIJS VAN SCHOLENGEMEENSCHAP TROTS - 2020-2021 - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Feiten en context

De scholen ontvangen extra middelen voor korte korte afwezigheden voor de afwezigheden van de personeelsleden aangesteld in een wervingsambt van het bestuurs- en onderwijzend personeel waarvoor op basis van andere regelgeving geen vervanger kan worden gefinancierd of gesubsidieerd.

 

Elke school krijgt een contingent vervangingseenheden dat binnen het samenwerkingsplatform wordt samengelegd en beheerd. De vervangingseenheden kunnen enkel worden aangewend op voorwaarde dat er een convenant wordt gesloten.

 

Juridische gronden

Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Artikel 2 van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

 

Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.

 

Besluit van de Vlaamse regering van 29 mei 2009 - vervangingen van korte afwezigheden.

 

Ministeriële omzendbrief PERS/2005/23 van 16 november 2005, laatst gewijzigd op 16 juni 2014 - vervangingen van korte afwezigheden in het basisonderwijs.

 

Inspraak en advies

In zitting van 28 augustus 2020 leverde het ABOC een protocol van akkoord af voor het convenant voor vervangingen van korte afwezigheden in het basisonderwijs van scholengemeenschap TROTS voor het schooljaar 2020-2021.

 

Bijlagen

1)      Protocol ABOC 28/8/2020

2)      Convenant korte afwezigheden TROTS 2020-2021

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het convenant voor vervangingen van korte afwezigheden in het basisonderwijs van scholengemeenschap TROTS moet jaarlijks herbevestigd worden.

 

De ministeriële dienstbrief van 10 juni 2020 deelt voor het schooljaar 2020-2021 het aantal eenheden vervangingen van korte afwezigheden in het basisonderwijs mee voor scholengemeenschap TROTS.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Het bestaande convenant voor vervangingen van korte afwezigheden in het basisonderwijs, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 23 oktober 2017, wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit convenant.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het hierbij gevoegde, gewijzigde convenant voor vervangingen van korte afwezigheden in het basisonderwijs van scholengemeenschap TROTS goed voor het schooljaar 2020-2021 met ingang van 1 september 2020.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

INITIATIEVEN MOLSE HORECA EN HANDELAARS (Open VLD - Bas Van Olmen)

 

In Geel-centrum wordt nog zeker tot 15 november voor ruimere terrassen gekozen enerzijds en wordt 's zaterdags op bepaalde plaatsen geen parkinggeld geïnd anderzijds. Welke is de stand van zaken in verband met de Molse terrassen en de Corbiestraat? Is het mogelijk om ook voor onze handelaars een "parkeergeldbeleid" te ontwikkelen? In Mol is de zaterdag misschien niet de aangewezen dag om een korting toe te staan. Tussen 16-18u op een weekdag, opdat mensen na hun werkdag nog inkopen kunnen doen, is misschien een goed alternatief.

 

De voorzitter stelt voor om de agendapunten 34 'Verlenging terrassen ivm de Covid 19' en 37 'Corona maatregelen horeca en openbare ruimte' samen met dit agendapunt te behandelen.

 

Raadslid Van Olmen (Open Vld+) meldt dat in Geel-centrum nog zeker tot 15 november voor ruimere terrassen gekozen wordt enerzijds en 's zaterdags op bepaalde plaatsen geen parkinggeld wordt geïnd anderzijds. Welk is de stand van zaken in verband met de Molse terrassen en de Corbiestraat? Is het mogelijk om ook voor onze handelaars een "parkeergeldbeleid" te ontwikkelen? In Mol is de zaterdag misschien niet de aangewezen dag om een korting toe te staan. Tussen 16-18u op een weekdag, opdat mensen na hun werkdag nog inkopen kunnen doen, is misschien een goed alternatief. Ondertussen heeft hij gelezen op Facebook dat men dit wenst te verlengen. Hij vond dat daar een beetje onduidelijk over gecommuniceerd werd. Er wordt gemeld dat de verkeersvrije Corbiestraat wordt verlengd tot eind februari, maar als hij dan het artikel ging lezen stond daar dat het gemeentebestuur die intentie had. Als hij punt 13 van de vorige gemeenteraad erbij neemt, waar men ondermeer beslist heeft dat het openbaar domein maar t.e.m. 30/9 mag worden ingenomen. Hij heeft toen de vraag gesteld wat er daarna zou gebeuren en toen heeft men geantwoord dat dit daarna vervalt en dat de Corbiestraat terug met verkeer zou worden. Dan stelt hij toch vast dat de feitelijke en de juridische situatie een klein beetje van elkaar verschillen, tenzij hij zich daarin vergist. Hij stel ook vast dat er redelijk snel, en hij keurt dat goed en juicht dat toe, een wisseling is gekomen in dat standpunt desbetreffend. Dus graag een stand van zaken wat betreft de Corbiestraat. Een tweede punt gaat over een misschien doeltreffend idee dat men in de stad Geel had, nl. een parkeergeldbeleid te voeren. In Geel was het zo dat men op zaterdag geen parkeergeld vroeg op bepaalde parkings. Misschien is dat niet de ideale maatregel om in Mol te hebben, gezien het bij ons al druk genoeg is op een zaterdag. Hij koppelt daaraan het voorstel om op een weekdag tussen 16 en 18 uur geen parkeergeld te vragen, ter stimulans van onze lokale ondernemers, zodat de Mollenaar gestimuleerd wordt om na zijn werkdag toch lokaal, heel eenvoudig, heel laagdrempelig nog inkopen te doen.

 

Raadslid Boeckx (Onafhankelijk) stelt dat zoals hij op de hoogte is de politieverordening m.b.t. de verlenging voor de terrassen i.v.m. Covid 19 voor de horeca tot en met 30/9/2020 liep. Zou het niet wenselijk zijn en ook mogelijk zijn om deze periode te verlengen met een bepaalde afzienbare tijd, bv. 2 maanden om daarna terug te evalueren naar de toestand op dat moment i.v.m. Covid 19? Hij begreep van heel wat horeca-uitbaters dat zij hier zeker vragende partij voor zijn. De horeca heeft reeds flinke klappen gekregen en hen ondersteunen op deze manier zou een mooi gebaar betekenen. Natuurlijk moet dit ook allemaal praktisch haalbaar zijn en de veiligheid nooit in het gedrang worden gebracht, maar tot nu toe liepen deze terras uitbreidingen toch zonder noemenswaardige problemen? Het zou dan gaan voor een verlenging van de terrassen tot de winterterrassen mogen gevormd worden met vuurtjes en gezelligheid, dit dan in de plaats van de kerstmarkt en andere activiteiten welke nu niet kunnen doorgaan.

 

Raadslid Celen (sp.a) stelt dat de corona-crisis jammer genoeg blijft duren. Recentelijk werden er nieuwe maatregelen aangekondigd, zoals het sluiten van de horeca om 23u. Het einde is dus voor vele (horeca-)zaken nog niet in zicht. Nu de winterperiode eraan komt, proberen vele zaken de binnenruimte uit te breiden met overdekte terrassen, etc… Vaak vereist dit heel wat investeringen. Worden de corona-maatregelen in verband met de inname van openbare ruimte door terrassen verlengd tot eind dit jaar? Zal de autovrije Corbiestraat bestendigd worden, ook na de corona crisis? Nu het draagvlak en de beperkte impact op de verkeersstromen in het centrum is aangetoond, lijkt ons dit aangewezen.

