ZITTING VAN MAANDAG 17 JANUARI 2022

 

Aanwezig:

voorzitter

Peter Van Rompaey

burgemeester

Wim Caeyers

schepenen

Andreas Verbeke, Lieve Heurckmans, Hilde Valgaeren, Hans De Groof, Frederik Loy, Lotte Vreys, Wendy Soeffers

raadsleden

Servais Verherstraeten, Luc Van Craenendonck, Hans Schoofs, Koen Van Gompel, Paul Vanhoof, Jos Lodewijckx, Maria Belmans, Tomas Sergooris, Jan Vangheel, Zehra Ünlü, Solange Abbeloos, Ria Melis, Davy Geboers, Hanne Paepen, Anneleen Dom, Els Ceulemans, Maarten Van Camp, Chris Xhenseval, Lander Geyzen, Masha Celen, Sofie Molenberghs, Koen Boeckx, Nele Van Roey

algemeen directeur

Stefan Hendrix

 

raadslid Servais Verherstraeten vervoegt de vergadering vanaf punt 8.

 

Overzicht punten

Zitting van 17 januari 2022

 

PUNT BIJ HOOGDRINGENDHEID - 2021NR56 VERBOUWING VAN EEN PASTORIJWONING EN OPVANGLOKALEN TOT BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG, TE SLUIS 157-159, 2400 MOL - AANGEPASTE LASTVOORWAARDEN -GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Verbouwing van een pastorijwoning en opvanglokalen tot buitenschoolse kinderopvang, te Sluis 157-159, 2400 Mol” werd gegund aan aat architecten (Architecten Associatie Turnhout), KBO nr. BE 0476051650, Everdongenlaan 9 bus 18 te 2300 Turnhout.

In het kader van deze opdracht werd een bestek met nr. 2021NR56 opgesteld door de ontwerper, aat architecten (Architecten Associatie Turnhout), Everdongenlaan 9 bus 18 te 2300 Turnhout.

Dit bestek werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 29 november 2021.

Na publicatie van de opdracht op 2 december 2021, heeft een aannemer ons verwittigd dat er in het bestek een herzieningsclausule voor prijsherzieningen werd opgenomen met een index dat enkel tot en met december 2022 zal gepubliceerd worden, af te leiden uit de informatie van de FOD economie. De ontwerper van het bestek, aat architecten te 2300 Turnhout, had nog melding gemaakt van de huidige prijsherzieningsindex die nog geldig is tot en met eind 2022.

Rekening houdend met de uitvoeringstermijn van 200 werkdagen voor deze opdracht, zullen de werken eind 2022 niet afgerond zijn en moet het bestek de nieuwe index vermelden opdat er in 2023 op basis van deze index prijsherzieningen kunnen berekend worden.

De rechtzetting kan na goedkeuring nog tijdig gepubliceerd worden voor de laatste 6 dagen voor het verstrijken van de indieningstermijn van de offertes, namelijk 31 januari 2022, zodat een verlenging van de indieningstermijn hier niet vereist is.

 

Juridische gronden

Artikel 23 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt: "Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen als het geringste uitstel gevaar zou kunnen opleveren. Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door tenminste twee derden van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld".

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De voorzitter van de gemeenteraad verzoekt de raadsleden akkoord te gaan met de toevoeging en de behandeling van een agendapunt bij hoogdringendheid, op vraag van het college van burgemeester en schepenen. 

 

Het agendapunt betreft '2021NR56 Verbouwing van een pastorijwoning en opvanglokalen tot buitenschoolse kinderopvang, te Sluis 157- 159, 2400 Mol - aangepaste lastvoorwaarden -goedkeuring'.

 

Het betreft de aanpassing van een herzieningsformule, dat dient gepubliceerd te worden via een erratum. Dit dient uiterlijk 24 januari te gebeuren opdat we de indieningsdatum van 31 januari niet moeten verplaatsen.   Daarom kan dit punt niet uitgesteld worden naar de gemeenteraadszitting van februari en dient dit behandeld te worden op de gemeenteraad van 17 januari 2022.

 

Aan de stemming over de hoogdringendheid nemen alle aanwezige raadsleden deel.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De voorzitter van de gemeenteraad verzoekt de raadsleden akkoord te gaan met de toevoeging en de behandeling van een agendapunt bij hoogdringendheid, op vraag van het college van burgemeester en schepenen. Het agendapunt betreft "2021NR56 Verbouwing van een pastorijwoning en opvanglokalen tot buitenschoolse kinderopvang, te Sluis 157- 159, 2400 Mol - aangepaste lastvoorwaarden -goedkeuring".

 

Aan de stemming over de hoogdringendheid nemen 31 raadsleden deel.

 

Volgende raadsleden spreken zich uit over de hoogdringendheid en de behandeling van het agendapunt: W. Caeyers, A. Verbeke, L. Heurckmans, H. Valgaeren, H. De Groof, F. Loy, L. Vreys, W. Soeffers, H. Schoofs, L. Van Craenendonck, P. Van Rompaey, K. Van Gompel, P. Vanhoof, J. Lodewijckx, T. Sergooris, M. Belmans, J. Vangheel, Z. Ünlü, S. Abbeloos, R. Melis, D. Geboers, H. Paepen, A. Dom, M. Van Camp, L. Geyzen, S. Molenberghs, N. Van Roey, K. Boeckx, C. Xhenseval, E. Ceuleman e, M. Celen.

 

Artikel 2

De behandeling van het agendapunt "2021NR56 Verbouwing van een pastorijwoning en opvanglokalen tot buitenschoolse kinderopvang, te Sluis 157- 159, 2400 Mol - aangepaste lastvoorwaarden -goedkeuring bij hoogdringendheid" wordt met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

 

Artikel 3

Het agendapunt wordt besproken als laatste punt van de agenda in de openbare zitting.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 17 januari 2022

 

POLITIEVERORDENING - DIGITALE GEMEENTERAAD EN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZONDER FYSIEK PUBLIEK MAAR MET LIVESTREAMING OP 17 JANUARI 2022 - BEKRACHTIGING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het COVID-19 virus verspreidt zich nog steeds binnen Europa en België.

Om de verspreiding van dit virus tegen te gaan hebben de federale en Vlaamse regering de afgelopen maanden diverse maatregelen genomen.

Gezien de huidige gezondheidssituatie kan 'fysiek vergaderen' opnieuw niet langer als uitgangspunt worden aangehouden.

Bijgevolg is het aangewezen om de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn digitaal te laten plaatsvinden. Hiertoe werden de fractieleiders gecontacteerd, die akkoord gaan met de digitale vergadering van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn op 17 januari 2022.

