ZITTING VAN MAANDAG 9 NOVEMBER 2020

 

Aanwezig:

voorzitter

Peter Van Rompaey

burgemeester

Wim Caeyers

schepenen

Andreas Verbeke, Lieve Heurckmans, Hilde Valgaeren, Frederik Loy, Hans De Groof, Maria Belmans, Wendy Soeffers

raadsleden

Servais Verherstraeten, Luc Van Craenendonck, Hans Schoofs, Koen Van Gompel, Paul Vanhoof, Jos Lodewijckx, Tomas Sergooris, Lotte Vreys, Jan Vangheel, Zehra Ünlü, Solange Abbeloos, Ria Melis, Davy Geboers, Hanne Paepen, Anneleen Dom, Els Ceulemans, Maarten Van Camp, Chris Xhenseval, Lander Geyzen, Masha Celen, Bas Van Olmen, Sofie Molenberghs, Koen Boeckx, Nele Van Roey

algemeen directeur

Stefan Hendrix

 

 

Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

POLITIEVERORDENING - DIGITALE GEMEENTERAAD EN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZONDER FYSIEK PUBLIEK MAAR MET LIVESTREAMING OP 9 NOVEMBER 2020 - BEKRACHTIGING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het COVID-19 virus verspreidt zich nog steeds binnen Europa en België.

Om de verspreiding van dit virus tegen te gaan hebben de federale en Vlaamse regering de afgelopen maanden diverse maatregelen genomen.

Gezien de huidige gezondheidssituatie - het dagelijks aantal coronabesmettingen neemt exponentieel toe - kan 'fysiek vergaderen' niet langer als uitgangspunt worden aangehouden.

Bijgevolg is het aangewezen om de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn digitaal te laten plaatsvinden. Hiertoe werden de fractieleiders gecontacteerd, die akkoord gaan met de digitale vergadering van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn op 9 november 2020.

 

Volgens de richtlijnen van ABB is digitaal vergaderen mogelijk onder bepaalde voorwaarden:

 

"Als het lokaal bestuur, gelet op de gezondheidsituatie, digitaal vergaderen de aangewezen vergadervorm acht:

Daaraan zijn 3 voorwaarden verbonden:

1. De wijze van vergaderen (digitaal) en de motivering (gezondheidssituatie) wordt vastgelegd in een burgemeestersbesluit (politieverordening) op grond van artikels 134, §1 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet.

2. De digitale gemeenteraad moet openbaar te volgen zijn via een audiovisuele livestream. Een audiostream volstaat niet om aan de openbaarheid te voldoen. De webtoepassing van de gemeente communiceert hoe pers en publiek de vergadering kunnen volgen via de livestream.

3. De procedure voor geheime stemming moet aan de noodzakelijke democratische voorwaarden voldoen."

 

Bijgevolg is het aangewezen om digitaal te vergaderen. Hiertoe werden de fractieleiders gecontacteerd, die akkoord gaan met de digitale vergadering van de gemeenteraad op 19 oktober 2020.

 

Juridische gronden

Artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet bepaalt dat de burgemeester een politieverordening kan maken in geval van onvoorziene gebeurtenissen waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, onder de verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Bijlagen

1) besluit van de burgemeester van 28 oktober 2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De opdracht van de gemeenten bestaat in het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op de openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen. 

Deze bevoegdheid heeft onder andere betrekking op het handhaven van de openbare gezondheid. Er moeten nog steeds maatregelen genomen worden om de verdere verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan in het kader van de bescherming van de openbare gezondheid.

Deze maatregelen zijn noodzakelijk om te vermijden dat de gezondheidszorg onder zodanig zware druk komt te staan, dat de algemene zorgverlening volledig in het gedrang komt.

Om de gemeenteraadsleden en het publiek zoveel mogelijk de mogelijkheid te geven om de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn op 9 november 2020 te kunnen bijwonen, wordt beslist om deze raden digitaal te laten plaatsvinden zonder fysiek publiek, maar met live-streaming zodat het publiek deze raden wel digitaal kan volgen en het principe van de openbaarheid wordt gerespecteerd.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening van de burgemeester van 28 oktober 2020 inzake de digitale gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn zonder fysiek publiek maar met livestreaming op 9 november 2020.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

NOTULEN GEMEENTERAAD - 12 OKTOBER 2020 - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde in zitting van 12 oktober 2020.

 

De notulen en het verslag van de toegevoegde agenda van deze gemeenteraad werden in Meeting.mobile gekoppeld als bijlage aan dit agendapunt.

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de notulen van de vergadering van de gemeenteraad worden opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur overeenkomstig artikelen 277 en 278.

Behalve in spoedeisende gevallen, worden de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

 

Artikel 33 § 1 van het huishoudelijk reglement - goedgekeurd op de gemeenteraad van 11 maart 2019 - bepaalt dat de notulen van de gemeenteraad alle besproken onderwerpen vermelden in chronologische volgorde, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

 

Artikel 34 § 1 van het huishoudelijk reglement bepaalt dat de notulen van de vergadering van de gemeenteraad onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur worden opgesteld overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur. 

 

Bijlagen

1)      Notulen met verslag toegevoegde agenda gemeenteraad 12 oktober 2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het is verplicht dat de notulen van de vorige gemeenteraad worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De notulen van de gemeenteraad van 12 oktober 2020 worden goedgekeurd.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

SUBSIDIEREGLEMENT - NOODSUBSIDIES VOOR GEMEENSCHAPSHUIZEN- GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De corona-crisis treft verschillende sectoren zoals cultuur, jeugd en sport zwaar.  Om de lokale besturen te helpen om die sectoren bij te staan, besliste de Vlaamse regering om aan de lokale besturen in 2020 eenmalig 87,3 miljoen euro ter beschikking te stellen.  Het grootste deel van die middelen (83,9 miljoen euro) wordt verdeeld over de lokale besturen op basis van de verdeling van de sectorale middelen voor die drie sectoren (cultuur, jeugd en sport) bij de inkanteling ervan in het gemeentefonds in 2018.  Voor Mol bedraagt deze subsidie 569.630,27 euro.

 

Deze middelen zijn niet geoormerkt. De besteding ervan moet dan ook niet worden verantwoord en de besturen hoeven er niet specifiek over te rapporteren.  De Vlaamse regering zal de besteding van de middelen wel monitoren, op basis van de reguliere digitale rapportering over de BBC jaarrekeningen over 2020 en 2021 (de uitgaven kunnen dus in beide jaren gebeuren). Het Vlaams Parlement heeft op 17 juni 2020 de decretale basis voor deze bijkomende financiering goedgekeurd. Deze middelen werden op 15 juli 2020 ontvangen.

 

In een eerste fase werden er op korte termijn een aantal financiële ondersteuningen uitgewerkt en uitbetaald.  We maakten hier zoveel mogelijk gebruik van verdelingsmethodes op basis van de reguliere subsidiereglementen.  Uitgangspunt was dat de subsidies waar deze verenigingen normaal beroep op konden doen voor 2020 verdubbeld werden, waarbij het eerste deel verdeeld werd volgens de reguliere subsidiereglementen en het extra deel verdeeld werd op basis van de bedragen die uitbetaald werden in 2019.  In zitting van de gemeenteraad van 27 juli 2020 werd goedkeuring verleend aan het eenmalige subsidiereglement 'noodsubsidies corona voor verenigingen'. 

 

In fase 2 werd de renteloze coronanoodlening voorzien.  Hierdoor ondersteunen we verenigingen die extra steun nodig hebben door middel van een renteloze lening. In zitting van de gemeenteraad van 7 september 2020 werd goedkeuring verleend aan het reglement renteloze coronalening cultuur-, jeugd-, en sportsector.

 

In fase 3 keken we naar de toekomst en willen we verenigingen die blijven organiseren en blijven werken aan onze sociale cohesie belonen en ondersteunen.   Hiervoor werd in gemeenteraadzitting  van 12 oktober 2020 het subsidiereglement 'Coronasubsidie voor verenigingen periode 1 juni 2020 tot 30 juni 2021' goedgekeurd.

 

Zijdelings bij fase 3 wil de gemeente vanuit het corona-noodfonds ook een nominatief bedrag voorzien om onze gemeenschapshuizen te ondersteunen.  Deze gemeenschapshuizen vormen namelijk een belangrijke schakel in ons verenigingsleven.  Vanuit het corona-noodfonds wordt een bedrag van 22.500 euro voorzien.  Dit wordt aangevuld met een bedrag van 22.500 euro vanuit het budget dorpenbeleid.

 

Juridische gronden

Art. 40§3 van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

 

Inspraak en advies

De financiële cel gaf een positief advies.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Met de middelen uit het Vlaamse corona-noodfonds wil de gemeente het rijke Molse verenigingsleven versterken door te zorgen dat ze niet in zware financiële problemen komen door deze crisis.

De gemeenschapshuizen vormen een belangrijke schakel in ons verenigingsleven.

Het subsidiereglement is een éénmalig subsidiereglement, louter ter verdeling van een deel van de coronasubsidies.

 

Financiële weerslag

 

Actie

6/1/1 en 4/1/1

Registratiesleutel

64930000/017100

Bedrag

€45.000

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

Het gemeentebestuur verleent een éénmalige nominatieve subsidie uit het corona-noodfonds aan de gemeenschapshuizen van de gemeente Mol van 22.500 euro. 

Uit het budget dorpsbeleid wordt eveneens 22.500 euro voorzien.

 

Er wordt bijgevolg 5.000 euro toegekend aan volgende gemeenschapshuizen:

 

- Wezel: Parochie St. Jozef

- Gompel: Parochie O.-L.- Vrouw Onbevlekt Mol Gompel

- Rauw: Parochie St. Carolus Borromeus Mol Rauw

- Ginderbuiten: PC Ginderbuiten

- Achterbos: Parochiecentrum Ten Aerekorf

- Sluis: Parochie Sint-Bernardus

- Donk: Gemeenschapshuis Den Donk

- Heidehuizen: Zaal Spellenburg

- Millegem: Miloheem

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

MOLSE DERDEWERELDORGANISATIES - SUBSIDIES 2020 - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het gemeentebestuur voorziet € 27.500 subsidies voor de organisaties die ontwikkelingsprojecten in het Zuiden ondersteunen en lid zijn van de Molse derdewereldraad.

De derdewereldraad geeft een advies voor wat betreft de verdeling van deze subsidies. Hierbij houdt zij rekening met de voorwaarden die - in samenspraak met de organisaties - in het subsidiereglement werden vastgelegd:

1) aanwezig zijn op de bijeenkomsten van de derdewereldraad

2) werkingsverslag van het voorbije jaar indienen

3) schriftelijk project voor het volgende werkjaar indienen.

 

Voor 2020 dienden 11 organisaties een subsidiedossier in. Alle 11 dossiers werden positief geadviseerd. Op basis van het subsidiereglement van 23 juni 2008 werden de toe te kennen bedragen per organisatie als volgt bepaald:

 

ORGANISATIE

 

SUBSIDIE

 

Broederlijk delen

€ 2.500

Zaba Kina

€ 2.500

UNIAF Terimbere

€ 2.500

Musojuna

€ 2.500

Anfom

€ 2.500

TEMfoundation

€ 2.500

Imazighen

€ 2.500

Vrienden van Cuba

€ 2.500

Rikolto

€ 2.500

Rugendo

€ 2.500

Focus vzw

€ 2.500

TOTAAL

 

€ 27.500

 

Juridische gronden

Artikel 40§3 van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Reglement subsidieverdeling derdewereldorganisaties, goedgekeurd door de gemeenteraad van 23 juni 2008

 

Inspraak en advies

De derdewereldraad gaf tijdens de vergadering van 09 september 2020 gunstig advies

 

Bijlage

1) Advies derde wereldraad werkingssubsidies

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De gemeentelijke subsidies zijn voor de Molse derdewereldorganisaties een belangrijke bron van inkomsten voor hun projecten in het Zuiden. Daarnaast werken de vele vrijwilligers het hele jaar door om ook via eigen activiteiten aan fondsenwerving te doen, zodat hun projecten niet uitsluitend van deze subsidies afhankelijk zijn. Daarnaast is ook sensibilisering een belangrijk onderdeel van ontwikkelingssamenwerking; we verwachten dan ook dat de organisaties minstens 1 keer per jaar naar buiten treden om hun werking bekend te maken bij de Molse bevolking en zo meer aandacht te vragen voor internationale solidariteit. Hierbij moet in 2020 echter wel rekening gehouden worden met gevolgen van de maatregelen in de strijd tegen Covid-19. Alle derdewereldorganisaties moesten namelijk een deel of zelfs al hun activiteiten in Mol afgelasten en ook de vergaderingen van de derdewereldraad werden anders georganiseerd dan gewoonlijk.

Binnen de derdewereldraad is er een goede samenwerking tussen de verschillende groepen waarbij kennis en ervaringen kunnen uitgewisseld worden. De 11 organisaties die een subsidie ontvangen, voldoen allen aan de voorwaarden van het reglement voor subsidieverdeling derdewereldorganisaties van 23 juni 2008.

 

Financiële weerslag

 

Actie

Het belang van internationale samenwerking en duurzame ontwikkelingsdoelen is breed gedragen binnen het gemeentebestuur en in de Molse gemeenschap – we ondersteunen derde wereldorganisaties

Registratiesleutel

2020-016000-64930010-A:4/8-4/8/1

Bedrag

€ 27.500

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt volgende subsidieverdeling voor 2020 aan Molse derdewereldorganisaties goed:

 

ORGANISATIE

 

SUBSIDIE

 

Broederlijk Delen

€ 2.500

Zaba Kina

€ 2.500

UNIAF Terimbere

€ 2.500

Musojuna

€ 2.500

Anfom

€ 2.500

TEMfoundation

€ 2.500

Imazighen

€ 2.500

Vrienden van Cuba

€ 2.500

Rikolto

€ 2.500

Rugendo

€ 2.500

Focus vzw

€ 2.500

TOTAAL

 

€ 27.500

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

RETRIBUTIE OP PARKEREN IN ZONES WAAR DE REGELING BETALEND PARKEREN GELDT: 10 NOVEMBER 2020-2025 - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad keurde op 23 december 2019 het reglement goed met betrekking tot de retributie op parkeren in zones waar de regeling betalend parkeren geldt: 2020-2025.

 

In het centrum van de gemeente Mol is slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar.

De verkeersdrukte in het gemeentecentrum neemt gestadig toe waardoor allerlei diensten en het commerciële centrum minder toegankelijk worden voor het publiek.

 

Juridische gronden

Artikel 40,§3 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het de gemeenteraad is die bevoegd is voor het vaststellen van de gemeentebelastingen en de retributies.

 

Het decreet van 9 juli 2010 houdende de invordering van parkeerheffingen door parkeerbedrijven.

 

Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (Wegcode), en latere wijzigingen.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

 

Het Ministerieel Besluit van 29 juli 1991 waarbij personen worden aangewezen die de speciale parkeerkaart voor gehandicapten kunnen bekomen alsook de ministeries die bevoegd zijn om deze kaart uit te reiken en waarbij het model ervan alsmede de modaliteiten van afgifte, intrekking en voor gebruik ervan worden bepaald, en latere wijzigingen. Conform het ministerieel besluit van 7 mei 1999 wordt aan mensen met een handicap een parkeerkaart afgeleverd die voldoet aan de aanbevelingen van de Europese gemeenschap.

 

Het Ministerieel Besluit van 18 december 1991, gewijzigd bij ministerieel besluit van 3 mei 2004, waarbij personen die de bewonerskaart of het bewonersvignet kunnen bekomen en de overheid die bevoegd is om deze kaart of het bewonersvignet uit te reiken worden aangewezen, en waarbij het model ervan alsmede nadere regels voor uitreiking en gebruik worden bepaald.

 

Het gemeenteraadsbesluit van de gemeente Mol van 23 december 2019 betreffende de retributie op het langdurig parkeren met een bewonerskaart in zones waar een beperking van parkeertijd geldt 2020-2025.

 

Inspraak en advies

De invoering van het retributiereglement heeft een gunstig effect op de gemeentefinanciën. Daarom adviseert dienst financiën: gunstig.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De financiële toestand van de gemeente maakt het wenselijk een retributie te heffen op de gemeentelijke dienstverlening.

 

Om meer parkeermogelijkheden te bieden werd bij politieverordening voor welbepaalde parkeerplaatsen een absolute beperking van de parkeerduur opgelegd. Om de controle op deze beperkte parkeerduur te optimaliseren is het aangewezen parkeerautomaten te gebruiken.

 

Om de parkeerrotatie te bevorderen is het wenselijk de parkeertarieven te koppelen aan de parkeerduur en daarbij parkeerders te sensibiliseren tot een correct en adequaat gebruik van de parkeerfaciliteiten, waarbij een zo kort mogelijke parkeerduur gestimuleerd wordt. In de gemeente Mol wordt voor het parkeren van voertuigen de keuze gelaten tussen meerdere tariefstelsels:

 

       Eén stelsel waarbij geopteerd wordt voor een korte parkeerduur, met een minimum van 10 minuten en met een maximum van 2 of 4 uur afhankelijk van de parkeerzone, en waarbij voor het voertuig een ticket wordt genomen aan de parkeerautomaat of de elektronische betaalparkeerkaart wordt bijgeschreven (tarief 2).

       Een ander stelsel waarbij het voertuig gedurende 9 opeenvolgende betalende uren geparkeerd kan worden en waarbij de toezichthoudende parkeerwachter de nodige stappen neemt om het retributiebiljet af te leveren (tarief 1). Dit laatste tariefstelsel rechtvaardigt het aanrekenen van een hogere retributie aangezien de parkeerplaats gedurende een langere periode ingenomen kan worden, wat de parkeerrotatie het minst bevordert, en aangezien er gebruik gemaakt wordt van een betere dienstverlening met andere modaliteiten zoals uitgestelde betaling na schriftelijke uitnodiging tot betaling waarvan de kostprijs voor de gemeente relatief hoger is.

       Het laatste stelsel waarbij het voertuig gedurende een zeer beperkte parkeerduur van maximum 15 minuten wordt gestald. Hiervoor dient een geldige kwartierparkeerschijf zichtbaar achter de voorruit te worden aangebracht. Aangezien dit stelsel de parkeerrotatie het meest bevordert en de kostprijs van dit stelsel voor de gemeente minimaal is, is het wenselijk enkel een retributie vast te stellen voor de éénmalige aankoop van de kwartierparkeerschijf.