 

Schepen Heurckmans (CD&V) antwoordt dat het bestuur ook grote voorstander is van de Corbiestraat, maar men merkt ook dat het niet gemakkelijk is om iedereen op dezelfde lijn te krijgen, en men wil participatie daar een heel belangrijke rol in laten spelen. Vanaf eind mei hebben alle horecazaken in Mol de kans gekregen om een terrasuitbreiding aan te vragen. Men had toen 31 zaken in Mol die een terrasuitbreiding gekregen hebben en daar ook een burgemeesterbesluit voor gekregen hebben. Die werden hier goedgekeurd op de gemeenteraad. Men heeft de voorbije dagen met alle horecazaken telefonisch contact opgenomen. Zij hebben ook allemaal een e-formulier gekregen om aan te geven of ze nog een terrasuitbreiding willen in de winter. N.a.v. de coronamaatregelen is men ervan overtuigd dat dit voor sommige horecazaken, maar zeker niet iedereen is vragende partij, absoluut wel zo is om meer ruimte te creëren. Men gaat die burgemeesterbesluiten verlengen en op dit moment zijn er 13 zaken in Mol die een terrasuitbreiding vragen, van de 31 zaken die men had. Men heeft met alle handelaars van de Corbiestraat een zoomoverleg gehad, vorige week en de week voordien. Dan merkt men inderdaad wel dat het niet voor iedereen gelijk is. Sommigen vinden het een nadeel, anderen vinden het positief, dus men heeft daar inderdaad nog een weg af te leggen, en dat is ook de bedoeling. Daarom heeft men nu een terrasuitbreiding mogelijk gemaakt tot eind februari. Het is de bedoeling dat men een heel participatietraject gaat aflopen met hen, ook om daar op langere termijn een vergroening te doen, maar men wil alle partners daar in horen. Dat zijn niet alleen de horecazaken en handelaars, maar ook de marktkramers en de kermiskramers. Het is daar veel complexer dan het in 1 keer heel snel door te voeren. Men wil daar absoluut de tijd voor nemen. Maar zeker degenen die nu willen, hebben de kans, en die kunnen nu een uitbreiding en ook een overkapping vragen voor hun terras.

 

Schepen Verbeke (N-VA) zegt dat er gesproken wordt van een principiële beslissing en dat men dan maar als schepencollege of gemeenteraad moet beslissen dat men dat doet, terwijl langs de andere kant iedereen de mond vol heeft van participatie. Samen met schepen Heurckmans doet men dat participatief, d.w.z. dat men daar alle horecazaken en handelszaken in gaat betrekken. Men weet wat de intentie is en waar men naartoe wil, maar men moet dat op een goede manier doen, dat moet onderbouwd zijn en men moet iedereen mee krijgen. Het zo maar eenzijdig gaan opleggen om het af te sluiten en men moet zich er maar naar schikken is niet de goede manier van werken. Men gaat dat participatief aanpakken. Op het overleg hoort men dat niet iedereen mee is in het verhaal. Er zijn bepaalde mensen die zeggen dat hun omzet gedaald is. Het is voor het bestuur niet duidelijk of dit is door het afsluiten van de Corbiestraat of door corona. Die differentiatie is niet altijd gemakkelijk te maken, maar dat gevoel is er bij bepaalde mensen, en men moet die proberen te overtuigen. Men heeft ook de natuursteenwerken door de firma Krinkels die daar gaan plaatsvinden. Men heeft van de nood een deugd gemaakt, omdat de Corbiestraat toch wordt afgesloten tot eind februari. Men heeft gezegd dat en dan ook de terrassen de mogelijkheid moet geven om uit te breiden, maar ook daar is blijkbaar niet iedereen van overtuigd of ze dat effectief willen doen. Omdat het inrichten van winterterrassen toch wel een investering vraagt. Daar volgt hij raadslid Celen in, die handelszaken willen ergens zekerheid. Als zij die investering gaan doen om grote winterterrassen te maken, dan willen ze toch wel zeker zijn dat ze dat niet altijd voor de markt moeten opbreken, of dat ze dat vanaf maart moeten verwijderen en nooit meer kunnen gebruiken omdat het bestuur iets anders beslist heeft. Men gaat dat stuk voor stuk aanpakken, dat is een project. Tegen februari gaat men wel beslissen in welke richting men wil gaan. Men zit daar ook met het vergroeningsproject van het Santo Tomasplein, en dat sluit daar perfect in aan. Een visie op een mobiliteit daar sluit daar ook bij aan. Men heeft op de gemeenteraadscommissie ruimte gesproken over het fietsbeleidsplan, waar men de intentie heeft om een aantal fietsstraten aan te leggen die daar ook op aansluiten. Het past in een groter geheel en men moet dat stap voor stap gaan doen. Het bestuur is daar helemaal niet tegen. Van het begin van de legislatuur is men daaraan aan het trekken geweest. Men heeft bepaalde kansen niet kunnen aangrijpen vanwege corona, want het had misschien meer structureel kunnen aangepakt worden, maar men wil die weg wel verderzetten. Hij heeft nog een opmerking over het gratis parkeren. Men heeft dat besproken en men is daar geen voorstander van. Men heeft genoeg gratis randparkings in Mol voor mensen die daar effectief gebruik van willen maken. De parkeertarieven in Mol zijn niet echt hoog. Men denkt niet dat het 2 uurtjes gratis maken het grote verschil maken. Men heeft ook het gratis kwartier voor mensen die nog snel bij de bakker of de slager willen stoppen.

 

Raadslid Van Olmen kan het alleen maar betreuren dat men qua parkeerbeleid niet meer wil doen dan wat men nu al doet. Natuurlijk zijn er al initiatieven, maar zeker in deze tijd kan er toch meer gebeuren. De schepen zegt dat de oppositie hem oproept om zo maar zonder meer de Corbiestraat autovrij te maken, maar het is de gemeente Mol die dat met zoveel woorden communiceert: 'verkeersvrije Corbiestraat wordt verlengd tot eind februari' leest hij op een visual, 3 dagen geleden gepubliceerd op de Facebookpagina van de gemeente. Dat is voor veel mensen hetgeen ze lezen. Hij vraagt daar niet om, maar het is de communicatie die dat uitstuurt. Hij heeft ook geen antwoord gehad op de vraag i.v.m. de burgemeesterbesluiten. Hij hoort schepen Heurckmans zeggen dat die verlengd zijn. Als dat zo is hadden die nu op de agenda van de gemeenteraad moeten staan en dat is niet het geval.

 

Schepen Heurckmans antwoordt dat die vraag nu lopende is bij de horecazaken en van zodra dat rond is, gaan die verlengd worden.

 

Raadslid Van Olmen stelt dat die terrassen daar nog staan en dat er expliciet instaat dat die lopen tot 30/9, punt 13 van de vorige gemeenteraad. Die lopen af op 30/9, dat heeft hij toen nog expliciet gevraagd. Men zit volgens hem al 12 dagen in een vacuüm. Als hij daar nu met zijn auto verkeerd gaat rijden, kan men hem niet beboeten. Hij heeft die vraag toen expliciet gesteld: 'Dat loopt af op 30/9' en het antwoord was 'ja' vanwege de burgemeester. De burgemeesterbesluiten die genomen zijn in mei zijn verlengd tot 30/9, zoals die verlengd werden tot 31/8.

 

Schepen Heurckmans antwoordt dat ze dat zal laten nakijken. Zij wil ook nog toevoegen dat het feit dat ze in de Corbiestraat gaan werken men er een deugd van wil maken en men beslist heeft te verlengen tot eind februari. Men heeft ook beslist om alles in het werk te stellen om de Corbiestraat tijdens de winter zo attractief mogelijk te maken. Dat men als bestuur gaat investeren in bv. extra verlichting.

 

Raadslid Van Olmen vraagt of men onderschrijft dat het niet duidelijk is of er nu een beslissing is of niet. Is het nu een intentieproces of niet? Het is toch geen duidelijke communicatie.

 

Schepen Heurckmans antwoordt dat er beslist is om tot eind februari te verlengen, omdat de werken tot eind februari zullen duren. Vorige week heeft men op het schepencollege de verkeersmaatregelen goedgekeurd tot eind februari.

 

Raadslid Van Olmen stelt alleen maar vast dat vorige maand nog de mening was dat dit bij burgemeesterbesluit moest en dan goedkeuring door de gemeenteraad, en nu is het de bevoegdheid van het schepencollege. Het is het één of het ander voor dezelfde maatregel. Maar men gaat dat uitzoeken, waarvoor dank. Ook in dit dossier is er misschien maatwerk mogelijk, in die zin dat verschillende belangen gecombineerd worden. Hij neemt er akte van en moedigt ook zeker aan om daarmee verder te doen.