 

Volgens de richtlijnen van ABB is digitaal vergaderen mogelijk onder bepaalde voorwaarden:

 

"Als het lokaal bestuur, gelet op de gezondheidssituatie, digitaal vergaderen de aangewezen vergadervorm acht:

Daaraan zijn 3 voorwaarden verbonden:

1. De wijze van vergaderen (digitaal) en de motivering (gezondheidssituatie) wordt vastgelegd in een burgemeestersbesluit (politieverordening) op grond van artikels 134, §1 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet.

2. De digitale gemeenteraad moet openbaar te volgen zijn via een audiovisuele livestream. Een audiostream volstaat niet om aan de openbaarheid te voldoen. De webtoepassing van de gemeente communiceert hoe pers en publiek de vergadering kunnen volgen via de livestream.

3. De procedure voor geheime stemming moet aan de noodzakelijke democratische voorwaarden voldoen."

 

Op 5 januari 2022 besliste de burgemeester dan ook dat de raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraad van 17 januari 2022 digitaal plaatsvinden zonder fysiek publiek, maar met live-streaming zodat het publiek deze raden wel digitaal kan volgen.

 

Juridische gronden

Artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet bepaalt dat de burgemeester een politieverordening kan maken in geval van onvoorziene gebeurtenissen waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, onder de verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Bijlage

1) besluit van de burgemeester van 5 januari 2022

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De opdracht van de gemeenten bestaat in het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op de openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen. 

Deze bevoegdheid heeft onder andere betrekking op het handhaven van de openbare gezondheid. Er moeten nog steeds maatregelen genomen worden om de verdere verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan in het kader van de bescherming van de openbare gezondheid.

Deze maatregelen zijn noodzakelijk om te vermijden dat de gezondheidszorg onder zodanig zware druk komt te staan, dat de algemene zorgverlening volledig in het gedrang komt.

Om de gemeenteraadsleden en het publiek zoveel mogelijk de mogelijkheid te geven om de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn op 5 januari 2022 te kunnen bijwonen, wordt beslist om deze raden digitaal te laten plaatsvinden zonder fysiek publiek, maar met live-streaming zodat het publiek deze raden wel digitaal kan volgen en het principe van de openbaarheid wordt gerespecteerd.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening van de burgemeester van 5 januari 2022 inzake de digitale gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn zonder fysiek publiek maar met livestreaming op 17 januari 2022.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 17 januari 2022

 

NOTULEN GEMEENTERAAD - 20 DECEMBER 2021 - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde in zitting van 20 december 2021.

 

De notulen en het verslag van de toegevoegde agenda van deze gemeenteraad werden in Meeting.mobile gekoppeld als bijlage aan dit agendapunt.

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de notulen van de vergadering van de gemeenteraad worden opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur overeenkomstig artikelen 277 en 278.

Behalve in spoedeisende gevallen, worden de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

 

Artikel 33 § 1 van het huishoudelijk reglement - goedgekeurd op de gemeenteraad van 11 maart 2019 - bepaalt dat de notulen van de gemeenteraad alle besproken onderwerpen vermelden in chronologische volgorde, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

 

Artikel 34 § 1 van het huishoudelijk reglement bepaalt dat de notulen van de vergadering van de gemeenteraad onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur worden opgesteld overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur. 

 

Bijlagen

1)      Notulen met verslag toegevoegde agenda gemeenteraad 20 december 2021

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het is verplicht dat de notulen van de vorige gemeenteraad worden goedgekeurd op de eerstvolgende gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De notulen van de gemeenteraad van 20 december 2021 worden goedgekeurd.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 17 januari 2022

 

GEMEENTERAAD - ONTSLAG GEMEENTERAADSLID BAS VAN OLMEN - AKTENAME

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

In een e-mail van 27-12-2021 biedt de heer Bas Van Olmen, titelvoerend gemeenteraadslid van Open VLD+ zijn ontslag aan als gemeenteraadslid aan de voorzitter van de gemeenteraad. De voorzitter van de gemeenteraad nam kennis van dit ontslag op 27-12-2019.

 

Juridische gronden

Artikel 13 van het decreet lokaal bestuur bepaalt: "Het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag is definitief zodra de voorzitter van de gemeenteraad de kennisgeving ontvangt.  Als het gemeenteraadslid zelf voorzitter van de gemeenteraad is, deelt hij zijn ontslag schriftelijk mee aan de persoon die hem vervangt met toepassing van artikel 7, § 5, tweede lid. Het ontslag is definitief zodra zijn vervanger de kennisgeving ontvangt.  Het lid van de gemeenteraad blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behalve als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid."

 

Bijlage:

1)      ontslagbrief Bas Van Olmen van 27-12-2021

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De voorzitter van de gemeenteraad heeft kennisgenomen van de ontslagbrief op 27-12-2021.

Daardoor is het ontslag definitief.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt akte van voormeld schrijven van de heer Bas Van Olmen, waarin deze zijn ontslag geeft als gemeenteraadslid van de gemeente Mol.  Het ontslag is definitief.

 

Artikel 2

Bas Van Olmen blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 17 januari 2022

 

GEMEENTERAAD - INSTALLATIE EN EEDAFLEGGING NA ONDERZOEK GELOOFSBRIEVEN RAADSLID CINDY DEXTERS - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

In een schrijven van 27-12-2021 deelt de heer Bas Van Olmen, titelvoerend gemeenteraadslid van kandidatenlijst nr. 6 (Open VLD+) aan de voorzitter van de gemeenteraad mee dat hij zijn ontslag aanbiedt als gemeenteraadslid met onmiddellijke ingang. De voorzitter nam kennis van dit ontslag op 27-12-2021.  De gemeenteraad nam van dit ontslag kennis in huidige zitting.

 

Uit het goedgekeurde proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 blijkt dat op dezelfde kandidatenlijst nr. 6 (Open VLD+) mevrouw Cindy Dexters verkozen werd als eerstvolgend opvolgend gemeenteraadslid.

 

Op 04-01-2022 richt Cindy Dexters een schrijven aan de voorzitter van de gemeenteraad waarin zij meedeelt het mandaat van gemeenteraadslid in opvolging van Bas Van Olmen te aanvaarden.

 

Juridische gronden

Artikel 14 van het decreet lokaal bestuur.

Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet.

 

Bijlagen

1) Verklaring op eer Cindy Dexters

2) Aanvaarden mandaat Cindy Dexters

Geloofsbrieven in dossier algemeen directeur.