 

Het beschikbaar stellen van parkeerplaatsen en de controle op de parkeerduur wegen door op de gemeentefinanciën. Het is wenselijk dat daar een dergelijke retributie voor wordt gevestigd.

 

Gelet op het feit dat de wetgever de gemeenten de mogelijkheid biedt om voor gelijk welke doelgroep en overeenkomstig de modaliteiten die zij zelf bepalen in hun reglementen, parkeerkaarten uit te reiken. Gelet op de toenemende nood aan zorgverlening en de specifieke aard van de dienstverlening is het passend een parkeerkaart voor professionele zorgverstrekkers te voorzien.

 

Financiële weerslag

De inkomsten van deze retributie worden ingeschreven in het exploitatiebudget:

Actie

1/2/1

Registratiesleutel

70600010/022000

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad besluit het reglement 'retributie op parkeren in zones waar de regeling betalend parkeren geldt: 2020-2025' goedgekeurd in zitting van 23 december 2019 aan te passen. Het aangepaste reglement luidt als volgt:

 

"Artikel 1

Met ingang van 10 november 2020, en voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt een retributie gevestigd op het parkeren van motorvoertuigen tussen 9.00 u en 18.00 u op plaatsen op de openbare weg of op plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg, waar parkeren toegelaten is, maar waar een beperking van de parkeerduur geldt en waar het verplicht gebruik van parkeerautomaten van kracht is of een ander systeem van betalend parkeren waarvan de wijze en voorwaarden ter plaatse ter kennis worden gebracht aan de betrokkenen op de parkeertoestellen, overeenkomstig artikel 2.33 en 27.3 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

 

Artikel 2

Er worden twee parkeerzones gespecificeerd. De zones worden als volgt vastgesteld:

         zone 1: Graaf De Broquevillestraat, Laar, Voogdijstraat, Lakenmakersstraat, Santo Tomasplein, gedeelte Corbiestraat tussen Rondplein en Baron van Eetveldeplein, Boerenkrijgstraat, Statiestraat, Markt nr. 2 tot en met Markt nr. 20, Boomgaardstraat en verbindingsweg tussen Statiestraat en Corbiestraat;

         zone 2: Rondplein; de gemeentelijke parking van het Administratief Centrum 't Getouw, gelegen aan de Molenhoekstraat, parking Sint-Pieter.

 

Artikel 3

De betalingsverplichting van de retributie voor het parkeren ontstaat op het ogenblik van het innemen van een parkeerplaats gelegen in één van de parkeerzones zoals beschreven in artikel 2 tijdens de parkeerperiode van 9.00 u tot 18.00 u. De betalende uren zijn de uren tussen 9.00 u en 18.00 u waarin de betalingsverplichting van de retributie voor het parkeren in de betalende zones bestaat, met uitzondering van zon- en feestdagen waarop de retributie niet verschuldigd is.

 

Voor het parkeren van een voertuig in de betalende zones kan gekozen worden voor hetzij langdurig parkeren (tarief 1), hetzij kort parkeren door het nemen van een ticket aan de parkeerautomaat (tarief 2), hetzij maximum 15 minuten parkeren door het aanbrengen van de kwartierparkeerschijf, met verschillend tarief en voorwaarden zoals hierna wordt bepaald en op de parkeertoestellen wordt vermeld.

 

Artikel 4

Indien een voertuig langer dan de in de betrokken zone geldende maximaal onafgebroken parkeerduur wordt geparkeerd dan is tarief 1 van toepassing. Onder tarief 1 mag het voertuig, vanaf de inname van de parkeerplaats, gedurende een periode van 9 opeenvolgende betalende uren geparkeerd worden op de onder artikel 1 bedoelde plaatsen in de drie gespecificeerde betalende parkeerzones tegen een retributie van 12,50 euro. Deze gebruiksmodaliteit wordt op de parkeermeters aangeduid als ‘tarief 1’.

 

Het langdurig parkeren tegen tarief 1 laat geeft het recht een voertuig te parkeren voor een maximum parkeerduur van 9 opeenvolgende betalende uren, waarbij na het verstrijken van die toegestane maximum parkeerduur het voertuig materieel dient te worden verplaatst en de parkeerplaats dient te worden verlaten.

Tarief 1 is eveneens verschuldigd in de in artikel 9 voorziene gevallen.

 

Deze retributie, tarief 1, dient betaald te worden binnen 5 dagen na ontvangst van de uitnodiging tot betalen, overeenkomstig de richtlijnen vermeld op het retributiebiljet dat door de toezichthoudende parkeerwachter hetzij wordt overhandigd, hetzij op het geparkeerde motorvoertuig wordt aangebracht.

 

Bij gebrek aan vrijwillige betaling binnen de gestelde betaaltermijn van 5 dagen op het uitgeschreven retributiebiljet, wordt vervolgens ten vroegste na 10 dagen een eerste herinneringsbrief verstuurd. Daarna wordt bij het uitblijven van de betaling ten vroegste na 15 dagen nog een ultieme aanmaning verstuurd via gerechtsdeurwaarder.

 

Bij niet-betaling hierna, zal de invordering van de verschuldigde sommen gebeuren bij wijze van burgerlijke rechtsvordering.

 

Artikel 5

Wordt er geopteerd voor een korte parkeerduur dan wordt de retributie voor kort parkeren betaald aan de parkeerautomaat door het inbrengen van de nodige muntstukken of SMS via GSM tegen aflevering van een parkeerticket voor de betaalde parkeerduur. Deze gebruikersmodaliteit wordt op de parkeermeters aangeduid als ‘tarief 2’.

 

Deze retributie (tarief 2) wordt als volgt vastgesteld:

         zone 1: 0,60 euro per uur.

Maximaal onafgebroken parkeerduur: 2 uur.

         zone 2: 0,60 euro per uur.

Maximaal onafgebroken parkeerduur: 4 uur.

 

De retributie volgens tarief 2 dient betaalt te worden door het inbrengen van de nodige muntstukken in de parkeerautomaten overeenkomstig de instructies vermeld op de toestellen onder ‘tarief 2’ of door het gebruik van de te valideren elektronische betaalparkeerkaart.

Door de betaling van de retributie volgens tarief 2 mag een voertuig geparkeerd worden voor de op het parkeerticket toegekende parkeerduur, weliswaar met een maximaal onafgebroken parkeerduur van 2 uur in zone 1 en 4 uur in zone 2.

 

Voor de toepassing van tarief 2 ‘korte parkeerduur’ geldt de verplichting dat een voertuig materieel verplaatst moet worden. Uiterlijk bij het verstrijken van de binnen de gehele zone maximaal onafgebroken parkeerduur moet de in de betrokken betaalzone bezette parkeerplaats effectief verlaten worden. Dit sluit verder parkeren tegen tarief 2 en het bijvoeden van de parkeerautomaat (of bijschrijven van de elektronische betaalparkeerkaart) na het verstrijken van de maximaal onafgebroken parkeerduur uit, zoals ter plaatse behoorlijk ter kennis gebracht volgens de instructies vermeld op de parkeerautomaten (omschreven als ‘verplaatsingsverplichting’).

 

Artikel 6

In afwijking van het voorgaande, is er voor het kwartier, dat aanvangt op het ogenblik dat de parkeerplaats ingenomen wordt, geen retributie volgens tarief 1 of tarief 2 verschuldigd op voorwaarde dat de kwartierparkeerschijf die voor de gemeente Mol geldt correct ingesteld wordt.

 

De kwartierparkeerschijf mag niet gebruikt worden in combinatie met tarief 1 en/of tarief 2. Uiterlijk bij het verstrijken van de toegekende parkeerduur vermeld op de correct ingestelde en geldige kwartierparkeerschijf dient het voertuig materieel verplaatst te worden en moet de in de betrokken betaalzone bezette parkeerplaats effectief verlaten worden (verplaatsingsverplichting).

 

De kwartierparkeerschijf kost 1,00 euro per stuk en kan op voorhand aangekocht worden aan de informatiebalie van de gemeente.

 

Artikel 7

In afwijking van artikel 5 worden professionele zorgverstrekkers aan huis, tijdens de uitoefening van hun beroep, voor de eerste 60 minuten dat de parkeerplaats wordt ingenomen vrijgesteld van de retributie op voorwaarde dat zij gebruik maken van een speciaal voor dit doel aangevraagde parkeerkaart. Het aanvragen van een parkeerkaart moet conform het reglement met betrekking tot de gemeentelijke parkeerkaart voor professionele medische zorgverstrekkers aan huis gebeuren.

 

Voor het overige blijven alle bepalingen van artikel 5 van toepassing op de zorgverstrekkers.

 

Artikel 8

Het parkeerticket afgeleverd door de parkeerautomaat (tarief 2), de elektronische betaalparkeerkaart (tarief 2), de retributiebon overhandigd voor langdurig parkeren (tarief 1), parkeerkaart voor zorgverstrekkers en/of de kwartierparkeerschijf moet duidelijk zichtbaar achter de voorruit van het voertuig geplaatst worden of, indien er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.

 

Artikel 9

Wanneer:

         hetzij, in een voertuig geen geldig parkeerticket afgeleverd door de parkeerautomaat (tarief 2), geen geldig gevalideerde elektronische betaalparkeerkaart (tarief 2), geen parkeerkaart voor zorgverstrekkers en/of geen correct ingestelde en geldige kwartierparkeerschijf achter de voorruit, of indien er geen voorruit is, op het voorste gedeelte aangebracht is;

         hetzij, een voertuig niet meer beschikt over een geldig parkeerticket afgeleverd door de parkeerautomaat (tarief 2), geldig gevalideerde elektronische betaalparkeerkaart (tarief 2), geen parkeerkaart voor zorgverstrekkers en/of correct ingestelde en geldige kwartierparkeerschijf omdat de gekozen, toegekende en betaalde parkeerduur inmiddels verstreken is;

         hetzij, door een uitbreiding van de aanvankelijk betaalde korte parkeerduur onder tarief 2 (bijvoeden van de automaat of bijschrijven van de elektronische betaalparkeerkaart), de maximaal onafgebroken parkeerduur voor ‘kort parkeren’ in de betrokken parkeerzone onder tarief 2 werd overschreden en derhalve niet voldaan werd aan de verplaatsingverplichting;

         hetzij, een voertuig na het verstrijken van de toegekende parkeerduur, vermeld op de correct ingestelde en geldige kwartierparkeerschijf, niet materieel verplaatst werd en de in de betrokken betaalzone bezette parkeerplaats niet effectief verlaten werd en derhalve niet voldaan werd aan de verplaatsingsverplichting;

         hetzij, op het voertuig een personeelsvignet van het gemeentebestuur werd aangebracht volgend de bepaling van de dienstnota;

         hetzij, in het voertuig een parkeerkaart voor genodigden, afgeleverd door de algemeen directeur werd aangebracht;

wordt titularis van de kentekenplaat geacht gekozen te hebben voor tarief 1 en valt het voertuig op dat ogenblik en vanaf dan onder de voorwaarden van tarief 1. Het voertuig mag vanaf dan geparkeerd worden in de ganse parkeerzone voor een periode van 9 opeenvolgende betalende uren mits het zichtbaar aanbrengen van de retributiebon overhandigd voor langdurig parkeren achter de voorruit van het voertuig, of, indien er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.

 

Artikel 10

De personen met een handicap die een geldige parkeerkaart hebben, uitgereikt overeenkomstig het Ministerieel Besluit van 7 mei 1999 betreffende de parkeerkaart voor personen met een handicap, worden vrijgesteld van de betaling van de retributie, indien deze kaart duidelijk zichtbaar is aangebracht achter de voorruit van het voertuig, of indien er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.

 

Artikel 11

De retributie is verschuldigd door de titularis van de kentekenplaat van het voertuig.

 

Artikel 12

Geen bezwaar zal kunnen worden ingediend wanneer, niettegenstaande het heffen van een retributie, niet mag geparkeerd worden om reden vreemd aan de wil van het bestuur of ingeval van evacuatie van het voertuig bij politiebevel.

 

Artikel 13

Het betalen van de retributie geeft enkel recht op parkeren en geeft de gebruiker of de burgerlijk verantwoordelijke geen enkel recht op bewaking."

 

Artikel 2

Het aangepaste reglement treedt in werking op 10 november 2020. Tot en met 9 november 2020 blijft het reglement 'retributie op parkeren in zones waar de regeling betalend parkeren geldt: 2020-2025' goedgekeurd in zitting van 23 december 2019 van kracht.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

RETRIBUTIE OP HET TER BESCHIKKING STELLEN VAN AFVALZAKKEN: 2021-2025 - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad keurde op 23 december 2019 het reglement goed met betrekking tot de retributie voor het ter beschikking stellen van afvalzakken: 2020-2025. Wijzigingen in het aanbod en de modaliteiten maken aanpassing van het reglement noodzakelijk.

 

PMD-afval wordt gescheiden van huishoudelijk restafval opgehaald via afzonderlijke ophaalrondes.

PMD-afval moet aangeboden worden in de blauwe zakken die door de gemeente ter beschikking worden gesteld.

Huishoudelijke gemengde plastic moet op de recyclageparken aangeboden worden in de groene zakken voor huishoudelijke gemengde plastic.

Om de GFT-container proper te houden mag er gebruik gemaakt worden van de BioBag-zakjes mét het logo van IOK Afvalbeheer. De composteerbaarheid van deze zakjes werd getest in de composteringsinstallaties van IOK Afvalbeheer.

Piepschuim kan in de recyclageparken aangeleverd worden in zakken van 1400 liter.

In het kader van het scholenproject van Fost Plus biedt IOK Afvalbeheer speciale PMD-zakken aan, aangepast voor gebruik op de scholen.

Het college van burgemeester en schepenen wenst het gebruik van de groene zak voor huishoudelijke gemengde plastic aan te moedigen door het tarief van de dienstverlening te verlagen.

 

Juridische gronden

Artikel 40,§3 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het de gemeenteraad is die bevoegd is voor het vaststellen van de gemeentebelastingen en de retributies.

De bindende overeenkomst tussen Fost Plus - I.O.K. en de gemeenten waarbij het betalend maken van PMD-zakken contractueel werd vastgelegd.

Het decreet betreffende duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen van 23 december 2011 (Belgisch Staatsblad 28 februari 2012) (het Materialendecreet genoemd) regelt het duurzaam materialenbeheer in Vlaanderen.

In het Vlaams Reglement inzake duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen van 17 februari 2012 (Belgisch Staatsblad 23 mei 2012) (VLAREMA genoemd) wordt bepaald dat minstens een aantal huishoudelijke afvalstoffen gescheiden moeten worden aangeboden en verder afzonderlijk worden gehouden bij de ophaling of inzameling.

 

Het gemeenteraadsbesluit van de gemeente Mol van 23 december 2019 betreffende de retributie inzake  de aanrekening van kosten van aanmaningen en inning alsmede verwijlintresten voor niet fiscale vorderingen: 2020 -2025.

 

Inspraak en advies

De invoering van het retributiereglement heeft een gunstig effect op de gemeentefinanciën. Daarom adviseert dienst financiën: gunstig.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De financiële toestand van de gemeente maakt het wenselijk een retributie te heffen op de gemeentelijke dienstverlening.

De kosten voor recyclage, nuttige toepassing en verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen wegen zwaar door op de gemeentelijke financiën. De financiële toestand van de gemeente vereist dan ook dat een dergelijke retributie wordt gevraagd aan de gebruiker van de dienstverlening.

Het principe "de vervuiler betaalt" vormt de basis van het gemeentelijk afvalbeleid. Overeenkomstig dit principe dienen de verwerkingskosten van de huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen verhaald te worden op de aanbieders ervan. Bijkomend wordt door de prijsdifferentiatie prioriteit verleend aan afvalvoorkoming, slechts in tweede instantie aan hergebruik en tenslotte aan recyclage van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen.

Het is van maatschappelijk belang om de scholen te ondersteunen in het sensibiliseren van de jeugd

om afval goed te sorteren zodat het kan gerecycleerd worden.

 

Financiële weerslag

De inkomsten van deze retributie worden ingeschreven in het exploitatiebudget:

Actie

3/5/1

Registratiesleutel

70000999/030000

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad besluit het reglement 'Retributie voor het ter beschikking stellen van afvalzakken: 2020-2025', goedgekeurd in zitting van 23 december 2019 aan te passen. Het aangepaste reglement luidt als volgt:

 

"Artikel 1

Met ingang van 1 januari 2021, en voor een termijn van vijf (5) jaar eindigend op 31 december 2025, wordt een retributie geheven voor het ter beschikking stellen van afvalzakken.

 

Artikel 2

Voor het ter beschikking stellen van afvalzakken, voor gesorteerd afval, zijn de volgende retributies verschuldigd:

 

Biodegradeerbare zakken voor inzameling gft:

                    Rol van 50 zakken van 10 liter

                    Rol van 10 zakken van 120 liter

 

6,00 euro per rol

Papieren zakken voor inzameling gft:

pakket van 80 zakken van 8 liter

 

6,00 euro per pakket

Gemengde plastic: rol van 12 zakken van 60 liter

3,00 euro per rol

Gemengde plastic: rol van 10 zakken van 120 liter

1,50 euro per rol

PMD-zak: rol van 24 zakken van 60 liter

3,60 euro per rol

PMD-zak: rol van 10 zakken van 120 liter

1,50 euro per rol

P+MD-zak: rol van 24 zakken van 60 liter

3,60 euro per rol

P+MD-zak: rol van 10 zakken van 120 liter

1,50 euro per rol

 

 

Artikel 3

De zakken zijn verkrijgbaar op plaatsen en uren, zoals vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 4

De retributie is verschuldigd op het ogenblik van de afgifte van de zakken aan de persoon die de afvalzakken vraagt.

 

Artikel 5

De retributie dient betaald te worden met één van de betaalmiddelen, zoals vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen."

 

Artikel 2

Het aangepaste reglement treedt in werking op 1 januari 2021. Tot en met 31 december 2020 blijft het reglement 'Retributie voor het ter beschikking stellen van afvalzakken: 2020-2025', goedgekeurd in zitting van 23 december 2019 van kracht.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

RETRIBUTIEREGLEMENT RECYCLAGEPARKEN: 2021-2025 - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad keurde in zitting van 23 december 2019 het retributiereglement recyclageparken: 2020-2025 goed. Wijzigingen aan de tarieven maken aanpassing van het reglement noodzakelijk.