 

Schepen Heurckmans antwoordt dat dit sowieso zal gebeuren, want elk terras gaat anders zijn. Iedereen gaat maatwerk krijgen, en dat vraagt wat tijd.

 

Raadslid Van Olmen antwoordt dat hij dat gelooft, maar intussen moet er ook rechtszekerheid zijn.

 

Raadslid Van Gompel (MeMo) merkt op dat zijn fractie het wel aangenaam vindt dat over een onderwerp waar zij al 14 jaren over zagen, 5 andere partijen nu druk discussiëren en dat zij rustig achterover kunnen leunen in hun stoel.

 

Raadslid Celen is ermee akkoord dat het een participatief proces moet zijn en dat alle betrokkenen mee moeten kunnen overleggen. Maar zij zou nog wel kort willen zeggen dat het draagvlak groter dan ooit is, en het zou leuk zijn als er niet te lang mee gewacht zou worden.

 

Schepen Heurckmans antwoordt dat dit zeker de intentie is, maar men moet hen wel mee krijgen, want als de ondernemers zelf er niet allemaal super enthousiast over zijn mag men doen wat men wil, maar dan gaat het nooit lukken. Het is belangrijk dat men iedereen meeneemt.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

DRUGSHANDEL IN MOL (Open VLD - Hans Schoofs)

 

Heel wat buurtbewoners klagen van de overlast die drugshandel en kleine criminaliteit met zich meebrengt in Mol-centrum. Ondanks een eerdere melding van onze fractie, blijven deze feiten zich herhalen in het centrum van Mol op de gekende locaties. Blijkbaar is er een drugsvangst gebeurd op 30 september bij een toevallige controle. Wat is de visie van het schepencollege om dit fenomeen grondig aan te pakken?

 

Raadslid Schoofs (Open Vld+) verwijst met dit punt naar een tussenkomst die raadslid Melis in het voorjaar gedaan heeft. Zij heeft daar duidelijk de vinger op de wonde gelegd met bepaalde zones in het centrum te vernoemen. Dan is het toch wel een beetje betreurenswaardig dat net die zones onderwerp zijn van kleine criminaliteit. De afgelopen weken is hij door buurtbewoners terug gecontacteerd. Het is niet 1 melding, maar het zijn er diverse, op dezelfde locatie. Dat is toch een beetje spijtig, omdat men het drugsbeleid als 1 van onze prioriteiten heeft gemaakt. Hij leest in het zonaal veiligheidsplan 20-25 als eerste punt bij 2.2. Veiligheid en leefbaarheid - externe prioriteiten - drugs: de aanpak van drugshandel vormt 1 van de prioritaire aandachtspunten. Het fenomeen werd ook opgenomen in het nationaal veiligheidsplan en het voorbije veiligheidsplan preventie, repressie en hulpverlening spelen hierbij een belangrijke rol. Dan gaat het verder met hoe die aanpak moet gebeuren in samenspraak met parket e.d. Hij heeft afgelopen week ook gelezen dat er bij een routinecontrole op diezelfde locatie een drugshandelaar gevat is, terwijl mensen van de buurt ook melding gemaakt hebben bij de politie en dan als antwoord kregen dat ze op de hoogte waren van de feiten. Hij mist hier toch wel een beetje een iets meer kordate aanpak, temeer omdat de meldingen die hij krijgt los van elkaar staan en dat die ook eerder al aan zijn collega raadslid overgemaakt zijn in het voorjaar. Hij is er door de bewoners attent op gemaakt toen hij passeerde in de avond. Het is hoog tijd om hier een verhoging sneller te schakelen. Wat is de visie van het schepencollege om dit fenomeen grondig aan te pakken?

 

De burgemeester antwoordt dat men tijdens de vorige legislatuur en ook nu samen het nationaal veiligheidsplan heeft opgemaakt in de politieraad, waar heel participatief zowel de politieraadsleden, alsook de korpschef, alsook het parket allemaal punten hebben kunnen geven aan prioriteiten. Drugsproblematiek heeft daar het hoogste gescoord en men heeft dat op 1 gezet. Met zijn jarenlange ervaring weet het raadslid ook dat het nationaal veiligheidsplan in actieplannen moet worden omgezet. De eerstvolgende zonale veiligheidsraad die volgt, moet dat ook voorgelegd worden. Begin november heeft men zo een zonale veiligheidsraad. Wie zit daarbij? De procureur des Konings, een aantal mensen die bestuurlijk en gerechtelijk heel belangrijke taken hebben, ook de burgemeesters en de korpschef. Het drugsbeleid alleen als een lokale gemeente en met onze medewerkers aanpakken is niet zo evident. De repressie zit eerder bij de politie dan bij de gemeente. Wat zit er bij de gemeente? Bij ons zit de preventie en ook om nadien bij te kunnen ondersteunen en mensen te helpen die het slachtoffer zijn van drugs, want dat moet men ook kunnen benoemen. Waar de gemeente zelf een rol moet spelen is men al sinds jaar en dag een voorloper met drughulpverlener. Men is er de laatste jaren ook in geslaagd om in Balen, Dessel en Retie mee op die kar te springen, waardoor men de inzet heeft kunnen verdubbelen. Daar steekt men zeker samen het CAW al sinds jaar en dag onze nek uit, en dat is nodig. De drugsproblematiek is er inderdaad in onze gemeente in het centrum, maar jammer genoeg ook in alle gehuchten. Die is er in heel de Kempen en in Antwerpen nog veel meer uitgesproken, maar ze is er jammer genoeg overal. Dat is heel betreurenswaardig, en men moet natuurlijk op preventie inzetten, dat is een heel belangrijk spoor. Een ander belangrijk spoor daarvan is de hulpverlening. Daar heeft men de laatste jaren in de Kempen, vooral vanuit Mol getrokken, sporen in gezet. Het is niet alleen de drughulpverlening die niet alleen preventief werken, maar voor een stukje ook ondersteuning geven aan mensen die problemen hebben. Heel kortelings, dat is gepland voor volgend jaar, gaat voor het allereerst in de Kempen een residentieel drugopvangcentrum opgestart worden. Daar kan men trachten mensen die drugverslaafd zijn met goed gepaste hulpverlening van die drugs vanaf te krijgen. Dealers kunnen maar gaan dealen zolang er mensen zijn die drugs gebruiken. Het verdovend en verslavend karakter wordt daar keihard uitgespeeld. Hij vindt het een beetje jammer dat het raadslid stelt dat het routinematig is. Hij vindt het juist goed dat bij een routinecontrole, op een plaats waarvan het raadslid zegt dat daar regelmatig gedeald wordt, dan een beetje lacherig met de politie gedaan wordt dat ze daar iemand betrapt hebben. Het is juist de plaats waar ze dat moeten doen en dat ook regelmatig doen. Als hij politieverslagen doorkrijgt, wordt er best heel wat controle gedaan. Zij kunnen niet alle drugs in Mol ondervangen. Hij heeft dit punt ook al vandaag op het politiecollege geagendeerd, samen met de korpschef, om heel duidelijk voor te bereiden voor de volgende politieraad. Hoe werkt zo'n politioneel apparaat? Hoe werkt onze sectie drugs? Wat hebben ze de voorbije jaren al opgelost, en dat is ook niet weinig, al is het roeien met de remmen die eenieder heeft. Hoe zit de samenwerking met het parket? Waar kan het parket vervolgen? Het raadslid zal vorige week gelezen hebben dat er evenzeer in deze zaak ook doorverwezen is, waar de raadkamer de verdere terbeschikkingstelling uitgesproken heeft, en waar er aanzienlijke middelen en geldsommen verbeurd verklaard zijn of toch al onderschept zijn. Hij wil zeker benadrukken dat men heel duidelijk kan zeggen dat drugs jammer genoeg in Mol niet uit de wereld is en dat daar veel werk is. De volgende politieraad zal het actieplan dat ook in het zonaal veiligheidsplan staat mee uitgerold worden. In het nieuw personeelsbehoeftenplan zal men ook merken dat momenteel in de sectie drugs nog bij verwerkt wordt richting recherche. Men probeert nog meer armslag te geven. Wat preventie en hulpverlening betreft is de verantwoordelijkheid van de gemeente. Wat de repressie betreft gaat hij heel graag met het raadslid en met andere college politieraadsleden die hier zitten de volgende politieraad de discussie verder mee aan. Men heeft het allemaal samen op prioriteit 1 gezet. Men is allemaal samen belangrijk om van de politieraad dat zonaal veiligheidsplan te laten uitvoeren. Daar is de ideale plaats om mee na te denken en de korpschef de kans te geven om duidelijk uit te leggen hoe het één en ander gebeurt. Men moet dat ook laten goedkeuren door de parketten, door de andere instanties, want het heeft natuurlijk geen zin om eigengereid één of ander beleid daarrond te voeren, dat is altijd het verhaal van het zonaal veiligheidsplan. Net zoals de vorige keer is dat opnieuw opgenomen. Het is uiteraard een zeer belangrijke problematiek in België, en ook in onze zones. Men zal daar in de politieraad verder werk van blijven maken.