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Er is een mandaat van titelvoerend gemeenteraadslid vacant, en door de aanstelling van een opvolger moet in de vacature voorzien worden.

Cindy Dexters is overeenkomstig het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet aangewezen om de heer Bas Van Olmen te vervangen.

Mevrouw Cindy Dexters bevestigt in haar brief van 04-01-2022 aan de voorzitter van de gemeenteraad dat zij het mandaat van gemeenteraadslid in opvolging van raadslid Bas Van Olmen wenst te aanvaarden.

In de voorgelegde documenten wordt aangetoond dat Cindy Dexters sedert de verkiezing zonder enige onderbreking aan de voor de verkiesbaarheid gestelde vereisten voldoet en zich niet bevindt in één van de gevallen van onverenigbaarheid met het mandaat van gemeenteraadslid.

De eedaflegging gebeurt in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De geloofsbrieven van Cindy Dexters worden goedgekeurd.

 

Artikel 2

Na de goedkeuring van de geloofsbrieven vervoegt Cindy Dexters de vergadering. Met het oog op de aanstelling als titelvoerend lid van de gemeenteraad wordt zij uitgenodigd om de eed af te leggen.

 

Op verzoek van de voorzitter legt Cindy Dexters in handen van de voorzitter de voorgeschreven eed af: “Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen”.

 

Na deze beëdiging wordt Cindy Dexters in haar ambt als gemeenteraadslid aangesteld ter vervanging van de heer Bas Van Olmen.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 17 januari 2022

 

RAADSCOMMISSIE MENS & LEVEN - VERVANGINGEN - KENNISNAME EN AANSTELLING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad van 17-01-2022 nam kennis dat de heer Bas Van Olmen ontslag neemt als gemeente- en ocmwraadslid van Mol.

Hierdoor kan hij niet langer zetelen in de raadscommissie Mens & Leven.

In gemeenteraadszitting van 23-04-2019 werd hij aangesteld als effectieve vertegenwoordiger in de raadscommissie Mens & Leven.

Ter vervanging van Bas Van Olmen dient er een nieuwe voordrachtsakte te worden ingediend door Open VLD+ voor de raadscommissie Mens & Leven.

 

Juridische gronden

Artikel 37§3, 2de lid van het decreet lokaal bestuur: “Als een lid uitdrukkelijk aan de gemeenteraad heeft meegedeeld dat het niet meer wil behoren tot zijn fractie, kan dit lid niet meer zetelen (in de  raadscommissie, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie.   Niettemin behouden die fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.”

Artikel 36§2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad: “Tot de eerstvolgende vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden.  Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie.  Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.”

 

Bijlage

1) voordrachtsakte Open VLD+

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De vervanging van een lid van een raadscommissie gebeurt door middel van een voordrachtsakte, ten minste ondertekend door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt.

De voordrachtsakte werd tijdig ontvangen.  Open VLD+ draagt volgende raadsleden voor als stemgerechtigde en vervangende leden in de raadscommissie Mens & Leven:

 

- Ria Melis als effectieve vertegenwoordiger en Cindy Dexters als vaste plaatsvervanger;

 

De gemeenteraad neemt hier kennis van.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de ingediende voordrachtsakte door Open VLD+ op 06-01-2022 ter vervanging van Bas Van Olmen in de raadscommissie Mens & Leven.

 

Artikel 2

Ria Melis wordt aangesteld als effectief lid en Cindy Dexters wordt aangesteld als vaste plaatsvervanger voor de raadscommissie Mens & Leven voor de resterende bestuursperiode 2019-2024.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 17 januari 2022

 

RAADSCOMMISSIE ONDERSTEUNING - VERVANGINGEN - KENNISNAME EN AANSTELLING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad van 17-01-2022 nam kennis dat de heer Bas Van Olmen ontslag neemt als gemeente- en ocmwraadslid van Mol.

Hierdoor kan hij niet langer zetelen in de raadscommissie Ondersteuning.

In gemeenteraadszitting van 23-04-2019 werd hij aangesteld als vaste plaatsvervanger in de raadscommissie Ondersteuning.

Ter vervanging van Bas Van Olmen dient er een nieuwe voordrachtsakte te worden ingediend door Open VLD+ voor de raadscommissie Ondersteuning.

 

Juridische gronden

Artikel 37§3, 2de lid van het decreet lokaal bestuur: “Als een lid uitdrukkelijk aan de gemeenteraad heeft meegedeeld dat het niet meer wil behoren tot zijn fractie, kan dit lid niet meer zetelen (in de  raadscommissie, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie.   Niettemin behouden die fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.”

Artikel 36§2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad: “Tot de eerstvolgende vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden.  Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie.  Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.”

 

Bijlage

1) voordrachtsakte Open VLD+

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De vervanging van een lid van een raadscommissie gebeurt door middel van een voordrachtsakte, ten minste ondertekend door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt.

De voordrachtsakte werd tijdig ontvangen.  Open VLD+ draagt volgende raadsleden voor als stemgerechtigde en vervangende leden in de raadscommissie Ondersteuning:

 

- Cindy Dexters als effectieve vertegenwoordiger en Hans Schoofs als vaste plaatsvervanger;

 

De gemeenteraad neemt hier kennis van.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de ingediende voordrachtsakte door Open VLD+ op 06-01-2022 ter vervanging van Bas Van Olmen in de raadscommissie Ondersteuning.

 

Artikel 2

Cindy Dexters wordt aangesteld als effectief lid en Hans Schoofs wordt aangesteld als vaste plaatsvervanger voor de raadscommissie Ondersteuning voor de resterende bestuursperiode 2019-2024.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 17 januari 2022

 

SIGNALISATIE - MOERHOEK - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het plaatsen van verkeerssignalisatie is aan reglementering onderworpen.

 

Juridische gronden

Artikel 40§3 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Art. 135§2 en art. 119 van de Nieuwe Gemeentewet stellen dat de gemeente bevoegd is voor een veilig en vlot verkeer op de openbare wegen en de gemeenteraad hiertoe reglementen en politieverordeningen kan vaststellen.

Het KB van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten op de politie van het wegverkeer.

Het KB van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het ministerieel rondschrijven van 14 november 1977 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

De ministeriële omzendbrief MOB/2007/01 van 14 december 2007 betreffende het toezicht op de aanvullende reglementen.

Het mobiliteitsplan conform verklaard op 19 april 2012.

Het gemeentedecreet van 1 september 2019.

 

Bijlagen

1) signalisatieplan

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Er werd een nieuwe verkaveling gerealiseerd in Moerhoek. De geplaatste signalisatie moet gereglementeerd worden.