 

Juridische gronden

Artikel 40,§3 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het de gemeenteraad is die bevoegd is voor het vaststellen van de gemeentebelastingen en de retributies.

 

Het decreet betreffende duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen van 23 december 2011 (Belgisch Staatsblad 28 februari 2012) (het Materialendecreet genoemd) regelt het duurzaam materialenbeheer in Vlaanderen.

 

Het Vlaams Reglement inzake duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen van 17 februari 2012 (Belgisch Staatsblad 23 mei 2012) (VLAREMA genoemd) stelt dat een aantal huishoudelijke afvalstoffen gescheiden moeten worden aangeboden en verder afzonderlijk moeten worden gehouden bij de inzameling. Tevens wordt een minimale en maximale tarifering voor bepaalde afvalfracties vastgelegd.

 

In overeenstemming met het huishoudelijk reglement containerparken voorgelegd aan de gemeenteraad van 16 december 2013.

 

Het uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering, en latere wijzigingen.

 

Het gemeenteraadsbesluit van de gemeente Mol van 23 december 2019 betreffende de retributie inzake  de aanrekening van kosten van aanmaningen en inning alsmede verwijlintresten voor niet fiscale vorderingen: 2020 -2025.

 

Inspraak en advies

De invoering van het retributiereglement heeft een gunstig effect op de gemeentefinanciën. Daarom adviseert dienst financiën: gunstig.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De financiële toestand van de gemeente maakt het wenselijk een retributie te heffen op de gemeentelijke dienstverlening.

 

De afvoer en verwerking van gescheiden afval dat aangeboden wordt op de gemeentelijke recyclageparken, alsmede het toezicht op deze parken, vergen jaarlijks grote uitgaven van de gemeente.

 

Wil zij deze kosten blijven dragen, dan is het niet meer dan billijk dat een gedeelte van de werkingskosten van deze dienst door middel van een retributie wordt verhaald op diegenen die ervan gebruik maken.

 

Het principe "de vervuiler betaalt" vormt de basis van het gemeentelijk afvalbeleid. Overeenkomstig dit principe dienen de verwerkingskosten van de huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen verhaald te worden op de aanbieders.

 

De verwerkingskosten voor de afvalstoffen die op de gemeentelijke recyclageparken worden aangevoerd, worden gedeeltelijk verhaald door middel van een gedifferentieerde retributie. Dit omdat de kosten voor recyclage, nuttige toepassing en verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen afhankelijk zijn van de hoeveelheid en de aard van de aangeboden afvalstoffen.

 

Gezien de vaste kosten per weegbeurt, wordt steeds een minimumretributie aangerekend.

 

Bijkomend wordt door de prijsdifferentiatie prioriteit verleend aan afvalvoorkoming, en wordt slechts in tweede instantie hergebruik en tenslotte recyclage van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen beoogd.

 

De tarieven zijn zo vastgelegd dat er minder wordt aangerekend dan dat de verwerkingskosten bedragen. Ze worden dan ook berekend exclusief de personeelskosten.

 

Bepaalde afvalfracties waarvan de verwerking voor de gemeente geen kosten met zich mee brengen kunnen onder bepaalde voorwaarden gratis op de recyclageparken worden aangeboden.

 

Financiële weerslag

De inkomsten van deze retributie worden ingeschreven in het exploitatiebudget:

Actie

3/5/1

Registratiesleutel

70200000/030000

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad besluit het reglement 'retributiereglement recyclageparken: 2020-2025', goedgekeurd in zitting van 23 december 2019 aan te passen. Het aangepaste reglement luidt als volgt:

 

"Artikel 1

Met ingang van 1 januari 2021, en voor een termijn van vijf (5) jaar, eindigend op 31 december 2025 wordt ten voordele van de gemeente een retributie geheven op het storten van afvalstoffen in de gemeentelijke recyclageparken.

 

Op de afvalstoffen vermeld in dit reglement zijn de definities van het Materialendecreet, het VLAREMA, het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval en het huishoudelijk reglement van de recyclageparken van toepassing.

 

Artikel 2

De retributie is verschuldigd door de gebruiker van de dienstverlening en is afhankelijk van de hoeveelheid en de aard van de aangeboden afvalfracties. Het bedrag van de retributie wordt berekend volgens de formule: bedrag retributie = basistarief x hoeveelheid. De hoeveelheid wordt afhankelijk van de aard van de afvalfracties uitgedrukt in kilogram, in liter, per stuk, of per aanlevering.

 

Artikel 3

1)      Volgende basistarieven zijn van toepassing voor gesorteerde afvalfracties.

 

       grof vuil en huisvuil:

0,24 euro per kilogram

       steen- en betonpuin:

0,02 euro per kilogram

       hechtgebonden asbestcement:

0,24 euro per kilogram

       cellenbeton, kalk, gips:

0,15 euro per kilogram

       roofing:

0,15 euro per kilogram

       zand:

0,02 euro per kilogram

       harde kunststoffen:

0,10 euro per kilogram

       groenafval (exclusief snoeihout) zoals: tuinafval, bladeren en boomvruchten, grasmaaisel boomstronken:

0,10 euro per kilogram

       asfalt

0,15 euro per kilogram

       A-hout/B-hout:

0,10 euro per kilogram

       C-hout:

0,15 euro per kilogram

       vlak glas:

0,10 euro per kilogram

       piepschuim < 60 liter

0,00 euro per aanlevering

       piepschuim: 60 tot 200 liter

1,00 euro per aanlevering

       piepschuim: >200

6,50 euro per aanlevering

       professionele afgedankte elektrische en elektronische apparaten (enkel afkomstig van het particuliere circuit)

25,00 euro per stuk

 

2)      Voor ongesorteerd betalend afval zal steeds het tarief van de duurst aangeleverde afvalsoort aangerekend worden.

3)      Per weegbeurt wordt er steeds een minimumretributie aangerekend gelijkgesteld met 5 kg aan het tarief van de betrokken fractie. .

4)      De retributie is evenwel niet verschuldigd voor:

         250 kg tuinafval of bladeren per gezin per jaar

         snoeihout

         200 kg hechtgebonden asbestcement per gezin per jaar

5)  De kilogramtarieven worden jaarlijks geïndexeerd zoals bepaald in artikel 5.

 

Artikel 4

De betaling van de retributie dient ter plaatse te gebeuren met een elektronische betaalkaart (proximitykaart), die door het gemeentebestuur tegen betaling van de waarde ervan ter beschikking wordt gesteld. De betaling kan ook ter plaatse gebeuren aan de betaalzuil met een bankkaart geschikt voor “Bancontact/Mister Cash”.

 

Artikel 5

De kilogramtarieven worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd op basis van de evolutie van de consumptieprijsindex.

 

De tarieven worden vermenigvuldigd met een factor:

 

         met in de teller de consumptieprijsindex die van toepassing was in september van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin het tarief wordt gewijzigd, en

         met in de noemer de consumptieprijsindex die van toepassing was in september 2020.

 

Het zo verkregen getal wordt naar beneden afgerond op 2 cijfers na de komma.

 

De kilogramtarieven worden enkel geïndexeerd indien een even tarief na afronding op 2 cijfers na de komma bereikt wordt."

 

Artikel 2

Het aangepaste reglement treed in werking op 1 januari 2021. Tot en met 31 december 2020 blijft reglement 'retributiereglement recyclageparken: 2020-2025', goedgekeurd in zitting van 23 december 2019 van kracht.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

RETRIBUTIE HULPMIDDELEN THUISCOMPOSTEREN: 2021 - 2025 - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad keurde in zitting van 23 december 2019 een reglement goed voor de retributie hulpmiddelen thuiscomposteren: 2020-2025. Wijzigingen in het aanbod en de gebruiksmodaliteiten maken aanpassing van het reglement noodzakelijk.

 

Juridische gronden

Artikel 40,§3 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het de gemeenteraad is die bevoegd is voor het vaststellen van de gemeentebelastingen en de retributies.

 

Het decreet betreffende duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen van 23 december 2011 (Belgisch Staatsblad 28 februari 2012) (het Materialendecreet genoemd) heeft als doelstelling het vaststellen van maatregelen voor het tot stand brengen van materialenkringlopen met als hoogste prioriteit de preventie van afvalstoffen.

 

Het gemeenteraadsbesluit van de gemeente Mol van 23 december 2019 betreffende de retributie inzake  de aanrekening van kosten van aanmaningen en inning alsmede verwijlintresten voor niet fiscale vorderingen: 2020-2025.

 

Inspraak en advies

De wijzigingen aan het retributiereglement hebben voordelige gevolgen voor de gemeentefinanciën. Daarom adviseert dienst financiën: gunstig.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Ter voorkoming van afval stelt de gemeente hulpmiddelen ter beschikking. Om thuis te composteren, biedt de gemeente compost en potgrond aan van hoge kwaliteit, gerecycleerd door IOK Afvalbeheer.

De financiële toestand van de gemeente vereist dat een retributie wordt gevraagd aan de gebruiker van de dienstverlening.

De volgende tarieven zullen worden aangerekend:

 40,00 EUR voor een compostbak (per gezin kunnen per jaar maximum 3 bakken worden  aangekocht);

 17,00 EUR voor een compostvat;

 5,00 EUR voor een beluchtingsstok;

 2,00 EUR voor een zak van 40 liter gewone compost;

 4,00 EUR voor een zak van 40 liter fijne compost;

 4,00 EUR voor een zak van 50 liter potgrond.

 

Financiële weerslag

De inkomsten van deze retributie worden ingeschreven in het exploitatiebudget:

 

Actie

3/5/1

Registratiesleutel

70000999/030000

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad besluit het reglement 'Retributie hulpmiddelen thuiscomposteren: 2020-2025', goedgekeurd in zitting van 23 december 2019 aan te passen. Het aangepaste reglement luidt als volgt:

 

"Artikel 1

Met ingang van 1 januari 2021, en voor een termijn van vijf (5) jaar eindigend op 31 december 2025, wordt een retributie geheven voor het ter beschikking stellen van hulpmiddelen voor thuiscomposteren.

 

Artikel 2

Voor het ter beschikking stellen van hulpmiddelen voor thuiscomposteren zullen de volgende tarieven worden aangerekend:

       40,00 EUR voor een compostbak (per gezin kunnen per jaar maximum 3 bakken worden aangekocht);

       17,00 EUR voor een compostvat;

       5,00 EUR voor een beluchtingsstok;

       2,00 EUR voor een zak van 40 liter gewone compost;

       4,00 EUR voor een zak van 40 liter fijne compost;

       4,00 EUR voor een zak van 50 liter potgrond.

 

Artikel 3

De hulpmiddelen zijn verkrijgbaar op plaatsen en uren, zoals vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 4

De retributie is verschuldigd op het ogenblik van de afgifte van de hulpmiddelen aan de persoon, die de hulpmiddelen vraagt.

 

Artikel 5

De retributie dient betaald te worden met één van de betaalmiddelen, zoals vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen.”

 

Artikel 2

Het aangepaste reglement treedt in werking op 1 januari 2021. Tot en met 31 december 2020 blijft het reglement 'Retributie hulpmiddelen thuiscomposteren: 2020-2025', goedgekeurd in zitting van 23 december 2019 van kracht.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

AFVAL - OPHALING HUIS AAN HUIS VAN GLAS - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeente Mol is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer. De gemeente Mol heeft - krachtens artikel 14 van de vroegere IOK-statuten - middels een uitdrukkelijke gemeenteraadsbeslissing van 24 juni 1991 afstand gedaan van haar bevoegdheid inzake vuilverwerking ten voordele van IOK.

 

De bestaande beheersoverdracht werd naar aanleiding van de oprichting van IOK Afvalbeheer op 19 december 2003 gespecifieerd in artikel 4 van de statuten van IOK Afvalbeheer en de gemeente Mol heeft middels de gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2003 afstand gedaan van haar bevoegdheid inzake afvalbeheer.

 

In het meerjarenplan - goedgekeurd op de gemeenteraad op december 2019 - is opgenomen dat er maandelijks een glasophaling huis aan huis wordt voorzien en de glascontainers in het straatbeeld verdwijnen.

 

Juridische gronden

De nieuwe gemeentewet.

Decreet van 22 december 2017 van het lokaal bestuur.

Artikelen 3 en 4  van de statuten van IOK Afvalbeheer inzake het maatschappelijk doel en de beheersoverdracht in het bijzonder.

 

Bijlagen

1)Reglement ophaling huishoudelijk afval

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De gemeente Mol heeft afstand gedaan van haar bevoegdheid inzake vuilverwerking ten voordele van IOK Afvalbeheer. De inzameling van andere dan de selectief ingezamelde afvalstromen is begrepen in het takenpakket van IOK Afvalbeheer waarvoor door de gemeente Mol een beheersoverdracht heeft verleend via een individuele gemeenteraadsbeslissing.

 

Het bestaande IOK 'Reglement ophaling huishoudelijk afval' werd goedgekeurd in de raad van bestuur van IOK op 15 december 1992 en 18 juni 1996 zoals bepaald in artikel 1 dat de gemeente Mol in een gemeenteraadsbeslissing duidelijk dient te bepalen welke onderdelen van de ophaling van huishoudelijk afval aan IOK Afvalbeheer worden overgedragen dat in het reglement ophaling huishoudelijk afval dienen de modaliteiten van ophaling te worden gereglementeerd.

 

De gemeente Mol acht het aangewezen dat er maandelijks een selectieve inzameling van glas wordt uitgevoerd door IOK Afvalbeheer. Deze opdracht wordt uitgevoerd onder de voorwaarden en modaliteiten vastgelegd in de bestuursorganen van IOK Afvalbeheer, waarin de gemeente Mol is vertegenwoordigd.  De gemeente Mol komt - volgens de bepalingen van artikel 4, 5 en 6 van het reglement ophaling huishoudelijk afval - tussen in de kosten

 

Financiële weerslag

 

Actie

1419/000/003/005/001

Registratiesleutel

61500190 - De vervuiler draagt meer bij in de kosten voor het afvoeren en verwerken van het huishoudelijk afval

Bedrag

3.325.000,00 euro

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeente Mol geeft aan IOK Afvalbeheer de opdracht om vanaf 1 januari 2021 de ophaling van huishoudelijk afval in de gemeente te verzorgen volgens de modaliteiten van het door de raad van bestuur IOK goedgekeurde reglement ophaling huishoudelijk afval.

 

Deze opdracht houdt tevens, in uitvoering van de gemeenteraadsbeslissing d.d. 15 december 2003, de beheersoverdracht in conform de modaliteiten voorzien in artikel 4 van de statuten van IOK Afvalbeheer.

 

Artikel 2

De in artikel 1 gegeven opdracht bevat volgende onderdelen:

       de selectieve maandelijkse inzameling van glas voor een bedrag van 155.347,20 euro (= de jaarprijs) en te indexeren vanaf 2021.

       de inzameling gebeurt in combinatie met de specifieke blauwe inzamelbak. De huurprijs voor dit inzamelmiddel bedraagt 2,10 euro/glasbak gedurende een periode van vijf jaar.

 

Artikel 3

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

2020NR31 LEVEREN VAN AARDGAS, STROOM (INCLUSIEF OPENBARE VERLICHTING) EN INJECTIE ELEKTRICITEIT VOOR LOKAAL BESTUUR MOL VOOR 2021-2024 - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad heeft in zitting van 23 december 2019 het budget van 2020 vastgesteld.

 

Gezamenlijk aankopen kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging.

 

Juridische gronden

Dit besluit is gebaseerd op volgende wettelijke en reglementaire bepalingen:

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet), en meer bepaald artikel 2, 6° en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor aanbesteders).

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Inspraak en advies

Advies dienst Ruimtelijk beleid - sectie Patrimonium en projecten: gunstig

 

Bijlagen

1) Samenwerkingsovereenkomst aardgas

2) Samenwerkingsovereenkomst elektriciteit

3) Samenwerkingsovereenkomst injectie elektriciteit

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De huidige leveringscontracten voor elektriciteit en aardgas lopen op 31 december 2020 ten einde.

Door de liberalisering van de energiemarkt is de wetgeving overheidsopdrachten ook van toepassing op de levering van elektriciteit en aardgas. Fluvius (Eandis) organiseert geen samenaankoop van energie meer voor de steden en gemeenten.

 

Het is aangewezen om met VEB NV (Vlaams Energiebedrijf) samen te werken in het kader van samenaankopen. VEB NV een Extern Verzelfstandigd Agentschap (EVA) naar privaat recht, opgericht als naamloze vennootschap, onder toezicht van minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme. VEB heeft vergunningen om energie (elektriciteit en gas) te leveren in de 3 gewesten, is een 100% overheidsbedrijf met als doelgroep de brede Vlaamse overheid. Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) treedt krachtens het decreet van 15 juli 2011 op als speler en facilitator op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en aardgas.

 

Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) treedt op als aankoopcentrale zoals bedoeld in artikel 47 §2 van de wet op de overheidsopdrachten van 17 juni 2016. Aanbestedende overheden die overeenkomstig artikel 47 van de wet op de overheidsopdrachten van 17 juni 2016 beroep doen op een aankoop- of opdrachtencentrale zijn vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

 

Er worden drie samenwerkingsovereenkomsten voorgesteld: elektriciteit, injectie elektriciteit en aardgas tussen VEB NV (Vlaams Energiebedrijf) en Gemeente Mol voor de periode 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. De overeenkomsten worden automatisch verlengd onder dezelfde voorwaarden en telkens voor eenzelfde levensduur, tenzij een partij hiervan afziet door schrijven, uiterlijk 3 maanden voor het einde van de lopende leveringsperiode.

 

VEB NV (Vlaams Energiebedrijf) zal steeds de procedure voeren en in naam van Gemeente Mol bij de gunning en de uitvoering van de opdracht zal optreden.

 

Voordelen van het instappen in het aanbod energielevering van VEB:

1) Ontzorging aanbesteding
Volledige ontzorging van het aanbestedingstraject: het VEB werkt als aankoopcentrale die de energie zelf eerst aankoopt en instaat voor de achterliggende aanbestedingen. Hierdoor mogen lokale besturen een energiecontract aangaan met het VEB als vergunde energieleverancier zonder een eigen aanbesteding te moeten doen.