 

Raadslid Schoofs betreurt het woord 'lacherig' dat de burgemeester hem in de mond heeft gelegd. In de persmededeling van de politiezone stond heel duidelijk 'routinecontrole'. Hij verwijst naar eerdere tussenkomsten van hem over de buurt aan het station in Mol, waar hij niet lacherig over gedaan heeft, maar gewezen heeft op de ernst van de feiten. Daar is kort op de bal gespeeld, en als het goed is, dan zegt men het ook. Daar is meermaals een serieuze interventie geweest van politie, samen met de veiligheidsdiensten van de NMBS. Dat heeft de burgemeester hier ook omstandig toegelicht. Dat is kort op de bal gespeeld, daar is heel snel gereageerd. Hier maakt zijn collega in het voorjaar een melding van ernstige feiten met de locatie erbij, en een half jaar later herhaalt hij die feiten. Het enige wat er gebeurt is een routinecontrole de afgelopen week, terwijl buurtbewoners hem daar systematisch op attent maken en ook de politie op attent maken. Men hoeft niet te wachten op een goedgekeurd veiligheidsplan om een interventie te doen die even gestructureerd is als die van aan het station. Dan het woord 'lacherig' gebruiken, vindt hij misplaatst. Hij heeft een ernstige tussenkomst gedaan en hij verwacht dan ook een ernstig antwoord.

 

De burgemeester antwoordt dat hij persoonlijk vindt dat als men routinecontroles gaat doen op plaatsen die bestempeld worden dat ze problemen geven, dat toch juist goed werk is. Dat heeft men ook aan het station gedaan. Dat is regelmatig gaan controleren op plaatsen die benoemd worden. En dan zit dat in de routine van elke dag om bij die plaatsen te passeren. Daar wou hij juist mee aantonen dat hij denkt dat het zeer goed is dat men tijdens een routinecontrole op plaatsen komt waarvan men zou zeggen dat de politie er nooit is.

 

Het raadslid denkt dat de teneur die hij wil stellen toch anders is. Dit vraagt een iets meer gestructureerde aanpak. Dat is ook de ernst van de situatie. Er is een herhalend effect, bijna dagelijks. Mensen maken meldingen van dezelfde voertuigen, van een af en aan rijden, van zelfs kleine bromfietsen die ophalen e.d. Men maakt hier ook melding van bij de politie en dan is een routinecontrole een beetje een druppel op een hete plaat. Hij stelt vast dat dit in de buurt toch enige onrust geeft. Hij meldt ook in de rand dat daar heel wat hinder is van mensen die zich 's avonds ook bevinden op de terreinen van Tydeeh wanneer dit gesloten is. Dat is zo'n algemeen aanvoelen in de buurt en hij maakt dat hier nu over bij herhaling. Er is ook melding gedaan bij politie. Hij weet dat het dikwijls een excuus is dat men dat hier niet moet zeggen maar dat men dat bij de politie moet zeggen, maar dat is gebeurd. Dan vindt hij dat het ernstig moet genomen worden, zeker als een raadslid wordt gecontacteerd door 2 mensen los van elkaar. Mensen die hem zeggen dat hij eens op hun terras moet komen zitten om te kijken wat er zich voor de deur afspeelt.

 

De burgemeester stelt dat dit absoluut ernstig moet genomen worden. Op de volgende politieraad kan de korpschef een terugkoppeling geven van hoe vaak men al op die plaatsen gaat controleren. Men ziet ook niet altijd wat de politie doet, soms doen zij ook veldwerk. Men moet de korpschef ook een stukje de kans geven om dat samen met de sectie drugs uit te leggen. Misschien zal het raadslid dan verrast zijn dat er toch wel meer inspanningen gebeuren. Hij vindt het in ieder geval een zeer belangrijke problematiek die hij zeker niet wil minimaliseren. Hij wil er ook de hand voor reiken en de politieraad dient er 100% voor om de vaststellingen die vaak door mensen gebeuren, frustraties die er zijn, verder mee op te nemen. Men gaat dat zeker verder mee opnemen. Hij kan al wel uit verslagen die hij ziet melden dat het niet zo maar is dat men een aantal locaties niet zou controleren of dat men niet kort zou opvolgen. Men doet daar best wel wat inspanningen. Dat wil hij gewoon maar meegeven. De korpschef zal dat nog meer gedetailleerd doen op de politieraad. Voor de rest deelt iedereen, over de partijen heen, dat men die fenomenen niet wil. Hij denkt dat het raadslid wel voldoende ervaring heeft en zijn voorganger burgemeester bezig gehoord heeft. Heel terecht op plaatsen waar het niet kan zoals het station, en daar moet de politie voor zorgen dat het zo weinig mogelijk gebeurt. Men weet ook dat de problematiek van drugs volledig uit de wereld helpen nog een ander verhaal is, en dat moet men ook opnemen in het zonaal veiligheidsplan.

 

Raadslid Schoofs zegt dat hij dit ook bij de prioritaire locaties rekent, Rivierstraat, Tydeeh, Jeugdhuis, het skateterrein, de sportsite. Dat zijn de locaties waar jongeren zich frequenteren. Dat is ook het doelpubliek dat men graag benadert. Als het station een prioritaire locatie is om daar schoon schip te maken, dan is dit er ook één.

 

De burgemeester stelt dat hij het een beetje raar vindt dat het raadslid denkt dat dit niet het geval is, en dat de politie daar de laatste maanden niet veel meer gecontroleerd heeft dan op andere plaatsen. Hij gaat het aan de korpschef laten om dat ook aan te tonen.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

ARMOEDE IN MOL (Open VLD - Bas Van Olmen)

 

De lokale armoedebarometer die recent werd gepubliceerd, toont geen rooskleurige cijfers voor onze gemeente. Hoe leest het gemeentebestuur die cijfers? Dringt zich een bijsturing op van het gevoerde beleid, zo ja, welke?

 

Raadslid Van Olmen (Open Vld+) merkt op dat de lokale armoedebarometer die recent werd gepubliceerd, geen rooskleurige cijfers toont voor onze gemeente. We hebben een beetje een rare score. Tussen 5 en -20 scoort Mol -11. Een paar in het oog springende zaken zijn kandidaat huurders, invaliditeit en leefloon, naast de nutsvoorzieningen en onderwijs in het algemeen. Hoe leest het gemeentebestuur die cijfers? Dringt zich een bijsturing op van het gevoerde beleid, zo ja, welke?