 

De reglementering van de te plaatsen verkeerstekens valt onder de bevoegdheid van het gemeentebestuur.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële weerslag voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

In de nieuwe verkaveling werd een verbinding gecreëerd naar de onverharde weg achter de verkaveling. Deze verbindingsweg is enkel toegankelijk voor motorvoertuigen klasse A, speed pedelecs en fietsers.

Deze maatregel wordt gesignaleerd door het verkeersbord C3 met onderbord M5.

 

Artikel 2

Moerhoek is een gemeenteweg.

 

Artikel 3

Dit aanvullend reglement wordt overgemaakt aan Loket voor toezicht lokale besturen.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 17 januari 2022

 

MUYSERTSTRAAT - OPHEFFING GEDEELTE BUURTWEG NR. 86 - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Tussen de Muysertstraat en de Sint-Bernardusstraat lopen een aantal buurtwegen noordwaarts richting 'Miramar'.  Deze wegen zijn allen ingeschreven in de atlas der buurtwegen als buurtwegen nr. 86.  Deze buurtwegen hebben een breedte van 3 meter en lopen over de percelen van de aanpalende privaat percelen.  Artikel 85 van het gemeentewegendecreet bepaalt dat alle buurtwegen met ingang van 1 september 2019 geacht worden gemeentewegen te zijn.

 

De meest linkse van deze buurtwegen, gelegen achter de woning Muysertstraat 68, is doodlopend, in onbruik en niet meer zichtbaar op het terrein.  Er zijn geen nutsvoorzieningen aanwezig.  De in onbruik zijnde weg was destijds een onverharde veldweg.  Het gewestplan kleurt de hele omgeving van de op te heffen weg in als landschappelijk waardevol agrarisch gebied.

 

Alle percelen palend aan deze buurtweg behoren ondertussen toe aan dezelfde eigenaar.  Al deze percelen worden ontsloten via andere, in gebruik zijnde, buurtwegen.  Om de administratieve en juridische toestand aan te passen aan de feitelijke toestand wordt de procedure opgestart tot opheffing van dit verlaten buurtweggedeelte.

 

Artikel 8 van het gemeentewegendecreet bepaalt dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

 

De sectie patrimonium & projecten stelde een grafisch plan op tot opheffing van dit gedeelte van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad in zitting van 13 september 2021 stelde het grafisch plan voorlopig vast.  Tijdens het openbaar onderzoek van 26 oktober 2021 tot en met 26 november 2021 werden geen bezwaren of opmerkingen ingediend.

 

Juridische gronden

Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen - BS 12-08-2019, in werking sinds 1-09-2019:

       artikel 85 bepaalt dat alle buurtwegen met ingang van 1 september 2019 geacht worden gemeentewegen te zijn;

       artikel 8 bepaalt dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

 

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur: "Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2".

 

Artikel 41, 11° van het decreet over het lokaal bestuur: "De daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b) kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd".

 

Inspraak en advies

Tijdens het openbaar onderzoek van 26 oktober 2021 tot en met 26 november 2021 werden geen bezwaren of opmerkingen ingediend.

 

Bijlagen

1)      Grafisch plan

2)      Schattingsverslag

3)      Verbintenis van de aanvrager

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het op te heffen gedeelte van de gemeenteweg is gelegen achter de woning Muysertstraat 68.  Dit gedeelte is doodlopend, in onbruik en niet meer zichtbaar op het terrein.  Er zijn geen nutsvoorzieningen aanwezig op de verlaten wegrestanten.  Alle percelen palend aan deze buurtweg behoren ondertussen toe aan dezelfde eigenaar.  Al deze percelen worden ontsloten via andere, in gebruik zijnde buurtwegen.  Om de administratieve en juridische toestand aan te passen aan de feitelijke toestand wordt de procedure opgestart tot opheffing van dit verlaten buurtweggedeelte.

 

De grondschotel hoort toe aan de eigenaar(s) van de aanpalende percelen.

 

De heropening of verlegging van het voorgestelde te op te heffen gemeenteweggedeelte is niet aangewezen omdat:

       dit weggedeelte reeds geruime tijd in onbruik is;

       de aanpalende eigendommen ondertussen allen verworven zijn door de zelfde eigenaar en de aaneengesloten percelen meerdere aansluitingen hebben met andere gemeentewegen;

       er geen percelen ingesloten worden door de opheffing;

       het op te heffen buurtweggedeelte eigenlijk geen openbaar karakter had. Dit weggedeelte was doodlopend en verbond dus geen openbare wegen met elkaar. Het weggedeelte  diende  enkel ter ontsluiting van een aantal percelen. Hierdoor had deze weg meer een privaatrechtelijk karakter.

 

De opheffing van dit weggedeelte heeft geen invloed op de huidige mobiliteitsafwikkeling of de ontsluiting van aangrenzende percelen of op de op de huidige toestand of de toekomstige ontsluiting van dit gebied.

 

De opheffing van dit weggedeelte schaadt niet het algemeen belang.

Artikel 28 van het decreet houdende de gemeentewegen bepaalt dat de opheffing van een gemeenteweg aanleiding geeft tot een waardevermeerdering van de gronden waarop de gemeenteweg gesitueerd is.  De vergoeding van de waardevermeerdering is verschuldigd door de eigenaar van de betrokken grond en komt ten goede aan de gemeente.  De waardevermeerdering wordt vastgesteld door een landmeter-expert, aangesteld door de gemeente.  De gemeente stelde landmeter-expert Jef Haeverans aan  .Hij bepaalde de waardevermeerdering  op 3,20 euro/m2.  De eigenaar van de percelen die een waardevermeerdering ondergaan verklaarde zich schriftelijk akkoord met de betaling van de geschatte meerwaarde.

 

Aangezien de wegbeddingen toebehoren aan privaat eigenaars kunnen er geen verlaten wegbeddingen door de gemeente afgestaan worden aan de aanpalende percelen.

 

De opheffing als gemeenteweg van dit weggedeelte doet geen afbreuk aan de mogelijkse aanwezigheid van privaatrechtelijke erfdienstbaarheden van doorgang ten voordele van belanghebbende percelen in de omgeving.

 

Financiële weerslag

De gemeente stelde landmeter-expert Jef Haeverans aan voor de bepaling van de waardevermeerdering.  De totale waardevermeerdering bedraagt € 1.078,40.

De eigenaar van de percelen die een waardevermeerdering ondergaan verklaarde zich schriftelijk akkoord met de betaling van de geschatte meerwaarde.