2) Groene stroom 
100% groene stroom die CO² neutraal is.

3) Kosten 
Het VEB werkt met een kostendekkende vergoeding:

 VEB maakt geen winst

 Er zijn geen bijkomende kosten

 Schaalvoordeel (de kostendekkende vergoeding daalt naarmate het aantal klanten en het                             volume van het VEB toeneemt).

Op basis van de huidige verbruiken wordt de kostendekkende vergoeding geraamd op:

 Elektriciteit: 2,90 euro / MWh verbruik

 Aardgas: 2,10 euro / MWH verbruik

 Per EAN-nummer: 48 euro/jaar

4) Facturatie 
Standaard elektronische facturatie. De betaaltermijn bedraagt 30 dagen.

Ondersteuning bij de vermindering van het aantal facturen door het bundelen van afnamepunten per ‘cluster’ of kostenplaats (in overleg met dienst Financiën).

5) Ondersteuning bij budgetopmaak 
Budgetopmaak (2x/jaar) ter beschikking op maat van (lokale) besturen

 

Goedkeuring principe samenwerkingsovereenkomsten wordt gevraagd.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De drie samenwerkingsovereenkomsten tussen VEB NV (Vlaams Energiebedrijf) en Gemeente Mol worden goedgekeurd.

 

Artikel 2

De drie samenwerkingsovereenkomsten treden in werking op datum van de ondertekening en dit voor de periode 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. De overeenkomsten worden automatisch verlengd onder dezelfde voorwaarden en telkens voor eenzelfde duur, tenzij een partij hiervan afziet door schrijven, uiterlijk 3 maanden voor het einde van de lopende leveringsperiode.

 

Artikel 3

Per initiatief (samenaankoop, raamovereenkomst) zal VEB NV (Vlaams Energiebedrijf) gemandateerd worden om de procedure te voeren en om de opdracht uit te voeren in naam van Gemeente Mol.

 

Artikel 4

De drie samenwerkingsovereenkomsten tussen VEB NV (Vlaams Energiebedrijf) en Gemeente Mol als bijlage maken integraal deel uit van dit besluit.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

2020NR32 ONDERHOUD OPENBAAR GROEN 2021-2024 - LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad heeft in zitting van 23 december 2019 het budget van 2020 vastgesteld.

 

Juridische gronden

Dit besluit is gebaseerd op volgende wettelijke en reglementaire bepalingen:

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 15 (toegang voorbehouden aan sociale werkplaatsen en ondernemers die de sociale en professionele integratie van kansarmen of personen met een handicap tot doel hebben) en artikel 36.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Inspraak en advies

Advies dienst aankoop en aanbestedingen: gunstig

 

Bijlagen

1)     Bestek

2)     Technische bepalingen per perceel

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

In het kader van de opdracht “Onderhoud openbaar groen 2021-2024” werd een bestek met nr. 2020NR32 opgesteld door de dienst Ruimtelijk Beleid - sectie Milieu en Groen.

 

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

* Perceel 1 (Donk);

* Perceel 2 (Millegem);

* Perceel 3 (Achterbos;,

* Perceel 4 (Sluis);

* Perceel 5 (Gompel);

* Perceel 6 (Postel);

* Perceel 7 (Wezel);

* Perceel 8 (Rauw);

* Perceel 9 (Ginderbuiten);

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 2.314.845,27 excl. btw of € 2.800.962,78 incl. 21 % btw.

 

Percelen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9 worden afgesloten voor een duur van 4 jaar, namelijk van 1 februari 2021 tot en met 31 december 2024.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

 

Financiële weerslag

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2020, op budgetcode 61500190/068000 (actieplan 3/4) (actie 3/4/4) van de exploitatie en in het budget van de volgende jaren.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Het bestek met nr. 2020NR32 en de raming voor de opdracht “Onderhoud openbaar groen 2021-2024”, opgesteld door de dienst Ruimtelijk Beleid - sectie Milieu en Groen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 2.314.845,27 excl. btw of € 2.800.962,78 incl. 21 % btw.

 

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3

De opdracht zal Europees bekend gemaakt worden.

 

Artikel 4

In toepassing van artikel 15 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, is de opdracht voorbehouden aan sociale werkplaatsen en ondernemers die de sociale en professionele integratie van kansarmen of personen met een handicap tot doel hebben.

 

Artikel 5

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

 

Artikel 6

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2020, op budgetcode 61500190/068000 (actieplan 3/4) (actie 3/4/4) van de exploitatie en in het budget van de volgende jaren.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

2020NR35 ONDERHOUD HVAC INSTALLATIES 2021 - 2025 - LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad heeft in zitting van 23 december 2019 het budget van 2020 vastgesteld.

 

Juridische gronden

Dit besluit is gebaseerd op volgende wettelijke en reglementaire bepalingen:

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 1° (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van € 214.000,00 niet) en artikel 43.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Inspraak en advies

Advies dienst aankoop en aanbestedingen: gunstig

 

Bijlagen

1)     Bestek

2)     Inventaris

3)     Inventaris installaties

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

In het kader van de opdracht “Onderhoud HVAC installaties 2021 - 2025” werd een bestek met nr. 2020NR35 opgesteld door de dienst Ruimtelijk Beleid - Sectie Patrimonium en Projecten.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 210.000,00 excl. btw of € 254.100,00 incl. 21 % btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

 

Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze wordt gevraagd.

 

Financiële weerslag

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2020 en volgende jaren, op budgetcodes 61030110/005002 (actieplan 8/7) (actie 8/7/4), 61030110/011907 (actieplan 8/7) (actie 8/7/3), 61030110/011910 (actieplan 2/2) (actie 2/2/1), 61030110/052901 (actieplan 8/7) (actie 8/7/3), 61030110/070100 (actieplan 7/2) (actie 7/2/2), 61030110/074200 (actieplan 7/3) (actie 7/3/1), 61030110/080006 (actieplan 5/4) (actie 5/4/1), 61030110/080101 (actieplan 5/4) (actie 5/4/1), 61030110/081501 (actieplan 5/4) (actie 5/4/1), 61030110/082001 (actieplan 7/4) (actie 7/4/2), 61030110/082002 (actieplan 7/4) (actie 7/4/2), 61030110/094500 (actieplan 5/2) (actie 5/2/2), 61030110/011912 (actieplan 8/7) (actie 8/7/3), 61030110/095200 (actieplan 8/7) (actie 8/7/3),

61030110/095100 (actieplan 8/7) (actie 8/7/3), 61030110/095300 (actieplan 8/7) (actie 8/7/3),

61030110/090300 (actieplan 4/1) (actie 4/1/4) en 64990000/090000 (actieplan 4/1) (actie 4/1/11) van de exploitatie.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Het bestek met nr. 2020NR35 en de raming voor de opdracht “Onderhoud HVAC installaties 2021 - 2025”, opgesteld door de dienst Ruimtelijk Beleid - Sectie Patrimonium en Projecten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 210.000,00 excl. btw of € 254.100,00 incl. 21 % btw.

 

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2020, op budgetcodes 61030110/005002 (actieplan 8/7) (actie 8/7/4), 61030110/011907 (actieplan 8/7) (actie 8/7/3), 61030110/011910 (actieplan 2/2) (actie 2/2/1), 61030110/052901 (actieplan 8/7) (actie 8/7/3), 61030110/070100 (actieplan 7/2) (actie 7/2/2), 61030110/074200 (actieplan 7/3) (actie 7/3/1), 61030110/080006 (actieplan 5/4) (actie 5/4/1), 61030110/080101 (actieplan 5/4) (actie 5/4/1), 61030110/081501 (actieplan 5/4) (actie 5/4/1), 61030110/082001 (actieplan 7/4) (actie 7/4/2), 61030110/082002 (actieplan 7/4) (actie 7/4/2), 61030110/094500 (actieplan 5/2) (actie 5/2/2), 61030110/011912 (actieplan 8/7) (actie 8/7/3), 61030110/095200 (actieplan 8/7) (actie 8/7/3),

61030110/095100 (actieplan 8/7) (actie 8/7/3), 61030110/095300 (actieplan 8/7) (actie 8/7/3),

61030110/090300 (actieplan 4/1) (actie 4/1/4) en 64990000/090000 (actieplan 4/1) (actie 4/1/11) van de exploitatie.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

2020NR40 RAAMOVEREENKOMST KLEINSCHALIGE VERHARDINGEN FIETS- EN VOETPADEN 2021-2024 - LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad heeft in zitting van 23 december 2019 het budget van 2020 vastgesteld.

 

Juridische gronden

Dit besluit is gebaseerd op volgende wettelijke en reglementaire bepalingen:

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 43.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Inspraak en advies

Advies dienst ruimtelijk beleid- sectie wegen: gunstig

 

Bijlagen

1)     Bestek

2)     Meetstaat

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst kleinschalige verhardingen fiets- en voetpaden 2021-2024” werd een bestek met nr. 2020NR40 opgesteld door de dienst ruimtelijk beleid sectie wegen.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 516.528,90 excl. btw of € 625.000,00 incl. 21 % btw over 4 jaar. De raming bedraagt € 250.000 in 2021, € 125.000 in 2022, € 125.000 in 2023 en € 125.000 in 2024.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

 

Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze wordt gevraagd.

 

Financiële weerslag

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2020, op budgetcode 22400007/020000-INVESTERING-U (actieplan 1/5) (actie 1/5/1) van de investering en in het budget van de volgende jaren.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Het bestek met nr. 2020NR40 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst kleinschalige verhardingen fiets- en voetpaden 2021-2024”, opgesteld door de dienst ruimtelijk beleid worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 516.528,90 excl. btw of € 625.000,00 incl. 21 % btw.

 

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2020, op budgetcode 22400007/020000-INVESTERING-U (actieplan 1/5) (actie 1/5/1) van de investering en in het budget van de volgende jaren.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

2020NR41 RAAMOVEREENKOMST ONDERHOUDSWERKEN WEGEN EN FIETSPADEN 2021 - 2024  BETON - LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad heeft in zitting van 23 december 2019 het budget van 2020 vastgesteld.

 

Juridische gronden

Dit besluit is gebaseerd op volgende wettelijke en reglementaire bepalingen:

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 43.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Inspraak en advies

Advies dienst ruimtelijk beleid – sectie Wegen: gunstig

 

Bijlagen

1)     Bestek

2)     Meetstaat

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst onderhoudswerken wegen en fietspaden 2021 - 2024  beton” werd een bestek met nr. 2020NR41 opgesteld door de Dienst Ruimtelijk Beleid - sectie Wegen.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 516.528,93 excl. btw of € 625.000,00 incl. 21 % btw voor 4 jaar. De raming bedraagt € 250.000 in 2021, € 125.000 in 2022, € 125.000 in 2023 en € 125.000 in 2024.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

 

Financiële weerslag

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2020, op budgetcode 22400007/020000-INVESTERING-U (actieplan 1/5) (actie 1/5/1) van de investering en in het budget van de volgende jaren.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Het bestek met nr. 2020NR41 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst onderhoudswerken wegen en fietspaden 2021 - 2024  beton”, opgesteld door de Dienst Ruimtelijk Beleid - sectie Openbaar Domein worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 516.528,93 excl. btw of € 625.000,00 incl. 21 % btw.

 

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2020, op budgetcode 22400007/020000-INVESTERING-U (actieplan 1/5) (actie 1/5/1) van de investering en in het budget van de volgende jaren.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

LICHTE HOEVE - BESTENDIGEN PROEFOPSTELLING SCHOOL GINDERBUITEN - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Vanuit de school Ginderbuiten zijn er in het verleden veel klachten binnengekomen over de verkeersonveilige situatie rondom de school tijdens de ochtend- en de avondspits. Zij waren vragende partij om deze situatie verkeerstechnisch te bekijken om zo tot een structurele oplossing te komen, veilig voor de schoolkinderen en leefbaar voor de buurt. Er werd een proefopstelling ingevoerd met de bedoeling deze te laten evalueren door de bewoners van Lichte Hoeve, Kropstraat en Acaciastraat en door de school en de ouders. Wegens coronamaatregelen werd deze bevraging uitgesteld en werd er vanaf 11 juni een plan van aanpak opgemaakt.

       Het verwijderen de proefopstelling op 1 juli. Tijdens de zomervakantie geldt dus opnieuw tweerichtingsverkeer in de straat.

       Tijdens de zomervakantie een bevraging organiseren bij alle buurtbewoners en bij de schoolmedewerkers en -ouders.

       Peilen naar interessse voor een tussenvoorstel, waarbij het éénrichtingsverkeer slechts geldt op de momenten die relevant zijn voor de schooldagen en/of -uren.

       Het terugplaatsen van de proefopstelling op 1 september totdat de resultaten van de bevraging verwerkt zijn én er finaal een beslissing wordt genomen over het verkeersregime van de Lichte Hoeve.

Resultaat enquête:

       Eénrichtingsverkeer is verbetering verkeersveiligheid? 78% bevestigt dit behalve de bewoners uit de Kropstraat.

       Behoud éénrichtingsverkeer in de toekomst? 77% bevestigt dit, de meningen van de bewoners Kropstraat zijn verdeeld.

       Verder onderzoek éénrichtingsverkeer op specifieke dagen/uren? 67% bevestigt dit

       Bij behoud éénrichtingsverkeer: Welke rijrichting? 55% kiest voor de richting Acaciastraat naar Ginderbuiten.

 

Juridische gronden

Het KB van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten op de politie van het wegverkeer.

het KB van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het ministerieel rondschrijven van 14 november 1977 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

De ministeriële omzendbrief  MOB/2007/01 van 14 december 2007 betreffende het toezicht op de aanvullende reglementen.

Artikel 40§3 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 135§2 en artikel 119 van de nieuwe gemeentewet bepalen dat de gemeente bevoegd is voor een veilig en vlot verkeer op de openbare wegen en de gemeenteraad hiertoe reglementen en politieverordeningen kan vastleggen.

Het mobiliteitsplan conform verklaard op 19 april 2012.

 

Inspraak en advies

Advies sectie mobiliteit: op de schooldagen éénrichtingsverkeer invoeren (richting Acaciastraat naar Ginderbuiten) van 8 tot 16 uur, uitgezonderd op woensdag van 8 tot 12.45 uur. Deze verkeersmaatregelen worden gesignaleerd met variabele elektronische borden C1 met onderbord M3 en F19 met onderbord M5.

 

Bijlagen

1)      Signalisatieplan enkelrichting Lichte Hoeve bestendiging

 

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

 

Om enerzijds in te zetten op een veiligere schoolomgeving en anderzijds de leefbaarheid van de woonbuurt te respecteren wordt tijdens de schooldagen éénrichtingsverkeer ingevoerd in Lichte Hoeve van 8 tot 16 uur, uitgezonderd op woensdag van 8 tot 12.45 uur.

 

Financiële weerslag

 

Actie

1/5 - 1/5/1

Registratiesleutel

2020 - 020000 - 61035010

Bedrag

€ 9.800 excl. 21% BTW

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad bestendigt in zitting van 9 november 2020 de huidige proefopstelling Lichte Hoeve. Het betreft het invoeren van éénrichtingsverkeer (richting Acaciastraat naar Ginderbuiten) op de schooldagen van 8 tot 16 uur, uitgezonderd op woensdag van 8 tot 12.45 uur.

 

Artikel 2

De verkeersmaatregelen worden gesignaleerd met variabele elektronische borden C1 met onderbord M3 en F19 met onderbord M5.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

MOLDERDIJK - SNELHEIDSVERLAGING VAN 70KM/U NAAR 50KM/U - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Burgers klagen dat er te snel gereden wordt op de Molderdijk, gedeelte tussen de Zuiderring en Markt, en vragen om het snelheidsregime te verlagen van 70km/u naar 50km/u.

 

Juridische gronden

Het KB van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten op de politie van het wegverkeer.

het KB van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het ministerieel rondschrijven van 14 november 1977 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

De ministeriële omzendbrief  MOB/2007/01 van 14 december 2007 betreffende het toezicht op de aanvullende reglementen.

Artikel 40§3 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 135§2 en artikel 119 van de nieuwe gemeentewet bepalen dat de gemeente bevoegd is voor een veilig en vlot verkeer op de openbare wegen en de gemeenteraad hiertoe reglementen en politieverordeningen kan vastleggen.

Het mobiliteitsplan conform verklaard op 19 april 2012.

 

Inspraak en advies

Advies sectie mobiliteit: gunstig advies

       De weginfrastructuur nodigt uit om 70km/u of harder te rijden hetgeen niet wenselijk is wegens de aanwezigheid van de vele handelszaken en de daaruit gegenereerde in- en uitrijbewegingen.

       Molderdijk beschikt over aanliggende fietspaden hetgeen niet conform is met het fietsvademecum. Voor openbare wegenis waar de snelheid hoger dan 50 km/u is worden vrijliggende fietspaden aangeraden.

       Molderdijk maakt deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF), het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk is in dit geval gericht op de dagelijkse bovenlokale verplaatsingen naar school, werk, winkels. De provincie Antwerpen wil op deze specifieke routes de verkeersveiligheid voor de fietsers verhogen door aangepaste snelheden voor alle gebruikers.

       Door de aanwezigheid van de Zuiderring kunnen we stellen dat dit gedeelte van de Molderdijk de functie van poort krijgt naar de centrumkern.  Het is aangewezen hier een duidelijk signaal  in deze richting te geven.

Deze maatregel legt geen hypotheek op de toekomstige ontwikkelingen op en om de Molderdijk.

 

Bijlagen

1)      Signalisatieplan 1

2)      Signalisatieplan 2

3)      Signalisatieplan 3

 

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De weginfrastructuur nodigt uit om 70km/u of harder te rijden hetgeen niet wenselijk is wegens de aanwezigheid van de vele handelszaken en de daaruit gegenereerde in- en uitrijbewegingen. Door het snelheidsregime te verlagen, verbetert het fietscomfort en de verkeersveiligheid voor de fietsers.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad geeft in zitting van 9 november 2020 toelating om het snelheidsregime in Molderdijk te verlagen van 70 km per uur naar 50 km per uur.