 

Schepen Heurckmans (CD&V) stelt dat het thema armoede bijna elke gemeenteraad al aan bod is gekomen, daar is ook veel interesse in. Men gaat niet kunnen tegenhouden dat dit in stijgende lijn is. Als ze terugkijkt naar de cijfers van 2016 was dat 10,46%, en ondertussen zit men boven de 13%. Zij vermoedt dat het nu met corona nog gaat stijgen. Men heeft de vorige keren al heel wat uitgelegd over de problematiek rond armoede. Ook op het beleidscomité mens en leven hebben haar collega schepen Soeffers en het diensthoofd van de sociale dienst -die de kar mee gaat trekken op gebied van armoede - al heel wat toegelicht. Zij wil die projecten nog wel eens toelichten, maar denkt dat dit weinig zin heeft. Men heeft nu ook gezien dat het aantal openstaande facturen van de scholen enorm toegenomen is. Babbelkousje op school, Praatpunt, huiswerkbegeleiding waarvoor vandaag een persbericht werd uitgestuurd om vrijwilligers te vinden. Men ziet dat dit ook enorm toeneemt de kinderen die dat nodig hebben. Die kloof begint alsmaar groter en groter te worden nu met corona. Men doet super zijn best, maar als men er effectief iets aan wil doen dat het armoedecijfer gaat dalen, zal men met alle beleidsniveaus moeten gaan samenwerken, zowel op provinciaal, Vlaams, federaal als Europees niveau. Als men dat structureel wil aanpakken, want het is een beetje dweilen met de kraan open. Zij geeft nu het woord aan schepen Soeffers.

 

Schepen Soeffers (N-VA) zegt dat de armoedebarometer een heel interessant gegeven is, vooral omdat het een overzicht geeft over de indicatoren van de voorbije jaren. Het is inderdaad niet gebaseerd op vorig jaar, maar van 2008 tot nu. Op het vorige beleidscomité mens en leven heeft het diensthoofd van de dienst sociale zaken ook al het probleem aangekaart dat men bepaalde gegevens niet uit de beschikbare data kan trekken. Wat natuurlijk maakt dat zij nu niet een pasklaar antwoord kan geven wat betreft het analyseren van de cijfers. De dienst is daarmee bezig en men gaat daar zeker een terugkoppeling over geven op een eerstvolgend beleidscomité mens en leven. Omdat iedereen die daarin geïnteresseerd is, ook haar collega's hier aanwezig, zeker kan kijken hoe men het beleid daarop verder kan afstemmen. Het eerste dat zij las in het memorandum toen zij begon aan deze legislatuur was dat Mol de allure krijgt van een centrumstad en ook de bijhorende problematieken daarbij. D.w.z. dat men door bepaalde externe factoren waar men als lokaal beleid niet direct een invloed op heeft, maar die ons armoedecijfer wel beïnvloeden. Er is een verhuis richting Mol vanuit de grootstad. Mol heeft heel veel openbaar vervoer. Men heeft zeer veel scholen, zowel in de gehuchten als in het centrum zijn er scholen. Dat maakt dat mensen aangetrokken worden om met hun kinderen hier terecht te kunnen op een school. Daarnaast is er een zeer goede dienstverlening, geven cliënten aan, in de gemeente Mol, wat natuurlijk een pluspunt is. Daarnaast is het wonen hier goedkoper dan in de grootstad. De nutsvoorzieningen, water en elektriciteit, zijn een grote kost. Men heeft het nog al eens aangekaart bij het LAC, dat blijft dus een luxeproduct. Wat maakt dat men hier ook niet direct een invloed op heeft als lokaal bestuur, maar dat men natuurlijk wel zijn rol zal opnemen als bemiddelaar. Wat ziet men nog wat betreft die nutsvoorzieningen? Men heeft 150 budgetmeters, waarvan er 50 beschermde klanten zijn, wat wil zeggen dat zij een sociaal tarief genieten omwille van bv. een handicap. Men heeft ook meer eenoudergezinnen en daarbij stijgt natuurlijk het risico om in armoede te komen omwille van de vaste kosten. Wat ook zeer belangrijk is wat zij ook leest, is een gezin waar niet gewerkt wordt, dus waar geen activering is, daar is het risico op armoede ook zeer hoog. Vanuit de armoedeaanbevelingen leest zij dat armoede overal is. Men zet nu in Mol al zeker in op activering. Ons leeflooncijfer blijft quasi gelijk de voorbije jaren. D.w.z. dat en toch zeer sterk inzet op activering en dat men mensen zeer zeker richting de normale arbeidsmarkt proberen te leiden. Indien dit niet lukt zal men mensen proberen te indiceren en richting andere werkmaatregelen proberen te schuiven. Wat ze ook nog wil meegeven is dat corona een zware impact zal hebben richting activering. Dat merkt men nu al. Artikel 60'ers die niet aan het werk kunnen blijven. Mensen die een tijdelijke werkervaring moeten stoppen. Men zal dat ook zien in de leeflooncijfers. Het overkoepelend orgaan van alle ocmw's heeft tijdens corona 2 vraagstellingen gedaan bij alle medewerkers. Al degenen die meegedaan hebben, dat waren meer dan 300 gemeenten, schatten dat de aanvragen voor leefloon zullen stijgen met 6,2%, wat toch wel exponentieel gaat zijn in ons beleid. Uiteindelijk kan zij daar zeker aan toevoegen dat men met VDAB een actief traject zal aangaan om zeker met hen samen te werken, want zij zullen een cruciale rol spelen in wat betreft het terug activeren van mensen. Uit het armoedecijfer haalt zij ook nog dat onze kinderopvang zeer goed is. Als men mensen wil activeren moet men ook zorgen dat men een goede kinderopvang heeft. In Mol kan men wel stellen dat men hier zeker ook voor kansarme of kwetsbare gezinnen altijd plaatsen reserveert, zodat zij terecht kunnen op de kinderopvang. Ook zet men hierop in door niet invorderbare steun te geven om de kinderopvang betalend te houden voor deze kansengroepen. Daarnaast is huisvesting ook zeer belangrijk in de armoedeaanbevelingen. Men zet in dit beleid in op kwalitatief wonen, maar men heeft natuurlijk ook de sociale woningen waar men al aan de quota zit. Men doet het zeer goed als Mol, maar men blijft daar verder op inzetten. Voor mensen die op de privé-markt langer moeten blijven, want de wachtlijsten voor sociale woningen zijn er, is er een steuntarief. Daar is Mol ook altijd een voorloper in geweest. Ze haalde daarstraks ook al aan dat er een groot aanbod aan onderwijs is, maar de onbetaalde schoolrekeningen laten wel weten dat er inderdaad iets aan de hand is. Men kan daar nu de vinger nog niet op leggen. Men ziet in het secundair onderwijs, wat ook wil zeggen dat niet alle mensen op Mols grondgebied wonen, een openstaande rekening van 144.000 euro. Dat is een cijfer waarvan ze bijna van haar stoel viel. Wat men zeker als opportuniteit moet aanpakken en dat gaat men ook doen. Men heeft op mens en leven ook duidelijk gemaakt dat men nu al iemand 1/5 vrijstelt vanuit de dienst om samen met de werknemer van DSO met het Maxproject richting de scholen te gaan en daar outreachend te werken. Ook via het Mols onderwijsplatform zal men deze cijfers aankaarten en probeert men een duidelijker zicht te krijgen op wat nu de oorzaak is van deze hoge onbetaalde schoolrekeningen. Vrije tijd daar zet men heel sterk op in. De vrijetijdscheque is gekend bij heel wat mensen. Dit maakt dat heel veel mensen kunnen deelnemen aan vrije tijd, cultuur e.d., maar men zal daar verder op blijven inzetten. Wat men al gehoord heeft is dat men de Uitpas nog verder moet uitrollen omdat men daar een samenwerking moet hebben met andere gemeenten. Rechtentoekenning is heel belangrijk, en men wil gaan naar automatische rechtentoekenning, maar daar hoort ook bij mensen informeren, drempelverlagend zijn richting sociale dienst. Daar zal men ook alles op inzetten om dat te doen, zeker met het outreachend werken. Daarnaast zeer belangrijke in de samenwerking is de samenwerking met de armoedeverenigingen. Men heeft een dagelijks bestuur 'armoede' en men zal meer dan ooit moeten inzetten om iedereen daar op dezelfde lijn te zetten, de neuzen in dezelfde richting te hebben. Elke beslissing die er valt zal mee in samenspraak met deze mensen zijn, die toch experten zijn en ervaringsdeskundigen wat betreft dat domein. Men wil zeker met concrete cijfers komen, die ons zullen leiden naar nog meer concrete acties, en die zal men ook verder terugkoppelen. Zij vraagt om de dienst de tijd te geven om dat allemaal te analyseren, want het is een lijvig dossier. Men moet cijfers kunnen trekken die specifiek voor Mol zijn. Men kan nu niet direct zeggen waar men aan verder moet werken. Men heeft tijdens mens en leven al een aantal krijtlijnen uitgetekend en meegedeeld. Daar zal men zeker al op inzetten en daarnaast zal men blijven participeren met de cijfers die men nog gaat krijgen.