 

Actie

8/7/3 - privaat patrimonium

Registratiesleutel

70400060-005000 - we genereren inkomsten uit het beheer, de verkoop en/of de verzekering van het gemeentelijk patrimonium

Bedrag

€ 1.078,40

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad doet de definitieve vaststelling van het grafisch plan tot gedeeltelijke opheffing van het gedeelte van de gemeenteweg ingeschreven in de atlas der buurtwegen onder buurtweg nr. 86, zoals aangeduid op het grafisch plan opgesteld door landmeter-expert Peter Vandebosch op 27 juli 2021.

 

Artikel 2

De totale waardevermeerdering van € 1.078,40 en de gemaakte kosten worden aangerekend aan de eigenaar van de percelen die een waardevermeerdering ondergaan.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de bekendmaking van dit besluit en de publicatie in het Belgisch Staatsblad.

 

Artikel 4

De opheffing als gemeenteweg van dit weggedeelte doet geen afbreuk aan de mogelijkse aanwezigheid van privaatrechtelijke erfdienstbaarheden van doorgang.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 17 januari 2022

 

RAUW KVV - VERLENGING ERFPACHTOVEREENKOMST - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeente Mol is eigenaar van de percelen waarop Rauw KVV actief is met twee volwaardige pleinen en één duiveltjesplein.  Met Rauw KVV loopt een erfpachtovereenkomst voor 27 jaar, die afloopt op 3 mei 2022.  Het betreft het perceel gelegen langs de Vloeiweidestraat 20, 1ste afdeling, sectie G, nr. 1076F9, met een oppervlakte van 2ha79a20ca.

 

Rauw KVV vraagt om de erfpachtovereenkomst te verlengen voor een periode van 27 jaar.  De nieuwe jaarlijkse erfpachtvergoeding bedraagt € 250,00.

 

Atlas notarissen uit Geel stelde hiervoor een ontwerpakte verlenging erfpacht op.

 

Het perceel is volgens het gewestplan bijna volledig gelegen in woongebied.  Een klein driehoekje van het perceel is gelegen in het RUP 'Sport en Jeugd'.  Dit RUP bevat de speelterreinen van de chiro van Rauw en ten zuiden van de Vloeiweidestraat een stuk akkerland.  We lezen in de toelichtingsnota van dit RUP dat dit RUP de zonevreemdheidsproblematiek van het jeugdlokaal oplost en een oplossing biedt voor een herlokalisatie voor FC Canada (ten zuiden van de Vloeiweidestraat).

 

Juridische gronden

Artikel 40, §1 van het decreet over het lokaal bestuur: "Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden vermeld in artikel 2."

 

Artikel 41, 11° van het decreet over het lokaal bestuur: "De daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b) kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd."

 

Inspraak en advies

Advies afdeling patrimonium: gunstig voor het verlengen van de erfpachtovereenkomst met 27 jaar voor een nieuwe erfcijns van € 250,00 per jaar.  Deze erfcijns is conform de nieuwe erfpachten afgesloten met andere voetbalclubs in Mol, nl. € 100,00 per volwaardig plein.

 

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 15 juli 2021.

 

Bijlagen

1)      Bodemattest

2)      Erfpacht 4 mei 1995

3)      Kadastraal plan

4)      Kadastrale legger

5)      Notarisbrief

6)      Ontwerpakte

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Om de werking van Rauw KVV op deze plaats te verzekeren is een verlenging van de erfpachtovereenkomst met 27 jaar aangewezen.  De jaarlijkse erfcijns is conform de erfpachtvergoedingen die toegepast worden voor andere Molse voetbalclubs, nl. € 100,00 per volwaardig plein.

 

Financiële weerslag

Alle kosten, rechten en erelonen voor deze verlenging worden gedragen door Rauw KVV.  Rauw KVV is de gemeente een jaarlijkse erfpachtvergoeding verschuldigd van € 250,00 (te indexeren).

 

Actie:

8/7/3 - privaat patrimonium

Registratiesleutel:

70500030-00500 - we innen de bedragen van huurcontracten en erfpachten: opbrengsten privaat verhuur

Bedrag:

€ 250,00 per jaar (te indexeren)

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het verlengen van de huidige erfpachtovereenkomst met Rauw KVV, afgesloten op 4 mei 1995 en eindigend op 3 mei 2022.  De erfpacht wordt verlengd met 27 jaar, onder de voorwaarden zoals opgenomen in de ontwerpakte opgesteld door Atlas notarissen uit Geel.  Het erfceel betreft het perceel gelegen in Mol, Vloeiweidestraat 20, 1° afdeling, sectie G, nr. 1076F9, met een oppervlakte van 2ha79ca20ca.

 

Artikel 2

Aan de administratie van de patrimoniumdocumentatie wordt ontslag verleend om bij de overschrijving van deze akte ambtshalve een hypothecaire inschrijving te nemen.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 17 januari 2022

 

UITLEENREGLEMENT - HERWERKING - GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

Het huidige reglement voor het uitlenen van materialen van de gemeentelijke uitleendienst, laatst goedgekeurd in zitting van 19 december 2011, is complex met het oog op digitalisering en mist enkele bepalingen waardoor er vandaag ad hoc beslissingen worden genomen.

 

Om te bepalen welke aanpassingen het huidige reglement nodig had, werd er advies gevraagd aan verenigingen die gebruik maken van de uitleendienst, enkele adviesraden (cultuurraad, jeugdraad, sportraad, seniorenraad en adviesraad voor personen met een beperking) en medewerkers van de uitleendienst.  Op basis van hun feedback werd er een eerste ontwerpvoorstel voor een aangepast reglement opgesteld.  Dit werd opnieuw voorgelegd aan deze adviesraden, het beleidscomité ruimte en de raadscommissie ondersteuning.  De feedback die hierop werd ontvangen, werd opnieuw verwerkt in een tweede ontwerpvoorstel voor een aangepast reglement.  Dit werd als laatste nog eens voorgesteld aan de eerder genoemde adviesraden, waarna we van deze adviesraden een formeel advies mochten ontvangen.

 

Juridische gronden

Artikel 56, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Inspraak en advies

Advies Seniorenraad: geen opmerkingen of toevoegingen.

Advies Cultuurraad: Wens om betrokken te worden bij onderzoek ter voorbereiding van aankoop podiumwagen.

Advies Sportraad: Benadrukking dat alle nieuwe materialen, aangekocht met de middelen uit het corona-noodfonds, door de verenigingen gebruikt kunnen worden.

Advies Jeugdraad: zie bijlage.

Adviesraad personen met een beperking:

       Instellingen onderbrengen in groep 1: het onderscheid in aanvragersgroepen stelt ons in staat om aanvragen voor gelijktijdige ontlening van materialen trapsgewijs te behandelen.  Het voorstel is om de term 'instellingen' mee onder te brengen in groep 3 (cfr. art. 2 en 7).