 

Artikel 2

Deze maatregel zal gesignaleerd worden als volgt:

       Komende van de Zuiderring zal er na de Vogelzangstraat een verkeersbord C43 (50) geplaatst worden en eveneens ter hoogte van Kleinendijk komt een verkeersbord C43. Het verkeersbord F1-A2 (bebouwde kom) ter hoogte van het vredegerecht blijft behouden.

       Komende van Markt ter hoogte van campus De Kempen zal ter hoogte van het verkeersbord F3-A2 (einde bebouwde kom) bijkomend een verkeersbord C43 (50) geplaatst worden, na het kruispunt met Kleinendijk wordt een verkeersbord C43 (50) geplaatst.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

VERKAVELING EKSTERSTRAAT - TECHNISCH DOSSIER - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

LRD Landmeting bvba, Holven 162 in Geel, heeft een aanvraag ingediend voor het verkavelen van een perceel grond in 3 loten, waarbij loten 1 en 2 bestemd zijn voor eengezinswoningen in open bebouwing en lot 3 zal worden ingelijfd bij het openbaar domein, met aanleg van een nieuwe wegenis en het rooien van 2 bomen die zich bevinden op de ontworpen wegenis.

Deze aanvraag heeft betrekking op de percelen gelegen in Mol, Eksterstraat, kadastraal gekend als 5de afdeling, sectie D, nrs. 751W8, 1164E en 1164D.

 

Tijdens de gemeenteraad van 12 oktober 2020 werd het wegenistracé goedgekeurd.

 

Het college van burgemeester en schepenen hechtte in zitting van 22 oktober 2020 goedkeuring aan het afleveren van de omgevingsvergunning 2020/18.

 

Juridische gronden

Artikel 42 § 1 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid.

 

Inspraak en advies

Advies dienst ruimtelijk beleid, sectie wegen: gunstig, het technisch dossier is samengesteld volgens het geldend typebestek 250 voor de wegenbouw.  Het technisch dossier werd aangepast aan de opmerkingen gemaakt door de dienst ruimtelijk beleid, sectie wegen.

 

Bijlagen

1)      Addendum 28 Overeenkomst aquafin verkaveling Eksterstraat

2)      Addendum B41 Toelichtingsnota en bondige kostenraming verkaveling Eksterstraat

3)      Addendum E3bis Rekennota riolering verkaveling Eksterstraat

4)      Bestek verkaveling Eksterstraat

5)      Detailtekeningen verkaveling Eksterstraat

6)      Fluvius offerte

7)      Grondplan bestaande toestand

8)      Grondplan nieuwe toestand

9)      Meetstaat verkaveling Eksterstraat

10)  Overeenkomst aanleg verkaveling Eksterstraat

11)  Peilbuismeting verkaveling Eksterstraat

12)  Pidpa advies technisch dossier verkaveling Eksterstraat

13)  Pidpa offerte

14)  Plan dwarsprofiel

15)  Plan lengteprofiel

16)  Proximus offerte

17)  Raming verkaveling Eksterstraat

18)  Telenet offerte

19)  Verslag infiltratieonderzoek

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het technisch dossier legt de wegen-, riolerings- en omgevingswerken vast.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur. Alle kosten verbonden aan de wegen-, riolerings- en omgevingswerken verkaveling Eksterstraat, geraamd op € 128.453,60 (incl. btw) vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het technisch dossier met betrekking tot de wegenis-, riolerings- en omgevingswerken in de verkaveling Eksterstraat, geraamd op € 128.453,60 (incl. btw).

 

Artikel 2

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de kostenramingen, zoals ingediend door:

       Fluvius: aanleg LS-net, openbaar verlichtingsnet, gasnet, leveren en plaatsen en aansluiten openbare verlichtingspalen en armaturen: € 9.787,37 (incl. btw).

       Telenet: netaanleg: € 550,00 (excl. btw).

       Pidpa: aanleg drinkwaternet: € 7.939,82.

       Proximus: € 0,00.

         Investeert in de aanleg van de telecominfrastructuur in het geplande project voor zover dat de verkavelaar/vergunninghouder investeert in de nodige grondwerken.

         Vraagt om uitgenodigd te worden op alle coördinatie- en werfvergaderingen via netwerkstudie.a22@proximus.com.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

15 KAPELLEKENS - BEHEERSOVEREENKOMST - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De 15 Kapellekens vormen een beschermd monument dat eigendom is van de gemeente Mol.  Het monument werd bovendien erkend als onroerend erfgoed zonder economisch nut of “ZEN “ monument.

 

Als ZEN-monument krijgt de gemeente bij uitvoering van subsidieerbare werken aan de 15 Kapellekens 60% subsidies toegewezen.  Wegens goed onderhoud in de voorgaande jaren heeft de gemeente bovendien recht op een aanvullende premie van 10% zodat de premie in totaal 70% bedraagt.

 

Een laatste bijkomende premie van 10% kan verkregen worden door samen te werken met verenigingen die het herstel en beheer van beschermd erfgoed tot doel hebben.  Kempens Landschap is één van de verenigingen die hiervoor in aanmerking komen.

 

Kempens Landschap is een landschapsvereniging die ook een belangrijke expertise heeft opgebouwd in het beheer van onroerend erfgoed.

Voor de gemeente Mol heeft Kempens Landschap de afgelopen jaren vooral geïnvesteerd in het aankopen van natuurgebieden waarin de gemeente Mol een deel van de kosten (20 %) voor de aankoop van deze gronden op zich nam.  Meer specifiek voor de 15 Kapellekens heeft Kempens Landschap reeds een aantal percelen grenzend aan de 15 Kapellekens in eigendom.

 

Indien de gemeente een beheersovereenkomst sluit met Kempens Landschap dan zal dit gevolgen hebben op verschillende vlakken

Financiële gevolgen: wanneer er een beheersovereenkomst tussen de gemeente en Kempens Landschap wordt afgesloten, zal er een premie van 80 % worden toegewezen op de subsidieerbare werken.

Ondersteuning: Kempens Landschap zal een coördinerende rol vervullen voor de site, steeds in overleg en met toestemming van de gemeente en van “de vrienden van de 15 Kapellekens”.

 

Concreet houdt dit in:

       De gemeente blijft financieel garant staan.

       Kempens Landschap laat de nodige instandhoudings-, herstellings-, beveiligings-, en onderhoudswerken uitvoeren om het behoud en onderhoud van het monument en cultuurhistorisch landschap te verzekeren (zogenaamd actief behoudsbeginsel).

       Kempens Landschap vraagt de nodige vergunningen en erfgoedpremies aan ifv deze werken.

       Kempens Landschap zal de werken mee opvolgen en bijhouden in een onderhoudslogboek.

 

Bijkomende specificaties in de overeenkomst:

       Duur overeenkomst tussen Kempens landschap en Gemeente Mol - minimum 5 jaar.

       Kempens Landschap erkent alle lopende samenwerkingsverbanden.

       De opvolging van het patrimoniumbeheer wordt opgenomen door een beheercommissie.  Hierin zijn alvast vertegenwoordigd: de vzw Kempens Landschap, de gemeente Mol, “de vrienden van de 15 Kapellekens” en op afroep Onroerend Erfgoed.

 

In het beheersplan werd ook voor het omringende landschap een visie op lange termijn ontwikkeld, gekoppeld aan een aantal concrete acties.  Bij de realisatie van deze visie kan het een voordeel zijn dat er al een aantal van de aanpalende percelen eigendom zijn van het Kempens Landschap.

 

Juridische gronden

Artikel 40, § 1 van het decreet over het lokaal bestuur: "Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2."

 

Artikel 41, 11° van het decreet over het lokaal bestuur: De daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b) kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd."

 

Inspraak en advies

Advies departement Ruimte, afdeling patrimonium: gunstig voor het afsluiten van een beheersovereenkomst met Kempens Landschap.

 

Bijlagen

1)      Beheersovereenkomst

2)      Brief Kempens Landschap

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Door het afsluiten van een beheersovereenkomst met Kempens Landschap zal deze een coördinerende rol vervullen voor de site, en laten zij de nodige instandhoudings-, herstellings-, beveiligings- en onderhoudswerken uitvoeren om het behoud en onderhoud van het monument en cultuurhistorisch

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het afsluiten van een beheersovereenkomst met vzw Kempens Landschap, Koningin Elisabethlei 22 in 2018 Antwerpen voor de 15 Kapellekens, gelegen 15 Kapellekens z/n in Mol:

 

artikel 1: toepassingsgebied

1)      De onderhavige beheersovereenkomst is van toepassing op de 15 Kapellekens, gelegen te 15 Kapellekens z.n., 2400 Mol.  Hieronder worden verstaan de als monument beschermde openlucht Kruisweg en de bijhorende vastgestelde gronden.

 

artikel 2: doelstellingen en werking

2)      De onroerende goederen worden in beheer gegeven aan vzw Kempens Landschap onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat deze ze enkel aanwendt met het oog op het verwezenlijken van “de verwerving, de bescherming, de valorisatie en het gebeurlijk herstel van het leefmilieu, landschap, natuur- en cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen en inzonderheid de instandhouding, herstel en beheer, de ontsluiting van beschermde goederen in haar bezit of in haar beheer, waaronder een voorbeeldrol op vlak van onroerenderfgoedzorg wordt opgenomen en bijdragen aan het verhogen van het draagvlak”, zoals geformuleerd in de statuten van de vzw Kempens Landschap.

3)      In overeenstemming met de rechtsgevolgen met betrekking tot beschermde monumenten en cultuurhistorische landschappen voert Kempens Landschap de nodige instandhoudings-, herstellings-, beveiligings-, en onderhoudswerken uit om het behoud en onderhoud van het monument en cultuurhistorisch landschap te verzekeren (zogenaamd actief behoudsbeginsel). De vzw Kempens Landschap verbindt er zich toe zich te houden aan de rechtsgevolgen en bepalingen gestipuleerd in het vigerende onroerenderfgoeddecreet.

4)      Erfgoedpremies bij het agentschap Onroerend Erfgoed worden ingediend door de vzw Kempens Landschap. Kempens Landschap is verantwoordelijk voor alle voorbereidende werken nodig voor de opmaak van de aanvraag (opvragen van ramingen, contacten met specialisten,…), de opmaak en indiening van de premieaanvraag, de opvolging van de werkzaamheden en de registratie van de werken in een onderhoudslogboek. De vzw Kempens Landschap dient over alle andere toelatingen of vergunningen te beschikken, die nodig zouden kunnen zijn voor uit te voeren handelingen of werken.

5)      De vzw Kempens Landschap en de gemeente Mol zijn verplicht alle werkzaamheden aan de onroerende goederen die een impact hebben op de 15 Kapellekens en aanverwante aspecten zo snel mogelijk onderling te bespreken.

 

artikel 3: duur een wijzigingen

6)      De onderhavige beheersovereenkomst wordt afgesloten voor vijf jaar. Deze overeenkomst eindigt vroegtijdig indien ten minste zes maanden vóór de stopzetting door vzw Kempens Landschap of de gemeente Mol een opzegging wordt betekend per aangetekende brief. Hierin wordt de motivatie van de stopzetting opgenomen, gebaseerd op de artikels van onderhavige overeenkomst. Bij stopzetting van de overeenkomst dienen de rechtsgevolgen voor afgesloten engagementen, contracten en/of subsidies in acht te worden genomen. Met betrekking tot de aanvullende premie van 10 procent dient in dergelijk geval deze aan het agentschap Onroerend Erfgoed te worden terugbetaald.

7)      De beheersovereenkomst kan tussentijds worden gewijzigd in een addendum mits gezamenlijke schriftelijke goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen van Mol en het directiecomité van Kempens Landschap. Bij wijziging van de overeenkomst dienen de rechtsgevolgen voor afgesloten engagementen, contracten en/of subsidies in acht te worden genomen.

8)      Bij de ontbinding van één van beide partijen wordt de beheersovereenkomst integraal overgenomen door haar rechtsopvolger. Indien er significante wijzigingen worden aangebracht aan het doel van de overeenkomst, beslissen het college van burgemeester en schepenen en de Raad van Bestuur van de respectievelijke partijen over het behoud, de wijziging of de verbreking zonder rechtsgevolgen van de beheersovereenkomst. Bij wijziging of verbreking van de overeenkomst dienen de rechtsgevolgen voor afgesloten engagementen, contracten en/of subsidies in acht te worden genomen.

9)      Alle eventuele vorderingen met betrekking tot de 15 Kapellekens (m.i.v. Vlaams Gewest (o.m. het agentschap Onroerend Erfgoed handelend via haar dienst RWO Inspectie-Toezicht-Handhaving)), inclusief alle bestaande of toekomstige rechtsvorderingen of de financiële gevolgen van enige administratiefrechtelijke, burgerrechtelijke en/of strafrechtelijke vorderingen en veroordelingen, die verband houden met te beperkt beheer in het verleden of slechte staat van de hierboven omschreven onroerende goederen blijven ten laste van de eigenaar, de gemeente Mol.

 

artikel 4: extern gebruik

10)  Vzw Kempens Landschap erkent alle lopende concessies, samenwerkingsverbanden en/of contracten afgesloten door de gemeente Mol met derde partijen met betrekking tot het gebruik van de 15 Kapellekens.

11)  De gemeente Mol mag geen nieuwe contracten of overeenkomsten voor concessies of werkzaamheden aan het onroerend goed afsluiten die een impact hebben op het beheer zonder toestemming van de vzw Kempens Landschap. De gemeente Mol betrekt de vzw Kempens Landschap als beheerder tijdig voorafgaand aan het aangaan van nieuwe engagementen inzake de 15 Kapellekens.

 

artikel 5: opvolging

12)  De opvolging van het patrimoniumbeheer wordt opgenomen door een beheercommissie. Hierin zijn alvast vertegenwoordigd: de vzw Kempens Landschap, de gemeente Mol, de Vrienden van de 15 Kapellekens en op afroep Onroerend Erfgoed.

 

artikel 6: communicatie

13)  Alle publicaties en uitgaande persartikels omtrent de 15 Kapellekens worden ruim op voorhand onderling afgetoetst. Dit wat betreft lay-out, inpassing huisstijlen, integratie logo’s, etc.

14)  Op het vlak van externe communicatie vormt Kempens Landschap het aanspreekpunt voor het beheer van de site en Onroerend Erfgoed. De gemeente Mol vormt het aanspreekpunt voor toeristische, educatieve, cultuurhistorische en recreatieve activiteiten.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

BLEKESTRAAT Z/N - AFSLUITEN ADDENDUM HUUROVEREENKOMST MET ORANGE BELGIUM NV - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Op 24 december 2008 werd er een huurovereenkomst afgesloten tussen het gemeentebestuur van Mol en Mobistar NV (thans overgenomen door Orange Belgium NV), voor de huur van een buitenoppervlakte van 9 m², gelegen ter hoogte van de Blekestraat in Mol, 1ste afdeling, sectie G, deel van perceel 1076g9, voor het oprichten van een bovengrondse drager met verbindingsantennes voor telecommunicatie.

 

GSM operator Telenet NV heeft een capaciteitsprobleem in Mol-Rauw. Om dit te verhelpen kwam ze tot een akkoord met Orange Belgium NV om gezamelijk één GSM mast te gebruiken in Mol-Rauw. Hiervoor dient de huidige mast vervangen te worden door een stevigere mast. De nieuwe mast wordt geplaatst vlak langs de huidige mast. Na ingebruikname van de nieuwe GSM mast wordt de huidige mast verwijderd.

 

Orange Belgium NV wenst daarom een addendum aan de oorspronkelijke overeenkomst van 24 december 2008 af te sluiten.  Orange Belgium NV vraagt een bijkomende buitenoppervlakte van 36 m² te huren van het gemeentebestuur van Mol voor het oprichten van een nieuwe, stevigere GSM mast, die de capaciteit heeft om alle GSM operatoren te ontvangen. Deze bijkomende oppervlakte sluit aan bij de huidig gehuurde oppervlakte.

 

De huurovereenkomst wordt afgesloten voor een periode van 20 jaar.  Daarna wordt deze automatisch en stilzwijgend verlengd met periodes van 5 jaar, onder dezelfde voorwaarden. Er wordt een bijkomende huurvergoeding voozien van 500,00€/jaar.

 

Na ondertekening van het addendum vraagt Orange NV een omgevingsvergunning aan.

 

Juridische gronden

Artikel 40, § 1 van het decreet over het lokaal bestuur: "Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2."

 

Artikel 41, 11° van het decreet over het lokaal bestuur: De daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b) kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd."

 

Inspraak en advies

Advies sectie patrimonium & projecten: gunstig.

 

Bijlagen

1)      Addendum huurovereenkomst

2)      Basishuurovereenkomst

3)      Overzichtsplan

4)      Plannen en foto's

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Om een betere dekking te hebben voor de gebruikers van alle telecom-operatoren is het aangewezen dat er een hogere, stevigere GSM-mast wordt geplaatst, waarvan alle operatoren gebruik kunnen maken.  Het is wettelijk verplicht om op een redelijke en niet-discriminerende wijze het gedeeld gebruik van de antenne-site aan andere operatoren toe te staan.

De initiële huurvergoeding t.b.v. € 3.347,00 per jaar wordt door dit addendum verhoogd met € 500,00 per jaar.

Door deze stevigere nieuwe pyloon wordt een wildgroei van GSM masten in Mol-Rauw voorkomen.

 

Financiële weerslag

Er wordt jaarlijks een bijkomende huurprijs voor de bijkomende oppervlakte betaald aan het gemeentebestuur van Mol.

 

Actie:

8/7/3

Registratiesleutel:

70500020-005000

Bedrag:

€ 500,00 (per jaar, geïndexeerd)

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het addendum van de oorspronkelijk huurovereenkomst afgesloten met Mobistar NV (thans Orange Belgium NV) op 24 december 2008. Het addendum betreft de huur van een bijkomende oppervlakte van 36 m², op het perceel gelegen in Mol, Blekestraat, 1ste afdeling, sectie G, nr. 1076g9.  Het addendum wordt afgesloten met Orange Belgium NV.

 

Artikel 2

De in artikel 1 vermelde eigendom wordt verhuurd:

       mits de betaling van een bijkomende jaarlijkse huurprijs van € 500,00 (geïndexeerd);

       voor een periode van 20 jaar, verlengbaar met periodes van 5 jaar;

       onder voorwaarden vermeld in het bijvoegsel n° 1 aan de basishuurovereenkomst van 24/12/2008.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

MÜNCHENLAAN - GRATIS GRONDAFSTAND - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De eigenaars van het perceel gelegen voor Münchenlaan 21, 5de afdeling, sectie D, deel van perceel zonder nummer, met een gemeten oppervlakte van 1a50ca, staan dit gratis af te staan aan de gemeente.