 

Raadslid Van Olmen zegt dat men een nadere analyse tegemoet ziet. Er gebeurt inderdaad al wel veel, maar alles kan beter.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

OMRUILING SPORT- & CULTUURCHEQUE (Open VLD - Ria Melis)

 

Niet iedereen kan de sport- & cultuurcheque gebruiken. Zeker in deze Covid-19 tijden is het cultuuraanbod zeer beperkt. De stad Geel ruilt de sport- & sultuurcheques in voor aankoopbons om in de lokale winkels aankopen te doen. Zo kan je met je S&C cheques bv. kleding en schoenen kopen in Geel (na omruiling!). Inruilen kan op de dienst Toerisme van Geel (Markt 1 te Geel). Staat de gemeente Mol hiervoor open?

 

Raadslid Melis (Open Vld+) zegt dat niet iedereen de sport- & cultuurcheque kan gebruiken. Zeker in deze Covid-19 tijden is het cultuuraanbod zeer beperkt. De stad Geel ruilt de sport- & cultuurcheques in voor aankoopbons om in de lokale winkels aankopen te doen. Zo kan je met je S&C cheques bv. kleding en schoenen kopen in Geel (na omruiling!). Inruilen kan op de dienst Toerisme van Geel (Markt 1 te Geel). Staat de gemeente Mol hiervoor open?

 

De burgemeester vindt het een heel goed idee. Sport- & cultuurcheques worden bv. gegeven om mensen cultuur te laten beleven. Iedereen voelt wel aan dat het momenteel niet zo eenvoudig is, gelukkig doet men wel een aantal kleinere cultuurevenementen, maar de grotere zeker niet. Wat wel een goede tip is, wat men ook kan doen met die bon is een cadeaucheque kopen van het cultuurcentrum. Die kan men dan nog meer dan een jaar gebruiken, dan zit men ook al in het volgend seizoen. Werkgevers kunnen kiezen wat men geeft. Waar de gemeente volop op wil inzetten is de consumptiecheque, dat is ook iets dat kan gegeven worden om de horeca en de winkels die hebben moeten sluiten te kunnen ondersteunen. In het kader van de koopkrachtverhoging hebben de vakbonden op Vlaams niveau beslist dat er 200 euro koopkrachtverhoging jaarlijks naar al het gemeentepersoneel moet gaan. Dat men ook dit jaar de opening gelaten heeft om die ook eventueel via een consumptiecheque aan te bieden. Men heeft woensdag het protocol van akkoord met de vakbonden hiervan gekregen, dat men dus bijna voor 200 euro per VTE, dus voor meer dan 100.000 euro op die manier al consumptiecheques in de richting van de lokale economie gaat sturen. Richting de ondernemers die niet gesloten zijn. Als men een Mols kadoke zou geven, zou dat qua sociale zekerheid en belastingtechnisch niet in orde zijn. Die bonnen zijn maar vrijgesteld van RSZ en van belasting als die aan een aantal voorwaarden voldoen. In Mol zou men dan eerder durven promoten dat mensen eventueel de cultuurcheque omzetten in een cultuur cadeaubon, waardoor die geldigheidsdatum met meer dan 1 jaar verlengd wordt en men er in niet coronatijd gebruik van kan maken. Dat is iets heel goed wat men kan doen. Men wil zelf ook wel het Mols kadoke intern als een consumptiecheque gebruiken, maar dan moet de gemeente daar wel nominatief een aantal winkels uitsluiten, want dat is ook weer de wetgeving. Men is maar van RSZ en belastingen vrijgesteld als die winkels voldoen aan de voorwaarde. Die voorwaarde is dat men minstens een maand moet gesloten zijn. Dus bv. bij bakkers of warenhuizen die open gebleven zijn kan men geen consumptiecheque gaan uitgeven. Men heeft het idee in ieder geval al meegenomen, en heeft al een aantal mogelijke oplossingen. Men gaat zelf ook wel heel wat consumptiecheques kunnen aangeven, maar het gewoon wisselen lijkt hem momenteel niet zo eenvoudig met het Mols kadoke. Hij wil het gerust de volgende weken nog verder bekijken, maar momenteel is dat niet eenvoudig. Misschien dat hij daar nadien nog wat meer info over kan geven. Als men het gemakkelijk aan onze lokale handelaars zou kunnen gunnen, zou men het wel doen. Maar het is niet zo evident, en het is een bewuste keuze van de werkgever om daar vrije tijd voor te doen. Er zijn mogelijkheden om dat te verzilveren en een volgend seizoen bij het cultuurcentrum daar voorstellingen mee te kopen. Men zou voorlopig willen voorstellen om daar niet op in te gaan op basis van die motiveringen.

 

Raadslid Melis stelt dat het in Geel dan wel gemakkelijk is, want daar gaat het dan wel. Het is maar een tijdelijke maatregel omdat het aanbod van cultuur en sport ook beperkt is op dit moment. De mensen kunnen met die bonnen op dit moment weinig doen, en daarom zou het een voorstel zijn om het naar een cadeaucheque om te ruilen.

 

De burgemeester zegt dat het niet zo gemakkelijk is van een vrijgestelde bon te veranderen in een andere bon, als niet al die winkels van die bon aan die vrijstelling voldoen. Hij wil ook vermijden dat mensen daar nadien door in de problemen zouden komen. Hij gaat contact opnemen met de stad Geel, want misschien hebben zij ook andere handelaars in hun Geels kadoke zitten, maar hij kent dat onvoldoende. Hij weet niet of al die handelaars voldoen aan die voorwaarden. In Mol weet hij dat dit niet zo is, en hij wil ook geen problemen importeren waar ze momenteel nog niet zijn. Men heeft hele goede mogelijkheden om waardebonnen - een cadeaubon van 't Getouw - met die bon te kopen, en die blijft dan nog een hele tijd geldig. Dat is ook een tip die men gewoon kan meegeven als mensen daarmee zitten.

 

Raadslid Melis zegt dat het een stap in de goede richting zou kunnen zijn, maar het zou nog meer kunnen zijn.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

VERLENGING TERRASSEN IVM DE COVID 19 (Onafhankelijk - Koen Boeckx)

 

Zoals ik op de hoogte ben liep de politieverordening m.b.t. de verlenging voor de terrassen i.v.m. Covid 19 voor de horeca tot en met 30/9/2020. Zou het niet wenselijk zijn en ook mogelijk zijn om deze periode te verlengen met een bepaalde afzienbare tijd, bv. 2 maanden om daarna terug te evalueren naar de toestand op dat moment i.v.m. Covid 19? Ik begreep van heel wat horeca-uitbaters dat zij hier zeker vragende partij voor zijn. De horeca heeft reeds flinke klappen gekregen en hen ondersteunen op deze manier zou een mooi gebaar betekenen. Natuurlijk moet dit ook allemaal praktisch haalbaar zijn en de veiligheid nooit in het gedrang worden gebracht, maar tot nu toe liepen deze terras uitbreidingen toch zonder noemenswaardige problemen? Het zou dan gaan voor een verlenging van de terrassen tot de winterterrassen mogen gevormd worden met vuurtjes en gezelligheid, dit dan in de plaats van de kerstmarkt en andere activiteiten welke nu niet kunnen doorgaan.