       Vermelding 'voorrang aan gemeentebestuur' vervangen door 'voorrang aan gemeentediensten: toegepast.

       Term 'vereniging' vervangen door 'organisatie': beide noemers opgenomen in de aanvragersgroepen.

 

Bijlagen

1)      Advies adviesraad personen met een beperking

2)      Advies Cultuurraad

3)      Advies Seniorenraad

4)      Advies Sportraad

5)      Gemeentereglement uitleendienst 2011

6)      Herwerkt uitleenreglement

7)      Materiaallijst uitleenreglement

8)      Retributiereglement voor ontlenen en gebruik van materialen gemeentelijke uitleendienst 2020-2025

9)      Verslag Beleidscomité ruimte 2 september 2021

10)  Verslag Raadscommissie ondersteuning 26 oktober 2021

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij de adviezen van de adviesraden, het beleidscomité ruimte en de raadscommissie ondersteuning.

 

Financiële weerslag

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor het gemeentebestuur.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de materiaallijst uitleenreglement.

 

Artikel 2

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het herwerkt uitleenreglement.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 17 januari 2022

 

2021NR56 VERBOUWING VAN EEN PASTORIJWONING EN OPVANGLOKALEN TOT BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG, TE SLUIS 157-159, 2400 MOL - AANGEPASTE LASTVOORWAARDEN -GOEDKEURING

Met eenparigheid van stemmen goedgekeurd.

GRONDEN

 

Voorgeschiedenis / Feiten en context

De gemeenteraad heeft in zitting van 20 december 2021 het budget van 2022 vastgesteld.

 

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Verbouwing van een pastorijwoning en opvanglokalen tot buitenschoolse kinderopvang, te Sluis 157-159, 2400 Mol” werd gegund aan aat architecten (Architecten Associatie Turnhout), KBO nr. BE 0476051650, Everdongenlaan 9 bus 18 te 2300 Turnhout.

 

Juridische gronden

Dit besluit is gebaseerd op volgende wettelijke en reglementaire bepalingen:

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Inspraak en advies

Advies dienst aankoop en aanbestedingen: gunstig

 

Bijlagen

1)     Bestek- administratief gedeelte

 

MOTIVERING

 

Argumentatie

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Verbouwing van een pastorijwoning en opvanglokalen tot buitenschoolse kinderopvang, te Sluis 157-159, 2400 Mol” werd gegund aan aat architecten (Architecten Associatie Turnhout), KBO nr. BE 0476051650, Everdongenlaan 9 bus 18 te 2300 Turnhout.

 

In het kader van deze opdracht werd een bestek met nr. 2021NR56 opgesteld door de ontwerper, aat architecten (Architecten Associatie Turnhout), Everdongenlaan 9 bus 18 te 2300 Turnhout. Dit bestek werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 29 november 2021.

 

Na publicatie van de opdracht op 2 december 2021, heeft een aannemer ons verwittigd dat er in het bestek een herzieningsclausule voor prijsherzieningen werd opgenomen met een index dat enkel tot en met december 2022 zal gepubliceerd worden, af te leiden uit de informatie van de FOD economie. De ontwerper van het bestek, aat architecten te 2300 Turnhout, had nog melding gemaakt van de huidige prijsherzieningsindex die nog geldig is tot en met eind 2022.

Rekening houdend met de uitvoeringstermijn van 200 werkdagen voor deze opdracht, zullen de werken eind 2022 niet afgerond zijn en moet het bestek de nieuwe index vermelden opdat er in 2023 op basis van deze index prijsherzieningen kunnen berekend worden.

 

De rechtzetting kan na goedkeuring nog tijdig gepubliceerd worden voor de laatste 6 dagen voor het verstrijken van de indieningstermijn van de offertes, namelijk 31 januari 2022, zodat een verlenging van de indieningstermijn hier niet vereist is.

 

Aangezien dit een wijziging van het bestek vormt, wordt goedkeuring gevraagd van deze aangepaste lastvoorwaarden.

 

Financiële weerslag

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2021, op budgetcode 22199500/094507-INVESTERING-U (actieplan 5/2) (actie 5/2/2) van de investering.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

Het bestek met nr. 2021NR56 en de raming voor de opdracht “Verbouwing van een pastorijwoning en opvanglokalen tot buitenschoolse kinderopvang, te Sluis 157-159, 2400 Mol”, opgesteld door de ontwerper, aat architecten (Architecten Associatie Turnhout), Everdongenlaan 9 bus 18 te 2300 Turnhout werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 29 november 2021. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 855.868,65 excl. btw of € 907.220,77 incl. 6 % btw.

 

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3

De aankondiging van deze wijziging van de opdracht wordt bekendgemaakt op nationaal niveau via een publicatie van een erratum.

 

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2022, op budgetcode 22199500/094507-INVESTERING-U (actieplan 5/2) (actie 5/2/2) van de investering.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen deze beslissing kan binnen 30 dagen na de bekendmaking een klacht worden ingediend bij de toezichthoudende overheid via het digitaal klachtenformulier op https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/digitaal-klachtenformulier ofwel via  aangetekende zending naar Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel ofwel via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site, Havenlaan 88 bus 70, 1000 Brussel.

 

Deze beslissing kan tevens het voorwerp uitmaken van een verzoek tot nietigverklaring en/of schorsing, eventueel bij uiterst dringende noodzakelijkheid, bij de Raad van State (afdeling bestuursrechtspraak) Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

Het verzoekschrift daartoe moet aan deze instantie ofwel worden verzonden bij een per post aangetekend schrijven, ofwel wordt dit ingediend volgens de elektronische procedure (zie daarvoor de rubriek ‘e-procedure’ op de website van de Raad van State - http://www.raadvst-consetat.be).

Het beroep moet binnen een termijn van 60 dagen na de bekendmaking, betekening of kennisname van deze beslissing worden ingediend.  Het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid moet ingediend worden binnen de termijn bepaald door de rechtspraak van de Raad van State op straffe van onontvankelijkheid.

Het beroep dient te beantwoorden aan de vormvoorschriften en termijnen van het Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 17 januari 2022

 

VEILIGHEID KRUISPUNT POSTELARENWEG (Onafhankelijk - Koen Boeckx)

 

Bestaat de mogelijkheid om aan het kruispunt Postelarenweg - St. Apollonialaan een voorlopige maatregel in te voeren om de veiligheid te verhogen? Er gebeurde immers het zoveelste ongeval, en in het kader dat de werken aan deze straat weeral opgeschoven zijn vrees ik dat dit niet het laatste zal zijn.