In de overeenkomst van grondafstand afgesloten, tussen het gemeentebestuur van Mol en de eigenaars van het perceel Münchenlaan 21, op 28 februari 2000, werd opgenomen dat de gratis grondafstand dient te worden uitgevoerd bij verkoop van hun woning Münchenlaan 21.

Het perceel gelegen in Mol, 5de afdeling, sectie D, deel van perceel zonder nummer, met een gemeten oppervlakte van 1a50ca, staat afgebeeld op het plan opgesteld door landmeter-expert Peter Vandebosch op 1 september 2020.

 

Juridische gronden

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur: "Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2."

 

Artikel 41, 11° van het decreet over het lokaal bestuur: "De daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b) kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd."

 

Inspraak en advies

Advies sectie patrimonium & projecten: gunstig.

 

Bijlagen

1)      Kadastraal plan

2)      Kadastrale legger

3)      Ontwerpakte

4)      Opmetingsplan

5)      Overeenkomst van grondafstand 28 februari 2000

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De gratis grondafstand kadert in de uitvoering van de "overeenkomst van grondafstand" die werd afgesloten tussen het gemeentebestuur van Mol en de eigenaar van het perceel gelegen Münchenlaan 21, op 28 februari 2000.

In deze overeenkomst werd opgenomen dat de gratis grondafstand dient te worden uitgevoerd bij verkoop van het perceel.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.  Alle kosten verbonden aan deze gratis grondafstand vallen ten laste van de afstanddoener.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad is akkoord om de voorliggende strook grond in te lijven in de gemeentelijke openbare wegenis van de Münchenlaan.  Het betreft het perceel gelegen in Mol, 5de afdeling, sectie D, deel van perceel zonder nummer, met een gemeten oppervlakte van 1a50ca.  Het perceel staat afgebeeld op het plan opgesteld door landmeter-expert Peter Vandebosch, ingeschreven op het tableau van de federale raden van landmeters-experten onder nummer LAN040216, op 1 september 2020.

 

Artikel 2

De gratis grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut, het perceel wordt ingelijfd in de gemeentelijke openbare wegenis van de Münchenlaan.  De gemeenteraad keurt de ontwerpakte, opgesteld door notaris Luc Moortgat uit Geel, goed.

 

Artikel 3

Aan de algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie wordt ontslag verleend om bij de overschrijving van deze akte ambtshalve een hypothecaire inschrijving te nemen.

 

Artikel 4

Aangezien deze overdracht gebeurt voor het algemeen nut, zijnde de inlijving in het openbaar domein, wordt vrijstelling van registratierechten gevraagd.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

HOEK WITVENSTRAAT/O.L. VROUWSTRAAT, HOEK WITVENSTRAAT/VLAMINGENSTRAAT EN HOEK BRAAMSTRAAT/O.L. VROUWSTRAAT- GRATIS GRONDAFSTANDEN IN UITVOERING VAN OMGEVINGSVERGUNNINGEN 2019/18, 2019/15 EN 2019/8 - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Op 31 oktober 2019 leverde het gemeentebestuur van Mol verkavelingsvergunning 2019/18 af voor het verkavelen van één perceel in 4 loten, waarvan 1 lot voor een vrijstaande één- of meergezinswoning, 2 loten voor halfopen één- of meergezinswoningen, en 1 lot om in te lijven in het openbaar domein en het ontbossen van het terrein. De verkaveling is gelegen op de hoek van de Onze Lieve Vrouwstraat met de Witvenstraat.

Op 21 oktober 2019 keurde de gemeenteraad de zaak van de wegen goed.

In de verkavelingsvergunning werd de voorwaarde opgenomen dat lot 4 met een oppervlakte van 0a04ca gratis dient te worden afgestaan aan het gemeentebestuur van Mol voor inlijving in het openbaar domein, ter realisatie van de rooilijn.  Lot 4, gelegen in Mol, 1ste afdeling, sectie G, deel van perceelnr. 648A5, staat afgebeeld op het opmetingsplan opgesteld door landmeter-expert Johan Livens op 9 januari 2020.

 

Op 3 oktober 2019 leverde het gemeentebestuur van Mol verkavelingsvergunning 2019/15 af voor het verkavelen van één perceel in 5 loten, waarvan 2 loten voor gekoppelde ééngezinswoningen, 2 voor vrijstaande ééngezinswoningen, en 1 lot om in te lijven in het openbaar domein en het ontbossen van het terrein. De verkaveling is gelegen op de hoek van de Witvenstraat met de Vlamingenstraat.

Op 9 september 2019 keurde de gemeenteraad de zaak van de wegen goed.

In de verkavelingsvergunning werd de voorwaarde opgenomen dat lot 5 met een oppervlakte van 0a04ca gratis dient te worden afgestaan aan het gemeentebestuur van Mol voor inlijving in het openbaar domein, ter realisatie van de rooilijn.  Lot 5, gelegen in Mol, 1ste afdeling, sectie G, deel van perceelnr. 648F4, staat afgebeeld op het opmetingsplan opgesteld door landmeter-expert Johan Livens op 8 januari 2020.

 

Op 18 juli 2019 leverde het gemeentebestuur van Mol verkavelingsvergunning 2019/8 af voor het verkavelen van één perceel in 6 loten, waarvan 1 lot voor een vrijstaande één- of meergezinswoning, 4 loten voor halfopen één- of meergezinswoningen, en 1 lot om in te lijven in het openbaar domein en het ontbossen van het terrein. De verkaveling is gelegen op de hoek van de Onze Lieve Vrouwstraat met de Braamstraat.

Op 24 juni 2019 keurde de gemeenteraad de zaak van de wegen goed.

In de verkavelingsvergunning werd de voorwaarde opgenomen dat lot 6 met een oppervlakte van 0a05ca gratis dient te worden afgestaan aan het gemeentebestuur van Mol voor inlijving in het openbaar domein, ter realisatie van de rooilijn.  Lot 6, gelegen in Mol, 1ste afdeling, sectie G, deel van perceelnr. 628L11, staat afgebeeld op het opmetingsplan opgesteld door landmeter-expert Johan Livens op 7 januari 2020.

 

Notaris Vanhoutteghem uit Mol stelde een ontwerpakte gratis grondafstand op.

 

Juridische gronden

Artikel 40, § 1 van het decreet over het lokaal bestuur: "Onder voorbehoud van andere wettelijke of drecretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2."

 

Artikel 41, 11° van het decreet over het lokaal bestuur: De daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b) kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd."

 

Inspraak en advies

Advies departement ruimte, afdeling patrimonium: gunstig.

Bodemattesten Ovam van 14 mei 2020 vermelden: "Deze grond is niet opgenomen in het grondinformatieregister."

 

Bijlagen

1)      Bodemattest 628L11

2)      Bodemattest 648A5

3)      Bodemattest 648F4

4)      Hypothecair getuigschrift 628L11

5)      Hypothecair getuigschrift 648F4

6)      Hypotheciar getuigschrift 648A5

7)      Kadastraal plan 628L11

8)      Kadastraal plan 648A5

9)      Kadastraal plan 648F4

10)  Kadastrale legger 628L11

11)  Kadastrale legger 648A5

12)  Kadastrale legger 648F4

13)  Notarisbrief 628L11

14)  Notarisbrief 648A5

15)  Notarisbrief 648F4

16)  Ontwerpakte

17)  Opmetingsplan 628L11

18)  Opmetingsplan 648A5

19)  Opmetingsplan 648F4

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De gratis grondafstanden kaderen in de uitvoering van de volgende omgevingsvergunningen:

       2019/18 afgeleverd door het gemeentebestuur op 31 oktober 2019

       2019/15 afgeleverd door het gemeentebestuur op 3 oktober 2019

       2019/8 afgeleverd door het gemeentebestuur op 18 juli 2019

In de omgevingsvergunningen werd de voorwaarde opgenomen dat het perceeldeel gelegen voor de ontworpen rooilijn gratis dient te worden afgestaan aan de gemeente om in te lijven in het gemeentelijk openbaar domein.

 

Het betreft volgende perceeldelen:

       lot 4, deel van perceel gelegen in Mol, 1ste afdeling, sectie G, nr. 648A5, met een grootte van 0a04ca, afgebeeld op het opmetingsplan opgesteld door landmeter-expert Johan Livens uit Geel op 9 januari 2020;

       lot 5, deel van perceel gelegen in Mol, 1ste afdeling, sectie G, nr. 648F4, met een grootte van 0a04ca, afgebeeld op het opmetingsplan opgesteld door landmeter-expert Johan Livens uit Geel op 8 januari 2020;

       lot 6, deel van perceel gelegen in Mol, 1ste afdeling, sectie G, nr. 628L11, met een grootte van 0a05ca, afgebeeld op het opmetingsplan opgesteld door landmeter-expert Johan Livens uit Geel op 7 januari 2020.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.  Het betreft hier drie gratis grondafstanden om te voegen bij het openbaar domein, ter realisatie van de rooilijnen.  Alle kosten zijn voor de overlaters.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad is akkoord om lot 4, gelegen op de hoek van de Onze Lieve Vrouwstraat en de Witvenstraat, deel van perceel gelegen in Mol, 1ste afdeling, sectie G, nr. 648A5, met een grootte van 0a04ca, kosteloos in te lijven in het gemeentelijk openbaar domein.  Voormeld lot staat afgebeeld op het opmetingsplan opgesteld door landmeter-expert Johan Livens uit Geel, ingeschreven op het tableau der federale raden van landmeter-experten onder nummer LAN081393, op 9 januari 2020.

 

Artikel 2

De gemeenteraad is akkoord om lot 5, gelegen op de hoek van de Vlamingenstraat en de Witvenstraat, deel van perceel gelegen in Mol, 1ste afdeling, sectie G, nr. 648F4, met een grootte van 0a04ca, kosteloos in te lijven in het gemeentelijk openbaar domein.  Voormeld lot staat afgebeeld op het opmetingsplan opgesteld door landmeter-expert Johan Livens uit Geel, ingeschreven op het tableau der federale raden van landmeter-experten onder nummer LAN081393, op 8 januari 2020.

 

Artikel 3

De gemeenteraad is akkoord om lot 6, gelegen op de hoek van de Braamstraat en de Onze Lieve Vrouwstraat, deel van perceel gelegen in Mol, 1ste afdeling, sectie G, nr. 628L11, met een grootte van 0a05ca, kosteloos in te lijven in het gemeentelijk openbaar domein.  Voormeld lot staat afgebeeld op het opmetingsplan opgesteld door landmeter-expert Johan Livens uit Geel, ingeschreven op het tableau der federale raden van landmeter-experten onder nummer LAN081393, op 7 januari 2020.

 

Artikel 4

De gratis grondafstanden gebeuren om reden van openbaar nut en onder de voorwaarden opgenomen in de ontwerpakte gratis grondafstand opgesteld door notaris Vanhoutteghem uit Mol.  De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed.

 

Artikel 5

Aan de algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie wordt ontslag verleend om bij de overschrijving van deze akte ambtshalve een hypothecaire inschrijving te nemen.

 

Artikel 6

Aangezien deze overdracht gebeurt voor algemeen nut, zijnde de inlijving in het openbaar domein, wordt vrijstelling van registratierechten gevraagd.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

STEDENBAND SANTO TOMÁS - DEELNAME AAN DE FORMULERING VAN HET FEDERAAL STEDENBANDPROGRAMMA 2022–2026 - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeente Mol neemt samen met haar partnergemeente Santo Tomás in Nicaragua al sinds de start deel aan het federaal programma voor gemeentelijke internationale samenwerking. Dit programma wordt beheerd door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en gefinancierd door DGD – Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking. We werken hiervoor samen met de steden Sint-Truiden en Lommel, die ook een stedenband in Nicaragua hebben.

Het huidige programma eindigt op 31 december 2021. De VVSG is nu gestart met de voorbereidingen van het nieuwe vijfjarenprogramma 2022- 2026. Eind juli 2021 zal de VVSG een voorstel van een nieuw programma indienen bij de subsidiërende overheid. Ter voorbereiding hiervan wil de VVSG samen met de stedenbanden werken aan de formulering van een nieuw kwalitatief federaal meerjarenprogramma.

 

Het gaat dan concreet over deelname aan (digitale) vergaderingen met alle deelnemers aan het federaal programma, een (deels digitale) planningstweedaagse in november, een zelfevaluatie op niveau van de stedenband, een planningsbezoek aan het partnerland om gezamenlijk een nieuw subsidieprogramma te schrijven (voorjaar 2021 onder voorbehoud van Covid-19) en enkele dagen schrijfwerk.

 

Het is echter belangrijk om weten dat het formuleringsproces zal plaatsvinden in een onzekere context. Er is nog geen garantie dat het programma effectief zal worden goedgekeurd noch welk budget zal worden toegekend. De VVSG zal belangrijke beslissingen, met betrekking tot het aantal deelnemende stedenbanden en landen, pas definitief kunnen nemen wanneer het budget duidelijk is. Voor deze beslissingen heeft de VVSG duidelijke richtlijnen uitgewerkt in de vorm van een lijst met criteria waaraan landen, stedenbanden en het VVSG-programma in zijn totaliteit kan worden afgetoetst. Als we nu deelnemen aan het formuleringsproces biedt dit nog geen garantie dat we zullen worden opgenomen in het nieuw vijfjarenprogramma.

 

Juridische gronden

Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.

Titel VII en X van het Kaderdecreet van 22 juni 2007.

 

Inspraak en advies

Het Nicacomité, het Comité para Desarollo Comunal en het gemeentebestuur van Santo Tomás verklaren zich allen akkoord met deelname aan de formulering van het federaal stedenbandprogramma 2022 – 2026.

 

Bijlagen

1) Akkoord Nicacomité_nieuw FP22-26

2) Intentieverklaring SantoTomas_nieuw FP22-26

3) Brief VVSG instap nieuw FP22-26

4) Criteria en planningsproces VVSG nieuw FP22-26

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Onze gemeente werkt al meer dan 30 jaar samen met Santo Tomás via een stedenband die steunt op de principes van gelijkwaardigheid. Aan de hand van verschillende programma’s werken we samen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de inwoners in Santo Tomás en aan draagvlakversterking voor internationale samenwerking. Een nieuw federaal meerjarenprogramma zorgt ervoor dat de gemeente Santo Tomás grote stappen vooruit kan zetten richting financiële zelfredzaamheid en dat beide lokale besturen worden versterkt in hun bestuurscompetenties (zowel op politiek als ambtelijk niveau als voor betrokken middenveld en sleutelactoren). Deelname aan een federaal programma is een grote meerwaarde voor de verwezenlijking van de doelstellingen van de stedenband.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de deelname aan de formulering van het federaal stedenbandprogramma 2022 – 2026 goed.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

EVA CULTUURCENTRUM - AGENDA ALGEMENE VERGADERING BUDGET 2021 - AGENDA EN VASTSTELLING MANDAAT VERTEGENWOORDIGER - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Op 16 december 2013 hechtte de gemeenteraad zijn goedkeuring aan de omvorming van de EVA vzw Cultuurcentrum Mol tot een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm. Een samenwerkingsovereenkomst tussen het gemeentebestuur en de EVA vzw Cultuurcentrum Mol regelt de verhouding tussen beiden.

 

Juridische gronden

Artikelen 41, 5° en 386 van het decreet lokaal bestuur.

 

Bijlage

1) budget 2021

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Op 17 november 2020 vindt de algemene vergadering van de EVA-vzw Cultuurcentrum Mol plaats.

 

Financiële weerslag

Geen financiële gevolgen

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van de EVA vzw Cultuurcentrum Mol van 17 november 2020 goed. 

 

Artikel 2

De gemeenteraad geeft de vertegenwoordiger van de gemeenteraad de opdracht om tijdens de algemene vergadering van de EVA vzw Cultuurcentrum Mol goedkeuring te verlenen budget van 2021.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

EVA MOLSE SPORTINSTELLINGEN VZW - AGENDA AV - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Op 16 december 2013 hechtte de gemeenteraad zijn goedkeuring aan de omvorming van de Molse Sportinstellingen (MSI) vzw tot een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm en keurde de gemeenteraad het ontwerp van de statuten goed. Om de gemeenteraad te informeren over de opdracht van gemeentelijk belang die zij uitvoert, vraagt de EVA MSI vzw aan de gemeenteraad om de agenda van de Algemene Vergadering (AV) van 14 november 2020 goed te keuren.

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 386.

 

Inspraak en advies

De RvB van de EVA vzw Molse Sportinstellingen gaf positief advies in zitting van 29 september 2020.

 

Bijlagen

1) agenda AV 24 november 2020

2) Begroting 2021 vzw Molse Sportinstellingen

3) verslag AV mei 2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Om de gemeenteraad te informeren over de opdracht van gemeentelijk belang die zij uitvoert, vraagt de EVA Molse Sportinstellingen vzw aan de gemeenteraad om de agenda van de AV van 14 november 2020 goed te keuren, evenals de goedkeuring van de begroting 2021.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van de EVA Molse Sportinstellingen vzw van 14 november 2020 goed.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de begroting 2021 van de EVA MSI vzw goed.

 

Artikel 3

De gemeenteraad geeft de vertegenwoordiger van de gemeenteraad de opdracht om tijdens de algemene vergadering van de EVA MSI vzw van 14 november 2020 te handelen overeenkomstig dit besluit.

 

Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

POLITIEVERORDENING - VERPLICHTING TOT HET DRAGEN VAN MONDMASKERS OP EN ROND BEGRAAFPLAATSEN OP 31/10, 1/11 EN 2/11/2020 - BEKRACHTIGING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

In de strijd tegen het coronavirus nam de burgemeester al meerdere besluiten, waaronder een aantal besluiten (o.a. 16 juli 2020, 25 juli 2020 en 26 augustus 2020) over het dragen van mondmaskers op drukke plaatsen. Deze verordeningen werden bekrachtigd door de gemeenteraad.

 

Het aantal besmettingen met COVID-19 in België en in Mol stijgt fors. Op 19 oktober 2020 telt Mol 459 besmettingen op 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen.