 

Dit punt werd besproken tijdens de behandeling van agendapunt 30.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

DROOGTEPLAN (Onafhankelijk - Koen Boeckx)

 

Hoever staat het bestuur met een droogteplan in onze gemeente? Vlaanderen stelde een actieplan 2019-2023 voor i.v.m. de verboden en toegelaten captaties. De VVM stelde een actieplan droogte en overlast op. Hoever staat onze gemeente in voorbereidingen en denkpistes om de volgende jaren de droogte en de wateroverlast aan te pakken? Hebben de diensten reeds concrete plannen klaar liggen? De klimaatverandering zal immers zorgen voor veel droogte en veel water in de toekomst. Plannen gaan dan over extra buffervermogen welke we kunnen aanleggen bij overlast, sturing van wettelijke kaders voor het oppompen van grondwater, aangeduide plaatsen waar boeren en gewassentelers water kunnen oppompen voor dier en gewas, plannen i.v.m. overstroming en wateroverlast, zuinig omspringen met water in het algemeen, sensibilisering, plaatsen voor eventuele buffervermogen, ... Ik ben ervan overtuigd dat indien Mol goed gewapend is met deze plannen en ze ook snel kan uitrollen we ongetwijfeld een stap voor zijn in de toekomst.

 

Raadslid Boeckx (Onafhankelijk) verwijst naar zijn vraagstelling eind juni, begin juli i.v.m. de problemen inzake droogte en ook met de problemen inzake wateroverlast. Hij informeert hoever het bestuur staat met een droogteplan in onze gemeente? Vlaanderen stelde een actieplan 2019-2023 voor i.v.m. de verboden en toegelaten captaties. De VVM stelde een actieplan droogte en overlast op. Hoever staat onze gemeente in voorbereidingen en denkpistes om de volgende jaren de droogte en de wateroverlast aan te pakken? Hebben de diensten reeds concrete plannen klaar liggen? De klimaatverandering zal immers zorgen voor veel droogte en veel water in de toekomst. Plannen gaan dan over extra buffervermogen welke we kunnen aanleggen bij overlast, sturing van wettelijke kaders voor het oppompen van grondwater, aangeduide plaatsen waar boeren en gewassentelers water kunnen oppompen voor dier en gewas, plannen i.v.m. overstroming en wateroverlast, zuinig omspringen met water in het algemeen, sensibilisering, plaatsen voor eventuele buffervermogen, ... Hij is ervan overtuigd dat indien Mol goed gewapend is met deze plannen en ze ook snel kan uitrollen, men ongetwijfeld een stap voor zijn in de toekomst.

 

Schepen Loy (CD&V) dankt het raadslid voor de vraag. Het siert hem dat hij deze vraag nu stelt, op het moment dat er geen acute droogte is. Dat toont aan dat hij niet aan steekvlampolitiek doet, maar echt wel goed opvolgt wat er leeft. Eind juni, tijdens de laatste gemeenteraad voor de grote vakantie, zijn daar vragen over gesteld. Hij heeft toen gezegd dat men eraan zou gaan werken en dat men ook zou bekijken wat men in eerste instantie zelf zou kunnen doen. Zijn diensten hebben daar hard aan gewerkt. Er is op vlak van bemalingswater, want dat is iets wat men zelf in de hand heeft en wat ook binnen zijn bevoegdheden valt, een ontwerpnota zo goed als klaar. Zijn plan is om die op de eerstvolgende normale gemeenteraadscommissie ruimte voor te stellen en ook daar, waar ook de leden van de oppositie vertegenwoordigd zijn en waar men een beetje ambtelijke vertegenwoordiging hebben, te bespreken om te kijken wat daar de impact van is. Het is ook niet heel erg evident, omdat men moet kijken dat alles klopt en dat alles volgens de regels verloopt. Dat zijn niet alleen onze regels, maar dat zijn vooral bovenlokale regels. Zoals het raadslid in zijn verhaal ook aanhaalt heeft men daar nog Pidpa, de provincie, de VMM, de Vlaamse regelgeving. Dat zijn allemaal dingen die meespelen. Men heeft daaraan gewerkt en bekeken wat men zelf kan doen, en daar een discussienota van gemaakt. Hij stelt voor dat men daar in een gemeenteraadscommissie daar samen in detail op ingaat, want er zijn nog een aantal losse eindjes aan. De problematiek is ook iets te belangrijk om door de meerderheid neer te leggen en dat het te nemen of te laten is, hij wil dat echt wel gedragen doen. Bemalingswater is maar 1 aspect, maar voor de andere aspecten als het gaat over buffering en de waterhuishouding is er nog heel wat studiewerk. Dat is ook een heel complexe materie en raakt ook alle andere beleidsdomeinen aan. Ook daar denkt hij dat in de gemeenteraadscommissies aan gewerkt kan worden. Men mag zeker nog dit jaar meer informatie verwachten over het waterbeleid in onze gemeente.

 

Raadslid Boeckx zegt dat het zeker niet de bedoeling is om hier een standpunt in te nemen, het is echt wel de bedoeling om dat terug in herinnering te brengen omdat het toch heel belangrijk is. Als de gemeente een goed plan heeft op dat gebied, is men goed gewapend voor de toekomst. Op de raadscommissie heeft schepen Verbeke gezegd dat als men werken uitvoert men misschien in 1 keer kan kijken of men fietsenstallingen of dergelijke kan meenemen in die projecten. Misschien dat dat hier wel nuttig kan zijn als men werken uitvoert dat men dan eens kan kijken of er een mogelijkheid is tot buffervorming of dergelijke op die manier op de raadscommissie eens door te denken om te zien wat men daarmee kan doen.

 

Schepen Loy antwoordt dat het raadslid overschot van gelijk heeft en zegt dat hij het ook absoluut niet vergeten was. Waar men bij werken bij mobiliteit moet kijken voor fietsenstallingen, moet men als het gaat over andere openbare werken kijken naar onthardingen, buffering, ... Er moet een reflex zijn. Hij is zeer bereid en wil daar graag in de commissie met de raadsleden verder aan werken.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

PAMPERBANK (SP.a - Tomas Sergooris)

 

Sinds 30 september heeft onze gemeente een pamperbank met 3 inzamelpunten. Een mooi initiatief dat we als sp.a voluit ondersteunen. Jonge gezinnen met een beperkt budget kunnen vanaf 1 november aan de balie van het sociaal huis een pakketje van 25 pampers kopen voor 1 euro. Hoewel de doelstelling duidelijk is, met name dat we jongere gezinnen zo een stevige duw in de rug geven en nieuwe, kwetsbare gezinnen de weg willen tonen naar het sociaal huis, vernemen we dat iedereen, ongeacht inkomensniveau, deze pampers kan komen kopen aan deze voorwaarden.

Onze vragen zijn als volgt: klopt dit? Hoe verzekeren we dat de pampers bij de juiste mensen terecht komen aan een zo gunstig mogelijk tarief? Wordt er actief samengewerkt met de armoedeorganisaties in Mol? Wordt er specifiek gekeken naar inwoners met verhoogde tegemoetkoming of met recht op vrijetijdskorting?