 

Raadslid Boeckx (Onafhankelijk) vraagt of de mogelijkheid bestaat om aan het kruispunt Postelarenweg - St. Apollonialaan een voorlopige maatregel in te voeren om de veiligheid te verhogen? Er gebeurde immers het zoveelste ongeval, en in het kader dat de werken aan deze straat weeral opgeschoven zijn vrees ik dat dit niet het laatste zal zijn.

 

Schepen Verbeke (N-VA) antwoordt dat het een redelijk eenvoudig kruispunt is. Het is een klassiek kruispunt voorrang van rechts. De mensen die zich aan de voorrangsregels houden zouden daar weinig accidenten mogen doen, wat niet wegneemt dat er toch gebeuren. Het is de bedoeling dat men in het kader van het rioleringsproject St. Apollonialaan dat hele kruispunt opnieuw gaat aanpakken. Hij denkt niet dat er een kortetermijnoplossing is om dat kruispunt beter zichtbaar of beter leefbaar te maken. Hij denkt dat men daar inderdaad op moet wachten tot men de grotere werken aanvat. Laat ons hopen dat men daar niet meer vertraging oploopt en dat men daar effectief in het najaar - zoals men vooropgesteld heeft - kan starten. Dan wordt dat kruispunt mee opgenomen. Hij weet niet of het raadslid de plannen van dat kruispunt gezien heeft. Die worden compacter, die fietspaden worden beter zichtbaar, die bomen die het zicht belemmeren gaan ook verdwijnen. Er komen wel nieuwe bomen maar die gaan zeker toch wel wat kleiner van formaat zijn. Dus laat ons hopen dat de werken geen vertraging oplopen, en dan denkt hij dat dat kruispunt na de finalisering van die werken beter zichtbaar, leefbaar en veiliger zal zijn.

 

Raadslid Boeckx zegt dat indien er een opschuiving is van die werken hij dit punt misschien nog wel eens zal herhalen.

 

Schepen Verbeke stelt dat men op korte termijn niet veel gaat kunnen doen aan dat kruispunt. Dat is niet zo evident om daar met knip- en plakwerk de veiligheid daar te gaan verhogen. Men zal dat ten gepaste tijde wel gaan bekijken, maar hij hoopt dat dat niet nodig gaat zijn.

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 17 januari 2022

 

ZELFTESTEN (Vooruit - Tomas Sergooris)

 

De zelftesten vormen op dit moment een belangrijk element in de strijd tegen het coronavirus. Via verschillende organisaties vernemen we dat de kostprijs van die zelftesten te hoog is voor mensen met een groot gezin en/of een beperkt budget. Kortrijk biedt vanaf deze week gratis zelftesten aan voor kwetsbare inwoners en schoolkinderen. Via zijn maatschappelijk werkers, wijkwerkers en brugfiguren onderwijs zal men zelftesten ter beschikking stellen van kwetsbare inwoners en kinderen. Hiermee wil men twee doelstellingen nastreven: zowel kwetsbare mensen financieel bijspringen (breder dan enkel de mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming) als het veilig organiseren van onderwijs en werkvloeren. Ook in Mol zouden we ervoor kunnen kiezen om gratis/voordelig zelftesten te verdelen via onze maatschappelijk werkers, armoedeverenigingen en scholen.

Hoe staat men tegenover dit initiatief? Kan dit ook in Mol georganiseerd worden? Worden op dit moment mensen met een verhoogde tegemoetkoming actief geïnformeerd over het feit dat men aan een voordelig tarief van 1 euro zelftesten kan aankopen bij de apotheker?

 

Raadslid Sergooris (Vooruit) stelt dat de zelftesten op dit moment een belangrijk element vormen in de strijd tegen het coronavirus. Via verschillende organisaties vernemen we dat de kostprijs van die zelftesten te hoog is voor mensen met een groot gezin en/of een beperkt budget. Kortrijk biedt vanaf deze week gratis zelftesten aan voor kwetsbare inwoners en schoolkinderen. Via zijn maatschappelijk werkers, wijkwerkers en brugfiguren onderwijs zal men zelftesten ter beschikking stellen van kwetsbare inwoners en kinderen. Hiermee wil men twee doelstellingen nastreven: zowel kwetsbare mensen financieel bijspringen (breder dan enkel de mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming) als het veilig organiseren van onderwijs en werkvloeren. Ook in Mol zouden we ervoor kunnen kiezen om gratis/voordelig zelftesten te verdelen via onze maatschappelijk werkers, armoedeverenigingen en scholen.

Hoe staat men tegenover dit initiatief? Kan dit ook in Mol georganiseerd worden? Worden op dit moment mensen met een verhoogde tegemoetkoming actief geïnformeerd over het feit dat men aan een voordelig tarief van 1 euro zelftesten kan aankopen bij de apotheker?

 

Schepen Soeffers (N-VA) antwoordt dat ze eerst wil repliceren op de vraag van het raadslid of het bekend wordt gemaakt dat die zelftesten 1 euro kosten bij de apotheker voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Dat heeft men een aantal weken geleden gedaan via de communicatiekanalen. Toen heeft men dat wel bekendgemaakt bij het publiek. Ook via de maatschappelijke werkers wordt dat ook expliciet meegegeven aan mensen die op bezoek komen, die trajecten lopen, deelt men dat altijd direct mee dat de mogelijkheid bestaat voor die 1 euro per test. Het zit niet bij in de strategie om met coronamiddelen die zelftesten te bekostigen en gratis uit te delen. Men kiest er eerder voor om een niet terugvorderbare steun te geven voor die gezinnen om die zelftesten aan te kopen. Het is niet zo dat men dat op een globale manier gratis gaat verdelen, maar eerder op vraag van mensen die het nodig achten. Het is momenteel ook moeilijk in te schatten, de zelfteststrategie verandert om de haverklap. Wanneer moet je er wel 1 doen, wanneer moet je er geen doen? Daarop heeft men ook een beetje geanticipeerd vanuit onze communicatiekanalen met de testboom. Die is namiddag vertrokken en men probeert zo duidelijk mogelijk daarin te zijn. Ook daar probeert men elke keer de communicatie op toe te passen, om de mensen zo goed mogelijk te informeren. Zij kan dus wel stellen dat men niet op die globale manier de coronamiddelen hebben ingezet vanuit de overheid, maar dat men eerder werkt met een niet terugvorderbare steun. Moest het in de toekomst nog zo zijn dat alle hoop gezet wordt op die zelftesten, denkt zij dat men de vraag wel terug moet gaan herbekijken. Maar voorlopig wil men werken met niet terugvorderbare steun wanneer het niet toelaatbaar is met het budget van de gezinnen.