 

Vrijdag kondigde de federale regering bijkomende maatregelen af om de verdere verspreiding van het coronavirus COVI-19 tegen te gaan. Deze werden opgenomen in het MB van 18 oktober 2020 dat onder meer in de verplichting tot het dragen van een mondmasker voorziet op welbepaalde plaatsen. De burgemeester kan verder bepalen op welke private en publiek druk bezochte plaatsen de verplichting tot het dragen van een mondmasker ook geldt.

 

Juridische gronden

Artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet bepaalt dat de burgemeester een politieverordening kan maken in geval van onvoorziene gebeurtenissen waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, onder de verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Bijlagen

1) besluit van de burgemeester van 21 oktober 2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

In het weekend van Allerheiligen en Allerzielen worden veel mensen verwacht op de gemeentelijke begraafplaatsen.  Het is wenselijk om dan een verplichting tot het dragen van een mondmasker in te voeren op en rond de begraafplaatsen tot en met de parking aan de begraafplaats op 31 oktober, 1 november en 2 november 2020.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening van de burgemeester van 21 oktober 2020 inzake de verplichting tot het dragen van mondmaskers op en rond begraafplaatsen op 31/10, 1/11 en 2/11/2020.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

POLITIEVERORDENING - VERSTRENGING CORONAMAATREGELEN VOOR VRIJETIJDSACTIVITEITEN VOOR -12 JARIGEN - BEKRACHTIGING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het aantal besmettingen met COVID-19 in België en in Mol stijgt fors. Op 28 oktober 2020 telt Mol volgens cijfers van Sciensano 916 besmettingen op 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen. Dit cijfer is nog steeds in stijgende lijn.

 

Op dinsdagavond 27 oktober 2020 kondigde de Vlaamse regering bijkomende maatregelen af om de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Deze werden vertaald in het Ministerieel Besluit van 28 oktober 2020.

 

Alle maatregelen die de Vlaamse regering vooropstelt, richten zich op het beperken van fysieke contacten en ontmoetingen buiten het huisgezin en je vast nauw contact. De extra richtlijnen gaan in op donderdag 29 oktober 2020 en vullen de bestaande federale regels aan. Zo blijft het samenscholingsverbod van maximum 4 personen van kracht, alsook de avondklok tussen middernacht en vijf uur ‘s ochtends.

 

De bijkomende maatregelen zijn volgens de Vlaamse Regering absoluut noodzakelijk om de zware druk op het ziekenhuis af te zwakken. De bijkomende Vlaamse maatregelen blijven van kracht tot en met 19 november 2020. Na deze periode volgt een evaluatie. De belangrijkste regels zijn:

 

Cultuur, activiteiten en evenementen

- Alle activiteiten en evenementen zijn verboden, met uitzondering van de wekelijkse markten. Deze worden beschouwd als een ‘supermarkt in openlucht’.

- Cultuurcentra, musea,… sluiten de deuren. Alleen bibliotheken blijven open.

 

Winkelen

- De winkels blijven open. Winkelbezoek mag slechts met maximum twee volwassenen ofwel door één volwassene vergezeld van minderjarigen.

 

Erediensten, huwelijksplechtigheden en begrafenissen

- In aanvulling op de afstandsregels worden erediensten, huwelijksplechtigheden en begrafenissen beperkt tot maximum 40 personen.

 

Sport

- Alleen kinderen jonger dan 12 jaar mogen binnen en buiten sporten.

- Voor alle 12-plussers zijn alle indoorsporten en contactsporten verboden. Dit betekent dat zwembaden, bowlingzaken en fitnesscentra gesloten worden.

- De enige uitzondering voor 12-plussers zijn buitensporten waar de afstand kan bewaard blijven. Deze buitensporten mag je met maximum vier personen beoefenen.

 

Jeugd

- Jeugdactiviteiten voor kinderen boven 12 jaar kunnen niet meer doorgaan.

- Jeugdkampen met overnachtingen zijn niet toegelaten.

- Buitenspeeltuinen en buitensportinfrastructuur blijven maximaal open!

 

Scholen

- Zoals eerder aangekondigd wordt de herfstvakantie met twee extra dagen verlengd tot en met 11 november.

- Hoger onderwijs gaat na de herfstvakantie van start in code rood met 100% afstandsonderwijs.

 

Woonzorgcentra

- Bezoek in de woonzorgcentra wordt beperkt tot 1 knuffelcontact én 1 extra contact. Deze laatste kan om de 14 dagen wisselen.

 

In de strijd tegen het coronavirus COVID-19 nam de burgemeester al meerdere besluiten, waaronder een aantal besluiten (o.a. 16 juli 2020, 25 juli 2020 en 26 augustus 2020) over het dragen van mondmaskers op drukke plaatsen. Deze verordeningen werden bekrachtigd door de gemeenteraad.

 

Op woensdag 28 oktober vond een overleg plaats tussen de gouverneur en de burgemeesters van Antwerpen, waarin de gouverneur haar steun verleende aan lokale strengere maatregelen gemotiveerd door hogere besmettingscijfers.

 

Artikel 27§1 van het MB van 28 oktober 2020 bepaalt dat wanneer de burgemeester of de gouverneur door het gezondheidsorganisme van de betrokken gefedereerde entiteit wordt ingelicht over een plaatselijke toename van de epidemie op diens grondgebied, of wanneer hij dit vaststelt, de burgemeester of de gouverneur bijkomende maatregelen moet nemen vereist door de situatie.

 

Het Heilig Hartziekenhuis van Mol was door een uitbraak binnen het personeel eerder deze week genoodzaakt om de spoedafdeling te sluiten, uitgezonderd pediatrie en materniteit.

 

Juridische gronden

Artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet bepaalt dat de burgemeester een politieverordening kan maken in geval van onvoorziene gebeurtenissen waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, onder de verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Bijlagen

1) besluit van de burgemeester van 28 oktober 2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Onze regio – en dus ook het Heilig Hartziekenhuis – wordt bovengemiddeld getroffen door het coronavirus.

 

Op 26 oktober riepen de gemeentebesturen van Mol, Balen, Dessel en Retie de Vlaamse regering op om dringend strengere coronaregels uit te vaardigen die de sociale contacten in de vrijetijdssfeer en het verenigingsleven drastisch inperken. De Vlaamse regering heeft dit dinsdagavond 27 oktober grotendeels gedaan met onder andere een verbod op alle activiteiten en evenementen. In de realiteit betekent dit het stilleggen van de fysieke werking van de verenigingen, aangezien dit ook het organiseren van een fysieke bestuursvergadering omvat.

 

Naast de vraag voor strengere regels vroegen we de verenigingen om op eigen initiatief de fysieke werking zo snel mogelijk stil te leggen.

 

Op één punt verschilt de Vlaamse regering van onze lokale analyse. Zo gelden de Vlaamse restricties op vlak van sport en jeugdwerking niet voor kinderen jonger dan 12 jaar. De medische experts die het lokaal contactonderzoek in Mol, Balen, Dessel en Retie coördineren, stellen dat op medisch vlak deze leeftijdsgrens weinig verschil maakt voor het virus. Ook jonge kinderen raken in onze regio besmet en geven het virus door binnen familiekring, zo bewijst ons lokaal contactonderzoek. Dit gebeurt meestal zonder dat de jonge kinderen ziektesymptomen vertonen. Daarom worden grootouders door de hogere overheden al sinds het begin van de crisis afgeraden om nog nauw contact te hebben met jonge kinderen.

 

Mol, Balen, Dessel en Retie zien in de komende periode een gouden kans om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Dit is absoluut noodzakelijk om de druk op het Heilig Hartziekenhuis en de huisartsen te laten afnemen, zodat de werking van het ziekenhuis niet volledig in elkaar klapt. Door de sluiting van de scholen, zijn er al veel minder contacten tussen kinderen en jongeren onderling. Wanneer we deze contacten ook in de vrijetijdssfeer maximaal vermijden, werpen we in onze regio een extra dam op tegen het virus.

 

In overleg met de buurgemeenten wordt het noodzakelijk geacht om de maatregelen die de Vlaamse regering invoert in de vrijetijdssectoren, volledig door te trekken naar alle leeftijden. 

 

De  uitbreiden van de Vlaamse coronaverstrengingen naar -12-jarigen gebeurt op verzoek van de medische experts die de gemeentelijke crisiscellen begeleiden. Zij stellen in het lokaal contactonderzoek vast dat ook -12-jarigen (hoewel ze minder snel ziek worden) eveneens besmet raken en het virus verder verspreiden binnen de familiekring en de nauwe contacten buiten het gezin. Samen met de verlengde vakantiesluiting van de scholen biedt dit onze regio een ‘gouden kans’ om de snelle verspreiding van het virus af te remmen.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening van de burgemeester van 28 oktober 2020 houdende de verstrenging van coronamaatregelen voor vrijetijdsactiviteiten voor -12 jarigen.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

POLITIEVERORDENING - VERLENGING EXTRA INNAMES OPENBAAR DOMEIN - BEKRACHTIGING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Gedurende de periode tussen 05-06-2020 en 27-08-2020 verleende de burgemeester diverse toelatingen tot inname openbaar domein in het kader van Covid-19 maatregelen (terras en/of uitbreiding) aan verschillende horeca-uitbaters, mits het naleven van opgelegde voorwaarden.

De stationeervergunningen waren telkens geldig tot en met 31 augustus 2020. 

Op 27-08-2020 besliste de burgemeester dat de reeds verleende toelatingen inzake innames openbaar domein in het kader van Covid-19 maatregelen (terras en/of uitbreiding) allemaal verlengd worden tot en met 30-09-2020.

Op 13-10-2020 besliste de burgemeester dat de toelatingen opnieuw verlengd worden tot en met 31-10-2020.

 

Juridische gronden

Artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet bepaalt dat de burgemeester een politieverordening kan maken in geval van onvoorziene gebeurtenissen waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, onder de verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Bijlagen

1)      besluit van de burgemeester van 13 oktober 2020

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Om de horecazaken, na de verplichte sluiting om de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, meer kansen te bieden op een succesvolle en rendabele heropening is een tijdelijke extra terrasoppervlakte wenselijk.

De aanvragen werden individueel gescreend op plaatsgesteldheid, veiligheid en mogelijkheden.

De uitbreiding mag de veiligheid niet in het gedrang brengen.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening van de burgemeester van 13 oktober 2020 houdende de verlenging van de reeds verleende stationeervergunningen tot inname openbaar domein (terras en/of uitbreiding) in het kader van Covid-19 maatregelen tot en met 31 oktober 2020.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

GEBRUIKSREGLEMENT EN GEBRUIKSOVEREENKOMST VOOR HET GEBRUIK VAN LOKALEN VAN HET GEMEENTELIJK ONDERWIJS 2020-2025 - AANPASSING - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Feiten en context

In zitting van 23 december 2019 keurde de gemeenteraad het reglement 'Retributie voor het gebruik van lokalen van het gemeentelijk onderwijs 2020-2025' goed.

 

Juridische gronden

Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat het de gemeenteraad is die bevoegd is voor het vaststellen van de gemeentebelastingen en de retributies.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 23 december 2019 betreffende de retributie inzake aanrekening van kosten van aanmaningen en inning alsmede verwijlintresten voor niet fiscale vorderingen 2020-2025.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 7 september 2020 betreffende de aanpassing van retributie inzake aanrekening van kosten van aanmaningen en inning alsmede verwijlintresten voor niet fiscale vorderingen 2020-2025.

 

Inspraak en advies

In zitting van 12 maart 2020 ging het college van burgemeester en schepenen akkoord met de vraag om de praktische uitvoering van het gebruik van lokalen van het gemeentelijk onderwijs te delegeren aan de afdeling onderwijs.

 

De bestuurscoördinatoren van de departementen ondersteuning en mens en leven, de afdelingen financiële zaken en onderwijs verlenen een positief advies over de inhoudelijke aanpassingen en de nieuwe layout van het gebruiksreglement en de gebruiksovereenkomst voor het gebruik van lokalen van het gemeentelijke onderwijs 2020-2025.

 

Bijlagen

1)      Gebruiksreglement 2020-2025

2)      Gebruiksovereenkomst 2020-2025

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Er zijn aanpassingen aan het gebruiksreglement en de gebruiksovereenkomst voor het gebruik van lokalen van het gemeentelijk onderwijs noodzakelijk en de huidige versie, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 21 juni 2010, is aan actualisatie toe.

 

Initieel ging het aangepaste gebruiksreglement en gebruiksovereenkomst, alsook de nieuwe tarieven van de gebruiksvergoeding in op 1 september 2020. Door de coronacrisis en de weerslag hiervan op de verenigingen besliste het gemeentebestuur in zitting van 7 september 2020 de tariefaanpassing te laten ingaan op 1 januari 2021.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gebruiksovereenkomst voor het gebruik van lokalen van het gemeentelijk onderwijs, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 21 juni 2010, wordt opgeheven.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het aangepaste gebruiksreglement en gebruiksovereenkomst voor het gebruik van lokalen van het gemeentelijk onderwijs 2020-2025 met ingang van 1 januari 2021 goed.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

LESUREN - VASTSTELLING PAKKET 2020-2021 (SAIGO STERRENBOS) - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Feiten en context

Bij aanvang van het schooljaar moet het schoolbestuur de vaststelling en de verdeling doen van het lestijden- en urenpakket en de uren van de puntenenveloppen voor zorg, administratie en ICT-coördinatie voor de betrokken school.

 

De ministeriële dienstbrieven voor het schooljaar 2020-2021 delen de personeelsformatie, de aanvullende lestijden voor aanvangsbegeleiding, de lestijden en uren voor het ondersteuningsnetwerk en de lestijden permanent onderwijs aan huis (POAH) mee voor SAIGO Sterrenbos, Don Boscostraat 37.

 

Juridische gronden

Artikel 42 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

De artikelen 126 tot en met 156 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 bepalen de algemene regels voor de vaststelling van de personeelsformatie in het gesubsidieerd buitengewoon basisonderwijs:

       in iedere school wordt een ambt van directeur gesubsidieerd (artikel 127) de lestijden volgens de schalen worden ieder jaar per school berekend op basis van het aantal                             regelmatige leerlingen op 1 februari van het voorgaand schooljaar (artikel 132)

       de regering kan aanwendingspercentages vastleggen die op de lestijden volgens de schalen moeten worden toegepast (artikel 137)

       er worden aanvullende lestijden gesubsidieerd voor godsdienst en niet-confessionele zedenleer (artikel 138)

       het lestijdenpakket wordt aangewend vanaf 1 september en geldt voor de duur van een schooljaar (artikel 141)

       het schoolbestuur beslist in toepassing van de reglementering inzake medezeggenschap, overleg en onderhandeling, over de aanwending van het lestijdenpakket (artikel 142)

       het schoolbestuur kan bijkomende lestijden en/of bijkomende uren aanvragen voor onderwijzend en paramedisch personeel.

 

Artikel 139duodecies/1 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 bepaalt de berekening van de omkadering voor de ondersteuningsnetwerken.

 

Het Besluit van de Vlaamse regering van 17 juni 1997 - personeelsformatie buitengewoon basisonderwijs:

       aanwendingspercentage voor de uren algemene en sociale vorming (ASV)= 94,50%

       bepaling van de normen voor het aantal cursussen in de godsdienst, niet-confessionele zedenleer en de cultuurbeschouwing.

       elk van deze cursussen omvat tenminste 2 en ten hoogste 3 lestijden per week

       het aantal lestijden in een minder gevolgde cursus godsdienst of niet-confessionele zedenleer bedraagt evenveel als in de meest gevolgde cursus.

 

De ministeriële omzendbrief BaO/2005/10 van 29 juni 2005 - personeelsformatie scholen in het buitengewoon basisonderwijs.

 

De ministeriële omzendbrief BaO/2005/11 van 30 juni 2005 - scholengemeenschap basisonderwijs, stimulus scholengemeenschap.

 

De ministeriële omzendbrief BaO/2005/12 van 30 juni 2005 - puntenenveloppen voor scholen en scholengemeenschappen in basisonderwijs: personeelsformatie en personeelsaspecten - aanwending stimulus.

 

Artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 - participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR).

 

Ministeriële omzendbrief PERS/2018/03 van 21 november 2018 (laatst gewijzigd op 8/5/2019) - Uitvoering cao XI - tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019.

 

Inspraak en advies

Het ABOC leverde in zitting van 28 augustus 2020 een protocol van akkoord af over de aanwending van de puntenenveloppen en het lestijdenpakket voor het schooljaar 2019-2020, een protocol van akkoord over de plage-uren in het gemeentelijk onderwijs en een protocol van akkoord aanvangsbegeleiding en beoordeling aan de vooravond van TADD 2020-2021.

 

Het aangepaste lestijdenpakket naar aanleiding van de hertelling op 1 oktober 2020 werd ter kennisgeving voorgelegd aan het ABOC van 29 oktober 2020.

 

De schoolraad leverde in zitting van 2 juni 2020 een gunstig advies af over de aanwending van de puntenenveloppen en het lestijdenpakket voor het schooljaar 2020-2021.

 

Bijlagen

1)                  Advies schoolraad 2/6/2020

2)                  Protocol ABOC vaststelling uren- en lestijdenpakket TROTS 2020-2021

3)      Protocol ABOC vaststelling plage-uren TROTS 2020-2021

4)      Protocol ABOC aanvangsbegeleiding 2020-2021

5)      Protocol ABOC vaststelling uren zorg, ICT en administratie 2020-2021

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Op basis van de ministeriële dienstbrieven van de afdeling basisonderwijs voor het schooljaar 2020-2021 wordt het aanwendbare uren- en lestijdenpakket voor SAIGO Sterrenbos, Don Boscostraat 37, vastgesteld.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de vaststelling van het uren- en lestijdenpakket aan SAIGO Sterrenbos, Don Boscostraat 37, voor het schooljaar 2020-2021 goed:

 

Bestuurspersoneel:

1 ambt van directeur zonder onderwijsopdracht

 

Onderwijzer ASV + leermeester ASV:

- 449 lestijden volgens de schaal, waarvan 14 lestijden rooms-katholieke godsdienst

- 4 lestijden aanvangsbegeleiding = 6 uren orthopedagoog

- 16 lestijden permanent onderwijs aan huis + 4 lestijden tijdelijk onderwijs aan huis

- 4 lestijden permanent onderwijs aan huis (onder voorbehoud)

- 14 lestijden niet-confessionele zedenleer

- 14 lestijden islamitische godsdienst

- 6 lestijden protestants evangelische godsdienst

- begeleidingseenheden ondersteuningsnetwerk

 

De lestijden voor levensbeschouwelijke vakken kunnen in de loop van het schooljaar worden gewijzigd als gevolg van wijzigingen in het volgen van deze cursussen.