 

Raadslid Sergooris (sp.a) zegt dat onze gemeente sinds 30 september een pamperbank heeft met 3 inzamelpunten. Een mooi initiatief dat zij als sp.a-fractie voluit ondersteunen. Jonge gezinnen met een beperkt budget kunnen vanaf 1 november aan de balie van het sociaal huis een pakketje van 25 pampers kopen voor 1 euro. Hoewel de doelstelling duidelijk is, met name dat men jongere gezinnen zo een stevige duw in de rug geeft en nieuwe, kwetsbare gezinnen de weg wil tonen naar het sociaal huis, verneemt men dat iedereen, ongeacht inkomensniveau, deze pampers kan komen kopen aan deze voorwaarden. Klopt dit? Hij denkt dat het belangrijk is dat wat er ingezameld wordt ook bij de juiste mensen terecht komt. Dat is een beetje als doneren aan goede doelen, dan wil men ook altijd dat het komt bij de mensen die het nodig hebben. Hoe verzekert men dat de pampers bij de juiste mensen terecht komen aan een zo gunstig mogelijk tarief? Zijn er systemen waardoor men die doelgroep beter kan afbakenen en dat project zo het meeste kans tot slagen kan geven? Wordt er actief samengewerkt met de armoedeorganisaties in Mol? Wordt er specifiek gekeken naar inwoners met verhoogde tegemoetkoming of met recht op vrijetijdskorting?

 

Schepen Heurckmans (CD&V) antwoordt dat dit klopt. Men heeft dat ook besproken op het armoedeoverleg met alle armoedeverenigingen. Het is zo dat dit een project is van het Huis van het Kind op Baldemore niveau, dus dat het zowel in Balen, Dessel, Retie en Mol op dezelfde manier zal gebeuren. Op 3 plaatsen inleveren en op 1 plaats, in Mol in het Sociaal Huis, afhalen. Men wil het zo laagdrempelig mogelijk houden, zodat ook de mensen die nog niet gekend zijn in het Sociaal Huis of die nog niet in aanmerking komen voor de vrijetijdspas, bv. mensen die juist iets te veel verdienen, ook die weg vinden. Als daar echt misbruik van gemaakt gaat worden, zal dat terug bekeken moeten worden. In eerste instantie willen de mensen van het Huis van het Kind dat het heel laagdrempelig is, dat het voor iedereen toegankelijk is en dat ze inderdaad de weg vinden naar het Sociaal Huis. De mensen moeten zich sowieso aanmelden. Men denkt dat die drempel al hoog genoeg is om tot daar te komen, zonder dat men nog andere beperkingen bij gaat opleggen.

 

Raadslid Sergooris stelt dat men dus zegt dat inderdaad iedereen die weet heeft van dit initiatief er gewoon naartoe kan. Worden er gegevens bijgehouden naar hoeveelheden? Er leeft een beetje ongerustheid, en hij begrijpt dat ook wel. De armoedeverenigingen krijgen soms grote giften binnen van bv. pampers. Die doen daar zelf dan niets mee, maar brengen die dan binnen op zo'n initiatief, en dan wordt er verwacht dat dit echt naar een doelgroep gaat. Hier leeft echt de ongerustheid over hoe zich dat gaat evolueren. Het zou beter zijn om daar op voorhand al een soort van veiligheidsmechanisme in te bouwen i.p.v. af te wachten wat het gaat worden.

 

Schepen Heurckmans vindt het wel raar dat dit besproken is op het armoedeoverleg, waar ze dit allemaal hebben goedgekeurd. Als men dit dan nu achteraf hoort als het al doorgaat, is het wel spijtig dat ze dat in dat overleg niet hebben gezegd.

 

Raadslid Sergooris zegt dat hij niet in detail gaat treden, hij zit niet in een armoedevereniging, maar als dit hem al bereikt wil dit toch zeggen dat die ongerustheid leeft. Hij maakt ook geen waardeoordeel over dat besluit, hij wil dat gewoon maar meegeven. Het zou een logisch principe zijn als daar toch geprobeerd wordt om op de ene of de andere manier een grendel in te bouwen, omdat het inderdaad wel de bedoeling is dat men de kwetsbare mensen bereikt. Hij hoort nu voor de tweede keer vandaag dat er mensen zijn die juist niet in aanmerking komen. Dat klopt, maar daar zijn ook redenen voor. Hij heeft ook weet van heel veel mensen die wel in aanmerking zouden komen, maar die er ook niet raken. Men moet niet 2 dingen met elkaar verwarren. Het is belangrijk om die middelen goed in te zetten zodat die zeker terechtkomen bij de mensen die ze het meest nodig hebben.

 

Schepen Heurckmans stelt dat haar collega schepen dat zeker goed gaat bewaken.

 

Schepen Soeffers (N-VA) zegt dat het uiteraard een bezorgdheid is dat de pampers terechtkomen bij de mensen die ze het meest nodig hebben. Men heeft dat tijdens het laatste bestuur van armoede afgeklopt om op deze manier te doen. De bezorgdheid die het raadslid heeft is haar bekend. Zij weet daarvan en weet ook vanwaar die bezorgdheid komt, en neemt die ook zeker mee. Maar zij zegt nogmaals, het is daar wel goedgekeurd met in de kantlijn een snelle evaluatie. Er zal ook een registratiesysteem komen. Wanneer mensen pampers gaan halen wordt er ook genoteerd hoeveel pampers er gehaald worden. Dan zal men ook zeer snel door hebben wie die mensen zijn en of zij daar recht op hebben. Er zal ook een kleine vragenlijst gemaakt worden, maar er is nog te bepalen wat er gevraagd zal worden. Dit om te zien of die mensen die pampers nodig hebben en welke hulpverlening daar aan te pas komt, want dat is hetgeen men wil bereiken. Anderzijds verwacht men ook door de samenwerking dat de armoedeverenigingen die mensen ook zullen doorsturen naar de centrale pamperbank. Nu was dat allemaal gefragmenteerd. Ons Huis deed wat, Min Mol deed wat, Divoge doet wat, Actie Min doet wat. Dat is zo gefragmenteerd dat het voor de mensen niet meer duidelijk is. Men hoopt met dit punt op de sociale dienst dat men drempelverlagend gaat kunnen werken. Dat men door doorverwijzing van de armoedeverenigingen ook meer mensen zal kunnen bereiken. Wat betreft die doorverwijzing, Huizen van het Kind in Hasselt is wel een voorbeeldfunctie wat betreft Huis van het Kind hier in Mol. Men heeft daar ook raadpleging bij gedaan. In Hasselt doet men het effectief zo. Een doorverwijzing gebeurt daar door de sociale dienst. Zowel voedselbedeling als een pamperpas wordt daar door een sociaal assistent goedgekeurd of niet. Dan krijgt men een hle taboesfeer omtrent de hulpverlening. Wanneer een hulpverlener zegt dat iemand geen recht heeft op een pamperpas moeten die mensen toch nog ergens anders hulp gaan zoeken voor die pampers. Dat lijkt haar ook niet echt een goede manier om te werken. Men heeft ook wat betreft die vrijetijdscheque en die vrijetijdspas teruggekoppeld op de sociale dienst. Zij zeggen toch ook dat zij eerst op deze manier willen werken en dat men daarna moet kijken of er een rechtenverkenning gebeurd is en of ze op basis daarvan recht hebben. Men zal daar een zeer korte terugkoppeling aan doen, die zal ook op het armoedebestuur teruggekoppeld worden. Men zal dan bijsturen waar nodig en men neemt de bedenkingen en de bezorgdheden van het raadslid zeker mee. Die heeft het bestuur ook en die staan in de kant genoteerd.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 12 oktober 2020

 

CORONA MAATREGELEN HORECA EN OPENBARE RUIMTE (SP.a - Masha Celen)

 

De corona-crisis blijft jammer genoeg duren. Recentelijk werden er nieuwe maatregelen aangekondigd, zoals het sluiten van de horeca om 23u. Het einde is dus voor vele (horeca-)zaken nog niet in zicht. Nu de winterperiode eraan komt, proberen vele zaken de binnenruimte uit te breiden met overdekte terrassen, etc…  Vaak vereist dit heel wat investeringen. Worden de corona-maatregelen in verband met de inname van openbare ruimte door terrassen verlengd tot eind dit jaar?  Zal de autovrije Corbiestraat bestendigd worden, ook na de corona crisis? Nu het draagvlak en de beperkte impact op de verkeersstromen in het centrum is aangetoond, lijkt ons dit aangewezen.

 

Dit punt werd besproken tijdens de behandeling van agendapunt 30.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.