 

Raadslid Sergooris stelt dat hij die communicatie dan gemist heeft. Hij kan zich voorstellen dat er zo nog mensen zijn, maar het is in ieder geval goed dat dit gecommuniceerd is. Langs de andere kant snapt hij wel de insteek dat men zegt dat als mensen het kopen en het budget laat het niet toe, men niet terugvorderbare steun zal aanbieden. Zijn vrees is echter dat heel veel mensen die testen op dit moment niet aankopen. Als men ziet wat er op dit moment door de scholen gaat en waarbij effectief aangeraden wordt om kinderen elke week op zondag te testen vooraleer ze naar school te sturen. Dan heeft hij op dit moment wel echt de vrees dat er heel veel mensen die testen niet kopen, die testen niet doen, en dat dit ook druk brengt op onze scholen. Iedereen met kinderen in de lagere school in Mol houdt het hart vast, want het ene bericht na het andere komt binnen. Hij vindt het een beetje jammer dat er niet voor die aanpak gekozen is, omdat dit toch duidelijkheid geeft voor de mensen. Nu is het altijd van als het echt niet kan, dan kan er iets voorzien worden. Maar hij vreest dat er ook wel mensen zijn die niet onder de verhoogde tegemoetkoming zitten die op dit moment ervoor kiezen om het budgettair niet te doen. Hij zou het daar misschien toch nog eens over hebben en eens kijken hoe die cijfers evolueren. Hij denkt dat dit ook een echt mooi afgerond project is waar die coronamiddelen voor kunnen ingezet worden. Dat dit misschien toch belangrijker is dan de dingen die er nu mee gedaan worden. Het is iets wat iedereen treft. Hij stelt voor om het toch nog eens te bekijken.

 

Schepen Soeffers zegt dat ze de suggestie om nog eens extra te communiceren sowieso meeneemt. Ook om dat nog eens te communiceren naar de armoedeverenigingen zodat zij hun bezoekers kunnen informeren over die 1-euro testen voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Ook de bezorgdheid van het raadslid dat mensen ze niet kopen zal ze zeker meenemen.

 

Schepen Valgaeren (N-VA) zegt dat het niet evident is vandaag de dag om onderwijs te kunnen organiseren. De zelftest is geen verplichting, het is een aanbeveling. Wat heel belangrijk is, dat men vorige week vrijdag op het corona-onderwijsoverleg aan de scholen nog eens aangegeven heeft dat als ze merken dat er bij de gezinnen of ouders problemen zouden zijn om die testen alsnog te doen, dit ook via de outreachend werker kan aangekaart worden en dat zij dat ook kan aangeven om dan te kijken in hoeverre men daarin kan tussenkomen. De scholen weten ook wel dat ze bij het lokaal bestuur terecht kunnen, maar dan eerder gericht, zoals schepen Soeffers gezegd heeft.

 

Schepen Verbeke (N-VA) wil de relativiteit van die zelftesten nog eens benadrukken. Als men studies gaat bekijken en men gaat een vergelijking maken tussen de sneltesten en de klassieke pcr-testen, dan gaat men bij deze laatste toch 1 op 3 missen, en bij die zelftesten gaat men bijna 1 op 2 missen. Als huisarts heeft hij toch zijn twijfels waarom men daar zoveel aandacht op trekt. Hij vindt het bijvoorbeeld compleet zinloos om kinderen elke zondag opnieuw te gaan testen. Dat is wetenschappelijk een kwakkel. Dat slaagt nergens op en daar gaat men echt de pandemie niet mee onder controle krijgen. Dat wou hij even terzijde zeggen, dat hij als arts die strategie niet begrijpt.

 

Raadslid Sergooris vindt het wel belangrijk wat schepen Verbeke hier zegt. Is dat dan ook de reden om het niet te doen. Er zijn al heel wat mensen die de testen al wel plichtsbewust doen. Dat is ook een kwestie van goed burgerschap. Iedereen weet dat er gaten in het net zitten, maar als men veel dingen op elkaar legt is het net uiteindelijk wel dicht. Men kan het daarmee eens zijn, men kan het daar niet mee eens zijn, maar als mensen hun verantwoordelijkheid willen nemen door die testen te doen, dan moet men dat aanmoedigen. Dan vindt hij het veel belangrijker dat men geld geeft aan zelftesten, i.p.v. dat men geld geeft aan motiverende stickers op een raam. Dat is ook allemaal heel leuk, maar dat gaat ook de pandemie niet tegenhouden. Hij denkt dat de zelftest een middel is dat al veel zijn nut bewezen heeft, ook in huiselijk kringen. Iedereen kent mensen die door een zelftest te weten zijn gekomen dat ze positief waren. Maar hij is geen arts.

 

Schepen Schoofs (Open Vld+) heeft niet de gewoonte om aan te sluiten bij een punt van een collega. Maar hij vindt het wel belangrijk dat er hier door 1 mond gesproken wordt. Ofwel heeft men een mening als arts, en hij respecteert die visie, ofwel is men hier als gemeentebestuur een standpunt aan't verkondigen. Hij zou er toch voor pleiten, naar eenduidigheid en naar de bevolking toe, dat er een duidelijk signaal wordt gegeven. Beschouwingen vindt hij fijn, maar hij zou duidelijk het standpunt van de gemeente hierin horen.

 

Schepen Valgaeren zegt om af te sluiten dat het standpunt van de gemeente hierin is, en dat is ook het standpunt van de hogere overheden: dat een zelftest niet verplicht is, maar dat het aanbevolen is. Men volgt wat de hogere overheid zegt, maar de hogere overheid heeft ons nooit verplicht om 1 keer per week te zeggen dat er een zelftest wordt afgenomen. Dat is maar een aanbeveling. Mensen die dat willen doen en daar financieel niet in zouden lukken kunnen bij de gemeente terecht via de scholen, via een maatschappelijk werker. Dat is een beetje de samenvatting. Men gaat verder moeten kijken hoe de pandemie zal lopen en wat de omicron variant of mogelijks nog andere varianten ons gaan brengen. Zij wil ermee afsluiten dat het voor het departement onderwijs, maar vooral voor de mensen op de vloer, de directies, de leerkrachten, alle zorgkundigen, iedereen die in het onderwijs staat en de buitenschoolse kinderopvang, enorm moeilijke tijden zijn, en zeker ook voor de ouders die voor een heel groot stuk ook mee moeten opvangen.

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.