 

Paramedisch personeel:

- logopedie: 85 uren

- kine: 68 uren

- orthopedagoog: 31 uren + 6 uren aanvangsbegeleiding

- verpleger: 22 uren (12u ingericht tem 4/10/20)

 

 

85 logo + 68 kine + 31 ortho + 22 verpleger = 206 + 6 uren aanvangsbegeleiding

 

Puntenenveloppen en stimuluspunten:

- 52 punten administratieve medewerker

- 7 punten ICT-coördinator

- 11 punten uit scholengemeenschap TROTS voor stafmedewerker scholengemeenschap (zorgcoördinator Master)

 

Het pakket van 449 uren voor ASV wordt als volgt verdeeld:

- 18 voltijdse ambten van onderwijzer ASV     18 x 22 = 396 lt

- 1 voltijds ambt van leermeester ASV - lichamelijke opvoeding     1 x 22 =   22 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer ASV van 11 uur      1 x 11 =   11 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer ASV van 4 uur      1 x 4 =     4 lt

- 1 deeltijds ambt van onderwijzer ASV van 2 uur      1 x 2 =     2 lt

- 1 deeltijds ambt van leermeester ASV - RKG       1 x 14 =   14 lt

 

Het pakket van 206 uren voor paramedisch personeel wordt als volgt verdeeld:

- 1 voltijds ambt van logopedist    30 uur}

- 1 deeltijds ambt van logopedist van 19 uur  19 uur}

- 1 deeltijds ambt van logopedist van 15 uur  15 uur

- 1 deeltijds ambt van logopedist van 8 uur    8 uur}

- 1 deeltijds ambt van logopedist van 13 uur  13 uur}  85 uur

 

- 1 deeltijds ambt van kinesitherapeut van 32 uur 32 uur}

- 1 deeltijds ambt van kinesitherapeut van 15 uur 15 uur} 

- 1 deeltijds ambt van kinesitherapeut van 16 uur 16 uur} 

- 1 deeltijds ambt van kinesitherapeut van 5 uur    5 uur}  68 uur

 

- 1 deeltijds ambt van orthopedagoog van 31 uur 31 uur}  31 uur

 

- 1 deeltijds ambt van verpleger van 22 uur  22 uur}  22 uur

 

Artikel 2

Bij beslissing van heden kent de gemeenteraad aan SAIGO Sterrenbos, Don Boscostraat 37 volgende betrekkingen, die gegenereerd worden uit toegekende punten uit enveloppen en samengelegde punten scholengemeenschap TROTS, toe:

-3/36 zorgcoördinator Master - stafmedewerker scholengemeenschap TROTS

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

FUNCTIEBESCHRIJVING - FINANCIEEL DIRECTEUR - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De functiebeschrijving van financieel directeur, decretale graad, werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 26 maart 2018.

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 22 december 2017.

De rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 juni 2019. De laatste wijziging aan de rechtspositieregeling ligt ter goedkeuring voor aan gemeenteraad van 9 november 2020.

 

Inspraak en advies

Het overleg- en onderhandelingscomité met de representatieve vakorganisaties van 7 oktober 2020 leverde een protocol van akkoord af.

 

Bijlagen

1)      Functiebeschrijving financieel directeur

2)      Protocol functiebeschrijving financieel directeur

 

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De functiebeschrijving van financieel directeur moet worden aangepast.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De bijgevoegde functiebeschrijving van financieel directeur, decretale graad, wordt goedgekeurd.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

RECHTSPOSITIEREGELING - SECTORAAL AKKOORD/PLEEGZORGVERLOF/DECRETALE GRADEN - GOEDKEURING

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Op 10 april 2020 sloten de VVSG, de VVP, de drie vakbonden en de Vlaamse regering een nieuw sectoraal akkoord af voor de personeelsleden van de lokale en provinciale besturen. Het betreft zowel de VIA-personeelsleden (de zorg, de culturele sector en de sociale economie) als de andere personeelsgroepen (niet-VIA). Het akkoord bevat twee grote luiken: een koopkrachtverhoging voor het personeel van globaal 1,1% vanaf 1 januari 2020 en een engagement van de sociale partners om verder werk te maken van een hedendaags personeelsbeleid. Het akkoord is het resultaat van maandenlange onderhandelingen. De concrete uitvoeringsmodaliteiten werden vastgelegd in de omzendbrief van 28 mei 2020 (KB/ABB 2020/2).

De rechtspositieregeling bevat momenteel geen bepalingen omtrent verlof voor pleegzorgen.  De wet op de arbeidsovereenkomsten van 3 juli 1978 bepaalt dat een contractueel personeelslid die aangesteld is als pleegouder het recht heeft op 6 kalenderdagen pleegzorgverlof per jaar voor het nakomen van verplichtingen en het vervullen van taken die verband houden met de plaatsing in zijn gezin van een (of meerdere) perso(o)nen. Voor statutaire personeelsleden zijn er in het Vlaams Besluit Rechtspositieregeling geen bepalingen opgenomen voor het verlof voor pleegzorgen.  Artikel 218 van dat besluit bepaalt dat de gemeenteraad nog andere dienstvrijstellingen kan regelen en de modaliteiten daarvan kan bepalen.

De rechtspositieregeling laat momenteel enkel toe om de functies van algemeen directeur en financieel directeur te vervullen via aanwerving.

 

Juridische gronden

Besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

Het sectoraal akkoord lokale en provinciale besturen 2020.

Omzendbrief KB/ABB 2020/2 van 29 mei 2020 betreffende het sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen - uitvoeringsmodaliteiten.

De rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 juni 2016. De laatste wijziging aan de rechtspositieregeling werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 17 februari 2020.

 

Inspraak en advies

Het overleg- en onderhandelingscomité met de representatieve vakorganisaties van 7 oktober 2020 leverde protocollen van akkoord af.

 

Bijlagen

1)      Aanpassingen aan de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel

2)      Protocol sectoraal akkoord lokale en provinciale besturen 2020.

3)      Protocol aanpassing rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel in kader van pleegzorgverlof.

4)      Protocol aanpassing rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel in kader van de aanwerving/bevordering van de decretale graden.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

In uitvoering en binnen het kader van het sectoraal akkoord lokale en provinciale besturen 2020 werd het volgende bepaald:

1)      Vanaf 1 oktober 2020: verhoging van de werkgeversbijdragen van de maaltijdcheques met 0,50 euro;

2)      Vanaf 2020: toekenning 40 € (voor voltijds equivalent) ter gelegenheid van Kerstmis onder de vorm van de cadeaubon ’t Mols Kadoke;

3)      Enkel voor 2020: toekenning van 235 € (voor voltijds equivalent) onder de vorm van consumptiecheques;

4)      Vanaf 2021: toekenning van 160 € (voor voltijds equivalent) onder de vorm van ecocheques;

5)      De tweede pensioenpijler voor het contractueel personeel van het woonzorgcentrum wordt opgetrokken naar 2,5%; Voor de periode van 1 januari 2020 tot deze verhoging wordt voorzien in een eenmalige correctie door middel van een inhaalpremie; De tweede pensioenpijler voor het contractueel personeel van het woonzorgcentrum wordt opgetrokken naar 3% per 1 januari 2022.

Volgende groepen worden hierbij uitgesloten:

       De personeelsleden tewerkgesteld in het kader van artikel 60§7 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;

       De begeleiders leerlingenvervoer, middagtoezichters en modellen;

       Jobstudenten wat betreft de tweede pensioenpijler, consumptiecheques, cadeaubon en ecocheques.

In functie hiervan moet de rechtspositieregeling worden aangepast. De concrete aanpassing is toegevoegd als bijlage bij dit besluit.

 

Om pleegzorgverlof mogelijk te maken voor alle personeelsleden wordt artikel 308bis zoals omgeschreven in bijlage bij dit besluit toegevoegd in de rechtspositieregeling. 

 

Om bevordering voor de decretale graden mogelijk te maken worden de aanpassingen aan de rechtspositieregeling zoals toegevoegd als bijlage bij dit besluit gedaan.

 

Financiële weerslag

De financiële impact is voorzien in het budget en de meerjarenplanning.

Voor de uitvoering van het sectoraal akkoord ontvangt het bestuur voor het VIA-personeel financiering vanuit het VIA5-akkoord.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de aanpassing van de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel

volgens de tekst toegevoegd als bijlage aan dit besluit goed.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

IOK - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 18 DECEMBER 2020 - GOEDKEURING AGENDA EN VASTSTELLEN MANDAAT VERTEGENWOORDIGER

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeente is deelnemer van IOK.

 

De gemeente werd per e-mail van 21 oktober 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IOK die digitaal zal plaatsvinden op 18 december 2020 om 16u.

 

De agenda van deze algemene vergadering bevat volgende agendapunten:

1) Toelichting IOK in Welzijnszorg Kempen/Statutenwijziging

2) Activiteitenplan 2021

3) Begroting 2021

4) Toetreding IOK in OFP Provant

5) Varia

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur (DLB) van 22 december 2017 en in het bijzonder artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Deel 3, titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en in het bijzonder artikel 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

De statuten van IOK.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 11 maart 2019 waarbij Luc Van Craenendonck werd aangeduid als vertegenwoordiger en Maarten Van Camp als plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van IOK voor de bestuursperiode 2019-2024.

 

Bijlagen

1)      Brief en bijlagen van IOK.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging van 21 oktober 2020 ter voorbereiding van de buitengewone algemene vergadering van IOK.

 

De gemeenteraad dient volgende agendapunten goed te keuren:

1) Toelichting IOK in Welzijnszorg Kempen/Statutenwijziging

2) Activiteitenplan 2021

3) Begroting 2021

4) Toetreding IOK in OFP Provant

5) Varia

 

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden vastgesteld om conform het besluit van de gemeenteraad te handelen en te beslissen op deze algemene vergadering.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 18 december 2020, zoals overgemaakt per e-mail van 21 oktober 2020, goedgekeurd.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van IOK van 18 december 2020 conform dit besluit te handelen en te beslissen. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan IOK.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

IOK AFVALBEHEER - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 18 DECEMBER 2020 - GOEDKEURING AGENDA EN VASTSTELLEN MANDAAT VERTEGENWOORDIGER

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeente is deelnemer van IOK Afvalbeheer.

 

De gemeente werd per e-mail van 21 oktober 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer die digitaal zal plaatsvinden op 18 december 2020 om 16u30.

 

De agenda van deze algemene vergadering bevat volgende agendapunten:

1) Activiteitenplan 2021

2) Begroting 2021

3) Toetreding IOK Afvalbeheer bij OFP Provant

4) Varia

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur (DLB) van 22 december 2017 en in het bijzonder artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Deel 3, titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en in het bijzonder artikel 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

De statuten van IOK Afvalbeheer.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 11 maart 2019 waarbij Luc Van Craenendonck werd aangeduid als vertegenwoordiger en Maarten Van Camp als plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer voor de bestuursperiode 2019-2024.

 

Bijlagen

1)      Brief en bijlagen van IOK Afvalbeheer.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging van 21 oktober 2020 ter voorbereiding van de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer.

 

De gemeenteraad dient volgende agendapunten goed te keuren:

1) Activiteitenplan 2021

2) Begroting 2021

3) Toetreding IOK Afvalbeheer bij OFP Provant

4) Varia

 

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden vastgesteld om conform het besluit van de gemeenteraad te handelen en te beslissen op deze algemene vergadering.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 18 december 2020, zoals overgemaakt per e-mail van 21 oktober 2020, goedgekeurd.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 18 december 2020 conform dit besluit te handelen en te beslissen. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan IOK Afvalbeheer.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

PIDPA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 18 DECEMBER 2020 - GOEDKEURING AGENDA EN VASTSTELLEN MANDAAT VERTEGENWOORDIGER

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeente is deelnemer van PIDPA.

 

De gemeente werd per e-mail van 23 oktober 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van PIDPA die op 18 december 2020 plaats heeft.

 

De agenda van deze algemene vergadering bevat volgende agendapunten:

 

1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2. Begroting 2021

3. Toetredingen

4. Benoemingen 

5. Varia

a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting

b) Vragen van vennoten

6. Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur (DLB) van 22 december 2017 en in het bijzonder artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Deel 3, titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en in het bijzonder artikel 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

De statuten van PIDPA.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 11 maart 2019 waarbij Maarten Van Camp werd aangeduid als effectieve vertegenwoordiger en Jozef Lodewijckx als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Mol, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van PIDPA voor de bestuursperiode 2019-2024.

 

Bijlagen

1)      Brief en bijlagen van PIDPA

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging van 23 oktober 2020 ter voorbereiding van de buitengewone algemene vergadering van PIDPA.

 

De gemeenteraad dient volgende agendapunten goed te keuren:

 

1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2. Begroting 2021

3. Toetredingen

4. Benoemingen 

5. Varia

a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting

b) Vragen van vennoten

6. Goedkeuring van het verslag van de vergadering

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden vastgesteld om conform het besluit van de gemeenteraad te handelen en te beslissen op deze algemene vergadering.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten worden de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van PIDPA van 18 december 2020 zoals overgemaakt per e-mail van 23 oktober 2020, goedgekeurd.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van PIDPA van 23 oktober 2020 conform dit besluit te handelen en te beslissen. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan PIDPA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING OP 10 DECEMBER 2020 - GOEDKEURING AGENDA EN VASTSTELLEN MANDAAT VERTEGENWOORDIGER

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

 

De gemeente werd per brief van 26 oktober 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Cipal die op 10 december 2020 plaats heeft om 16 uur op digitale wijze.

 

De agenda van deze algemene vergadering bevat volgende agendapunten:

1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2021

3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur (DLB) van 22 december 2017 en in het bijzonder artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Deel 3, titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en in het bijzonder artikel 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

De statuten van Cipal.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 11 maart 2019 waarbij Davy Geboers werd aangeduid als vertegenwoordiger en Jan Vangheel als plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van Cipal voor de bestuursperiode 2019-2024.

 

Bijlagen

1)      Brief en bijlagen van Cipal.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging van 26 oktober 2020 en de toelichtende nota ter voorbereiding van de algemene vergadering van Cipal.

 

De gemeenteraad dient volgende agendapunten goed te keuren:

1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2021

3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden vastgesteld om conform het besluit van de gemeenteraad te handelen en te beslissen op deze algemene vergadering.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 10 december 2020, zoals overgemaakt per brief van 26 oktober 2020, goedgekeurd.

 

Artikel 2

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 10 december 2020 conform dit besluit te handelen en te beslissen. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING OP 18 DECEMBER 2020 - GOEDKEURING AGENDA EN VASTSTELLEN MANDAAT VERTEGENWOORDIGER

 

 

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeente is deelnemer van IKA.

 

De gemeente werd per brief van 27 oktober 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA die op 18 december 2020 plaats heeft.

 

De agenda van deze algemene vergadering bevat volgende agendapunten:

1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

2. Kapitaalverhoging aandelen 5f – vaststelling intekening en volstorting

3. Statutaire benoemingen.

4. Statutaire mededelingen.

 

We worden momenteel geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden. 

In de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur (DLB) van 22 december 2017 en in het bijzonder artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Deel 3, titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en in het bijzonder artikel 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

 

De statuten van IKA.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 11 maart 2019 waarbij Maarten Van Camp werd aangeduid als vertegenwoordiger en Luc Van Craenendonck als plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van IKA voor de bestuursperiode 2019-2024.

 

Bijlagen

1)      Brief en bijlagen van IKA.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging van 27 oktober 2020 ter voorbereiding van de algemene vergadering van IKA.

 

De gemeenteraad dient volgende agendapunten goed te keuren:

1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

2. Kapitaalverhoging aandelen 5f – vaststelling intekening en volstorting

3. Statutaire benoemingen.

4. Statutaire mededelingen.

 

Er zijn geen redenen voorhanden om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden vastgesteld om conform het besluit van de gemeenteraad te handelen en te beslissen op deze algemene vergadering.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van IKA van 18 december 2020, zoals overgemaakt per brief van 27 oktober 2020, goedgekeurd.

 

Artikel 2 – in geval van schriftelijke algemene vergadering

De gemeenteraad verleent akkoord over elk van de voorliggende agendapunten.  Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en zal opgenomen worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 3– in geval van een fysieke algemene vergadering

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van IKA van 18 december 2020 conform dit besluit te handelen en te beslissen. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan IKA., ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres lieven.ex@fluvius.be.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

COVID19 - MOTIE ONDERSTEUNING VERENIGINGEN - WEIGERING (SP.a - Tomas Sergooris)

U kan vraag en antwoord beluisteren op het audio verslag.

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

EUROPESE DISABILITY CARD (EDC) (Onafhankelijk - Koen Boeckx)

U kan vraag en antwoord beluisteren op het audio verslag.

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

LICHT, VERSIERING ZORGT VOOR WARMTE EN VERBONDENHEID (Onafhankelijk - Koen Boeckx)

U kan vraag en antwoord beluisteren op het audio verslag.

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

ZORGEN OVER DE KINDEREN EN DE JEUGD (SP.a - Masha Celen)

U kan vraag en antwoord beluisteren op het audio verslag.

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

MASTERPLAN KEIRLANDSE ZILLEN (SP.a - Paul Vanhoof)

U kan vraag en antwoord beluisteren op het audio verslag.

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

TIMING WEGENWERKEN (Memo - Solange Abbeloos)

U kan vraag en antwoord beluisteren op het audio verslag.

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

TOEGANG VERLIPARK (Memo - Koen Van Gompel)

U kan vraag en antwoord beluisteren op het audio verslag.

Publicatiedatum: 18/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 09 november 2020

 

AFSLUITING POSTELSE BOSSEN (Open VLD - Hans Schoofs)

U kan vraag en antwoord beluisteren op het audio verslag.

Publicatiedatum: 18/11/2020